Начало  Актуално  Патрон   Галерия  Контакти

Учебна дейност

График на учебното време

Олимпиади, състезания, НВО

Виртуална библиотека
Училищна документация

Бланки на документи
Проекти

Иновативно училище

Училищна база
Прием

За нас

История
Ръководство
Педагогически персонал
       

Педагогически съветник
Обществен съвет

Училищно настоятелство

Униформи

Изяви на учители 

Изяви на ученици 

Вестник "Слънчогледи" 

Счетоводен отчет

Обществени поръчки
 

Полезни връзки

МОН
РУО Стара Загора
Община Стара Загора
ЗНАМ.bg
Уча се
BG учители

 

  Уважаеми ученици, родители, колеги, Основно училище „Кирил Христов” спечели като партньор още един европейски проект по програма „Еразъм+” Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“,   сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5

с начало: 1.09.2019 г. и край: 31.08.2021 г. на стойност 30 300 евро. Координатор на проекта е Португалия. Координатор на проекта за България е г-н Здравко Мочев- старши учител в ОУ „Кирил Христов”.

 „Да направим най-доброто с отпадъците“ е съвместен проект между училища-партньори от България, Турция, Румъния, Италия, Полша и Португалия. Този проект поема ключова роля, като обръща внимание на приноса за устойчиво управление на отпадъците в училището. Екологичният език позволява на учениците да научат устойчивия процес чрез намаляване, повторна употреба и рециклиране на материали. Чрез съгласувано управление на природните ресурси и моделиране на навиците за потребление може да допринесе за устойчивостта на начина на живот и околната среда. Учениците ще имат мултидисциплинарно обучение, което допринася за развитието на екологични умения, критично разбиране на света и на новите технологии, подобряване на интегралното формиране на екологичните граждани.

 

КРИТЕРИИ ЗА ПОДБОР НА УЧАСТНИЦИТЕ:

1.      Кандидатите да са ученици на ОУ „Кирил Христов“- от шести клас за учебната 2019/2020 година.

2.      Да представят заявление за участие в проекта от името на родителя

3.      Мотивационно писмо на английски език от името на ученика

4.      Да са съгласни да настанят в семействата си ученици от други държави по време на мобилността в България, която ще се проведе март 2021 г.

5.      Кандидатите да се явят на събеседване пред комисия за определяне нивото на говоримо владеене на английски език

6.      Да имат мотивация и готовност за участие в работни ателиета извън редовните часове в училище, да участват в организацията и провеждането на мобилността в България и в другите държави по проекта, в подготовката и реализацията на финалната конференция за споделяне на резултатите от проекта и други допълнителни дейности в рамките на проекта до неговото приключване през 2021 г.

7.      Документите се приемат в канцеларията на училището до 27 септември 2019 г.

 

Архив 2016/2017

Архив 2017/2018

Уважаеми родители, каним Ви да присъствате на първата родителска среща за учебната 2019/2020 година. Срещата за втори, трети, четвърти, шести и седми клас ще се състои на 19 септември от 18:00 часа. Очакваме Ви!

От ръководството

Уважаеми ученици, родители, приятели на Основно училище "Кирил Христов", поради технически причини нямаме достъп до фейсбук страницата на училището и се наложи да бъде създадена нова: https://www.facebook.com/%D0%9E%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB-%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2-104024360982560/Молим да ни извините за създаденото неудобство!
 

от ръководството на ОУ "Кирил Христов"

Ученици от Еко клуб „Посланици на природата” към Основно училище „Кирил Христов” са вече членове на Младежки воден парламент.

 През месец януари 2019 година ръководството на ОУ ”Кирил Христов” проведе работна среща -разговор с представители на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" на тема: „Екологичното образование на учениците от ОУ „Кирил Христов” и опазване на българската природа и води”. На тази среща беше обсъдено екологичното образование в училището, което има за цел учениците да усвояват знания, свързани с природата и нейното опазване, изграждане на екологична култура, съзнание и поведение. Младите хора трябва да осъзнаят, че околната среда може да се опази, ако се обединят усилията на всички хора и институции. В резултат на тази среща бяха осъществени различни съвместни дейности и инициативи, последвани от покана за участие в лятното екоучилище- 2019 в Природен парк „Беласица” и Санданско- Петричко поле и включване в Младежки воден парламент.

Младежкият воден парламент има за цел обмяна на опит, както и да бъдат предложени нови идеи в процеса на опазване и управление на водите, да се мотивират младежите от учебните заведения към участие в инициативи, свързани с изучаване, опознаване и управление на водите и водните екосистеми.

Екоучилищата се провеждат всяка година в Националните паркове и защитени територии в различни райони на България между Младежкия воден парламент и структурите на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Идеята на еко училищата е учениците да се запознаят с разнообразието на флората и фауната на възможно най-много места в България. Благодарение на прeкия контакт с природата у младежите се създава екологично възпитание и придобитите знания са много по-трайни.

На 19.08.2019 г. от Младежки воден парламент беше открито VIII лятно екоучилище под наслов “Водите на природен парк Беласица”. Тази година участниците са от 17 училища от цялата страна. Освен участници от България, за пета поредна година в лятното екоучилище се включиха и младежи от Френския Младежки Воден Парламент към агенция по водите “Артоа-Пикарди” с ръководител Кристин Дерек. Представители от Основно училище „Кирил Христов” бяха Виктор Бояджиев, Симеон Спиров и техният ръководител г-жа Екатерина Йовчева. Учениците бяха разпределени в четири работни групи - биоразнообразие, воден мониторинг, екорепортери и театрална трупа. Ръководителите на групите разясниха и разпределиха задачите. Младите еколози заедно с представители на институциите изследваха водите на река Петричка и река Струмешница. Запознаха се с методите за мониторинг на водите, оценка на антропогенното въздействие и определяне на състоянието на водни тела. Посетиха природна забележителност Лешнишки водопад, както и екопътеките „Приятели“ и „Пътеката на мравките“. Научиха интересни факти за водата, под формата на интерактивни игри. Споделиха какво е за тях водата и разбраха колко важна е тя за живота. Рисуваха природата върху бели тениски. По време на интеркултурната вечер българските и френските еколози показаха част от културата на своята страна с различни песни, танци и традиционни ястия.
Учениците разбраха, че създават не само добър екип, а и приятелства, които са за цял живот. Вечерите приключваха с астрономическо парти под нощния небосклон над Беласица. На 23 август участниците се разделиха с много тъга и надежда, че ще се видят отново. Учениците разбраха, че това, което научиха за дни се научава за години.

Благодарим за предоставената възможност на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), РИОСВ-Благоевград,  Природен парк "Беласица",   Басейнова дирекция Дунавски район с център гр. Плевен, БД Черноморски район с център гр. Варна, Басейнова дирекция Източнобеломорски район с център гр. Пловдив и Басейнова дирекция Западнобеломорски район с център гр. Благоевград.

                                                       

     Уважаеми родители, ръководството на ОУ "Кирил Христов" Ви напомня, че на 4 септември 2019 г. /сряда/ от 18:00 часа ще се проведе родителска среща по класове за първи клас. На родителската среща родителите да носят и предадат на класните ръководители - медицински здравен картон на детето и картон за здравословното състояние.

 

 

2 юли 2019 г.Най-щастливи в този ден са седмокласниците от випуск 2018/2019 г. Дългоочакваният миг настъпи!След тежка учебна година и успешно положени изпити по НВО, те вече са със свидетелство за основно образование.С ленти „Отличник на випуск 2018/2019 г.” бяха отличени Никита Тодорова и Александрина Сандева, които не се допуснали годишна оценка по-ниска от 6 през седемте години на обучението си в ОУ „Кирил Христов” Стара Загора.Поздравления за тях и за всички завършили. Желаем им успех при кандидатстване след 7 клас и прекрасно ”синьо” лято!


 

Уважаеми родители, ръководството на ОУ "Кирил Христов" Ви уведомява, че на 4 юли 2019 г. /четвъртък/ ще се проведе обща родителска среща за първи клас от 18:00 часа, а на 4 септември 2019 г. /сряда/ от 18:00 часа ще се проведе родителска среща по класове.

 

СПИСЪК НА ПРИЕТИТЕ УЧЕНИЦИ ПО ПАРАЛЕЛКИ можете да изтеглите от тук

 

ВАЖНО!

НА ВНИМАНИЕТО НА СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ И ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ

ОТНОСНО УЧАСТИЕ В ДЪРЖАВНИЯ ПРИЕМ ЗА УЧЕБНАТА 2019/2020 г.

 

изтегли от тук

 

Основно училище „Кирил Христо” завоюва участието си във финалния кръг на Първенството по лека атлетика от ученически игри 2019. В този финален кръг участват победителите от десетте зони от цяла България. След трудна битка и спечелени 68 точки, нашите момчета се класираха на трето място в общото крайно класиране след  ОУ „Васил Левски”- Разград и ОУ ”Любен Каравелов” гр. Бургас. С това си постижение осемте момчета завоюваха купа за призовото място и бронзови медали.

Отделно от това, в индивидуалните дисциплини по значимите ни класирания са следните: Лъчезар Янков - сребърен медалист на 400 метра, сребърен медалист и на 800 метра, Недко Желев - трето място и бронзов медал в дисциплината скок дължина с постижение от 5,14 метра, шесто място в дисциплината скок височина- Христомир - финалист и осмо място в крайното класиране в най-трудната и конкурентна дисциплина 100 метра, където самото присъствие във финалното бягане е достатъчно значим успех. Калоян Христов - седмо място в скока на височина, Ерай Ахмед - осмо място на 800 метра. Трето място и бронзови медали за щафетата ни 4 х 100 метра, в една от най атрактивните и емоционални дисциплини в цялото състезание. Щафетата бе в състав: Лъчезар, Ерай, Недко и Христомир.

Достойно и мъжко представяне на всичките ни участници, независимо от класирането им в отделните дисциплини, момчетата се бориха като лъвове за всяка точка. Да поздравим и благодарим на техния учител, който създаде този невероятен отбор- Мирослав Тенев.

Във връзка с провеждането на Национално външно оценяване по математика на учениците от седми клас на 19.06.2019 г. от 09,00 часа Ви информираме, че в училищата, в които се провежда изпитът, записването на класираните първокласници от втори етап на класиране ще стартира от 13,00 часа на 19.06. 2019 г.
 

С уважение,
Иванка Сотирова
Заместник-кмет „Хуманитарни дейности“

Проект „Педагогика в зелено“- 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1

„Образователна мобилност за граждани”  сектор „Училищно образование”

Уважаеми родители, ученици и приятели, Основно училище „Кирил Христов” спечели проект ”Педагогика в зелено” по програма Еразъм Плюс.

 Целта на проекта е чрез повишаване  квалификацията на четири педагози да се стимулират промени, които да модернизират нашето училище и въведат иновации в образователната среда и начините на преподаване. Желанието  ни е да подготвим учители, които да генерират промяната  и подготвят своите колеги за нея, интегрирайки  нови методи и инструменти на преподаване в нетрадиционна среда. Друга цел на европейската квалификация е придобиване на умения за адаптиране на учебното съдържание и образователната среда, основани природата и нейното опазване.

Европейската квалификация на учителите цели интереса и позитивното отношение на учениците към учебния процес.  Мотивацията им за работа  ще позволи на учителя да открива техните таланти. Осигуряването на квалифицирани педагози ще доведе до по-добра атмосфера в учебния час, активни участници и откриватели  в образователния процес. Прилагането на нови иновативни подходи като игрови подход, експеримент, откривателство са предпоставки за самостоятелно учене, оценяване и самооценяване. Поставените задачи и ангажираността на учениците в час ще стимулират тяхната отговорност и отчетност към учебния процес  като цяло. Реализацията на тази цел е стимул за учащите за включване в национални  и международни състезания, олимпиади. Новият подход на преподаване цели премахване на негативното отношение към училището и липсата на мотивация за учене у ученика. Повишаване  ефективността на училището като образователна институция. Усвоените нови ресурси и инструменти за работа  от педагогическите специалисти водят до трайни академични знания  по различните  учебни дисциплини.

Освен да осигури квалифицирани специалисти и повиши качеството на образование, тази европейска квалификация цели създаването на контакти на учителите извън рамките на училищната институция и създаване на връзки  между училището и образователни институции от други европейски страни.

За целите на проекта сме подготвили онлайн анкета, която можете да попълните тук:  https://forms.gle/f9RjK2ELoF9TRdQ6A

 

Основно училище „Кирил Христов”- гр. Стара Загора се включи в проект към ,,Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения“ финансиран от Оперативно програма ,,Околна среда 2014-2020г.“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд: от Консорциум ,,Дикон-БЧК“, организатор на обучението и съвместно с Министерство на вътрешните работи Главна дирекция ,,Пожарна безопасност и защита на населението“. 18 ученика от 5 клас участваха в ПЕТДНЕВНИТЕ ОБУЧЕНИЯ ЗА ДЕЙСТВИЯ ПРИ НАВОДНЕНИЯ И ПОСЛЕДВАЩИ КРИЗИ, които се проведоха от 03.06.2019г. до 07.06.2019г. в гр. Бургас. Програмата за провеждане на обученията и практическата подготовка на учениците цели да ги подготви, за реакция при наводнения и последващи кризи. В модулите и съдържанието на обучението има широкоспектърен обем от теми и практически задачи: Общи сведения за природните явления. Превръщане на природни явления в бедствия, Водата на планетата, Наводнение. Общи сведения, Практически задачи- Какво е наводнение през очите на детето. Рисуване, Практически игри и упражнения, Викторина по оцеляване, Действия при наводнения, Изработване на макети на къщички, Симулация на наводнения – изграждане на дига, Залесяване на двора на съответния център, оформяне на цветни алеи,Организиране на поход и работа на учениците при полеви условия. Координатори на проекта и ръководители на групата: г-жа Стела Георгиева Джикова и г-н Георги Павлов Димитрав.

Основно училище „Кирил Христов”- гр. Стара Загора се включи в Националното състезание „Многознайко”. В продължение на три кръга, учениците от пети, шести и седми клас печелиха медали в състезанието „Млад математик” и в два кръга в състезанието „Родна реч”. Във финалното състезание можеха да се борят за купа само ученици спечелили в предходните състезания поне два златни медала. След много усилия и положен труд на финалното състезание, което съдържаше 10 задачи по математика, 10 въпроса по български език и литература и 10 въпроса по история и цивилизации, учениците ни завоюваха шест купи: Никита Тодорова от 7 клас, Мартин Петров- 5”А” клас, Виктор Бояджиев, Симеон Спиров и Вероника Ганева от 5 „В” клас, Камелия Бинева от 5 „Г” клас.

Медали: Златен медал завоюва Мария Добрева от 5 „Г” клас, сребърни медали: Калоян Стефанов- 5”А”, Валери Иванов- 5”Б”, Ивайло Иванов- 5”В”, Кристияна Христозова – 5”Д”, бронзови медали: Сиана Сивова- 5”Г”, Нели Тенчева, Пламена Колева и Николай Николов- 5”Б”, Тихомир Георгиев- 5”А”, Габриела Стоянов, Златина Георгиева, Митко Бараков, Магдалена Илчева- 5”В” и Калоян Станев- 5”Д”.

Благодарим на учениците представили достойно училището ни, както и на техните преподаватели: г-н Мочев, г-жа Мечева и г-жа Танева по български език и литература, г-жа Йовчева, г-жа Черкелова и г-жа Янчева по математика. Специални благодарности отправяме към г-жа Тодорова по история и цивилизации, която подготви децата за участието им в последния финален кръг.

Във връзка с Проект „Педагогика в зелено“- 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1, „Образователна мобилност за граждани”  сектор „Училищно образование” на 5 юни учениците от клубовете „Посланици на природата“ от V „В“ и VI „А“ клас –иновативна паралелка към Основно училище „Кирил Христов“- Стара Загора с ръководители г-жа Екатерина Йовчева и г-жа Венета Кирковска отбелязаха Световния ден на околната среда. Празникът бе съпътстван с игра-презентация „Пътуване във времето“, въпроси, казуси и обещания за по-отговорно отношение към средата, която ни заобикаля. Отново на гости на любознателните и изобретателните деца бяха приятелите им от: БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ – гр. ПЛОВДИВ - Цветелина Кънева- директор, Лиляна Бърганова и Марин Маринов- експерти. От РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ- СТАРА ЗАГОРА- Диана Вълканова- Началник отдел „Контрол на околната среда“ и Станислав Русев- специалист към Регионална лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда. От РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ ПО ОБРАЗОВАНИЕ- СТАРА ЗАГОРА- Кузман Кузманов- старши експерт по природни науки, както директора на училището г-н Балъкчиев, зам. директорите г-жа Йотова и г-жа Манджукова.
Малки и големи се забавляваха и така неусетно премина събитието. Инициативата завърши на любимото за всички място за отдих „Зеления к лин“. Учениците и техните ръководители посетиха лабораторията за измерване на чистотата на въздуха, намираща се на „Зеления клин“ и заедно с г-н Станислав Русев- специалист от Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда на практика отчетоха състоянието на въздуха.

