Начало  Актуално  Патрон   Галерия  Контакти

Учебна дейност

График на учебното време

Олимпиади, състезания, НВО

Виртуална библиотека
Училищна документация

Бланки на документи
Проекти

Иновативно училище

Училищна база
Прием

За нас

История
Ръководство
Педагогически персонал
       

Педагогически съветник
Обществен съвет

Училищно настоятелство

Униформи

Изяви на учители 

Изяви на ученици 

Вестник "Слънчогледи" 

Счетоводен отчет

Обществени поръчки
 

Полезни връзки

МОН
РУО Стара Загора
Община Стара Загора
ЗНАМ.bg
Уча се
BG учители

Архив 2016/2017

Архив 2017/2018

 

 

ПОКАНА

Уважаеми ученици, родители и гости,

 ръководството и педагогическият колектив на Основно училище "Кирил Христов" най-учтиво

Ви канят

да присъствате на тържественото откриване на новата 2018/2019 учебна година,

което ще се състои на 17 септември от 9:00 часа в двора на училището.

 

Уважаеми родители на първокласници за учебната 2018/2019 г., уведомяваме Ви, че на 4 септември 2018 г. от 18:00 часа ще се проведе родителска среща.

*****

Уважаеми родители на петокласници за учебната 2018/2019 г., уведомяваме Ви, че на 10 септември 2018 г. от 18:00 часа ще се проведе родителска среща.

Уважаеми родители, във връзка с еднократната целева помощ за ученици, записани в първи клас на общинско училище, Ви уведомяваме, че можете да получите от канцеларията на ОУ "Кирил Христов" удостоверение, че детето е записано в първи клас.

 

Основно училище "Кирил Христов" е удостоено със сертификат за забележителен принос към

проекта "Големият лов на растения". Честито!

На 01.07.2018 г. внезапно почина проф. Божидар Димитров - дългогодишен директор на НИМ, град София и виден историк.

Той беше голям приятел на ОУ „Кирил Христов” Стара Загора. На 07.01.2016 г. с лично с негово присъствие откри Галерия на българските владетели – стенописи в централното фоайе на училището.

Скърбим с неговото семейство , като изказваме своите съболезнования .

От учениците и учителите от ОУ „Кирил Христов” Стара Загора

 

50 учители и ученици от ОУ „Кирил Христов“ гостуваха на Парламента

По покана на заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов, на 14 юни 2018 г. 50 учители, ученици и техните родители посетиха Българския парламент. На парадния   вход  лично г-н Христов посрещна любезно  гостите си и ги отведе в конферентната зала.

За всеобща радостна изненада към заместника си се присъедини и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Ведра, лъчезарна, непосредствена, тя ги приветства с „добре дошли в Българския парламент – тук, където се коват законите, където е центърът на демокрацията, където  240 колегии прекарваме своя трудов стаж. Направихме „отворени врати“, за да могат гражданите непосредствено да се информират какво става в Народното събрание, каза г-жа Караянчева. – Информацията, която се получава от медиите е много откъслечна и негативна и не може точно да се разбере какво точно се случва в този Парламент“.

Първият човек в републиката разказа, че основната работа на депутатите е извън Парламента и в различните комисиите при разглеждане на законопроектите. В залата е „по-атрактивната част“, която е и по-интересна на медиите. Тук работят 240 професионалисти, които са избрани от българските граждани, независимо от коя политическа сила.

„Поздравявам  ви за това, че сте превърнали в образцово Основно училище „Кирил Христов“, каза г-жа Караянчева. – Решението за увеличаване на учителските заплати, е важно послание към вас. То показва, че правителството на управляващото мнозинство цени труда на българския учител. Често ние, родителите, очакваме работата, която трябва да свършим с децата си вкъщи, да я свърши някой друг. Важно е да бъдем единни – родители, учители, общество, защото не можем да имаме претенции само към учителите. Важно е, че приоритет на правителството на Борисов е образованието, защото ако няма образовани хора, тежко на държавата ни. Защото днешните ученици ще бъдат наши заместници. От тях очакваме много разум, мъдрост и сериозна работа през  годините на обучението им“.

„Към училището имам специално отношение от години, каза Емил Христов. – Благодаря на директора Господин Балъкчиев за това, което правите за училището! Благодаря на всички учители и родители, защото вие сте един от хубавите примери, които давам в разговорите си с колегите. Дай Боже, да продължим по този път. Интересувам се и зная, че вашите ученици се представят много добре, както  по време на външното оценяване, така и на олимпиади, конкурси, състезания. Г-н Балакчиев най-редовно ме информира и поддържа връзката между нас много жива.

Пред председателя и зам.-председателя на Народното събрание директорът на ОУ „Кирил Христов“ припомни, че преди 6 години г-н Емил Христов, в качеството си на председател на Общинския съвет Стара Загора,  се е доверил на ръководството на училището и много е помогнал за нанасянето му в настоящата сграда. Постигнатите резултати във всяко отношение са много високи. Увеличен многократно е интересът към училището. То е включено във формат „иновативни училища“. Прилагат се нови методи на работа. Висока е успеваемостта на учениците. На патронния си празник през настоящата година беше открит музей на патрона Кирил Христов. Коридорите са превърнати в галерия със стенописи, посветени на величието на българската държава. В сградата се поддържа ред и чистота, „каквито виждаме в парламента“.

Г-н Христов  „докладва“ последните законопроекти, които засягат Стара Загора. Внесеният на 13 юни 2018 г. законопроект  по идея на кмета Живко Тодоров е за създаването на административно звено  за контрол на обществения ред, т.е.„общинска полиция“, която ще работи заедно с националната полиция. Ще се приеме закон за видео наблюдение и за нарушение по пътищата, пак по предложение на Община Стара Загора, като налаганите глоби ще се събират в Общината за поддържане на инфраструктурата в града и за пътна безопасност. По този начин ще се реши въпрос, който се отлага от години.

Всяка седмица г-н Христов се среща с Живко Тодоров, за да  обсъждат актуални въпроси и търсят най-доброто им решение. Всеки месец кметове и общински съветници от област Стара Загора гостуват в Парламента. Засега те  са от Раднево, Казанлък, Мъглиж. Идеята е месната власт да има много тесни връзки с народните представители. На дневен ред е търсене на решение за минералната вода в Павел баня.

Сред основните задачи, които успешно се решават е  създаване на кадрови потенциал на управляващото мнозинство. По този повод младият народен представител от ГЕРБ Радостин Танев е на обучение в САЩ. Има общински съветници, които успешно завършват политическа академия.  Емил Христов е категоричен, че Стара Загора разгръща потенциала си и след няколко години това ще се почувства много сериозно .

Съвсем по човешки, Емил Христов сподели че му е трудно, защото не може да се прибере в дома си. За изминалата една година като депутат с личния си автомобил е навъртял 36 000 км, отделно са със служебния. Но в крайна сметка е удовлетворен, че е максимално полезен на Стара Загора и на България.

Ученици изпълниха авторски стихотворения. От името на училището директорът  подари на Емил Христов и Цвета Караянчева картина със знаковия мемориал „Бранителите на Стара Загора“  и саксия с цвете.