Обогатени с нови знания и убедени в това, което правят, младите природозащитници обещаха да се срещнат отново в началото на учебната година. Учениците получиха грамоти и подаръци от институциите.

Проект „Педагогика в зелено“- 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1

„Образователна мобилност за граждани”  сектор „Училищно образование”

Във връзка с проекта беше отбелязан на Световния ден на околната среда. Учениците от 6 г клас поканиха гостите от БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ – гр. ПЛОВДИВ - Цветелина Кънева- директор, Лиляна Бърганова и Марин Маринов- експерти. От РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ- СТАРА ЗАГОРА- инж. Диана Вълканова- Началник отдел „Контрол на околната среда“ и Станислав Русев- специалист към Регионална лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда. От РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ ПО ОБРАЗОВАНИЕ- СТАРА ЗАГОРА- Кузман Кузманов- старши експерт по природни науки,  както директора на училището г-н Балъкчиев, зам. директорите г-жа Йотова и г-жа Манджукова на своя урок по география и икономика на тема "Океаните на Земята". Предварително сформираните екипи разказаха за всеки един от океаните- Арктичен, Индийски, Атлантически и Тихи. Представиха информация за местоположението на океаните, особеностите на релефа, климата и организмовия свят. Основно внимание и с голяма тревожност те обърнаха на въпроса за опазването на екологичното равновесие в Световния океан. По покана на г-жа Недка Атанасова гост на урока беше Капитан далечни плавания Калин Христов, баща на учениците от класа Ива и Калоян. Така неговия емоционален разказ направи разходката през морета и океани вълнуваща и незабравима. Снимките от личния му архив на красивата морска шир, интересните истории за пирати и акули, за отпадъците дори и в дълбоководните падини, за държавните политики и международни конвенции, впечатлиха учениците. Те задаваха въпроси, правеха изводи и се надпреварваха да дават примери за последиците от необратимото замърсяване на океаните. Урокът завърши с обещанието на децата да пазят чистотата на сушата и водата на нашата планета, защото тя е наш общ дом.

 

На 1 юни 2019 г. ученици от Основно училище "Кирил Христов" взеха участие в Международния турнир по джудо "Купа Севлиево". В категория до 42 кг. спечели златен медал- Даниел Светославов Сандев- 6 "Б" клас, а в категория 34 кг. - Николай Петров Петров - 5"В" клас се класира втори и получи сребърно отличие. Браво, деца, гордеем се с Вас!

 

Стелия Дайчинова Цанева – малката талантлива художничка от 3 А клас, отново с национална награда! На 1 юни се проведе официалната церемония по награждаване на лауреатите от VIII Национален конкурс за детска рисунка "ПриказкиТЕ" в ОДК- град Варна. Конкурсът е част от Националния календар за дейности по интереси на МОН. В надпреварата участваха 375 деца в 4 възрастови групи. Стелия спечели трета награда във втора възрастова група, сред конкуренция на участници от школи по изобразително изкуство и детски рисунки от Молдова. Пожелаваме на Стелия още много бъдещи успехи!

За поредна година учениците от 1 до 4кл.участваха в състезанието "Таралеж",организирано от "Асоциация за европейско образование и култура".То се провежда в два тура и съдържа 6 модула- Български език, Математика, Общество, Природа, Английски език, Изобразително изкуство.
 Нашето училище беше наградено със Златна купа "Таралеж"за най-много участници получили максимален брой точки в отделните модули. С медали за отлични резултати бяха наградени следните  ученици: Никол Димитрова Найденова от1"а"кл.,Ралица Валентинова Филипова и Христо Иванов Монев от 3"в"кл.,Лъчезар Станимиров Димов и Стефани Кристиан Петкова от 3"д"кл.и Теодор Мирославов Цанеков от 4"д"кл.

Благодарим на всички ученици взели участие в състезанията и им желаем много успехи и занапред.

 

Ваканция, здравей! Време е за забавни игри, време е за много усмивки, време е за щастие. Честит ден на детето! Втори „д „клас пожелава ВЕСЕЛА ВАКАНЦИЯ с най -дългата рисунка.

На 30.05.2019 г. в конферентната зала на Основно училище "Кирил Христов" Стара Загора, г-жа Татяна Димитрова - като представител на МОН за Стара Загора връчи почетно отличие "Неофит Рилски" подписано от министър Красимир Вълчев на Господин Балъкчиев- директор на ОУ " Кирил Христов" Стара Загора за дългогодишна и цялостна високопрофесионална трудова дейност в системата на народната просвета и принос в развитието на образователното дело. Високото образователно отличие е и признание за постигнати много добри резултати от учителите и учениците при Основно училище "Кирил Христов" Стара Загора.

В поздрава към директора и към учителите г-жа Димитрова- началник на РУО- Стара Загора отбеляза колко много цени успехите на училището и постиженията в образователната дейност. Изказа благодарността си към педагогическия колектива учители за това, че оценява труда на управленския екип на училището в лицето на директора и ,че с всяко нейно посещение в училището тя вижда нови неща и се запознава с нови инициативи и постижения на ученици и учители.

В своя отговор на словото на началника на РУО -Стара Загора, Г. Балъкчиев - директор на училището изтъкна значението на екипната работа за успеха на училището и приноса му, днес Основно училище "Кирил Христов" да заема водещо място в системата на образование в община Стара Загора. Подчерта, че модерната база се съчетава с инициативността на учители и ученици, което е залог за днешните успехи, а отличието на Министерството на образованието и науката "Неофит Рилски" е израз на признание за достигнатите от всички.

Моята натура 2000

На 29.05 2019 учениците от 6А клас иновативна паралелка участваха във викторина „Моята натура 2000“, свързана с опазването на редки и застрашени видове и техните местообитания. Децата с интерес и желание се включиха в инициативата проведена от Зелени Балкани и сравниха знанията си с връстници от областите Стара Загора и Пловдив. Очакваме с нетърпение резултатите на 05.06 2019г. – Световния ден на околната среда.

 

Ученикът от 3“В“ клас Валери Костадинов Вълчев участва в традиционен турнир по борба „Кольо Узунов“ и спечели бронзов медал.
Организатор на състезанието е местният клуб по борба „Берое“.  Да се множат наградите, Валери!

Михаела Колева Василева – ІІІ д клас при ОУ „Кирил Христов” получи Грамота „Млада Загора”, Направление „Култура и изкуство” за активни творчески занимания и успехи в балетното изкуство.

Александра Звезделинова Христова от ІІІ д клас участва от 17 до 19 май 2019 г. на 17 международен турнир по художествена гимнастика в град Измаил Украйна. Пребори се със състезателки от Украйна, Молдова, Румъния и България и спечели при оспорвана надпревара първо място в многобоя за девойки, родени през 2009 година.

 

На 28.05.2019 четвъртокласниците Денис Идиризов, Ивет Иванова и Теодор Цанеков взеха участие във Фестивал на професиите, организират от центъра за подкрепа за личностно развитие - Кариерно ориентиране и Община Стара Загора. Те представиха проект на тема “Моята професия - моето бъдеще”. Забавлявайки се, децата изтъкнаха привилегиите и значимостта на учителската професия. Всички ученици получиха грамоти и награди за активното си участие във форума.

На 25 - 26.05 в зала София се проведе Детски турнир "Цветята на България", организиран от СК "Академик", в който взеха участие 820 състезателки. Във възрастовата група родени 2008г Полина Колева спечели 1 място в категориите без уред и въже.

Участниците в проведения на 16.02.2019 г. в ОУ „Кирил Христов” Стара Загора училищен кръг на Kangaroo Global Linguistics получиха сертификати за своето успешно представяне.

В националния кръг на KGL участваха трима представители на училището. Отличен резултат в ниво А1 постигна Джесика Петева от Vд клас със 115,5 точки.

Ученици от прогимназиалния етап на обучение от ОУ „Кирил Христов” се явиха на трети кръг на математическото състезание „Многознайко- млад математик” и състезанието по български език и литература „Родна реч”- втори кръг.

След успешно представяне нашите ученици завоюваха следните медали:

Златни медали от математическото състезание: Симеон Спиров, Вероника Ганева, Виктор Бояджиев- 5 „В” клас, Мартин Петров от 5”А” клас и Никита Тодорова- 7 клас.

Сребърни медали: Рая Филипова и Калоян Стефанов- 5”А” клас, Пламена Колева, Валери Иванов, Гергана Иванова и Николай Николов- 5”Б” клас, Ивайло Иванов, Павлин Андреев, Магдалена Илчева и София Вътева- 5”В” клас, Михаил Линчев- 7 клас.

Бронзови медали: Камелия Бинева и Косара Каварджикова от 5 „Г” клас.

Златни медали от състезанието по български език и литература: Мартин Петров и Борислава Василева- 5”А” клас, Симеон Спиров, Вероника Ганева- 5”В” клас, Камелия Бинева- 5”Г” клас, Кристияна Христозова- 5”Д” клас, Петър Първанов, Ивета Венциславова, Адриана Марчева, Никол Колева, Миглена Петкова от 6 клас.

Сребърни медали: Ивайла Николаева, Тихомир Георгиев, Яница, Пейкова, Калоян Стефанов- 5”А” клас, Гарбиела Костова, Гергана Иванова, Пламена Колева- 5”Б” клас, Ивайло Иванов, Кристияна Колева, Магдалена Илчева, Полина Ганева- 5”В” клас, Мария Добрева- 5”Г” клас, Калоян Станев- 5”Д” клас, Симона Петкова и Пресияна Генчева- 6 клас.

 Докато нашите ученици продължават да печелят медали, ние няма да се уморим да ги хвалим и да се гордеем с техните постижения.

На 21 май 2019 г. се проведе общинският кръг  на състезанието „Българският език е лесен и интересен“. Победителите от училищните състезания в VI ОУ „Свети Никола“, ОУ „Георги Райчев“, ОУ „Кирил Христов“, XII ОУ „Стефан Караджа“, XI ОУ „Николай Лилиев“ и СУ „Васил Левски“  участваха в общинския кръг. Участниците (по двама от училище) бяха разделени в две възрастови групи – IV – V клас и VI – VII клас.

В първия кръг учениците спелуват (произнасят по букви) думи, които имат особености в правописа и изговора. Във втория кръг участниците трябваше да открият липсваща дума в изречение и да кажат нейни синоними.

В първа възрастова група победител стана Мария Добрева, ученичка в пети „Г” клас в Основно училище „Кирил Христов“.

Браво, Миме! Гордеем се с теб!

Прекрасните грации от клуб "Импала" Стара Загора завладяха журито с блестящите си умения и усмивки. Заслужено завоюваха златото в категория "Голяма група с уред", треньор Венера Петкова, Зорница Иванова, старши треньор П. Петкова

Кампания за здравословно хранене се организира за втора поредна година в ОУ „Кирил Христов” Стара Загора. Инициативата „Революция в храненето е със съдействието на фондация „За храната”.

Тази година кампанията преминава под мотото „Не яж боклуци, яж зеленчуци” и цели да провокира интереса на децата към здравословното хранене.

И ако миналата година в инициативата участва една паралелка, тази година участваха ученици от: Іа клас с класен ръководител Елена Начева, ІІг клас с класен ръководител Цонка Янкова и ІІІв клас с класен ръководител Анна Христова.

Хубавото на тази кампания в ОУ „Кирил Христов” Стара Загора е, че тази година изцяло в организацията беше подета от родителите и така наречената работилници за хранене бяха изнесени извън класните стаи и демонстрациите се проведоха в: ресторант „Салабашева къща”; Българо -германски център и в училищен стол в ОУ „Кирил Христов” Стара Загора.

Децата подредиха в менюто много зеленчуци: чушки, моркови, домати, краставици, като ги аранжираха във вид на: калинка, лодка и гъбка.

Доброволците в кампанията – родителите на децата помагаха в приготвянето на здравословното меню.

Отбелязаха, че кампанията е част от Европейска седмица за устойчиво и здравословно хранене, а така също и в борбата със затлъстяването.

Интересен беше моментът, когато при паралелката участваща за втора година в кампанията, подсказват на родителите – доброволци ползата от зеленчуците и вредата от нездравословния начин на хранене, от ненужното ядене на храни и ползване на напитки с много захар.

В края на инициативата, всички участници получиха сертификат и книжка с рецепти и игри за деца и родители, с идеята да се покаже на децата и техните семейства как да се хранят балансирано, пълноценно и вкусно.

Знанието как де се храним, какви храни да предпочитаме и как да ги приготвяме е основополагащо за здравето на всички подрастващи.

Мисията на фондация „За храната” е здравословно хранене на децата, а днешният ден в ОУ „Кирил Христов” Стара Загора беше част от вътрешно- училищна инициатива „Образование за здравословно хранене”.

Г.Балъкчиев

В два последователни дни, 11 и 12 май, Общинската спортна зала " Иван Вазов" в Стара Загора стана арена на оспорваните мачове от осмия ежегоден турнир за деца от детските градини и училища "Децата - бъдещето на Стара Загора", организиран от ДФК" Шампион" със съдействието на Община Стара Загора.
В надпреварата участваха 36 отбора, трениращи по програмата на ДФК "Шампион", разпределени в 4 възрастови групи: втора, трета, четвърта и възрастова група "училища". Особено голямо вълнение изпитаха най-малките футболисти от втора група , които за първи път преживяват такъв голям спортен празник. Децата показаха уменията, усвоени в тренировъчния процес и зарадваха феновете си със сърцата игра. За радост на публиката, в отборите имаше и много момичета, които по хъс и умения не отстъпваха на момчетата. Футболната школа при ДФК" Шампион" направи демонстрация на технически умения при боравене с топка.
Мажоретки и състави по спортни танци от детските градини поздравиха спортистите и многобройната публика. ДФК" Шампион" традиционно бе осигурил богат награден фонд и отлична организация за това мащабно спортно събитие. Община Стара Загора се погрижи децата да разполагат с най-добрата спортна база в града. Заместник -кметът Красимира Чахова и председателят на Общинската комисия за спорт и младежки дейности Николай Диков поздравиха малките спортистите и ги наградиха в отделните индивидуални и отборни категории.
Ето и отборното класиране в отделните възрастови групи и индивидуалните призьори:
КЛАСИРАНЕ

ОСМИ ТУРНИР ПО ФУТБОЛ ЗА ДЕЦА ОТ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА

‚ДЕЦАТА – БЪДЕЩЕТО НА СТАРА ЗАГОРА“

ОРГАНИЗИРАН ОТ ДЕТСКИ ФУТБОЛЕН КЛУБ „ШАМПИОН“ СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА

11 И 12 МАЙ 2019 Г. , ОБЩИНСКА СПОРТНА ЗАЛА „ИВАН ВАЗОВ“ ГР. СТАРА ЗАГОРА

ВЪЗРАСТОВА ГРУПА „УЧИЛИЩА“

1. 11 СОУ „НИКОЛАЙ ЛИЛИЕВ“

2. 4 ОУ “КИРИЛ ХРИСТОВ“ – ПЪРВИ ОТБОР

3. ЧАСТНО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „ ЕЛИН ПЕЛИН‘

НАЙ-ДОБЪР ВРАТАР: КРИСТИЯН ЧОЛАКОВ

НАЙ-ПОЛЕЗЕН ФУТБОЛИСТ: ДАНАИЛ ПАВЛОВ

ГОЛМАЙСТОР: АЛЕКС ХАЗЪРОВ

ВЪЗРАСТОВА ГРУПА „УЧИЛИЩА“

1. 4 ОУ“КИРИЛ ХРИСТОВ“ – ВТОРИ ОТБОР

2. . ЧАСТНО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „ ЕЛИН ПЕЛИН‘

3. 4 ОУ“КИРИЛ ХРИСТОВ“ – ТРЕТИ ОТБОР

НАЙ-ДОБЪР ВРАТАР: БОРИС БРАТКОВ

НАЙ-ПОЛЕЗЕН ФУТБОЛИСТ: СТЕФИ ДИМИТРОВА, НИКОЛ ГЕНЧЕВА

ГОЛМАЙСТОР: БОЯН ГУЕН

 

На 4 май приключи двудневното представяне на детските състави от програмата на Детско-юношески театрален фестивал "Малкият принц" 2019. Авторитетното жури на фестивала в състав Николай Априлов, Веселин Калановски и Стефка Златкова присъди специалната награда на фестивала за най-добър спектакъл на постановката „ЯН БИБИЯН” по Елин Пелин на Театрална група „Самодейни таланти” при НЧ „Свети Климент Охридски” гр. - Стара Загора, постановка Стефан Борисов. Награда за най-добра мъжка роля – плакет, грамота и парична награда спечели Щерьо Щерев Щерев от 4-ти „д“ клас. Постановката бе отличена с Гран при и на втория Национален детско – юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни” , а Щери с награда за актьорско майсторство.