На стълбището на Парламента се направи традиционната снимка. После гостите се разходиха из фоайетата и се запознаха с историята на сградата, построена през 19 в.  На балкона в залата старозагорци присъстваха на отчет на националния омбудсман Мая Манолова и приемане на програмата й за следващия период.

На излизане от Парламента друг старозагорски народен представител Маноил Манев след снимка за спомен, изпрати гостите с благопожелания.

В късния следобед представителите на ОУ „Кирил Христов“ присъстваха в НТС на премиера на книгата на Невена Христова „Рими и формули“, посветена на поета Кирил Христов и неговия син учения Владимир Христов.

Росица Ранчева

(материалът е препубликуван от www.dolap.bg)

18.06.2018 г.  не бе просто един обикновен ден от календара за седмите класове в ОУ „Кирил Христов”, а празник на младостта и дръзновението.  

Усмихнатите  млади хора от випуск 2018 година огласиха с радостното си присъствие зелената класна стая на училището, тържествено бяха посрещнати от родители, ученици и учители. С песни. стихотворения, с малко сълзи на радост и тъга завършващите отправиха своите благодарствени думи към преподавателите, които   бяха най-близо до тях през изминалите години. От името на всички седмокласници Милица Георгиева – ученичка от 7 „Г” клас благодари на всички учители за преведените на разбираем език уроци, за подкрепата в трудни моменти, за човешкото отношение, за оказаната помощ, за приятелските съвети.

 Г-н Балъкчиев, директор на ОУ „Кирил Христов”, поздрави завършващите и връчи грамоти на най-креативните ученици, прославили името на любимото училище в различни области – олимпиади, спортни състезания, конкурси. Успехите на талантливите деца на училището са най-голямото признание за труда на техните учители.

Директорът пожела на седмокласниците да бъдат градивни и динамични личности, които с  постоянство и упоритост да постигат целите. И да помнят, че пътят към успеха минава през нашето училище.

Поздрави към учениците отправиха г-жа Йотова и г-жа Манджукова – заместник директори в ОУ „Кирил Христов”, както и класните ръководители на 7”А” клас- Здравко Мочев, 7 „Б” клас –Марияна Тодорова, 7 „В” клас – Екатерина Йовчева, 7 „Г” клас – Венета Кирковска. Седмокласниците получиха поздравления и благодарности и от техните начални учители, както и от г-н Коцинов- учител по физическо възпитание и спорт и г-н Поров – учител по музика за получените отличията в спортни състезания и различни конкурси.

С много емоции и сълзи на признателност и тъга се разделиха учениците от седми клас със своите учители.

Уважаеми родители на първокласници, на 20 юни 2018 г. от 18:00 часа Ви каним на родителска среща в конферентната зала на училището. След завършване на общата родителска среща ще бъдат проведени срещи и по класове.
                                                                                                                                       от ръководството на ОУ "Кирил Христов"

Международен ден за опазване на околната среда.

ООН въвежда честването на този ден още през 1972 г. като постепенно се превръща в средство за насочване на вниманието на хората от цял свят към някакъв проблем. От отбелязването му , за първи път през 1972 г. до сега, хората са организирали хиляди събития - от почистване на квартала и противодействие срещу престъпленията над дивата природа, до залесяване и възстановяване на съществуващи гори.

За съжаление обществото ни консумира повече природни ресурси, отколкото планетата може да осигури. Много от екосистемите на Земята са с нарушено равновесие, достигайки критична точка, поради бързите темпове на нарастване на населението и икономическото развитие.

Международният ден за опазване на околната среда цели да припомни на хората да изразходват по-отговорно природните ресурси.

На 5 юни 2018 г. в ОУ „Кирил Христов” отбелязахме Международният ден за опазване на околната среда. Учениците от 5 „А” клас заедно с г-жа Венета Кирковска и г-жа Екатерина Йовчева превърнаха в празник този ден. Първоначално учениците дадоха мъдри съвети как да опазваме околната среда. По съвета на ученика Андон Дечев – Засадете дърво. Ще направите нещо изключително важно и полезно за света”. Учениците засадиха дърво- липа в зелената класна стая на училището, предоставено с любезното съдействие на Държавно горско стопанство – гр. Стара Загора.

Учениците написаха послания с надеждата всички хора по света да осъзнаят колко важно е опазването на околната среда. Посланията полетяха в небето, след като бяха завързани към балони с хелий.

Празненството завърши с моден конкурс на тема: „Отговорни към природата”. Учениците представиха своите костюми от отпадъчни материали, които бяха подготвили предварително. Трябваше да отговорят и на въпроси подготвени от представителите на РИОСВ – г-жа Димка Петкова и д-р Петя Папазова. Журито в състав: г-жа Папазова - директор на РИОСВ – гр. Стара Загора, г-н Кузман Кузманов – експерт по природни науки към РУО – гр. Стара Загора и г-жа Марияна Йотова –зам. директор на ОУ „Кирил Христов”. Учениците получиха грамоти и подаръци от РИОСВ – гр. Стара Загора.

 

Тържествено раздаване на свидетелствата за завършен IV клас в Основно училище "Кирил Христов".

 

На 30.05.2018г. учениците от 2“в“ клас с класен ръководител г-жа А.Христова и г-жа Б.Иванова посетиха СНЦ “Зелени Балкани“- Стара Загора. Те се запознаха с дейността на центъра за опазването на биоразнообразието и дивата природа в България. С интерес слушаха за методите за спасяване на застрашените от изчезване животински видове извън естествената им среда. Станаха част от общите усилия за опазване на българското природно наследство, като осиновиха гарван /Ало/.С посещението на центъра учениците се убедиха, че всеки от нас може да направи дребни неща в ежедневието си, с които да допринесе за природозащитните каузи.Всяко човешко действие има последствия!

На 26 май 2018 г., в организирания от Община Стара Загора и Народно читалище „Георги Бакалов” Стара Загора, Дванадесети турнир по шахмат „ Тракийско конче”, ученикът Николай Радулов от 5 г клас се класира на Първо място. В оспорваната надпревара той успя да победи свои връстници от много шахматни клубове.

На 29.05.2018 г, учениците от IV "В" клас с класен ръководител Цветелина Бойчева бяха домакини на  информационна среща с ОИЦ – Стара Загора, под мотото „За да можем повече, трябва да знаем”. Четвъртокласниците  научиха повече за Европейския съюз, запознаха се с дейността на мрежата от 28-те информационни центъра в страната. От направената презентация гостите обогатиха знанията си за ЕС, неговите символи, химна, историята му и какво ни дава като българи членството ни в него. Насладиха се на красиви кътчета от различни европейски страни по време на направената виртуална разходка из Европа и  показаха много знания в проведената забавна интерактивна игра за Европейския съюз.

 

Интересно и полезно беше обучението "ХЕЛФИ" към БЧК за учениците от 2 "В" клас с класен ръководител г-жа А.Христова. Благодарим на Мария Желязкова!