На 11.05.2019 в Горна Малина се състоя турнир по художествена гимнастика Magic Cup 2019, на който взеха участие повече от 800 участници във всички възрастови групи. Турнирът беше открит от президента на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева. Във възрастовата група родени 2011 година, в конкуренция с четиринадесетте най-добри ансамбъла в категорията, Василена Жукова от 1в, Денислава Зафирова от 1в и Николет Драгнева от 1д спечелиха изключително престижното второ място и се окичиха със сребърни медали.

На 11 май 2019 на градски стадион „Берое” се проведе състезание „Мисия здрави деца”, организирано от Ротари клуб Стара Загора. Участниците бяха деца от първи до четвърти клас, разделени в две възрастови групи. Отборите бяха съставени от 8 деца (4 момчета и 4 момичета). Състезаваха се в четири различни щафетни игри, като изпълняваха упражнения за бързина, ловкост, сръчност и съобразителност. При по малките (първи и втори клас) участваха седем училища. Отборът на Основно училище „Кирил Христов” се класира четвърти. В по-голямата възрастова група (трети- четвърти клас) участваха шест училища. Нашето училище се класира на  второ място, само на 1т. зад победителите от ОУ ”Стефан Караджа”.  Участниците ни във втората възрастова група получиха купа и медали за призовото си класиране.

Участници в първа възрастова група:

Александър Борисов – 1 а, Боян Матов- 1 а, Ралица Ангелова- 1 б, Доника Ангелова- 1 б, Михаил Иванов- 2 а, Владислав Стаменов- 2 б, Анджелина Шимова – 2 в, Мила Петрова- 2 г.

Участници във втора възрастова група:

Дарина Стоева- 4 а, Николай Димитров- 4 б, София Чернева- 4 в, Теодор Бурлаков- 4 г, Дария Поликрайщова – 3 д, Александра Христова- 3 д, Диян Маринов- 3 б, Димитър Христов- 3 в.

 

Уважаеми родители, ръководството на ОУ "Кирил Христов" Ви уведомява, че на 15 май /сряда/ ще се проведе родителска среща за първи, втори и трети клас от 18:00 часа, а четвърти клас от 17:30 часа.

 

Учениците от 1 в клас се включиха в инициативата " Книги за смет", която се провежда за 7 поредна година у нас и има за цел да поощри разделното хвърляне на отпадъци и опазването на природата. Техният втори учител Ралица Петрова споделя, че децата с голям интерес и само за седмица успяват да съберат около 100 кг пластмаса. Срещу върнатите килограми отпадъци те получиха 12 книги!

Ръководството на Основно училище „Кирил Христов” , град Стара Загора уведомява всички родители на бъдещите първокласници за учебната 2019/2020 година, че на 16.05.2019 г. от 18.00 часа в Конферентната зала на училището ще се проведе обща родителска среща.


С уважение,

Г. Балъкчиев- директор на ОУ „Кирил Христов”, град Стара Загора

Посещението на училището за надарени ученици „Океанус колежи“ беше следващият етап от гостуването ни в Истанбул. Разположено в модерен квартал на многомилионния град, то изпъква със съвременна визия. Със съдействието ан професор Севинч получихме разрешение от Министерството на образованието на Република Турция достъп до заниманията на учители и ученици.

Посрещнаха ни веселите игри на деца в просторния вътрешен двор на училището. Имахме възможност да се срещнем с млади и приветливи ръководители, учители и стажанти. Посетихме класни стаи за начално образование, специализирани кабинети по предмети и останахме впечатлени от уюта, удобствата и модерните технологии навсякъде.

Всички ние споделихме опит и добри практики, прилагани в Основно училище "Кирил Христов" и училище „Океанус колежи“.

Имахме възможността да надникнем и в изключителната конферентна зала на учебното заведение, в която се провеждаше репетиция на клуба по музика за предстоящите в края на година та изяви на всички групи по интереси.

Директорът на на Началното училище, г-жа Емир, се оказа с български корени и се зарадва искрено на нашата среща и на подаръците, които любезните домакини получиха от г-н Балъкчиев след представянето на ОУ „Кирил Христов“.

Гостоприемството си колегите от Истанбул засвидетелстваха и чрез обяд в красивия стол на своето учебно заведение.

Разделихме се с прекрасни впечатления от краткия, но вълнуващ престой в училището, съпроводени до изхода от най-малките деца, като си обещахме взаимно, че тази среща може да бъде началото на едно вълнуващо партньорство.

Изключително интересно бе посещението на педагози, служители и гости на ОУ „Кирил Христов“ в най-старата институция за висше образование в Турция – Истанбулския държавен университет. В различните факултети на учебното заведение следват над 86000 студенти и работят 12000 души административен персонал

Професор Севинч, декан на Технологичния факултет, и нейни колеги ни посрещнаха с огромно уважение и искрена любезност в Ректората на университета. Великолепната сграда, създадена като дворец през 1443 г., впечатлява с архитектура и интериор в типичния ориенталски стил. Тук успешно се преплитат древното и модерното както в обстановката, така и в историята на учебното заведение. Красивите зали пазят пазят спомени за значими събития от султанския период на Турция, както и от по-ново време – връчване на Нобелова награда.

Директорът на ОУ „Кирил Христов“ се срещна с журналисти от пресцентъра на университета и запозна домакините с историята на нашето училище и с успехите на нашите възпитаници. В знак на уважение и партньорски взаимоотношения и от двете страни бяха поднесени различни подаръци.

Събитието ще бъде отразено в истанбулската преса и на официалния сайт на Истанбулския университет.

http://www.istanbul.edu.tr/tr/haber/bulgaristan-heyeti-istanbul-universitesini-ziyaret-etti-640035007400680031005600420071005500660063003100

 

 

Ученици от Основно училище "Кирил Христов" се включиха в десетото издание On line състезание по математика. Традиционно се включват над 800 участници.Състезателните теми от ІV до VІІ клас са под формата на НВО.

За пореден път Мартин Петров от 5 "А" клас доказа, че е сред най-добрите математици и зае призовото второ място. Добре се представи и съученикът му Калоян Петков, който се класира четвърти на състезанието.

Браво, гордеем се с Вас и Ви желаем много успехи!

ОБЯВА ЗА НАБИРАНЕТО НА ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ДОСТАВКА НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

ОБЯВАТА ИЗТЕГЛИ ОТ ТУК

 

Гражданското и патриотично възпитание имат специално място в часовете по География и икономика в нашето училище. В навечерието на Деня на храбростта и българската армия приключи училищния конкурс " Красива България". Ученици от шести и седми класове се включиха с изработени от тях макети на исторически забележителности. Отличени бяха най- добрите творби на учениците: "Паметникът на вр.Шипка" на Йордан Димитров от 7 в клас; "Бузлуджа" на Стефания Ганчева от 7 а клас; "Паметникът на Самарското знаме " на Диана Стоянова от 7 в клас; "Шипка" на Георги Бинев от 7 б клас; "Асеновата крепост" на Велин Ингилизов; "Часовниковата кула в Троян" на Деница Иванова от 7 г клас; "Паметникът на Шипка" на Росица Иванова от 7 г клас и "Асеновата крепост" на Борислав Лучев от 6 б клас. Благодарим на учениците за оригиналната и прецизна работа по проектите!

Днес 2 май 2019 г. се състояха срещите между петите класове в ОУ,, Кирил Христов,, по футбол и народна топка, посветени на патронния празник. Срещите бяха равностойни и оспорвани, в които всички паралелки се представиха достойно. При момичетата на народна топка победители са 5,,Г,, клас, а при момчетата на футбол 5,, Д,, клас.

Учениците от ОУ „Кирил Христов”, изучаващи религия,  днес 25 април, боядисваха великденски яйца в двора на катедралния храм „Свети Николай Чудотворец“. Великденските символи ще бъдат раздадени на самотни и нуждаещи се хора, за да може празникът да достигне до всеки. Участниците в голямото боядисване бяха благословени от старозагорския митрополит Киприян. Учениците получиха картички и списанието „Божествени искрици“, издание на Старозагорската митрополия. Децата пък поздравиха митрополит Киприян със стихотворение. Общественият посредник Надежда Чакърова зарадва учениците с лакомства в рамките на кампанията „Великден за всеки“.Основно училище „Кирил Христов” е победител в зоналния кръг на ученическите игри и се класира за финалите на държавното първенство по лека атлетика, което ще се проведе в град Сливен в началото на месец юни. Днес отборът на момчетата в състав: Ерай Ахмед, Калоян Христов, Лъчезар Янков, Дарио Добрев, Недко Желев, Денис Стайков, Христомир Генов и Ивайло Делчев, водени от г-н Мирослав Тенев – учител по физическо възпитание и спорт надделяха над миналогодишните шампиони в нашата зона- ОУ „Алеко Константинов” гр. Димитровград. В много оспорван сблъсък, който се реши в последната дисциплина - щафетата 4 по 100 метра. БРАВО, МОМЧЕТА! Желаем Ви успех и отлично представяне на финала!

На 22.04 - Световният ден на Земята, учениците от 3"б" клас почистиха района около училището. Засадиха дръвче - японска вишна и обещаха да се грижат за него . По този начин те дадоха своя принос за поддържане на чистотата и красотата на любимото си училище.Горди са, че учат в най-красивото и чисто училище в града.

Еко клуб „Посланици на природата“ към Основно училище „Кирил Христов“ – гр. Стара Загора с ръководители г-жа Кирковска и г-жа Йовчева и с подкрепата на зам. директорите на училището г-жа П. Манджукова и г-жа М. Йотова се проведе занимание на открито: „С грижа за цветята – изкуството на градинарите. Направа на цветна мини градинка. Подготвяне и подреждане на зелен кът в училище.“ В рамките на инициативата бяха засадени от учениците цветя и поставена хранилка за птици, изработена от тях. Идея на инициативата е общуването с природата и създаването на навици в градска среда е необходима част от изграждане личността на учениците. Точно тук е ролята на родителя и учителя, които с личния си пример показват, че поддържането и равновесието в природата се случва чрез участието на всеки един човек. В изпълнените с любознателност и любопитство очи на учениците, възрастните изграждат модел на поведение и ценности, в които е подходящо да бъдат посяти семената на съзнателното уважение и оценяване на Майката природа.

Започна, турнира по футбол и народна топка в ОУ,, Кирил Христов,, посветен на патронния празник и великденските празници. Днес беше надпреварата между шестокласниците, следващата седмица предстоят двубоите между петите класове и седмите класове. Победители при момичетата на народна топка станаха 6,, Г,, клас а при момчетата на футбол 6,, В,, клас.

 

Днес е Световният ден на книгата и авторското право. По този повод скъп гост в 3“в“ клас беше господин Севдалин Генов, който представи книгата си “Лети, лети слон“.Той с ентусиазъм отговори на зададените му въпроси. Сподели впечатления от живота и творчеството си, препоръча книги за прочит. Представи и скоропоговорки за забавление. Раздаде автографи и пожела много прочетени книги. А учениците разказаха за пътешествията си в чудните лабиринти на книгата и за любимите си автори. На всички читатели пожелаваме незабравими моменти с книгите!

    

Скъпи ученици, приятели, ние, първокласниците от І „г” клас , скоро станахме грамотни, но вече с удоволствие четем цели книги. За да отбележим подобаващо 23 април- Международният ден на книгата и авторското право, се включихме в конкурса за избор на любима детска книга „Бисерче вълшебно” и дадохме своя глас за „Дори Фантасмагорията” на Аби Ханлон. Избрахме заедно да прочетем тази книга, защото много ни хареса заглавието. Всеки ден след часовете прочитахме по малко от нея. Ставаше все по-интересно. Разбрахме какво е „фантасмагория”. Харесахме пакостите на Дори. И ние често се държим като нея и не си признаваме белите. Препоръчваме книжката, защото е увлекателна, забавна, чете се леко, има смешни рисунки. Като за първи път гласувахме колективно, но обещахме, че догодина всеки ще си избере сам книга и ще я прочете. От фондация „Детски книги” ни наградиха с грамота!

       

НАШИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ

На 20 април 2019 г. в гр. Стара Загора се проведе финалния кръг на Националното състезание "Моята Родина", в който участваха 235 състезатели от 1 до 12 клас от цяла България.

За наша голяма радост Адриана Марчева от 6"В" клас спечели златен медал и купата в нейната възрастова група. Никола Николов от 7 "Б" клас спечели бронзов медал. Благодарим на учениците и на главен учител Марияна Тодорова, гордеем се с Вас!

На ученическите игри по лека атлетика – областен кръг, провели се в гр. Казанлък, Основно училище „Кирил Христов” се представи с отбор момчета в състав- Ерай Ахмед, Калоян Христов, Лъчезар Янков, Дарио Добрев, Недко Желев, Денис Стайков, Христомир Генов и Ивайло Делчев. Отборът на момчетата от ОУ „Кирил Христов” се нареди на престижното първо място! Браво юнаци, гордеем се с Вас и благодарим на г-н Мирослав Тенев за отличната подготовка на отбора. Честито на победителите и успех в зоналното съревнование!

 

Ученичката Кая Николаева Иванова от 3"в" клас завоюва престижното второ място  в 6 национален фестивал на руската поезия, песен и танц " Пусть всегда будет солнце", който се проведе на 20.04.2019г. Честито!

На 21.04.2019г. се проведе Регионален турнир по тенис в град Нова Загора. Мария Златева от 1в клас се класира на второ място за деца до 8 години. Пожелаваме и здраве и много успехи!

Ученичката от Основно училище "Кирил Христов" - Магдалена Стефанова Илчева от 5,,в” клас заедно с формация ,,The Scary Shadowzzz” участваха в състезание ,,Plovdiv Open” по всякакъв вид танци и се класираха на трето място с хореографията ,,Bite the Beat”.

Даниел Петров Анастасов от 1в клас спечели бронзов медал от провелото се Държавно първенство по КАРАТЕ  КИОКОШИН за  деца до 8г. и 10г. кумите и ката на 13.04.2019г. в град Бургас, на което участваха 236 малки бойци. АДМИРАЦИИ, НАШЕ МИЛО ЮНАЧЕ!

 

Старозагорското основно училище „Кирил Христов” възпитава децата в родолюбие с различни инициативи. Последната такава е посветена на градa - алея в учебното заведение носи името му и разказва за историята и културата на населеното място. Специален гост на откриването на алеята бе Областният управител Гергана Микова.

Репортажът на ТВ Скат можете да изгледате тук:  http://www.skat.bg/news.php?action=7&newsID=46319

Отново блестящо представяне на нашата гимнастичка Мая Момчева. На поредното състезание по художествена гимнастика "АИДА", провело се в гр. Хасково на 14 април 2019 г. тя се завърна със сребърен медал топка и бронзов на бухалки в група А. Освен български клубове на състезанието участваха гимнастички от Русия, Беларус, Сърбия, което прави подиумите престижни.

Районен съд - Стара Загора съвместно с Адвокатска колегия гр. Стара Загора, ЧСИ Иван Стръмски, ЧСИ Гергана Илчева, Юридически факултет при Бургаски свободен университет с подкрепата на Регионалното управление на образованието – Стара Загора и омбудсмана на Стара Загора г-жа Надежда Чакърова организираха конкурс за есе и рисунка за учениците от училищата на територията на Област Стара Загора. Ученичката от 5 "В" клас Габриела Стоянова е удостоена с грамота във възрастова група четвърти- девети клас - за рисунка на тема "140 години от приемането на Търновската конституция. Българското възраждане. Райна княгиня – първият знаменосец на свободна България. Значението на символите „Свобода или смърт“, извезани на знамето и ценностите, които възпитават".

 

Във връзка с ученическото състезание „Защита при бедствия, аварии и катастрофи” проведено на 16.04.2019 г. учениците от ОУ „Кирил Христов” Стара Загора спечелиха седмо място в надпреварата. Състезанието включва проверка на теоретичните знания на участниците и проверка на практическите умения, знания, бързина и съобразителност чрез състезателни игри.

Ученическите игри са основна изява в областта на ученическия спорт. Те са част от държавната политика за организиране и провеждане на състезания за развитие на индивидуалните спортни способности и дарования на учениците. Ученическите игри създават условия за практикуване на спорт, сформиране и изява на училищни отбори, чрез доброволно участие в организирани форми на спортно- състезателна дейност, възможности за определяне на училищни отбори за участие в международни състезания – световни ученически първенства, организирани от Международната федерация за ученически спорт (ISF).

Основно училище „Кирил Христов” се представи с два отбора: момичета в състав- Никита Тодорова, Рамона Златева, Стефани Пътева, Ива Христова, Симона Видева, Джулия Михайлова, Симона Мавродиева, Магдалена Наскова, Антоанета Терзиева и момчета в състав- Ерай Ахмед, Калоян Христов, Лъчезар Янков, Дарио Добрев, Недко Желев.

Отборът на момичетата от ОУ „Кирил Христов” се нареди на престижното второ място, а отборът на момчетата оглави класацията с първото място. Браво, деца, благодарим и на учителите им по физическо възпитание и спорт: Митко Коцинов и Мирослав Тенев!

 

За трета поредна година учениците от 3В клас се включиха в ежегодно провеждащия се празник на българската гора. Взеха участие в националната инициатива „Лесовъд за един ден“ съвместно с родителите си. Мероприятието се проведе на 13.04.2019г. в Регионалната дирекция по горите, Стара Загора.

Интересни образователни игри и викторини запознаха децата с биологичното разнообразие в горите на България и значението на лесовъдската професия. Те показаха познания, свързани с опазване на гората и природата. Интерес предизвика и сбирката от различни животни, обитаващи горските територии в региона.

Хасково посрещна около 600 гимнастички от страната и чужбина във второто издание на международния турнир по художествена гимнастика „Кралица на Аида“. В многобоят на топка първо място и златен медал спечели петокласничката Яница Пейкова от ОУ "Кирил Христов". Честито!

За поредна година „Водоснабдяване и канализация Шумен“ ООД организира конкурс на тема „Водата - извор на живот“, посветен на Международния ден на водата, който се отбелязва на 22 март. Ученици от шести клас при Основно училище "Кирил Христов" взеха участие под ръководството на г-жа Венета Кирковска и бяха удостоени с предметни награди в категория: поздравителна картичка с послание във втора възрастова група V-VII клас. Да са им честити наградите на : Сара Цаневска, Елена Павлева и Амелия Маринова. Желаем им още много успехи!

      

На 30 март 2019 г. в София се проведе състезание по кикбокс, на което се представиха клубове от цялата страна. В категория до 69 кг. юношеска младша възраст в оспорвана надпревара Станислав Георгиев завоюва престижното второ място. Желаем му здраве и нови спортни успехи!

Първокласничките Василена Жукова (1в), Денислава Зафирова (1в) и Николет Драгнева (1д) отново се завърнаха със златни медали от провелото се на 7 април в зала „Паисий Хилендарски”-гр. Пловдив Зонално Първенство-Гимнастрада.

 БРАВО, МОМИЧЕТА! ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!

Основно училище „Кирил Христов" в Стара Загора получи ценни дарения от родственици на патрона си. Това е единствената институция в страната, носеща името на поета и вече разполага с музейна сбирка, посветена на него. За по-подробна информация на адрес:

http://www.skat.bg/news.php?action=7&newsID=46220&fbclid=IwAR1UX0pIsimTDJulL0qKy6nLO20RXrHJuowQZ3ldHx2YzbZ8yCYu7PjjJJg

 

Днес 1.04.2019г. от 10:00 часа  в Православен Храм ,,Свети Николай" беше отслужена заупокойна молитва и панихида-
40 дни от смъртта на Невенка Владимирова Христова- внучка на патрона на Основно училище ,,Кирил Христов" Стара Загора.
 
Панахидата беше отслужена от отец Цветан и отец Живко, в присъствието на учители и служители от Основно училище ,,Кирил Христов" Стара Загора.
Специално от Германия беше поръчан букет цветя от Светла и Мартин- близки на покойната, живеещи в Германия.

 
Нека си спомним за Невена Христова, която с   хармония и желание за работа зареждаше околните и беше голям приятел на училището.
 

Поклон пред паметта й!

Мир на праха й!

 

На 23 март 2019 г. (събота) в ОУ „Кирил Христов“, Стара Загора ще се проведе областния кръг на математическото състезание „Европейско кенгуру”  за  учениците от 1 до 3 клас (ученици, обучаващи се в ОУ "Кирил Христов") и от  5. до 12. клас  в община Стара Загора. Участниците е необходимо да заемат местата си в ОУ „Кирил Христов“ най-късно до 10:30 ч.  

От 20 до 22 .ІІІ.2019 г. Община Стара Загора беше домакин на шестата национална среща на общинските експерти от образованието.

Участниците – 120 души проведоха своите работни срещи в хотел „ Мериан Палас”, като още в сряда /20 март 2019 год. / от 14 .00 до 15.00 ч. бяха на посещение в Основно училище „Кирил Христов” Стара Загора и разпределени в три групи разгледаха училището, като модел на образователна среда и организация на работа.

В училището, в реновираната конферентна зала гостите бяха приветствани от Иванка Сотирова – зам. кмет на Община Стара Загора. Директорът на училището Господин Балъкчиев им разказа за работната среда и организацията на работа на училището.

След ОУ „Кирил Христов” гостите се отправиха към 10 ЦДГ „ Светлина.

Днес 22.03.2019г. се проведе състезанието по история ,,С българско име и възрожденски дух” между отборите на 6 а, в и 7 б клас. С тази проява завърши седмицата, посветена на патрона на училището Кирил Христов. След края на състезанието директорът г-н Балъкчиев показа на учениците и гостите оригиналния пръстен на поета, подарен на училището от неговите наследници. Бяха връчени медалите и сертификатите от втория кръг на националното състезание ,,Моята родина”.

По повод Световния ден на Водата – 22 март, Регионална инспекция по околната среда и водите- Стара Загора, организира РЕГИОНАЛЕН КОНКУРС на тема „Вода за всички” за макет и рисунка. Целта е да провокира интерес у повече подрастващи към проблемите, свързани с управлението на водите и разумното им използване. В конкурса участваха ученици от І до VІІ клас от области Стара Загора, Сливен и Ямбол, разделени в две възрастови групи: І група – І – ІV клас и ІІ група – V – VІІ клас.
Жури в състав: г-жа Диана Ганева- Началник отдел „Превантивна дейност” към РИОСВ- гр. Стара Загора, г-н Тони Куцаров от Граждански клуб „ЛИПА”- Стара Загора и г-жа Румяна Гьокова- учител от 11 ОУ „Николай Лилиев”- Стара Загора удостои с престижните награди, участващи ученици от Основно училище „Кирил Христов”.
За макет: Първа награда получиха Симона и Йоана Караиванови – ученички от 4 „А” клас с класен ръководител г-жа Златка Колева.
С трета награда беше удостоен Виктор Пламенов Тодоров – ученик от 4 „А” клас с класен ръководител г-жа Златка Колева.
За рисунка: Третата награда беше завоювана от Симеон Спиридон Спиров- ученик от 5 „В” клас. Симеон благодари от все сърце на своя прекрасен учител по изобразително изкуство- г-н Пламен Михалев за подкрепата и неуморния труд.

По повод 22 март- ДЕН НА ВОДАТА, учениците от 2 „д „ клас изработиха табло под надслов: ЗА ДА МЕ ИМАШ УТРЕ!

Учениците от ОУ,,Кирил Христов”, заедно със своите преподаватели и класни ръководители, посадиха своите награди от конкурса за икебани ,,Хей, пролет иде”. Всяка паралелка, участвала в конкурса, дари живо цвете по повод патронният празник на училището. Нека ОУ,,Кирил Христов” стане още по-красиво, зелено и цветно. Благодарим за активното участие!

На 21 март се отбелязва Световният ден на гората. По този повод в 3В клас с класен ръководител г-жа Анна Христова гостуваха представители от Регионална дирекция по горите : г-жа Мария Михова и г-н Красимир Динев. Те запознаха учениците с горите като природно богатство, благодарение на което водата и въздухът са чисти ,и което представлява среда за живот и развитие на разнообразни растения и животни. Обърнаха внимание върху отговорността на всеки един от нас за опазването на това природно богатство, за неговото развитие и използване. Запознаха учениците с интересни и любопитни факти за флората и фауната. Децата приятно се изненадаха от тематичния подарък - медальон за всеки един от тях и рамка със снимка за класа. С ентусиазъм подготвиха постер с гатанки за лястовицата - символ на пролетта, които съчиниха в часовете по БЕЛ и подариха от сърце. С тази инициатива насърчихме децата да осъзнаят за пореден път ролята на горите.

 

 

СЪСТЕЗАНИЕ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА

На 21 март 2019 г. се проведе състезание по български език и литература "Ние знаем, ние можем" като част от училищните изяви, посветени на Кирил Христов. Участваха ученици от 5 "А" и 5"Б" клас Всички ученици показаха отлични знания върху изучения учебен материал, като умения да ги прилагат. Победител на състезанието стана отборът на 5 "Б" клас с участници- Пламена, Габриела, Николай и Валери.  Всички ученици изявиха желание и в бъдеще да участват в подобни инициативи.

"Сръчните ръце" от 1 в клас изработиха постер по случай  "Първа пролет " и празника на училището! Техният втори учител  Ралица Петрова споделя, че децата с нетърпение и огромно желание са се подготвяли за  празника! На всички пожелават добро настроение и красота като пролетните цветя!

По повод патронния празник на ОУ "Кирил Христов" и деня на отворените врати днес на гости ни бяха 35 ЦДГ "Свобода" и 66 ЦДГ "Детски рай" -гр. Стара Загора.

По случай патронния празник на ОУ "Кирил Христов", учениците от 3 "Б" клас посетиха ОУ "Митьо Станев"- гр. Стара Загора. Те изнесоха кратка поздравителна програма и също така бяха поздравени от ръководството на училището и учениците от 2 "Ж" клас.

  

 

 

Отборът по шахмат на ОУ,, КИРИЛ ХРИСТОВ,, Стара Загора, се нареди на второ място, след Математическата гимназия в ученически спортни игри на община СТАРА ЗАГОРА. Шестокластниците, Николай Радулов, Валентин Валентинов, Константин Тодоров и Ивета Венциславова, се представиха отлично а имат право и през следващата учебна година да постигнат и подобрят това много престижно класиране.

ПО ПОВОД ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК НА УЧИЛИЩЕТО-

ПРЕДСТАВИТЕЛНА ИЗЯВА НА ВТОРИТЕ КЛАСОВЕ ПРИ ОУ "КИРИЛ ХРИСТОВ"

На 20.03.2019 г. в ОУ "Кирил Христов" –гр. Стара Загора се проведе открит интерактивен мултидисциплинарен урок на тема "Учим за водата с факти и цифри" в 5 "В" клас. Урокът се проведе в електронна среда и включваше учебните дисциплини- Човекът и природата и Математика.

Официални гости на занятието бяха: Деяна Димитрова- старши експерт по математика Кузман Кузманов- старши експерт по природни науки и екология в РУО – Стара Загора, г-жа Лиляна Бърганова и инж. Цветелина Кънева- директор на Басейнова дирекция- гр. Пловдив, г-жа Димка Петкова и д-р Петя Папазова- директор на РИОСВ- гр. Стара Загора, учители от област Стара Загора, Господин Балъкчиев- директор на ОУ ”Кирил Христов”- гр. Стара Загора, г-жа Марияна Йотова- зам. директор в училището.

Учениците влязоха в ролята на анализатори на данни (текст и диаграми), характеризиращи водата, изчисляваха как могат да спестят средства на семейния бюджет. Определиха кои са основните замърсители на водите. Проследиха ефекта на замърсената вода върху човешкото здраве, животните и растенията. Петокласниците предложиха мерки пестене на водните ресурси, тяхното опазване и подобряване качеството им. Под вещото ръководство на г-жа Венета Кирковска- старши учител по Биология и здравно образование и г-жа Екатерина Йовчева- старши учител по математика, учениците демонстрираха  как с помощта на таблети един урок се превръща в интерактивен. Децата бяха участници в преподаването. Тяхната засилена активност  и емоционалност допринесе за по-ефективно възприемане и качествено усвояване на учебния материал. По време на урока, те достигнаха до важни изводи.

Официалните гости поздравиха отличното представяне на учениците и им пожелаха още по-големи успехи в усвояването на знания и умения чрез информационно - комуникационните технологии.

ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА ПРЕДСТАВЕНА ОТ УЧЕНИЦИТЕ ОТ 4а,б,в,г,д клас

ПРАЗНИК НА ЦВЕТЯТА, ПОСВЕТЕН НА ПРАЗНИКА И ПРОЛЕТТА

ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА ПО ПОВОД КОНКУРС "ХРИСТИНА БЮЙЛЕКОВА"

Във връзка с Патронния празник на училището, учениците от 3“В“ и 3“Г“ класове посетиха Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора. Изслушаха с интерес беседата за живота и дейността на Кирил Христов. Видяха книги на повече от 100 години /стихосбирки на лирика/. Изнесоха литературно- музикална програма под надслов “Кирил Христов – наш поет“.

ЗАБАВНА ГЕОГРАФИЯ

Състезанието между учениците от шестите класове" Забавна география", проведено на 18.03.2019 г. започна със забавен скеч на географска тематика. Това допринесе за творческата атмосфера, в която състезателите от четирите отбора се състезаваха в три кръга. Състезанието премина в напрегната надпревара на знания и бързина за разпознаване на изображения на географски обекти и представяне на допълнителна информация за тях. Така резултатът се променяше след всеки кръг, но победата извоюваха отборът на 6 А клас. С малка разлика след тях се наредиха участниците от 6 Г клас, които показаха екипност и много знания. Трето и четвърто място са за 6 Б и 6 В клас. Гости на състезанието бяха преподаватели и ученици от петите класове, като честта да бъде член на журито, заедно със г-жа М. Тодорова- главен учител и К. Койнова- библиотекар, получи Мартин Петров от 5 А клас, представил се отлично на областния кръг на Олимпиадата по география. Представянето на Областния кръг на олимпиадата по география и икономика на всичките 12 ученици от 5 и 6 класове е много добро. Благодарим на всички за успеха!

"ПРОЛЕТЕН ВЕНЕЦ"-творческа изява на учениците от 1-ви клас

Чули ли сте, разбрали ли сте? На 18 март първокласниците от ОУ „Кирил Христов” за първи път честват патронния празник на своето училище. С много ентусиазъм, вълнение и жар те сплетоха своя „Пролетен венец”.В училищния двор прозвуча артистично изпълнение на стихотворението „Хей, пролет иде!”.Земята се разтресе от танца на кукерите от 1 „д” клас. Пролетните цвета оживяха и топлото слънце ги огря в изпълнение на децата от 1 „б” клас. Щъркелът се обади по телефона на своята „приятелка” жабата, но малките жабки от 1 „г” клас му дадоха добър урок. Сборна формация от първокласници към ансамбъл „Загорци” с ръководители Диляна и Николай Апостолови ни очароваха с народните си танци. Кръшна ръченица изиграха и децата от 1 „в” клас. Индивидуалните танцьори от 1 „а” клас ни впечатлиха с таланта си, а останалите ученици ни поканиха на „Горска дискотека”.

Пролет е!

Цялата природа ликува!

А първокласниците от ОУ „Кирил Христов” дружно празнуват!

 

Поредно отличие за ученичката от 2г клас Грета Руслан Миткова, която спечели поощрителна награда от Националния конкурс "Моите детски мечти - 2019г". Изобразително изкуство - рисунка .