На 18.05.2018г. ОУ,,Кирил Христов" Стара Загора отбеляза „Ден на революцията в храненето”.„ПОВЕЧЕ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ - ПО-МАЛКО ТЕСТО И ЗАХАР”, организиран от фондация „За храната”. Събитието е част от глобалното движение „Food Revolution” на известния английски готвач Джейми Оливър. Родители и ученици от 1 ,,Г" клас заедно със своите учители г-жа Цонка Янкова и Мария Вълчева, отбелязаха световния „Ден на революцията в храненето”. В рамките на два учебни часа доброволци на организацията презентираха и организираха събития, свързани със здравословното хранене и здравословният начин на живот на децата. Във втората половина на открития урок малките кулинари участваха в ,, Кулинарна работилница" . В тази работилница учениците готвиха по рецепти, специално изготвени от известни професионални готвачи, популярни кулинарни блогъри и специалисти в областта на храненето. Целта е учениците да опитат полезната за тях храна, да се научат да я приготвят и паралелно с това да се запознаят с ползите от консумацията на плодове и зеленчуци и вредата, която могат да нанесат прекомерната употреба на тесто и захар.

Файлът можете да изтеглите от тук

 

На 11.05.2018г. учениците от 2“В“ клас с кл. р-л г-жа А. Христова проведоха среща – разговор с г-н Д. Динев- лесовъд от ДГС Стара Загора. Децата се убедиха, че благодарение на природата ние съществуваме и трябва да се отнасяме с уважение към  нея. Бяха подготвили и подарък от сърце – изработено пано от индивидуални рисунки с послание към Дани. Приятно се изненадаха като получиха и подарък от Изпълнителна агенция по горите – пликче със семена от смърч, за които всяко дете ще положи труд и старание, за да засади и отгледа с любов. Инициативите в училище могат да променят много както начина на мислене у децата, така и отношението им към опазване на природата.

От 27 до 30 април във гр. Велико Търново се проведе поредното XIII издание на Националния фестивал за детско-юношеско театрално творчество „Малкият принц.“ Пред търновската публика и авторитетното жури, председателствано от Ники Априлов, се представиха 17 детски (до 14 год.) театрални състава от всички краища на страната. Първа награда за спектакъл - получиха „Самодейни таланти“ при НЧ „Св. Климент Охридски“ – Стара Загора, с художествен  ръководител актьорът от Драматичен театър „Гео Милев“ в Стара Загора Стефан Борисов., които представиха „Малкият принц“.  В главната роля се изяви Щерьо Щерев от ІІІ д клас при ОУ “Кирил Христов”.Желаем му още много успехи!

На 03.05.2018 година на посещение в ОУ „Кирил Христов” бе професор Sevinc Gulsecen от Държавния Истанбулски университет. Тя остана възхитена от обстановката в която учат нашите ученици. Впечатлена бе от Музейната сбирка и Стенописите в училище . Покани ни да участваме през месец септември на международна конференция в град Истанбул и да споделим опита се в използването на дигиталната техника в процеса на обучение и иновативните методи на обучение.

На 02.05.2018г. учениците от шестите класове при ОУ „Кирил Христов” имаха един вълнуващ урок по география и икономика. Ролевата игра „Да посрещаме гости от Азия” създаде незабравими емоции. След старателна предварителна подготовка учениците, които бяха групирани в отделни екипи, представиха „гости” от изучените азиатски страни. Разказаха за бита, културата, традициите и обичаите на далечните и близки азиатски народи. Представиха традиционни облекла, храни, напитки, танци и ритуали. Забавляваки се доказаха, че географията е увлекателна наука и има различни начини за получаване на географска информация, а работата в екип води към успех.

На 10.05.2018г. от 18.00 часа в конферентната зала на ОУ "Кирил Христов" се организира обща родителска среща с родителите на ученици от VІІ  клас. На срещата присъстващите ще се запознаят с  условията на кандидатстване и други дейности свързани с Националното външно оценяване.

Представители на Областния информационен център Стара Загора проведоха образователно занятие, изпълнено с много интерактивни игри на тема „Да опознаем Европа” с учениците от 4 „г” клас. Децата показаха своите знания , научиха много нови и любопитни факти за Европа и Европейския съюз и бяха възнаградени с подаръци. Беше интересно, забавно и изключително полезно.

„Чудеса се случват, но трябва да вярваш в тях”

С тези думи от спектакъла „Чарли и шоколадовата фабрика” директорът на ДКТ Дарин Петков започна приветствието си към участниците в спектакъла, състоял се на 01.05.2018 г. Една от младите актриси в представлението беше Моника Стефанова от VІІ б клас, която е част от Детската театрална студия към Кукления театър. Тази година Моника ще кандидатства в паралелката за театрални актьори към НУМСИ „Христина Морфова”. Да й пожелаем успех и сбъдване на чудото, в което тя вярва.

Проект „ПрироДА“ Проектът е озаглавен ПрироДА („ПрироДА: Изграждане на информирана подкрепа за европейската екологична мрежа Натура 2000; възпитаване на поколение от обучени и знаещи поддръжници“ (LIFE15-GIE/BG/000977) и е разработен по програма LIFE на Европейския съюз, съвместно  с Българското дружество за защита на птиците и издателство „Просвета Либри“.

Финалната част на проект в ОУ "Кирил Христов" - гр. Стара Загора завърши с екскурзия до язовир „Жребчево”. Наблюдавайки постоянните промени в природата, учениците я опознават. По този начин се стимулира тяхната любознателност, желанието за откривателство. Наученото за природата провокира тяхното любопитство за допълнителна информация. На базата на непосредствения допир с природните обекти се откриват пътища за обогатяване на детските знания и опит, за неусетно формиране, а не за натрапчиво внушаване на положително отношение към природата, посредством изучаването на „суха и скучна материя” от картинки и текст, поместен в учебниците и помагалата към тях. Непосредствените преживявания имат голяма образователна стойност. Те са емоционално наситени и мобилизират всички сетива. Точно в такава екскурзия с много емоции и забавление, учениците наблюдаваха птици заедно с орнитолога Стойчо Стойчев от БДЗП в Натура 2000 в зона язовир " Жребчево". Те наблюдаваха чапли, речни дъждосвирци, патици, корморани и още много птици, а накрая и един величествен орел змияр.

 Благодарим и на издателство „Просвета Либри“ за забавната викторина и възможността да учим и да се забавляваме.

Уважаеми седмокласници и скъпи родители, уведомяваме Ви, че сайта на който родителите могат да подават онлайн заявление за кандидатстване след VII клас, ще бъде активен в момента, в който учениците започнат да получават служебните си бележки. Адресите са: www.priem.mon.bg и www.7klas.mon.bg
Ученици от Основно училище "Кирил Христов" взеха участие в конкурса :„Аз обичам природата посветен на 22 април ден на Земята, в раздел - Изработване на екологични модели, организиран от Регионално управление по образование -гр. Стара Загора.

Проект „Тревожната савана”

Изготвен от : Мария Георгиева Георгиева- 5 „в” клас и Деяна Светлинова Янкова- 5 „в” клас при ОУ „Кирил Христов”

Проектът представя проблемите произтичащи от глобалното затопляне. Променят се естествените условия за живот в саваната. Тези промени се случват бързо и необратимо. Това буди тревога при животните и те напускат своите естествени територии на живот. Търсенето на нови територии нарушава природното равновесие и създава редица проблеми.