На 11.03. 2019 г. ученици от II г клас с класен ръководител г-жа Цонка Янкова при IV ОУ „Кирил Христов”- Стара Загора гостуваха в Руския център при Регионална библиотека „Захарий Княжески” - Стара Загора.
Нашите гости за първи път се докосват до руския език и култура. С изненада установиха, че имаме обща азбука и сходни народни празници. Пример за това бе току-що отминалият в България - Сирни Заговезни и се запознаха с руското му съответствие Масленица.
С интерес разглеждаха детски книжки, а някои успешно прочетоха по нещо от тях. Любопитство предизвикаха и руските дървени лъжици – тип „хохлома”, които са вид ударни музикални инструменти в руския фолклор. Оказа се, че особен интерес за децата представляват и руските приказки и анимационни герои.
По този повод ги поканихме да ни гостуват отново през април, когато отбелязваме Международния ден на детска книга и с удоволствие ще им почетем приказки от руски автори.

Магдалена Тенева Тенева ученичка втори "в" клас взе участие в международния турнир "Купа ЛЮБЛЯНА " Словения на 09.03.2019 г. Талантливата гимнастичка тренира художествена гимнастика в спортен клуб "ЕЛИТ"- Стара Загора с треньори Кремена Ангелова и Донка Явашева. От Словения Маги се завърна със сребърен медал. Честито!!!

Днес 13 март 2019 г. започнаха състезанията по футбол момчета /5-7клас/ на ученически игри в община Стара Загора. След пет поредни първи места с различни випуски се надяваме, че тази годишната формация ще се представи също отлично.
Стартът, днес е великолепен. Победа с 8:0 над XI Основно училище "Николай Лилиев".

Пожелаваме успех в следващите мачове в навечерието на патронния празник на училището!

Учениците от ОУ „Кирил Христов“- гр. Стара Загора - с нови медали от втори кръг на математическо състезание.
 

Двадесет и пет ученици от ОУ „Кирил Христов" – Стара Загора бяха отличени на националното математическо състезание „Многознайко-млад математик". Това е първото издание на турнира за ученици от 5-ти до 7-ми клас. Победителите са:

Виктор Бояджиев- 5”В” и Никита Тодорова- 7 „А” клас- златни медали.

Със сребърни медали са отличени: Митко Бараков- 5 „В“ клас, Ивайло Иванов- 5”В”, Симеон Спиров – 5 „В“ клас, Мартин Петров- 5”А”, Нели Тенчева- 5”Б”, Пламена Колева- 5”Б”, Катерина Вецова- 6 клас, Павел Димов- 6 клас, Симона Петкова- 6 клас, Деница Минкова- 6 клас, Йоана Христозова- 6 клас, Преслав Петков- 6 клас, Венцислав Колев- 7 клас.

С бронзови отличия са: Вероника Ганева- 5”В”, Магдалена Илчева- 5”В”, Камелия Бинева- 5”Г”, Цветомира Богоева- 5”Г”, Сиана Сивова- 5”Г”, Яница Пейкова – 5”А”, Гергана Иванова- 5”Б”, Ива Христова- 6 клас, Памела Кръстева- 7 клас, Гален Йорданов – 7клас.

Честито! Гордеем се с Вас!

За пореден път Николай Петров- ученик от 5 "В" клас при ОУ "Кирил Христов" ни накара да се гордеем с него. На 2 март 2019 г. участва в Международния турнир по джудо в Германия- Merseburg, където отново завоюва Първото място и беше удостоен със златен медал! Браво, Ники!

            

На 24.02.2019г в град Стара Загора се проведе IX Международен турнир по художествена гимнастика. Ученичката от 2г клас Християна Терзиева спечели златен и бронзов медал в категория "А" ДМВ - 10г. Пожелаваме и още по-големи успехи в предстоящите състезания.

В памет на Невена Христова

"Здравейте г-н Балъкчиев,

Благодаря Ви много за вниманието и доверието, което ми гласувате. Г-жа Христова, която чувствах за много близка, винаги говореше за Вас с много уважение и с благодарност за това, което правите за ОУ "Кирил Христов", ръководено от Вас. Вероятно Вие сте един от малкото директори на основни училища в страната, които са се посветили така всеотдайно на работата си, което предизвиква уважение.  Приложено Ви изпращам един линк към отразеното представяне "Непознатото в книгата “Рими и формули“ на Невена Христова" на книгата "Рими и формули" в НТС миналата година в наше професионално специализирано научно -приложно списание "Геомедия" https://www.geomedia.bg/geodezia/item/6973-nepoznatoto-v-knigata-%E2%80%9Crimi-i-formuli%E2%80%9C-na-nevena-hristova  и две снимки от този ден. Предварително се извинявам, че качеството им не е особено добро. Оставам на Ваше разположение.

С най-добри пожелания,

Доц. д-р Любка Пашова - Департамент “Геодезия”, Национален институт по геофизика, геодезия и география Българска академия на науките".

Невена Христова – внучката на поета Кирил Христов се пресели в по-добрия свят

На 21 февруари 2019 г., на 85-годишна възраст, почина Невена Христова -внучката на поета-класик Кирил Христов. Поклонението пред тленните й останки ще започне на 24 февруари т.г. от 12:30 ч. в храм „Св. Неделя“ София.

Дългогодишната режисьорка в Българска национална телевизия Невена Христова е изключителна личност и професионалист. Тя е една от създателките на предаването „Лека нощ, деца“. Години наред е режисьор на „Атлас” и „Театрални меридиани”. Корените й я правят още по-интересна. Дъщеря е на акад. Владимир Христов (1902-1978), световноизвестен геодезист и астроном. Внучка е на големия български поет Кирил Христов (1875-1944). Правнучка е на Христо Генчев – Букурещлията, убит при опожаряването на Стара Загора по време на Руско-турската война и на наследницата на богатия Хаджийоргов род Анна. От години работи упорито около паметта и делото на дядо си и на баща си. Обикаля България с интересното си представление „На чаша вино с Кирил Христов“, което се радва на голям успех. През 1992 г. създава в дома си литературен салон „Кирил Христов“, чийто патрон е поетът Йосиф Петров. В него се събират значими български поети и писатели, артисти, художници, хора на духа. Тук е представена последната книга на големия ни поет Александър Геров. Има вечери на изтъкнати творци като Радой Ралин, Димитър Вълчев и др. Известният художник авангардист Иван Яхнаджиев прави изложба там.

Невена Христова подготвя и издава „Кирил Христов и 155 писма“  между поета, неговата съпруга Невенка Палашева и останалите роднини. Според нея на романите на Кирил Христов „Бели дяволи“, „Тъмни зори“, „Бездна“, „Ад в рая“ и др. трябва да се обърне истинско внимание, тъй като те са пророчески за онези години. Невена заявява, че е националистка като дядо си. Кирил Христов наистина често е критикувал слабостите на българския народ. Понякога е даже доста краен. „Но чуя ли другиго, особено чужденец, да се гаври, и благодушно макар, с шопа, бих бил способен да бъда жалък герой на най-отвратителен шовинистичен скандал“, признава поетът. И твърди, че българин, който не защитава националността си, е достоен за презрение.

На 14 юни 2018 г. Невена Христова организира премиера на новата си книга „Рими и формули“, посветена на Кирил Христов – поетът и акад. Владимир Христов – ученият.

Назад през годините Невена Христова е направи редица безценни дарения на  Дом „Литературна Стара Загора“. През последните години тя е ревностна приятелка и щедра дарителка на Основно училище „Кирил Христов“, което на 22 март 2018 г. откри музей на своя патрон. С тези си жестове, тя завинаги ще остане в паметта на старозагорци с благодарност и признателност.

Утре, ръководството на училището лично ще изрази почитта си към живота и делото на родолюбката и големия човек Невена Христова. Поклон пред светлата й памет!

Редколегията на dolap.bg изказва съболезнования към близките на покойницата за непрежалимата загуба.

Dolap.bg

Поредни златни медали, купа и отличия за златните момичета от първи клас- Василена Жукова(1в), Денислава Зафирова(1в), Николет Драгнева(1д) и Мария Златева(1д) на провелия се от 22-ри до 24-ти февруари IX МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА за купа БЕРОЕ в зала „Иван Вазов”-град Стара Загора. ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!

На 23.02.2019 г. се проведе 39-ти шахматен турнир “Еверест” 2019. в гр. Пловдив, под патронажа на община Пловдив, БФШ-1928, хотел Лайпциг и др.

В турнира взеха участие 64 деца, в категории от предучилищна възраст до трети клас. След изиграни седем кръга, участниците бяха класирани по класове и пол.

След своето блестящо представяне, ученикът на ОУ „Кирил Христов” - Огнян Григориев Чемеляров от III „Д” клас,  завоюва златен медал в категория- момчета, 3 клас. Браво, Оги! Гордеем се с теб! Пожелаваме ти безброй успехи!

СКРЪБНА ВЕСТ

 Изпълнени с тъга Ви съобщаваме, че на 20 февруари 2019 г. внезапно ни напусна Невена Владимирова Христова (1933-2019) - дългогодишен режисьор в БНТ.
Невена Христова беше внучка на патрона на нашето училище- старозагорския поет Кирил Христов. В нейно лице образователната институция имаше голям приятел. Благодарение на нейните дарения, училището изгради музейна сбирка, посветена на живота и творчеството на старозагорския творец със световна слава.

Нека си спомним делото й, хармонията и желанието за работа, с което зареждаше околните.

Поклон пред паметта й!

 

На 20.02.2018г. Основно училище ,,Кирил Христов" Стара Загора стана домакин на Мисия "Живей безопасно!"

За втора поредна година СНЦ “ Самарско знаме” съвместно с Община Стара Загора и РД” Пожарна безопасност” Стара Загора провеждат инициативата
Мисия "Живей безопасно!"

Първата демонстрационна на лекцията се проведе пред учениците от 5 и 6 клас в ОУ “Кирил Христов”.

Главен комисар Стоян Колев и неговият екип възторгнаха децата. Имаше въпроси, демонстрация на пожарникарски техники. Събитието премина при голям интерес от страна на учениците.

Надяваме се, че новите знания получени от лекцията ще са интересни и полезни за учениците.

Блестящото представяне на Мая Пенкова Момчева, ученичка от 5 "Г" клас на Международния турнир "Олимпия 74" провел се на 15.02.2019 г. в гр. София. Възпитаничката на ОУ "Кирил Христов" по безапелационен начин спечели три медала. Бронзов в многобоя, сребърен на топка и златен на лента. Мая отново потвърди, че отличниците в училище са отличници и в спорта. Желаем много бъдещи победи!

На 09.02.2019г. в град София се проведе VII Национален конкурс "Път към славата" .Ученичката от 2г клас Грета Руслан Миткова спечели златен медал , а сребърен медал завоюва Тереза Петрова Донева 2в клас. Двете балерини са представителки на балетна школа "Па де Кре". Пожелаваме им още много успехи в балетното изкуство.

Завинаги в нашите сърца! Поклон, Апостоле!

Учениците от 4 „в „ клас посетиха учениците от 2„а„ клас, с класен ръководител г-жа Т. Христова , по повод 146 години от гибелта на Васил Левски. Рецитираха стихове, представиха изработена от тях презентация, отразяваща живота и делото на Дякона и възпяха чутовния му подвиг с песента „Левски, Апостоле„.

„Левски,Апостоле-чист,добър човечен!
Левски,Апостоле-днес със тебе се гордеем!
Левски,Апостоле-чист,добър човечен!
Левски,Апостоле-сега за тебе с обич пеем!„

За да помнят делото на Апостола ,подариха на малките ученици информационни папки*лапбук за Левски.

Във връзка със 146 години от обесването  на Васил Левски, учениците от II “А“ клас с посетиха Хилендарския метох към РИМ - Стара Загора.
Те изслушаха с интерес беседата , участваха в различни образователни игри, нареждаха пъзели отразяващи моменти от живота на Левски. Научиха имената и прозвищата с които са наричали Васил Иванов Кунчев .Разгледаха метохската килия, класната стая, изложбата  „Левски в Старозагорско“.

 

 

Цветя носим за теб.

Ти за нас си велик .

Апостоле, живееш в сърцата ни,

жертвал си се за свободата ни.

Поклон пред светлия ти лик!

На 18 февруари първокласниците тържествено отбелязаха 146 години от гибелта на Васил Левски. Учениците изпълниха рецитал от стихотворения за Апостола, написани от техни връстници. Поднесоха цветя ,отдадоха почит и прочетоха заветните слова, изписани на паметника: „ Ако спечеля ,печели цял народ -ако загубя, губя само мене си.”

 

 

 

Уважаеми родители на 26.02.2019 г. /вторник/

ще се проведе родителска среща от 18:00 часа!

ОЧАКВАМЕ ВИ!

Уроците по Човекът и обществото могат да бъдат и много интересни. Ученици от 4 „в„ клас изготвиха и представиха своите проекти пред класа. Хан Кубрат, хан Аспарух, хан Тервел, хан Крум, хан Омуртаг и техните достойни дела ни върнаха назад във времето и ни накараха да се гордеем, че сме българи!

Под мотото " Ние имаме добри сърца" учениците от 1 в, заедно със своят втори учител Ралица Петрова изработиха голямо сърце от 32 части. Децата призовават всички към доброта, обич и разбирателство!

Във връзка със 146 години от гибелта на Васил Левски, учениците от 3 “В“ клас с класен ръководител госпожа Анна Христова, посетиха Хилендарския метох към РИМ, Стара Загора.

Те изслушаха с интерес беседата от служителите в музея, участваха в различни образователни игри, нареждаха тематични пъзели. Повториха незабравимите думи на Левски, които съдържат вечен смисъл и могат да послужат като пример на всеки българин. Разгледаха метохската килия, класната стая, фотодокументалната изложба „Левски в Старозагорско“.

Поклон пред паметта на Апостола на свободата!

 

Основно училище ,,Кирил Христов“ Стара Загора оглави класирането в националното математическо състезание „Млад математик" и национално състезание по български език и литература „Родна реч ".Проявите са организирани от детски център ,,Многознайко“ град София. Нашите деца бяха наградени с рекорден брой медали. Учениците от 5, 6 ,7 клас спечелиха 11 златни , 17 сребърни, 20 бронзови отличия и грамоти. Всички отличени участници ще имат възможността да участват във финалното национално състезание ,,Многознайко“, което ще се проведе в края на месец април, като победителите в него ще получат престижна златна купа и медали.

От наградените ученици , двадесет бяха отличени на националното математическо състезание „Многознайко-млад математик". Това е първото издание на турнира за ученици от 5-ти до 7-ми клас. Победителите са: Митко Бараков- 5 „В“ клас и Никита Тодорова- 7 „А” клас- златни медали, Ивайло Иванов и Симеон Спиров – 5 „В“ клас, Илиян Халваджиев -7”Б” и Мартин Ру сев – 7”А” клас – сребърни медали. Притежателите на бронзовите отличия са: Виктор Бояджиев и Вероника Ганева – 5 „В“ клас, Мартин Петров – 5“А“ клас, Мишел Дилковска – 5“Б“ клас, Иван Иванов – 5“Г“ клас и от 5“Д“ клас – Джесика Петкова и Кристияна Христозова, Венцислав Колев – 7”А” клас, Михаил Светлозаров- 7”Г”, Росен Иванов – 7”Г”, Христо Колев -7”Б”, Преслава Борисова -7 „А”, Виктория Бояджиева – 7”А”, Самуил Йорданов- 7”Г”.

За участието си в националното състезание по български език и литература „Родна реч” със златни медали са отличени учениците: Мартин Петров-5 „А”, Мария Добринова-5 „Г” , Тихомир Тихомиров- 5 „А”,Вероника Валентинова- 5 „В” , Калоян Петков -5 „А”, Камелия Иванова- 5 „Г” ,Пламена Тодорова- 5 „Б”, Симеон Спиридон - 5 „В” и Кристияна Емилиянова – 5 „Д” клас.

Сребърни медали получиха учениците: Габриела Стоянова- 5 „Б”, Яница Райнова-5 „А”,Магдалена Стефанова- 5 „В” , Ивайла Красимирова - 5 „А”, Борислава Венелинова - 5 „А”, Гергана Георгиева- 5 „Б”, Ивайло Иванов- 5 „В” , Никол Николаева – 6 „Б”, Валентин Ангелов- 6 „Г”, Николай Лъчезаров- 6 „Г” , Ивета Емилова – 6 „Г”, Елена Иванова – 6 „В” и Сара Йовица- 6 „В” клас.