Проект „Природата не трябва да умре”

Изготвен от : Деница Тонева Сребрева- 5 „в” клас и Пресияна Генчева Генчева- 5 „в” клас при ОУ „Кирил Христов”

Проектът представя контраста между живата природа на Земята и природата, която е жертва на човешката дейност. Природата, която свидетелства за неразумната експлоатация и се „задъхва” от замърсяването на почвите, водите; от строежите и бетонните товари.

Проект „Природата на Земята- разнообразна и неповторима”

Изготвен от : Кристина Георгиева Митева- V„в” клас при ОУ „Кирил Христов”

Проектът представя многообразието на природата на Земята, разнообразието на растителни и животински видове в природните зони. Съхранената природа буди възхищение със своята хармония и уникалност.

 

Престижното I място заеха Деница Тонева Сребрева и Пресияна Генчева Генчева, V клас, ОУКирил

Христов, гр. Стара Загора;

 III място Кристина Георгиева Митева, V клас, ОУКирил Христов, гр. Стара Загора.

 

На 28 и 29 април 2018 г. РУО- Стара Загора беше домакин на XIV-та Национална олимпиада по география и икономика. Изпитите в двата състезателни дни бяха организирани в ОУ "Кирил Христов" Стара Загора.

Изборът на РУО- Стара Загора и ст. експерт по ОНГОР г-жа Мария Цоловска за училище домакин не беше случаен - изключително съвременната материална база и опитът на педагогическия колектив бяха решаващи за този избор.

В националния етап на олимпиадата участваха 86 ученици от VII до XII клас от 27 области , придружени от своите учители.

Официалното откриване на географския форум беше в най-голямата конферентна зала на хотел " Сити" , като специални гости бяха : г-жа Иванка Сотирова- зам. кмет в Община Стара Загора , г-жа Петя Чакърова - зам. областен управител на Област Стара Загора, г-жа Татяна Димитрова - началник на РУО- Стара Загора и г-жа Христина Маркова - гл. експерт по география и икономика в МОН.

Гостите и участниците бяха поздравени от ученици от ОУ " Кирил Христов" Стара Загора с интересна художествена програма , включваща забавен географски скеч , много музика и танци.

Следващите дни бяха напрегнати и в ранния следобед на 29.04.2018 г. Националната комисия за организиране и провеждане на олимпиадата по география и икономика награди победителите в отделните състезателни групи с плакети , ваучери и картографски материали.

Училището осигури 30 учители - квестори и технически екип , подпомагащи 11 членното жури съставено от известни имена на географи от БАН , Софийски университет и директори на училища от София , Бургас и Пловдив.

Осъществените ползотворни контакти между участниците , техните учители бяха не по-малко оценени от получените награди, защото те са залог за по-нататъшното развитие на талантливите ученици , избрали пътя на интересната наука география.

Успешен финал на състезанието „Моята Родина”

Двамата ученици от ОУ „Кирил Христов” Стара Загора, които се явиха на финалния кръг на националното състезание „Моята Родина” /28 – 29 април 2018г./ защитиха достойно името на училището. В трудното и оспорвано състезание, в което участваха 242 ученици от ІІ до ХІІ клас от цялата страна, Александър Иванов от VІ клас зае ІІ място, сребърен медал и купата за сребърните медалисти, а Адриана Марчева от V клас спечели ІІІ място и бронзов медал.

Ученици от Основно училище "Кирил Христов" взеха участие в XIX районни състезания "Млад огнеборец" - гр. Стара Загора на 27 април 2018 г. Училищният ни отбор зае престижното второ място. Честито!

 

На 26 и 27 април 2018 г., в Заседателната зала на ИБЕИ-БАН, София се проведе 11-ти "Семинар по екология - 2018" с международно участие. Семинарът е  организиран от Секция "Биология" към Съюза на учените в България и Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българска академия на науките. По покана на ИБЕИ-БАН Основно училище „Кирил Христов” – гр. Стара Загора взе участие в семинара с доклад на тема: „Училищното образование – условие за формиране на положително отношение към опазване на околната среда»  в основното тематично направление: Екология и образование. По време на семинара, училището представи своята Стратегия по екологично образование. Разгледани бяха етапите, които проследяват  как  учениците от 1.-7. клас участват в дейностите, заложени в Стратегията по екологично образование на училището.

Един от  главните концепти в училищното образование  е насочено към формирането на екологична култура, екологично съзнание и екологично поведение в тяхната взаимна връзка и единство с оглед опазване на екологичното равновесие. То трябва да започне от най-ранна възраст, когато учениците най-активно усвояват моделите и стандартите на поведение. Бъдещето на планетата зависи от това до каква степен те ще разберат тези проблеми и ще се ангажират с търсенето на решение за съхраняването на Земята и нейното природно богатство.

Екологичното образование трябва да бъде насочено преди всичко към изграждане на отговорност - гражданска и индивидуална. Отговорността към себе си и към обществото е изключително важен компонент за развитие на социалната ангажираност

 

 

ГРАФИК

ЗА РАБОТА НА КОМИСИЯТА ЗА НАСОЧВАНЕ НА УЧЕНИЦИ С ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, С ФИЗИЧЕСКИ И СЕНЗОРНИ УВРЕЖДАНИЯ, СЪС СПЕЦИАЛНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПОТРЕБНОСТИ ПО ЧЛ. 120, АЛ. 7 ОТ ЗПУО, ОТ ДОМОВЕ ЗА ДЕЦА, ЛИШЕНИ ОТ РОДИТЕЛСКА ГРИЖА, ЦЕНТРОВЕТЕ ЗА НАСТАНЯВАНЕ ОТ СЕМЕЕН ТИП И УЧЕНИЦИ, НАСТАНЕНИ В ПРИЕМНИ СЕМЕЙСТВА ПО ЧЛ.33 ОТ ЗПУО И ПО ЧЛ. 95 ОТ НАРЕДБА №10 ОТ 01.09.2016 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕЙНОСТИТЕ В УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

ЗА ПЕРИОДА ОТ 03.05. ДО 21.05. 2018 ГОДИНА

час /преди обяд/

Час/след обяд/

от 9.30 до 13.00 ч.

от 13.30 до 17.00 ч.

     НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ

 1. Заявление с подредени желания;
 1. Служебна бележка от училището, в което се обучават, удостоверяваща класа и срочните оценки за първия учебен срок;
 1. Протокол от специализирана по профила на заболяването лекарска консултативна комисия с приложени лична амбулаторна карта, медицински изследвания, епикризи и консултации, документиращи заболяването, или решение на районна експертна лекарска консултативна комисия – за учениците по чл. 95, ал.1 от Наредба № 10 от 01.09.2016 г.;

     4. Служебна бележка, удостоверяваща настаняването в центровете за настаняване от семеен тип – за учениците по чл. 95, ал.2 от Наредба № 10 от 01.09.2016 г.;

 1. Нотариално заверено копие от договор за настаняване на ученика в приемно семейство съгласно чл. 27, ал.5 от Закона за закрила на детето;

В РУО – Стара Загора в сградата на НУМСИ "Христина Морфова", ул. "Барейро" № 9 етаж IV, стая № 9

Председател на комисията: Пенка Атанасова, старши експерт по ПОО

телефон за връзка при необходимост: 0878491382

Учениците от IV г клас знаят, че книгите са най-тихите и постоянни приятели, най-достъпните и мъдри съветници, както и най-търпеливите учители. Затова всяка учебна година те с удоволствие се включват като почетно жури в Националната годишна награда на фондация „Детски книги” за насърчаване на четенето „Бисерче вълшeбно“ 2018г. за най-добра книга, избрана от самите деца. „Активните бисерчета” от IV г препоръчват на своите съученици книгите: „Училище- мъчилище. Брат ми е подъл мръсен лъжец” Джеймс Патърсън, „Серафина и черният плащ”,Робърт Бийти, „Животът ми като Тиквичка”, Жил Парис и „Момичето, което изпи луната”, Кели Барнхил и гарантират, че ще Ви харесат. Да ни е честита поредната заслужена грамота!!!

Отново на национална олимпиада

След 3 годишно прекъсване ОУ „Кирил Христов” успя отново да изпрати ученик на националния кръг на олимпиадата по история и цивилизация- Милица Веселинова Георгиева.

Седмокласничката се представи най-добре на областния кръг на тази олимпиада и сега трябваше да защити доверието, гласувано й както от училището, така и от областната комисия за проверка и оценка на състезателните работи.

Както е редно, националният кръг беше по- труден от областния, но Милица Георгиева се справи с новите предизвикателства и получи отлична оценка .

С този успех, ако кандидатства, тя ще бъде приета в Националната гимназия за древни езици и култура в град София.

Ученичката от 1 а клас Кристиела Николаева Мангърова участва в състезание по колоездене и завоюва второ място.

По случай 16 април - Ден на българската конституция и професионален празник на юриста, районен съд - гр. Стара Загора обяви конкурс за училищна рисунка на тема: "Бъдещето в детските очи - проекция на справедливостта и красотата". Всички творби бяха подредени в специална галерия. Компетентното жури от съдии на Районен съд- гр. Стара Загора, журналисти и художници от града на липите, оцениха творбите на участниците. За голяма наша радост учениците от ОУ "Кирил Христов" получиха грамоти и материални награди от Районен съд - Стара Загора, Зонта клуб и частен съдебен изпълнител - Гергана Илчева.  Първа награда беше присъдена на Йоана Пандовска - ученичка в VI "Б" клас в категория: "Художествено майсторство", трета награда беше присъдена на Антоанета Терзиева - ученичка в VI "В" клас в категория: "Колорит". Грамота получи и Диана Стоянова от ученичка в VI "Б" клас от частен съдебен изпълнител Гергана Илчева. Грамота за участие получи от частен съдебен изпълнител Гергана Илчева - Антоанета Терзиева - ученичка в VI "В" клас. Грамота от Районен съд - Стара Загора получи Любомира Николаева Димитрова- ученичка в VI "Б" клас, както и материална награда от Зонта клуб - Стара Загора. Грамота от Районен съд - Стара Загора получи Диана Стоянова -ученичка в VI "Б" клас.

Благодарим на учениците, участвали в конкурса и тяхната ръководителка г-жа Елена Кистелова- преподавател по изобразително изкуство в училището!

На 19.04.2018г. в Основно училище "Кирил Христов" ученици от 4 "в”клас с класен ръководител Цветелина Бойчева представиха интерактивен урок с Мозабук на 1 "в”клас с класен ръководител Нана Костова. Със своя час четвъртокласниците показаха на малките първолаци, че Мозабук е възможност да бъдат водени по пътя на знанието играейки, с лекота и радост.

Списък на издателствата, предоставили линк за достъп за ползване на „електронно четим учебник” на одобрените със заповеди на министъра на образованието и науката  учебници – печатни издания, от I до VII клас включително: https://www.mon.bg/bg/100428

На 12 април учениците от ІV г клас на ОУ „Кирил Христов” посетиха ДГ№66 „Детски рай“ и четоха откъси от свои любими приказки на децата от IV група „Мики Маус“ под наслов „Деца четат на деца“. По този начин четвъртокласниците се включиха в XІІІ Маратон на четенето- Стара Загора. Малчуганите слушаха с интерес и любопитство познатите и непознати текстове и поздравиха активните читатели със специално подготвен танц. На срещата присъстваха и директорите на двете учебни заведения- г-жа Стоянова и г-н Балъкчиев.

НА ВНИМАНИЕТО НА СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ И ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ

График на дейностите по приемането на ученици в неспециализирани училища за учебната 2018/2019 година, съгласно Наредба №10/01.09.2006 г. след завършено основно образование можете да изтеглите от тук

Държавен план- прием на ученици в неспециализирани училища за учебната 2018/2019 година, съгласно Наредба №10/01.09.2006 г. след завършено основно образование можете да изтеглите от тук

 

ВАЖНО ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ІV КЛАС


Националното математическо състезание „Питагор” за ученици от ІV клас ще се проведе на 28.04.2018 г. от 9.00 часа до 11.00 часа в ППМГ „Гео Милев“ , гр. Стара Загора и ППМГ „ Никола Обрешков”, гр. Казанлък

Във връзка с това в периода от 17.04.2018 г. до 23.04.2018 г. учениците от ІV клас, които имат желание да се явят на състезанието, следва да подадат заявление за участие в избраното училище.

Информация за състезанието е публикувана на електронната страница на РУО – Стара Загора, на електронните страници на ППМГ „ Гео Милев”, гр. Стара Загора и ППМГ„ Никола Обрешков”, гр. Казанлък.

  За втора поредна година учениците от 2"в" клас с класен ръководител г-жа Анна Христова и г-жа Биляна Иванова - ст. учител ЦОУД, взеха участие в залесителната кампания под мотото: "Лесовъд за един ден". Мероприятието се проведе на Старозагорските минерални бани по повод честването на седмицата на българската гора.
   Учениците се включиха в различни образователни игри, организирани от г-н Динев. Запознаха се с растителното и животинско разнообразие. Разделени на четири отбора засадиха фиданки от туя. Учениците усетиха, че да дадеш живот с ръцете си е нещо специално, важно, полезно и приятно. Нека бъде зелено и красиво!

 

На 1 април 1104 танцьори от 56 танцови клуба от три държави - България, Румъния и Гърция участваха в седмия Международен квалификационен танцов фестивал "Пловдив, Древен и Вечен".
Международното квалитетно жури отсъди ІІ място в стил латино- танц за ученичките от ОУ "Кирил Христов" Стара Загора: Яна Баева - ІІІ г клас, Йоана Серкеджиева - VІ а клас, Пресияна Генчева - V в клас и Вяра Илчева- VІ  а клас.

Христос Воскресе!

 Нека никога да не забравяме, че Господ ни е създал човеци и винаги да носим човещината в себе си!

Ръководството на ОУ "Кирил Христов" Ви пожелава светли празници!

На 30 март на тържествена церемония във Филхармония, Разград се състоя награждаването на Националния ученически журналистически конкурс "Григор Попов" 2018 г. Наградата на клуб "Медии" при ОУ "Кирил Христов", с ръководител Розалина Карамалакова - второ място в раздел вестници на електронен вариант, бе получена от Виктория Колева-7 клас., която беше заедно със своите колеги от клуб "Млад журналист" при ЦПЛР , които представиха Стара Загора невероятно - получиха най- големия приз - Специална награда на община Разград за творчество, специална награда за колективно участие в раздел вестници на хартиен носители и първи, трети места и поощрения в различните журналистически жанрове.
Да ни е честит големият приз и да ни носи още много резултати и награди!