Бронзовите медали останаха за Сиана Стилиянова - 5 „Г” , Преслава – Божидара Димова - 5 „Б”, Виктор Йонков - 5 „В” , и Ива Веселинова - 5 „Г” клас.

Когато учениците са мотивирани за обучение по определен учебен предмет (в случая по български език и литература и математика) , когато учителите в различните образователни степени са много добри професионалисти, тогава и резултатите са изключително високи. ,,Дъждът“ от медали е показателят ,че обучението в ОУ,,Кирил Христов“ Стара Загора е на много високо ниво. И това го показват отличните резултати на децата.

Ръководството на училището благодари на участниците учителите / старши учител Здравко Мочев, старши учител Албена Мечева, старши учител Милена Танева- подготвили учениците по български език и литература; старши учител Екатерина Йовчева, старши учител Веска Черкелова и старши учител Йовка Янчева – подготвили учениците по математика/ за отговорното отношение и мотивираното участие , както и на всички учители за всеотдайната работа.

Уважаеми родители, учениците са във ваканция до 5 февруари включително. Учебните занятия ще бъдат подновени на 6 февруари/сряда/.

На 28 януари 2019 г. учениците от пети клас на Основно училище „Кирил Христов” – гр. Стара Загора, заедно с г-жа Венета Кирковска и г-жа Екатерина Йовчева,  отбелязаха Световния ден на влажните зони. Гости на мероприятието бяха г-жа Димка Петкова – връзки с обществеността на РИОСВ- Стара Загора,  г-жа Диана Ганева – началник отдел на „Превантивна дейност” към РИОСВ- Стара Загора, г-н Балъкчиев –директор на ОУ „Кирил Христов” и г-жа Марияна Йотова – зам. директор по учебната част на училището.

Темата на кампанията тази година е: „Влажните зони и климатичните промени”.

Г-жа Кирковска – старши учител по биология, разясни на учениците, че целта е да се популяризират влажните зони, като източник на жизненоважни ресурси - вода, храна и като естествена защита от наводнения и засушавания - бедствия, които рефлектират директно върху нас.

Симеон Спиров ученик от 5”В” клас представи своята информационна презентация за влажните зони пред своите съученици и гости.

Бяха сформирани два отбора: по шест ученици от 5 „В” и 5 „Г” клас на ОУ ”Кирил Христов”. Те се състезаваха в изработка на най-красива апликация, свързана с влажните зони, измисляха гатанка на тема: „Животът в блатото” и накрая трябваше да довършат по оригинален начин изречението: „Водата е...”.

Докато отборите работиха, г-жа Димка Петкова представи на останалите ученици приказката „Пресъхналият извор”. Мероприятието продължи с дискусия колко важни са водата и влажните зони за хората, растенията и животните.

Най-активните ученици и двата състезаващи се отбора бяха наградени с подаръци, осигурени от Регионалната инспекция по околната среда и водите- гр. Стара Загора.

Днес 23 януари 2019 г. в Основно училище „Кирил Христов” се проведе работна среща -разговор с представители на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" на тема: „Екологичното образование на учениците от ОУ „Кирил Христов” и опазване на българската природа и води”.

Г-н Балъкчиев –директор на ОУ „Кирил Христов” заяви, че екологичното образование в училището има за цел усвояване от учениците на екологични знания, изграждане на екологична култура, съзнание и поведение. Те трябва да осъзнаят, че околната среда може да се опази, ако се обединят усилията на всички хора.

На срещата се коментира и дискутира, как учениците чрез своята изследователска дейност и креативност могат да подпомогнат опазването на природата и водите в България. Чрез екологичното образование в училище и с помощта на институциите да бъде изградена твърда позиция за опазването на нашите води и живите организми. Създаде се план за работа и осъществяване на различни съвместни дейности и инициативи.

Благодарим за ползотворната среща на г-н Васил Узунов – началник отдел, г-н Младен Ангелов –еколог и г-жа Лиляна Бърганова!

Олимпиадата по история ще се проведе на 19 януари 2019 г. от 9:00 часа.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!

Уважаеми родители, ученици, колеги, грипната ваканция се удължава с два дни. На 23 януари 2019 г. /сряда/ ще се подновят учебните занятия. От ръководството на ОУ "Кирил Христов"

 

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!

На основание чл. 259/1/ т.1 от ЗПУО и във връзка с обявяване на грипна ваканция за дните 16, 17 и 18 януари 2019 г. , със Заповед № 99-201/ 15.01.2019 г. на директора на ОУ "Кирил Христов" се променя датата на Олимпиадата по история и цивилизации. Олимпиадата ще се проведе на 19 януари 2019 г. с начален час 9:00.

 

НЕОЧАКВАНА ВАКАНЦИЯ

Уважаеми родители, Регионална здравна инспекция - Стара Загора обявява грипна епидемия за област Стара Загора и Заповед № РД 09-283/15.01.2019 г. на министъра на образованието и науката, с цел прекъсване на епидемичната верига сред учениците, учебните занятия във всички училища в областта ще бъдат прекратени от 16 януари /сряда/ до 18 януари /петък/ 2019 г.

Умоляваме Ви, учениците да не посещават обществени места и да не се събират на групи, за да се предотврати по-голяма заболеваемост.

Учебните занятия ще бъдат възобновени на 21 януари 2019 г. /понеделник/.                                                                     

На 13.01.2019 г. първокласниците Мартин Господинов(I Б клас), Борис Куков (I Б клас), Станислав Стойчев (I В клас), Денислав Нанев(I Г клас) и второкласниците Михаил Иванов (II A клас), Християн Георгиев (II A клас) и Тихомир Тенчев (II Д клас) станаха ШАМПИОНИ по футбол на SUPERSTARSCUP –гр. Пловдив 2019-първият турнир по правилата на Германската и Холандската федерации в България. БРАВО, ЮНАЦИ!

Учениците от IIа клас Михаил Ивов Иванов и Християн Георгиев Георгиев участваха в турнира по футбол организиран от SUPERSTARC в град Пловдив и взеха призовото първо място. Сбъдвайте мечтите се малки ШАМПИОНИ.

Екип от 3“В“ клас с класен ръководител г- жа Анна Христова подготви постер за 11 януари -

 Световен ден на думата „БЛАГОДАРЯ“.

Учениците се запознаха с приказката “Палтото на благодарността“, Керън Харви Кокс. Текст, за преговор на трите добродетели – благодарност, състрадание, любознателност. Ще занесат вкъщи и окачат в стаята си тяхното палто, за да го гледат всеки ден и то да им напомня да бъдат благодарни. Благодарността носи голяма сила на човека и е пътека към радостта. Тя е начин да се радваме на нещата, които имаме, чрез благодарение. Така очите ни са отворени за възприемане на хубавото. Усмивката, признателността, уважението, малките жестове на внимание, милото отношение и думи показват тази добродетел. Правете го и вие, по- често! Благодарете!

 

Огледалото на едно училище са постъпките на неговите ученици!


Получихме писмо от една майка, която изразява благодарността си: „Здравейте, искам да изразя голямата си благодарност към Вашите ученици, намерили телефона на дъщеря ми. Децата ми се обадиха, за да разберат къде и как да предадат изгубения телефон. Тези добри деца са Христо Николаев Колев и Илиян Светославов Халваджиев от 7”б” клас. Докато има такива деца, има и надежда. Благодаря Ви, деца!”.


Благодарим на всички наши ученици, станали посланици на доброто,

 вярвайки, че всяко добро започва от личното желание да станеш герой в нечия приказка.

ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!

Учим и се забавляваме в часовете по Човекът и природата !

Учениците от 4 клас при Основно училище "Кирил Христов" представиха изложба на тема: "Слънчевата система".

Децата споделиха, че са изработили своите проекти с огромно желание и интерес.

ВАКАНЦИЯ, УРА!

Уважаеми родители, от 22 декември 2018 г. до 2 януари 2019 г. /включително/, учениците ще бъдат в коледна ваканция!

С много песни, стихове, драматизации на приказки, с усмивки и добро настроение учениците от 1 „ в” и 1 „г „ клас отбелязаха предстоящите коледни и новогодишни празници на 21.12.18 година в конферентната зала на училището. Весела Коледа и Щастлива Нова 2019 година на всички от сърце!!!

Под мотото " В духа на Коледа", подкрепяни от своя втори учител Ралица Петрова, учениците от 1в клас написаха писма с топло обръщение до добрия старец. Те с нетърпение отброяват дните до Коледа, за да разберат дали ще получат желания подарък! А за всички хора по света те пожелаха любов, здраве и доброта! Чудото ще се случи, вярват първокласниците!

Във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници ОУ „Кирил Христов” Стара Загора организира среща на учениците – първенци в националното състезание „Моята Родина” в което участниците доказаха своите познания по история на България. Училището представено от Адриана Марчева, Александър Иванов, Деница Минкова, Елена Павлова, Йоана Пандовска, Катерина Вецова, Моника Генова, Никола Николов, Николай Колев, Радослава Манчева, Самуил Червилов, Самуил Янков, Сара Цаневска и Христо Колев, които в края на първи кръг бяха наградени с два златни медала, три сребърни и девет сертификата за участие. Наградите на участниците бяха връчени лично от г-н Красимир Червилов- зам.областен управител и г-жа Мария Цоловска - Старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в РУО – Стара Загора. В непринуден разговор между учениците в състезанието и гостите се присъедини и главен учител г-жа Марияна Тодорова, подготвила учениците за състезанието. В разговора те разказаха за интереса си към историята, мотивацията им да четат книги с исторически теми и желанието им да участват в подобни състезания.
Г-н Червилов изказа мнение, че да се познава историята на собствения народ е родолюбиво дело. Г-жа Цоловска обърна внимание на старателността на учителката по история за мотивацията на учениците. Участниците в състезанието изказаха пожелания за бъдещо участие в следващия кръг на състезанието, а директорът напомни, че ОУ „Кирил Христов” Стара Загора е единственото училище в града , което участва в Националния кръг на олимпиадата по История и цивилизации, което му дава правото да работи по НП „Ученически олимпиади и състезания”, Модул- „Осигуряване обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади” с ръководител главен учител г-жа Марияна Тодорова.

„С вълшебен коледен дух”

В навечерието на Коледа учениците от VІ а клас изнесоха иновативен урок, свързан с коледните традиции по света. Бяха представени обичаи от три държави – България, Холандия и Мексико, поднесени като театрални миниатюри. Чрез този урок децата съчетаха в едно знания от няколко учебни предмета- български език и литература, история и цивилизации, география и икономика и изобразително изкуство. Докато актьорите се превъплащаваха в роля , други рисуваха картини, свързани с представените коледни традиции. Така децата успяха да ни потопят във вълшебния дух на празника.

На Коледен турнир по плуване „Траяна”, провел се на 15.12.2018г. в гр.Стара Загора с нови спортни успехи бяха удостоени първокласниците: Калоян Красимиров Михов(I Б клас) - I-во място-бътерфлай и III-то място-кроул, Самуил Красимиров Михов(I Б клас) - I-во място-бруст, Нели Георгиева(I Б клас) - I-во място-гръб и I-во място-кроул, Калоян Николов Пчеларов (I Б клас)-III-то място-кроул, Александра Стефанова Стефанова(I Г клас)-II-ро място-кроул и Виктория Димитрова Димитрова(I Г клас)-II-ро място-гръб. Пожелаваме им да са здрави и упорити!

                

Учениците Мартин Господинов(I Б клас), Борис Куков(I Б клас), Станислав Стойчев (I В клас) и Денислав Нанев(I Г клас) участваха в VI Коледен футболен турнир „Болярчета” в град Велико Търново на 13, 14, 15 и 16.12.2018г. ДФК „Шампион”набор 2011 спечели Националния турнир. БРАВО, МОМЧЕТА!

.

 

На 15 декември 2018 г. се проведе Международен турнир по джудо-"Ниш " в град Ниш, Сърбия. Основно училище "Кирил Христов" отново се прослави чрез своите възпитаници - Даниел Сандев от 6 клас на челната първа позиция със златен медал и Николай Петров от 5 "В" клас на престижното второ място със сребърен медал. Честито, гордеем се с Вас!


 

Навечерието на Коледа е. Настроението е празнично. След изучаването на страните в Европа, ученици от седмите класове си организираха кулинарно пътешествие за часовете по география и икономика. С огромно желание и вълнение учениците разказваха по темата, изготвиха табла и донесоха ястия. Представиха се някои емблематични за Европа регионални кухни, техните традиции и съответните рецепти. Посочиха мястото им в бита и културата на представените страни.

ПО СТЪПКИТЕ НА БУДИТЕЛИТЕ
През 2018 г. се навършват 150 години от Първия събор на учителите в България, проведен в Стара Загора. По покана на клуба на учителите ветерани „Св.Климент Охридски” се проведе среща с председателите на учителските пенсионерски сдружения, посветена на събитието.

С подкрепата на Община Стара Загора гостите се запознаха с исторически паметници и културния календар на града чрез различни подходи. Получиха и поздравителен адрес за инициативата и съхранените възрожденски дух, всеотдайност, апостолски плам и дръзновение от г-жа Ив.Сотирова – зам.кмет.

Г-н Балъкчиев – директор на единственото в страната училище, носещо името на поета Кирил Христов, посрещна и показа на гостите прекрасното модерно училище, което се гради с любов, всеотдайност и съвременно виждане. Учениците, участвали в представянето, показаха и разказаха как техните учители прилагат ефективни методи, за да създават непресъхващ интерес към знанията.

Поздравления отправи и хорът на училището с ръководител г-н Иван Поров – учител по музика и председател на синдиката на българските учители в Стара Загора. Прозвучаха чудесни български и коледни песни.

С поклон и станали прави, присъстващите слушаха и пяха Химн на народните будители, изпълнен от учителите ветерани. Прозвучаха и песни по текст и музика на учители пенсионери от нашия град. Гостите изпълниха стихове с патриотичен дух и посветени на учителя.

Във втората част на срещата се проведе учредително събрание на Национално сдружение на учителите пенсионери. Избра се Управителен съвети контролна комисия с представители от всички региони на страната. Реши се бъдещите срещи да бъдат в различни градове.

Гостите изразиха своята благодарност за инициативата на Стара Загора. Отнесоха със себе си своето възхищение от прекрасното училище и възторг от уважителното отношение на Община Стара Загора към учителството.

М.Денева

 

СЪОБЩЕНИЕ

На 15 декември 2018 г. в ОУ "Кирил Христов" ще се проведе училищен кръг на олимпиадата по математика. Учениците да се явят в 8:30 часа в сградата на училището с ученическа карта, чертожни инструменти и химикали, пишещи в син цвят. Олимпиадата ще започне в 9:00 часа.

На 16 декември 2018 г. в ОУ "Кирил Христов" ще се проведе училищен кръг на олимпиадата по български език и литература. Учениците да се явят в 8:30 часа в сградата на училището с ученическа карта и химикали, пишещи в син цвят. Олимпиадата ще започне в 9:00 часа.

За втора поредна година от Основно училище "Кирил Христов" - гр. Стара Загора се включиха 147 ученици от 5 клас в проект „Големият лов на растения“ . Целите на проекта са следните: Да превърнем младите хора в застъпници на опазването на природата, да се популяризират дейности за опазване на местното биоразнообразие, да се разработят научно обосновани ресурси в съзвучие с принципите на Конвенцията за биоразнообразието и да се стимулират учителите да провеждат образователни дейности на тема „биоразнообразие“, да се провокира критическо мислене чрез подхода „отиди и виж“ /учи чрез действие/.
Опознавайки и изследвайки растенията в двора, около и в училището, учениците установиха следното: Видове растения около училището:
Дървета
1. Бор
2. Липа
3. Кестен
4. Имаме засадено бебе на гранитския дъб (летен дъб)
5. Бял дъб
6. Бреза
7. Слива
8. Вишна
9. кипарис

Има също така диворастящи храсти и треви- коприва, здравец, мак, лайка, див рошков, глухарче, овчарска торбичка, щир, великденче и др. , както градински, които сме засадили ние- иглика, рози, люляк, лале, риган, невен , лале, зюмбюл, латинка, бръшлян, чимшир а също така имаме в сградата на училището огромна колекция от стайни растения - мушкато, циклама, традесканция, теменужка, бегония, каланхое, сакъзче, фикус, бенджамин, хлорофитум, кактус, азалия, дърво на живота, коледна звезда, стайна папрат, юка, алое, циклама, китайска роза и много други.