Във връзка със стимулирането на физическата активност сред децата и популяризиране на масовия туризъм, със съдействието на Община Стара Загора , ТД „Сърнена гора” и с личното присъствие на г-жа Чахова, заместник- кмет на Община Стара Загора, учениците от 3 „б” и 3 „в” клас с класни ръководители г-жа М. Кирилова и г-жа Сп. Матева, се представиха отлично във Великденския детски спортен празник. Децата показаха отлични знания и физическа активност.

 

На 23-24.03.2018 г. се проведе Държавно първенство по стрелба с лък във Варна. Организатори са Българска федерация по стрелба с лък, Община Варна и ОКС „Млади стрелци”. Участват над 100 състезатели от цяла България. Ученикът от ОУ „Кирил Христов“ - Лъчезар Станимиров Димов от ІІ „д” клас от отбор „Загорски стрелец” се класира на призовото І място и бе награден с купа.

 

Състезание по български език и литература „Ние знаем, ние можем” – съвместно между ученици

от ОУ „Кирил Христов” Стара Загора и ОУ „Георги Райчев” Стара Загора.

Учениците отговаряха на въпроси от изучения материал. Състезанието завърши с равен резултат.

УЧИЛИЩЕН КОНКУРС „ХРИСТИНА БЮЙЛЕКОВА”  на тема: „Моето училище”

 

Поздравителен адрес от заместник председателя на Народното събрание - г-н Емил Христов

Въпреки лошото и неблагоприятно време – обилен сняг, на 22 март 2018 г. 870 ученици, точно в 10:00 часа, вместо на двора, както беше планирано, излязоха в коридорите на ОУ „Кирил Христов” Стара Загора и играха хора цели 20 минути.

Преди това, 140 ученици от начален етап, събрани в Арт зоната на училището рецитираха „Хей пролет иде”- едно прекрасно стихотворение с автор Кирил Христов, а през прозорците се виждаше как всичко навън бързо побелява от падащия сняг.

Настроението за деня на всички, беше повече от чудесно и приповдигнато.

Точно в 14:30 ч. училищното ръководство и децата от танцовите и хоровите формации при училището, посрещнаха гости: Иванка Сотирова – зам.кмет на Община Стара Загора, Татяна Димитрова – Началник на РУО-Стара Загора, Галентин Караславов – Началник на Държавен архив Стара Загора, Красимир Червилов – зам.директор на Държавна опера Стара Загора, Силвия Стоянова - Директор на 66 ЦДГ.

Имаше и други поканени гости, но вероятно снежната виелица ги е уплашила и не пристигнаха в училището. Ние, като любезни домакини, разбира се, уважаваме тяхната причина и отсъствие.

Малките танцьори, подготвени от своята ръководителка г-жа Караманова, показаха наученото от българското танцово фолклорно изкуство, след което училищният хор, многократен лауреат на фестивала за възрожденски песни гр.Клисура изпяха песента „Хубава си моя горо” в салон, пълен с цветя, подредени, специално за Празника на цветята.

Тук гостите бяха приветствани от директора на училището, като в словото си той акцентира, за предстоящото откриване на Музейна сбирка Кирил Христов – патрон на училището и анонсира прочутият интелектуалец, като част от културното наследство на град Стара Загора.

Последваха приветствия от гостите, а Лъчезар Стоянов от Vа клас декламира стихотворението „Кирил Христов”, чийто автор е самият ученик.

След като разгледаха музейната сбирка, гостите бяха поканени на чаша вино и в разговор бяха споделени интересни мисли за училището, учениците и достигнатото от ОУ „Кирил Христов” Стара Загора за последните шест години.

Срещата премина в уютна обстановка край камината монтирана в учителската стая.

Точно в 11:00 часа специален куриер донесе в училище поздравителен адрес от г-н Емил Христов – зам. председател на 44-то Народно събрание. Приветствието беше излъчвано на видеостената в Арт зоната.

Специален поздрав се получи и от гр.Кърджали, от ОУ „Св.Св.Кирил и Методии”.

Същият ден група ученици отбелязаха, макар и скромно – Денят на водата, като извор на живота.

Приключи и ежегодния конкурс за детска рисунка „Моето училище”, организиран в памет на Христина Бюйлекова – бивша учителка по изобразително изкуство в училището.

Участниците бяха наградени с грамоти, а рисунките им са изложени на много специално място в училището.

Предстои последна проява – състезание по български език и литература „Ние знаем, ние можем” – съвместно между ученици от ОУ „Кирил Христов” Стара Загора и ОУ „Георги Райчев” Стара Загора.

През тази седмица имаше много спортни състезания, уроци по история, математика, биология. Най-малките всеки ден огласяха с песни и танци централното фоайе.

Имаше и много награди.

Както се казва, седмицата действително беше един голям празник за всички и ненапразно вече, години наред те се очаква с такова вълнение, защото съчетание между почит към паметта на Кирил Христов и сбор от различни прояви на таланти.

НА ВСИЧКИ – ЧЕСТИТА ПРОЛЕТ!

 

     По повод патронния празник на ОУ „Кирил Христов”, група ученици бяха наградени с грамота от директора Господин Балъкчиев за постигнати значими постижения и достойно представяне на училището в извънучилищни форми.

   С втора награда от Националния журналистически конкурс „Григор Попов” 2018г, Разград се увенча клуб „Медии” със списвания от него вестник „Потомци” при  ОУ „Кирил Христов”, с ръководител Розалина Карамалакова. Заслуженият приз бе извоюван сред 290 творби на 170 участника от 20 области и 35 населени места на България. Вестник „Потомци” е продуктът на децата, които работят по програма „Твоят час” и се занимават успешно вече втора година с журналистика.

   За шеста поредна година отборът на ОУ ,,Крил Христов ''се класира на финала по футбол на Община Стара Загора. В много качествен и оспорван мач , футболистите на „Кирил Христов” победиха другия финалист- отбора на 5 ОУ „Митьо Станев” с 2-0, с голове на Красимир Иванов от 7 „г” и Монир Ал Балдахан 6” а” клас.
Това е пета завоювана титла от последните шест години от тазгодишната формация и едно второ място от миналогодишния турнир.
Ученическите игри на община Стара Загора дадоха възможност на около 115 деца да почувстват тръпката какво е да си финалист , като около 100 са вече шампионите по футбол на града ни от нашето училище, а треньорът им, Митко Коцинов, е  пет пъти шампион и един път втори.
Екипът на футболния тим благодари на ръководството на училището и на класните ръководители ,на 7 а, б, в, г, клас - Здравко Мочев, Марияна Тодорова, Екатерина Йовчева, Венета Кирковска, 6а - Милена Танева,5б- Пламен Михалев, 6 г - Йовка Янчева
 

Успех, момчета!

             Великден
Днес е празник тъй голям,
Великден е аз си знам.
На този хубав ден
елате тук при мен.
С нашите ръчички
да вземем ние боички,
та да направим яйчица.
червени , жълти, сини и зелени,
та да сме здрави и засмени.
А след това дело,
в храма да отидем смело,
да запалим ний свещички
да сме здрави и добрички.
Да се помолим и за вас
да сте винаги до нас.