Ето и нашите макети...

 

Станислав Стойчев от I”В” клас и Николай Николов от I ”Д” клас участваха в Коледен турнир по плуване, организиран от СКПВС ”Августа”, ПК „Верея” и ПК „Берое” в Общински покрит плувен басейн- Стара Загора на 8-ми декември 2018г. За отлично представяне в категория МОМЧЕТА- СВОБОДЕН СТИЛ получиха официални благодарствени грамоти от организаторите.

БРАВО, БЪДЕЩИ ШАМПИОНИ!

 

             Учениците от ОУ „Кирил Христов“- гр. Стара Загора - с нови медали, но този път от математическо състезание
Двадесет ученици от ОУ „Кирил Христов" – Стара Загора бяха отличени на националното математическо състезание „Многознайко-млад математик". Това е първото издание на турнира за ученици от 5-ти до 7-ми клас. Победителите са: Митко Бараков- 5 „В“ клас и Никита Тодорова- 7 „А” клас- златни медали, Ивайло Иванов и Симеон Спиров – 5 „В“ клас, Илиян Халваджиев -7”Б” и Мартин Русев – 7”А” клас – сребърни медали. Притежателите на бронзовите отличия са: Виктор Бояджиев и Вероника Ганева – 5 „В“ клас, Мартин Петров – 5“А“ клас, Мишел Дилковска – 5“Б“ клас, Иван Иванов – 5“Г“ клас и от 5“Д“ клас – Джесика Петкова и Кристияна Христозова, Венцислав Колев – 7”А” клас, Михаил Светлозаров- 7”Г”, Росен Иванов – 7”Г”, Христо Колев -7”Б”, Преслава Борисова -7 „А”, Виктория Бояджиева – 7”А”, Самуил Йорданов- 7”Г”. Честито! Гордеем се с Вас!

Докато има такива деца, на Коледа ще стават чудеса!

Поредната инициатива на учениците от 6“А“ клас- иновативна паралелка с класен ръководител Веска Черкелова предизвика заслужени овации и благодарности. Децата сами и спонтанно се включиха в инициативата „Да помогнем на бебе Мая“. Целият колектив на ОУ „ Кирил Христов“ изказва своите огромни благодарности за проявената съпричастност и вярваме, че примерът им ще бъде последван и от други възпитаници на училището. Благодарим Ви момчета и момичета, гордеем се с Вас!

"Екоколект” АД и Община Стара Загора организираха кампанията „Хартиена Война”. Тя се проведе от 19 до 30 ноември 2018 г. и в нея участваха всички  училища разположени на територията града.

Кампанията имаше състезателен характер. За десет дни участниците трябваше да съберат възможно най-голямо количество отпадъци от хартия- вестници, списания, книги, тетрадки и брошури Участникът, който събере най-голямо количество хартиени отпадъци печели състезанието.

Целта на кампанията е да се изгради ангажираност в младите към отговорно отношение към отпадъците и да се покаже как ежедневните ни навици се отразяват върху околната среда.

Събраните отпадъци ще бъдат извозвани за предварително третиране и предаване на крайни преработватели за рециклиране.

За производството на един тон вестникарска хартия, е нужна дървесината на 24 дървета. Ако вместо да изхвърляме вестниците, които четем, ги поставяме в контейнера за разделно събиране, спасяваме от отсичане много дървета, икономисваме огромни количества вода, нужни за производството на първична хартия и намаляваме замърсяването на въздуха с 73%.

Нека да е честита наградата на ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „КИРИЛ ХРИСТОВ”, което се включи в надпреварата и спечели първото място с 2 тона и 125 гр. Наградата е ваучер на стойност 300 лв. от магазин „Декатлон”

На 1 декември 2018 г. учениците от 5 „Д“ клас на Основно училище „Кирил Христов“ Стефани Желева и Симона Мавродиева се разхождат в МОЛ „Галерия“ – гр. Стара Загора по повод избора на коледен подарък, който ще разменят със съученици. По време на пазаруването, те забелязват на третия етаж на магазина оставена чанта, в която има телефон, портмоне и детско яке. Децата вземат намерената чанта и я предават на охраната. В нито един момент на учениците не им е минало през ума да задържат намереното. Браво деца, гордеем се с Вас! Постъпката Ви заслужава огромна похвала и възхищение! На Вас, на родителите Ви и на Вашите учители благодарим от сърце!

Ученичките Василена Жукова(1 В клас), Денислава Зафирова(1 В клас) и Николет Драгнева(1 Д клас) завоюваха поредно златно отличие в 11-тото издание на МЕЖДУНАРОДНИЯ ТУРНИР по художествена гимнастика „ДУНАВСКА ПЕРЛА”, състоял се на 17. и 18.11.2018 г. в град Русе. БРАВО, ДЕЦА! ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!

Уважаеми родители на 21.11.2018 г. /сряда/ от 18:00 часа ще се проведе родителска среща за учениците от V-ти до VII-ми клас.

Очакваме Ви!

Уважаеми родители, в периода 19-25 ноември 2018 г. Министерството на образованието и науката организира Дни на отворените врати в предприятията в България. Целта на инициативата е да се популяризира и повиши привлекателността на професионалното образование и обучение сред младите хора, в т. число дуалното обучение и да се подкрепи партньорството между бизнеса и професионалните гимназии. Учениците от VІІ клас при ОУ „Кирил Христов” получи покана от „ЕКСПЕРТ 007” ООД- Ресторант „БИЗАР” за посещение от заинтересованите ученици и техните родители с професиите: барман, сервитьор и готвач на 19.11.2018 г. от 13.30 ч. Ресторант „БИЗАР” е партньор на ПГОХ „Райна Княгиня”, Стара Загора.

Никол Дианова Колева, ученичка от 3 А клас, продължава със спортните си успехи да бъде пример за своите съученици. След четирите златни отличия тя се завърна и със сребърен медал от Първия международен турнир по плуване "Burgas swimming open 2018" с участието на над 265 плувци от 4 възрастови групи. Никол се състезава във възрастова група А (2008-2009). Сред голямата конкуренция тя успя да вземе сребърен медал на 50 м свободен стил и подобрява времената си в останалите дисциплини. В общото класиране и първа за набор 2009. Пожелаваме и здраве и още много успехи!

На 16 ноември 1в клас отбеляза "Международният ден на толерантността"! По идея на своя втори учител Ралица Петрова учениците изработиха постер под мотото " Светът е за всички - заедно можем повече". Те отпечатаха своите ръчички в знак на разбиране и уважение! Демонстрираха и сплотяваща игра " Направи добро чрез прегръдка".

На 09.11.2018г. в град Димитровград се проведе XIII Национален танцов конкурс "България танцува". Ученичката от 2г клас Мария Миленова Димова се класира на първо място в първа възрастова група, категория "съвременни танци". Тя е състезател на Спортен клуб за джаз- балет "Каприз".

 

Учениците от 3 “в“ клас с класен ръководител г-жа Анна Христова честитят на всички Световния ден на Добротата – 13 ноември. Тя, добротата винаги идва от сърцето под много форми. Една от тях е участието на 3“в“клас за пореден път в кампанията ,,Пусни капачка! Заедно да дарим радост!“. Затова бяха отличени с грамота. Учениците четоха приказки на 1“в“ клас с тематично съдържание и ги запознаха с историята на празника. Поздравиха учениците от 2“в“ клас с рецитал по стихове на Нора Гаджева по темата. В началото на учебния ден вдъхновяваха съучениците си с мисли, написани за добротата. Акт на добрина за тях е и прегръдката от сърце, дарявана в началото на учебния ден. Така те се убедиха, че има само един начин да бъдат добри – като правят добрини, за да се чувстват удовлетворени и щастливи. Нека добротата е всеки ден с нас, приятели! Нека помислим и за другите! Нека направим света по-добро място за живеене.

"Пещерите като историческа забележителност" е темата на изложбата, организирана в арт- зоната на ОУ "Кирил Христов". Тя включва малки книжки, табла и макети на български пещери, в които са открити следи от живота на хората през каменната епоха. Проектите са дело на ученици от V "а", "б", "в", "г" и "д" класове.

УЧЕНИЦИ ОТ ОУ „КИРИЛ ХРИСТОВ“ ОТНОВО С НАЦИОНАЛНИ НАГРАДИ ОТ КОНКУРС ВКЛЮЧЕН В НАЦИОНАЛНИЯ КАЛЕНДАР ЗА ИЗЯВИ ПО ИНТЕРЕСИ НА МОН Белослава Веселинова Симеонова от 2. Д клас и Стелия Дойчинова Цанева от 3. А клас, бяха отличени със СПЕЦИАЛНА НАГРАДА за стихотворение и рисунка на Петнадесетия национален конкурс „Златна есен-плодовете на есента”-Севлиево`18. В конкурса участваха 392 бр. рисунки, 57 бр. творби в раздел „Приложно изкуство”,в раздел за написване на есе, съчинение или стихотворение на същата тема – тази година участваха 87 творби. В надпреварата се включиха деца-творци от 96 школи , клубове, училища, читалища и самостоятелно участващи творци от 22 области от цяла България . Да поздравим малките талантливи и отлични ученички и да им пожелаем здраве и още много успешни изяви.

За поредна година ОУ,,Кирил Христов" гр. Стара Загора, участва в Европейската Размяна на Коледна украса. Организирана от Европа Директно. Това е проект за културен обмен, при който основни училища изработват коледни играчки, които да изпратят в други училища от цяла Европа. Целта на този проект e да се образоват младите хора в началните училища за други страни в ЕС чрез творчески и забавни дейности. За поредна година учениците се включиха много дейно и изработиха със своите учители различни декорации и коледни украси. Всички паралелки от 1 до 4 и 5 "в" клас предоставиха селектираните и най-красиви картички и играчки с кратки описания за традиционните обичаи характерни за България и региона. Пакетите бяха специално опаковани и предадени от учениците в информационния център на Европа Директно гр. Стара Загора, за да достигнат навреме до своите получатели.

Първокласничките Василена Жукова ( I „В” клас), Денислава Зафирова ( I „В” клас), Мария Златева ( I „В” клас) и Николет Драгнева ( I „Д” клас) се завърнаха със златни медали и купа от ВТОРИ ДЕТСКИ НАЦИОНАЛЕН ТУРНИР ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА -„Купа Гълъбово-2018”, който се проведе от 02.11. до 04.11.2018г. в гр. Гълъбово. БРАВО, МОМИЧЕТА!

По случай 1 ноември Ден на народните будители учениците от II "А" клас изработиха Лапбук и записаха имената си на глаголица с изработените от тях писалки.

В навечерието на Деня на народните будители учениците от петите класове имаха един различен час по история. Седмица преди това донесоха старателно изготвените от тях „Малки исторически книжки”, посветени на просветители, книжовници и революционери. Най- добрите книжки бяха изложени във фоайето на втория етаж. На 30.10.2018г. отбори от 5”а”, 5„б”, 5”в”, 5”г” и 5”д” класове се състезаваха в забавна и оспорвана надпревара с въпроси от българска история, откъси от литературни произведения и разпознаване на възрожденски песни. Консултанти на състезанието бяха преподавателите Марияна Тодорова, Здравко Мочев и Недка Атанасова. Категоричен победител стана отборът на 5”д” клас с капитан Калоян Станев, но всички отбори показаха много знания за народните будители.

Учениците от 3“В“ клас, с класен ръководител г-жа Анна Христова отбелязаха делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение с посещение на Исторически музей, Стара Загора. Поздрав към всички отправи Кая Иванова с емблематичното стихотворение „Народни будители“. Учениците демонстрираха знания, свързани с имената на будителите и тяхното дело. Под ръководството на служителите в музея, третокласниците си припомниха методите на обучение през Възраждането, техниките и материалите от различните исторически епохи. С голям интерес и желание се включиха в „Ателие за писане с перо и мастило“.Справиха се с усилие и постоянство с нелеката задача да напишат Химна на Кирил и Методий като древните книжовници. Интересен и различен бе изнесеният урок по Човекът и обществото в памет на Народните будители.

Мариела Пламенова Пенчева от 3 а клас, спечели второ място за детска рисунка в първа възрастова група за деца от 6 до 10 години, на престижния конкурс „Вълшебният свят на Родопите“ в град Кърджали. Конкурсът е част от НАЦИОНАЛНИЯ КАЛЕНДАР за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2018/2019 година на МОН. Усърдието и талантът на малката художничка бе оценен сред над 1 400 рисунки от цялата страна. Пожелаваме на Мариела, която е и отлична ученичка, да е здрава и още много успешни изяви на предстоящите участия.

Националната седмица на четенето - малчуганите от II "а" клас се включиха с различни инициативи. В последния ден на националната седмица на четенето, задаваха гатанки на първолаците.

В последния ден от Националната седмица на четенето учениците от IV“а“ и IV“б“ организираха тържество с участието на малчуганите от 66 ЦДГ. На срещата присъстваха директорът на ОУ „Кирил Христов“ г-н Балъкчиев и директорката на детска градина „Слънце“- г-жа Стоянова. С огромно желание четвъртокласниците се включиха в четенето по роли на български народни приказки. Голям интерес у малките зрители предизвикаха гатанките от торбата на Хитър Петър и разпознаването на известни приказни герои. Седмицата на четенето приключи, но остана прекрасното усещане за пълноценното общуване с книгата.

В рамките на Националната седмица на четенето, учениците от 3“В“ клас с класен ръководител г-жа Анна Христова, започнаха с четене „на верижка“ на книгата “Рими и формули“, написана от внучката на Кирил Христов – Невена Христова. Посетиха и библиотека Родина. Разгледаха сектор „Работа с деца“. Припомниха си правилата за обслужване на читателите. Възпитаниците четоха книжки, любезно предоставени от библиотекарката. Основната цел на срещата бе да се провокира интереса им към книгите, четенето и книгоиздаването.

Уважаеми родители, насочваме вниманието Ви към следното събитие: Безопасен интернет: Как да защитим децата си онлайн, което ще се състои на 15 ноември 2018 г. от 18:00 часа на ул. "Княз Александър Батенберг" 28 в гр. Стара Загора.

В стремежа си да развием IT общество в Стара Загора, ние от ZaraLab приемаме много сериозно и нашите отговорности. Наясно сме, че освен необятните възможности на дигиталния свят, в него се крият и редица рискове, за които всеки трябва да бъде информиран и да е наясно как да предпази себе си и своето дете. На 5 октомври заговорихме за опасностите онлайн. Дойде време да се задълбочим в тази тема. Всекидневно чуваме за рисковете, които крие Мрежата, но те минават покрай ушите ни и всеки си казва: "Това на моето дете няма да се случи". Статистиката е на друго мнение:

- 60% от държавите в ЕС отчитат ръст на материалите със сексуална експлоатация на деца в интернет (доклад на Европол, 2018).

- 15 основни заплахи, като в първите пет на черната класация влизат и материали, свързани с детска порнография и изнудване със сексуално съдържание онлайн (доклад на Европол, 2018).

Поканихме ГДБОП и Националния център за безопасен интернет да ни разкажат за рисковете онлайн и от какво трябва да пазим децата си. Ще ни гостуват: Комисар Явор Колев - началник трансгранични престъпления в ГДБОП. Георги Апостолов - координатор на Националния център за безопасен интернет, Деян Благоев и Веселина Таскова от фирма
Bulbera, които ще ни разкажат още интересни неща, след като на 5.10 започнаха темата за подрастващите по време на ZaraLab Academy: Откриването!
Съорганизатори:
Център за подкрепа на личностното развитие - Стара Загора и Международен младежки център - Стара Загора

P.S. Ние, екипът на
ZaraLab, също ще "гостуваме", за да сме сигурни, че ще чуем от експерти за най-големите опасности в интернет и знаем как да предпазим вас и вашите деца!

Ръководството на ОУ ,,Кирил Христов" изказва благодарност на Адриана Марчева от 6 ,,В" клас за отличното й представяне на полуфинала на националното състезание ,,Моят град е моята крепост“.Отборът на гр. Стара Загора завоюва престижното 3 място след оспорвано съревнование с отборите на 7 области- Пловдив, Кърджали, Бургас, Ямбол, Сливен, Смолян и Хасково.

Министър Петя Аврамова връчи лично наградите на победителите и поздрави учениците за показаните знания.

Ръководството благодари на г-жа Марияна Тодорова и г-н Георги Павлов, както и на всички ученици, придружавали нашия отбор в гр. Сливен.


Във връзка със седмицата на четенето по инициатива на класните ръководители на 1а, 1б, 1в, 1г, 1д клас подкрепена от родителите Първокласниците закупиха 5 книги „Рими и формули” издание за Кирил Христов и Владимир Христов, които подариха на регионална библиотека Захарий Княжески, град Стара Загора.

В АРТ – зоната на училището Първокласниците посрещнаха представителя на библиотеката Емил Гергинов, който им благодари за направеното дарение и им пожела да бъдат редовни читатели на регионалната библиотека, като им пожела още тази стъпка да ги мотивира да бъдат и добри българи. В кратката среща се включиха директорът и зам. директорите на училището, като на учениците им беше разказана историята, как някогашното училище „Разсадната градина” приема името Кирил Христов лично в негово присъствие. Г-н Гергинов допълни, че патронът на училището някога е бил и библиотекар. След което гостът разгледа обновените класни стаи на първокласниците.

 

Във връзка с Националната стратегия на МОН за насърчаване и повишаване на грамотността, на 23.10.2018г.  учениците от първите класове се включиха в инициативата „Чета с мама”. Децата бяха посетени от група родители, които по забавен начин представиха различни приказки. Първокласниците с интерес изслушаха прочита на възрастните и обещаха да четат като тях в края на 1-ви клас. УСПЕХ, ПЪРВОЛАЧЕТА!

Никол Дианова Колева от 3 А клас с голям спортен успех!!! Честито на малката плувкиня, завърнала се с четири златни медала от турнира „Златна Добруджа 2018“ на СКПС „Добруджа“, гр. Добрич. Безбройни са участията на Никол през годината. Сред тях са престижният „IV международен турнир по плуване Младост 2018“ на плувен клуб „Младост 91“, гр. Пловдив– 21-22.04.2018г., в който завоюва 3-то място на 50м свободен стил. Турнир „Златоперки“ на ПК „Левски“, гр. София – 2-3.06.2018г. за 9-10 годишни възрастова група родени 2009 година – бронзов медал на 50м свободен стил и бронзов медал на 50м бътерфлай. Уверени сме, че спортните успехи на Никол ще продължат и в бъдеще. Пожелаваме и здраве и отлични резултати както в учението, така и на предстоящите ѝ участия.

Доника Боянова Белчева от 3 а клас, отново със златен медал по художествена гимнастика от Международния турнир Златна купа "Локомотив" и Приз "Илиана Раева", който се проведе през изминалия уикенд /20-21 октомври 2018 г./ в тренировъчната зала на Арена "Армеец" в гр. София. Доника е едно от „златните момичета“ в категория девойки младша възраст до 10 години при ансамблите на клуб „Елит“ Стара Загора. Пожелаваме на Доника преди всичко здраве и още много, много спортни успехи!

Учениците от 2"г" клас се включиха в Националната седмица на четенето чрез представяне на любимата си книга.

Националната седмица на четенето учениците от 3 "г" клас отбелязаха с представяне на откъси от художествена и научна литература за деца под надслов "Книгата е чуден дар, книгата е наш приятел.'

И през тази есен кампанията „Национална седмица на четенето“ стартира в нашето училище. Днес, 22 октомври, ученици и учители, отново сме готови да дадем старт на „надбягването“. Първият ден от инициативата премина под надслов „Маратон на четенето“ . В класната стая на открито учениците 4-ти „д“ с желание и ентусиазъм четоха на по-малките си съученици от 3-ти „д“ клас. Третокласниците се състезаваха за най-добро разбиране текста и показаха интереса си не само към книгите от учебната програма, но и към четенето въобще. Националната седмица на четенето продължава и за учениците от другите класове.

На 20 октомври 2018 г. в гр. Стара Загора се проведе XIV-ти турнир по джудо "Недьо Ранчев". Ученикът от 5 "В" клас Николай Петров завоюва първото място и беше удостоен със златен медал! Не прекъсвай поредицата от златни медали, гордеем се с теб! Ученикът от 6"Б" клас Даниел Сандев, също зае първото място в категория до 42 кг и спечели златния медал в тази категория. Както и Добромир Иванов- ученик от 5"Г" клас, който се класира на престижното второ място в категория до 50 кг.

Браво деца, гордеем се с Вас!

Благодарим и на треньора им г-н Антон Атанасов от клуб "Недьо Ранчев" -гр. Стара Загора за успехите на нашите ученици!

 

На 18.10.2018 г. учениците от ІІ- ри клас при ОУ „Кирил Христов”, град Стара Загора посрещнаха баскетболисти от младежкия и мъжкия отбор на баскетболен клуб „Берое”. Състезателите на тима и треньори от школата проведоха демонстративен урок по ФК, включвайки се в инициативата „В час по физическо с баскетболен клуб Берое”.

Със затаен дъх второкласниците следяха как се води топката и как се вкарва кош показано им от трима национални състезатели. Участваха в три щафетни игри. Снимаха се с баскетболистите. Изпратиха ги с аплодисменти.

Много от тях пожелаха да станат част от школата на „Берое”.

На 15 и 16.10.2018 г. второкласниците от ОУ "Кирил Христов"направиха първите си стъпки в програмирането .Те взеха участие в Семинара по програмиране с робота Финч , организиран от Регионална библиотека "Захари Княжески".

Преди броени дни, Доника Боянова Белчева ученичка от 3. А клас, за пореден път спечели два медала на турнира по художествена гимнастика „Панагюрско съкровище” и приз Ренета Камберова, който се проведе в град Панагюрище. Малката гимнастичка, възпитаничка на клуб „Елит” ни зарадва със златен медал в ансамбъла на съчетанието с топки и сребърен – в индивидуалната надпревара при девойките младша възраст до 10 години. Наред със спортните успехи Доника е и отлична ученичка. Пожелаваме и да бъде здрава и още много успехи!

 

На 13 -14 октомври 2018 г. във Велико Търново се Кристиан Александър Лийстръм от 4 "Б" клас се класира на първо място на Държавното отборно първенство за момчета и момичета до 11 години. Честито!

От 05.10- 07.10.2018г. в град Пловдив се проведе Международен турнир по художествена гимнастика "Тракия- Елит".Ученичката от 2 г клас и състезател от клуб "Берое" Христиана Христова Терзиева спечели златен медал и зае първо място без уред в категория деца 2010г . Пожелаваме и още много успехи в предстоящия състезателен сезон!

Бронзов медал спечели Валентин Валентинов, ученик от ОУ "Кирил Христов" и състезател от ШК "Траяна" 2011- Стара Загора с треньор FIDE майстор Боян Тонков от Международния турнир по шахмат в гр. Нова Загора, който се проведе на 07.10.2018г. След оспорвана игра с по-опитни шахматисти, Валентин Валентинов успя да се пребори за престижното трето място във възрастовата група до 12 години от общо 125 състезатели от България и чужбина. Това е втори бронзов медал за него, след като на 12.08.2018г. се класира отново трети на шахматния турнир "Арена Асарел" - гр. Панагюрище.

Основно училище „Кирил Христов“ отново има повод за гордост. Александър Красимиров Джамбазов от 3. А клас е не само отличен ученик, но и успешен тенисист. Класиранията на Алекс през изминалата година са многобройни. Най – престижните са разбира се двете първи места, едно от които е на Държавното отборно първенство по тенис до 10 години в град Плевен на 27-29. 07. 2018 и титлата Шампион на България за тази година. Благодарение на своя труд и упоритост третокласникът завоюва и три втори места, едно трето, което е с особена стойност, предвид на това че съперниците на малкия тенисист са били до 12 години. Последното състезание преди заслужената почивка, в което участва Алекс е на Регионалния турнир по тенис на корт до 12 години в град Стара Загора на 29. 09. 2018, където спечели трето място. Успех на младия тенисист в учението и през новия сезон на корта!

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Светият синод гостуват на Стара Загора. Поводът е честването на 5 октомври -Деня на Стара Загора и на 180 години от рождението на Митрополит Методий Кусев, който с решение на Българската екзархия първи застава на митрополитската катедра през 1895 година.

Точно в 17.00 часа пред парк "Тракия", областният управител Гергана Микова,  нейните заместници Петя Чакърова и Красимир Червилов, заместник-кметът Иванка Сотирова, началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова, началникът на РУО – Стара Загора Татяна Димитрова, учениците от 5 „А” и 5 „В” клас на Основно училище „Кирил Христов”, учениците изучаващи религия към училището, ръководството, учители, родители,  както и старозагорската общественост посрещнаха Чудотворната икона на Света Богородица "Скоропослушница", която идва от Украйна. Освен нея и извезана плащеница, която идва от Яш, Румъния и е стояла върху мощите на св. Петка. Дрехата, донесена от протосингела на Софийска митрополия архимандрит Василий, е подарък от Румънския патриарх Даниил I за Българския патриарх Неофит.

Литийното шествие стигна до храм "Свети Николай", където иконата беше изложена за поклонение. Света Богородица "Скоропослушница" е покровител на онкоболните. От 18.00 ч. в църквата ще бъде отслужен вечерен молебен за тяхното изцеление. "Чудотворната икона на Майка Богородица "Скоропослушница" е копие, изографисано в Света гора през 1893 година, уточни свещеник д-р Йордан Карагеоргиев. Иконата е осветена в манастира "Дохиар", където от 10 век се намира оригиналната чудотворна икона. През 1915 г. това копие е подарено на църквата "Св. Александър Невски" в гр. Ананиев в Украйна. Иконата ще бъде изложена през трите празнични дни за поклонение от старозагорци и гостите на града.

На 29-30 септември 2018 г. нашата ученичка Александра Звездомирова Христова от 3 „Д” клас взе участие в Международния турнир по художествена гимнастика „Sirena Cup”2018 в гр. Задар, Република Хърватска.  Там тя се класира на 1-во място- ансамбъл топка, 7-място- индивидуално без уред и 3-то място – индивидуално въже. Александра представлява СКХГ „Берое” с личен треньор – Палмира Марчева.

Ръководството и колективът на Основно училище ”Кирил Христов” с радост и гордост приемат успехите на своите ученици.

На 24 юни 2018 г. Николай Петров ученик от 5”В” клас  на ОУ "Кирил Христов" участва на Международния турнир по джудо "Топалов" гр. Панагюрище и завоюва ПЪРВОТО МЯСТО и ЗЛАТЕН МЕДАЛ.

На 22 септември 2018г. на Международния турнир по джудо "Никола Петрушев" гр. Пловдив, отново завоюва ПЪРВОТО МЯСТО и ЗЛАТЕН МЕДАЛ.

На 29 септември 2018г. на Международния турнир "45 джудо Габрово" , завоюва поредното ПЪРВО МЯСТО и ЗЛАТЕН МЕДАЛ.

Пожелаваме му още много успехи и да не прекъсва тази златна поредица!

Учениците от 3“В“ клас, мотивирани от класния ръководител г-жа Анна Христова, събираха през лятната ваканция пластмасови капачки. Взеха участие в кампанията:“Пусни капачка! Заедно да дарим радост!“ Средствата ще бъдат дарени на клиника по неонатология към университетска болница “Проф.Ст.Киркович“ Стара Загора. Нека правим добрини! Събирането продължава!

       

На 28 септември 2018 г. ученичката Маргрет Андонова от Основно училище „Кирил Христов” беше удостоена с първото място в конкурса за рисунка на тема „Забавни игри от миналото“ (1 – 7 кл.). Наградата беше връчена от проф. д-р Галя Кожухарова, директор ДИПКУ при Тракийски университет Стара Загора.
Маргрет благодари на своята учителка Златка Колева за това, че е възпитана от нея в любов към България и всичко българско.

На 28 септември 2018 г. в парк- хотел „Москва” – гр. София, двама учители от ОУ „Кирил Христов” взеха участие във финалната международна конференция по проект: „Подготовка на началните учители за приобщаващо образование” 2016-1-BG01-KA201-023670 по програма „Еразъм +”.  Основната цел на проекта е развиване на умения и компетенции за идентифициране на обучителни затруднения и за осъществяване на процеса на приобщаващо образование. Това гарантира прилагането на адекватен подход и намаляването на различията в резултатите от обучението.

За тази цел е проектиран, тестван и пилотиран специализиран наръчник с насоки и упражнения, които да се прилагат от началните учители. По този начин се осигурява адекватен подход за намаляване на различията в резултатите от обучението. Наръчникът включва теория, необходима за идентифициране на затруднения в обучението в неспециализираните училища, практически упражнения и насоки за това как да се  извършват различни дейности в клас и как да си взаимодействат учителите с родители, ресурсни учители и други специалисти. 
На заключителната международна конференция бяха представени целите и резултатите на проекта. Участниците от Турция, Франция, Румъния, Словакия и Испания представиха модела на приобщаващо образование в техните страни. Проф. Тони Чехларова от Институт по математика и информатика към БАН представи „Дигитални ресурси за приобщаващо образование”.

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ "КИРИЛ ХРИСТОВ" - модел за дигитална трансформация на образованието

http://zagoranews.bg/2018/09/20/20-09-2018г-сутрин-с-нас-2-част-оу-кирил-христов/

 

РИОСВ – Стара Загора и ученици от ОУ „Кирил Христов” отбелязаха

Европейската седмица на мобилността

РИОСВ – Стара Загора и ръководството на старозагорското основно училище „Кирил Христов” организираха спортен празник по повод Европейската седмица на мобилността – 2018 за учениците от 5 „в” клас.
Служители от екоинспекцията запознаха участниците с историята, идеята и целите на кампанията. Разказаха им, че втория по ръст замърсител на въздуха в града е автомобилният транспорт и обсъждаха с участниците алтернативните начини за придвижване.
Разделени на три отбора, децата се забавляваха и се състезаваха в организираната от учителите им спортна игра.
За всички участници в инициативата, РИОСВ – Стара Загора осигури награди.
Европейската седмица на мобилността се провежда ежегодно в периода 16-22 септември. Кампанията насърчава използването на алтернативен транспорт за придвижване. Всяка година кампанията е насочена към определена тема. През 2018 г. темата е „Мултимодалност” и ни призовава да съчетаваме и използваме различни видове транспорт за градски превоз на пътници и стоки. Седмицата протича под мотото „Комбинирай, движи се!”.

Материалът е предоставен с любезното съдействие на РИОСВ http://www.stz.riew.egov.bg/RIOSV_Stara_Zagora_i_uchenitsi…

17 септември посрещна със слънчева усмивка деца, родители, учители и гости от ОУ ”Кирил Христов”.  Най-приятната изненада за учениците от първи и втори клас бяха изцяло обновените класни стаи, както и коридорите и фойаета в съответните корпуси, които превръщат училището ни в едно изключително модерно и развито място.

Точно в 9:00 часа тържеството започна с посрещане на родния трибагреник, който е символ на величието и силата на българския народ. Училищният хор с ръководител г-н Иван Поров поздравиха учениците и гостите.  Думата бе дадена на официалните гости: г-н Червилов – зам. областен управител на гр. Стара Загора,  Мария Цоловска - Старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия към РУО гр. Стара Загора, г-жа Нанева и г-жа Донка Вътева – представители на Община Стара Загора, Галентин Караславов – Държавен архив, Даниела Колева – председател на Обществения съвет към училището. Учениците бяха поздравени от името на родителите на всички първокласници. Тържеството продължи с рецитал, в който взеха участие деца от различни класове - от развълнувания и усмихнат бъдещ първокласник, до спокойния и уравновесен седмокласник. Бъдещи първокласници с трепет и вълнение поздравиха своите съученици и приятели. Тържеството продължи с народни танци в изпълнение на ученици от училището. В края на тържествено откриване г-жа Цоловска връчи на директора на ОУ „Кирил Христов” грамота за дългогодишно и ползотворно междуинституционално сътрудничество и партньорство с РУО –гр. Стара Загора. Директорът на училището – Господин Балъкчиев, поздрави всички присъстващи с добре дошли и им пожела една успешна учебна година, изпълнена с много знания и много положителни емоции. На всички ученици пожела неповторими моменти на щастие, на семействата им спокойствие и удовлетвореност от постиженията на децата, на учителите –с любов да открехват пред своите възпитаници вратата към чудния свят на знанието. Здраве на всички и успешна учебна 2018/2019 година!