Автор: Кристиела Николаева Мангърова
I”а” клас ОУ „ Кирил Христов”

   Николай Недялков от 2 г клас спечели първо място в НАЦИОНАЛНИЯТ КОНКУРС ЗА ПРАВОСЛАВНА ПОЕЗИЯ И ПРОЗА НА ТЕМА „ХРИСТОС ВОЗКРЕСЕ- РАДОСТ ДОНЕСЕ” 2018 г. със стихотворението си „Молитва“

                                                 

Молитва

Моля се на Бог за слънце.

Моля се на Бог за светлина.

Силно да е всяко зрънце,

всички слънчеви деца.

Моля Бог да ни запази

живи, здрави и добри.

Вярвам – само той, че може

със любов да ни дари.

Аз свещичка ще запаля

за Великден от сърце

 и за Бог ще се преборя

 със червеното яйце.

 

   На 21.03.2018 година в ОУ „Кирил Христов“ - град Стара Загора, което от тази учебна година е в списъка на иновативните училища, се осъществи мултидисциплинарен урок  в седмите класове  на тема „Да открием математиката в природата”. Екатерина Йовчева и Венета Кирковска доказаха, че учителите от това училище умеят да работят в екип, като идеално съгласуваха дейностите си, за да осъществят целите на урока.   Чрез разделянето на участниците на различни екипи бе осъществена водещата идея да се демонстрират знания и умения по математика и биология и здравно образование.  Решихме да създадем един  ангажиращ урок, който използва и развива знания и умения за практическа работа, за да се търси най-лесния път за обобщаване на придобитите знания, за аргументация и изводи. Различните екипи изпълняваха различни  мисии и  творчески задачи. Учениците  на практика  демонстрираха, че учат не заради самото учене, а заради това да знаят и да използват своите знания и умения в живота, който е пълен с предизвикателства и неизследвани области. Иновативните методи и подходи заемаха основно място в урока. Използването на съвременните технологии, които все по-дълбоко и неусетно навлизат в нашия живот, беше под вещото  ръководство на  г-жа Екатерина Йовчева. Изключително впечатление направи фактът, че публиката се включиха като партньори  и съмишленици,  взимайки активно участие в часа.

Днес в третият ден от седмицата посветена на нашият патрон – Кирил Христов, третокласниците се представиха с прекрасните стихове на поета и любимите си песни за пролетта.

С удоволствие се включиха в училищната изложба на икебана.

С рисунките си на тема: „Пролет ела” „извикаха” пролетта при нас на третия етаж.

Гости на празника бяха и децата от ЦДГ №66, които също се включиха в изпълнението на една от песните.

В празничната програма групата „Спортувам и танцувам” с ученици от 5-6 клас представи своя ХИП-ХОП танц.

В края на тържеството в небето полетяха балони с лика на Кирил Христов.

 

 

ПРАЗНИК НА ЦВЕТЯТА

     За поредна година Основно училище "Кирил Христов" организира своята изложба на икебани, изработени от изкуствени и живи цветя, участват всички желаещи ученици от 1-7. клас. Насладете се на нашата цветна феерия и пролетно настроение, посветени на празника на училището и пролетта. В организацията активно се включиха Кремена Койнова -библиотекар, Георги Павлов - педагогически съветник, както и много класни ръководители.

      Празничното настроение в ОУ "К.Христов" се повишава с всеки изминал ден! Днес с настъпването на астрономическата пролет пред изложбата от красивите цветя, развълнуваните и щастливи четвъртокласници почетоха своя патрон и за пореден път доказаха, че са умни, талантливи и достойни последователи на Кирил Христов.

      На 17.03.2018г Спортен клуб по лека атлетика "Берое" организира състезание "Лъвски скок" за деца във възрастова група 6-13 години. Ученичката от 1г клас Мила Пламенова Петрова завоюва две призови места: II- ро място дълъг скок и III-то място гладко бягане 60 метра. Пожелаваме и още по-големи успехи!

ВЕЧЕР НА МАТЕМАТИКАТА С УЧАСТИЕ НА УЧЕНИЦИ ОТ VІ КЛАС с ръководител Йовка Янчева

ТАНЦИ НА НАРОДИТЕ - Ученици от 4-5 клас с ръковдител Нела Караманова

УЧАСТИЕ НА УЧЕНИЦИ ОТ ВТОРИ КЛАС

·         РЕЦИТАЛ -ПРОЛЕТ. СТИХОВЕ

·         КОНЦЕРТ ОТ ПЕСНИ ЗА ПРОЛЕТТА

·         УЧАСТИЕ НА МАЖОРЕТЕН СЪСТАВ


Резултати на участниците в Областен кръг на математическо състезание "Европейско кенгуру" 2018

можете да изтеглите от тук

(В списъците не са включени участници подали декларация за несъгласие за публично оповестяване)

„Европейско кенгуру” 2018

На 17 март 2018 г. (събота) ОУ „Кирил Христов“, Стара Загора, е домакин при провеждане на областния кръг на математическото състезание „Европейско кенгуру”  за  учениците от  1. до 12. клас  в община Стара Загора.

              Състезанието ще се проведена 17.03.2018 г. от 11:00  до 12:30 часа.

Участниците е необходимо да заемат местата си в ОУ „Кирил Христов“ най-късно до 10:30 ч.  

Списъци на участниците по зали можете да изтеглите от тук      

 

        Уважаеми родители и ученици, информация за Националното математическо състезание "Европейско кенгуру" можете да получите на следния адрес:   http://www.ruobg.com/news/read/id/414

Ученичката от 2 "В" клас с класен ръководител Ани Христова е удостоена с грамота и подарък от Център за подкрепа и личностно развитие- Стара Загора в конкурса „Баба Марта бързала, мартеници вързала”

    Пламена Тодорова Колева от 4 "Б" клас, с класен ръководител Марияна Вълева, завоюва II -ро място за рисунка в конкурса„СВОБОДА, ИЗВОЮВАНА С ГЕРОИЗЪМ” на Регионален исторически музей – Стара Загора

Третокласничката Маргрет Андонова с първо място за стихотворение

Третокласничката Маргрет Николаева Андонова от ОУ „Кирил Христов” спечели първо място за поезия във възрастовата група 1-4 клас от конкурса „Свобода, извоювана с героизъм”, организиран от Община Стара Загора и Регионалния исторически музей в партньорство с вестник „Национална бизнес поща” по повод 140 години от Освобождението на България. Наградата й бе връчена от зам.-кмета Иванка Сотирова на 2 март в РИМ – Стара Загора. Отличието е присъдено от професионално жури, оценявало раздела с литературните творби, в състав: председател проф. Таня Борисова и членове – Иван Желязков и Мария Донева. Малката поетеса сподели, че благодари на своята учителка Златка Колева, която я възпитава да обича България и да се гордее с нейната история.

            Маргрет Андонова участва и с рисунка в друг тематичен конкурс, посветен на 140-годишнината от Освобождението на България и саможертвата на жителите на гр. Стара Загора, организиран от Община Стара Загора, Художествената галерия и Инициативен комитет, начело с проф. Михни Люцканов. Макар и без призово място, от общо 140 произведения нейната творба е сред избраните 40 рисунки, които са експонирани в малката зала на Художествената галерия в Стара Загора от жури с председател проф. Марин Добрев. Изложбата на детските платна бе открита от зам.-кмета Иванка Сотирова.

 

Свобода

 Свобода е дума славна,

най-важната на света!

Днес има тя заслуга главна

аз българче да се нарека!

С много вяра и мечти,

с много смелост в бой

сражавали се моите деди,

жертвал се е не един герой.

 Почит към героите в сърцето

пази всяко българско дете,

като малко семенце, което

с нас самите и то да расте.

 Вземам шепа пръст, попила

кръвта на хиляди герои...

Колко ми е свидна, мила!

Те живи са в мислите мои!

 За да я има нашата страна,

направили са саможертва свята!

Благодаря им от цялата душа

за този дар безценен – свободата!

 

Маргрет Николаева Андонова, III „а” клас,

класен ръководител г-жа Златка Колева,

ОУ „Кирил Христов” – гр. Стара Загора

 

    Регионален исторически музей – Стара Загора връчи Сертификати на ученици от ОУ „Кирил Христов” Стара Загора за достойно представяне и показан талант в конкурса „СВОБОДА, ИЗВОЮВАНА С ГЕРОИЗЪМ”.

   За участие в изложба – конкурс „Баба Марта бързала, мартеници вързала” , организиран от Център за подкрепа и личностно развитие Стара Загора, ученици от ОУ „Кирил Христов” бяха наградени с грамоти.

                          

   В деня на националния празник 3 март Милица Георгиева от VІІ Г клас завоюва 1 място за реферат / възрастова група V-VІІ клас / на националната конференция, посветена на 140-та годишнина от края на Руско – турската освободителна война.

Организатор на проявата беше СУ „П.Р. Славейков” , град Кърджали.

   Уважаеми ученици, учители и родители, ваканцията се удължава с още два дни. На 6 март 2018 г./вторник/ ще бъдат подновени учебните занятия.
Уважаеми ученици, учители и родители, обявена е ваканция със заповед на кмета Живко Тодоров за дните 27 и 28 февруари 2018 г. Причината е лошото време и ниските температури. Училищните занятия ще бъдат подновени на 1 март 2018 г. (четвъртък).

  Основно училище „Кирил Христов” , град Стара Загора е в усилена подготовка за откриване на музейната сбирка, посветена на Кирил Христов – патрон на училището.

Съвсем на скоро, директорът на училището и двама учители посетиха в град София дома на Невена Христова – внучка на поета Кирил Христов” .

При гостуването си, те получиха като дарение: стенен часовник / първата покупка на Кирил Христов в Германия през 1926 г. и негова пишеща машина марка „Mignon” на AEG.

Подари и две книги – „Кирил Христов в сто и петдесет и пет писма” и „Ледът е стрoшен” – разкази.

Всички те ще бъдат изложени в малката училищна експозиция.

Предстои училището да придобие като дарение, библиотеката с книги и масления портрет на Кирил Христов, нарисуван от Борис Денев.

Желанието на г-жа Невена Христова е платното да бъде изложено в централното фоайе на училището.

Тази информация е публикувана в интернет-страницата на www.dolap.bg

 От началото на учебната 2017/2018 година Основно училище „Кирил Христов” работи по проект „ПрироДА”. Проектът е озаглавен ПрироДА („ПрироДА: Изграждане на информирана подкрепа за европейската екологична мрежа Натура 2000; възпитаване на поколение от обучени и знаещи поддръжници“ (LIFE15-GIE/BG/000977) и е разработен по програма LIFE на Европейския съюз, съвместно  с Българското дружество за защита на птиците и издателство „Просвета Либри“.

За учениците от пети и шести клас от училището днешния ден беше по-различен. Заедно със своите учители г-жа Венета Кирковска, г-жа Екатерина Йовчева, зам. директор – г-жа Йотова и директора – г-н Балъкчиев,  те бяха на кино за природата и гледаха филма "Те отлитат". За повечето от тях птиците, за които разказва 40 минутния филм, бяха непознати и срещата с тях беше нова и изненадваща. 

Учениците, които са част от проект "ПрироДА", за пръв път се запознаха с червеногушата гъска и участваха в игра за разпознаване числеността на световната популация на вида, за пръв път виждаха белоглави и египетски лешояди, като срещата с вторите беше най-вълнуваща за тях. Огромен интерес в тях предизвикаха и розовите и къдроглавите пеликани.

В ОУ „Кирил Христов” г-жа Кирковска проведе открит урок за влажните зони с участието на г-жа Димка Петкова – представител на РИОСВ- гр. Стара Загора
 
Влажните зони са територии, в които водата покрива почвата или присъства в повърхностния й слой, целогодишно или сезонно. Това са екосистеми, в които водата е основния фактор, от който зависят екологичните условия и свързаните с тях животни и растения. Те могат да бъдат естествени или изкуствени, постоянни или временни, статични или течащи, сладки, бракични или солени, включително територии с морска вода.
Естествените влажни зони са едни от най-скъпите ни природни богатства. Те са едни от най-продуктивните екосистеми на Земята. Съхраняват незаменими местообитания на редки животински и растителни видове. Имат изключително важна роля за кръговрата на водата като възстановяват водните запаси и подхранват подпочвените води. Особено ценна е способността им да пречистват преминаващите през тях води. Не случайно на много места по света се изграждат пречиствателни станции имитиращи естествените блата. Влажните зони имат много важна роля и в предпазването от наводнения, като поемат и задържат голяма част от повърхностните води. В тях се съхраняват големи количества въглерод, което ги прави изключително важни за предотвратяване на промените в климата.


 

   Въз основа на продължаващото интензивно увеличаване на заболелите от грип и остри респираторни заболявания през последните дни и запазващата се тенденция за достигане на епидемични стойности, както и доказаните положителни проби на грипни щамове от лица с вирусни инфекции, считано от 24 януари 2018 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора обявява грипна епидемия за област Стара Загора. Учебните занятия ще бъдат възстановени на 29 януари 2018 г.

  Група учители посетиха ОУ,, Васил Левски” в град Ловеч и присъстваха на интерактивен урок със Мозабук. ОУ,,Кирил Христов” споделиха добри практики в образованието. Вярваме, че споделянето ще ни направи по-уверени и по-единни в подкрепата на учениците.

   Шестокласникът Георги Георгиев от Oсновно училище „Самара“ стана първият председател на Общински детски съвет Стара Загора. Той бе избран след оспорван дебат между осем кандидати, които представиха своите платформи и отговориха на въпросите на връстниците си.  Изборът протече в три тура. Общинският детски съвет бе учреден на 20 ноември 2017 година. В него участват ученици от пети до седми клас от 16 старозагорски училища. Младите хора на Стара Загора ще се научат да действат като активни граждани, отговорни за своята среда и развитие, допринасяйки още в ранна възраст за организационното, културно и социално развитие своята общност и обществото като цяло.

ОУ "Кирил Христов" също има силно присъствие в детския съвет. Виктория Колева от 7 клас бе сред претендентките за председателския пост. И въпреки, че не беше избрана, всички са убедени, че и занапред достойно ще защитава честта на училището и ще работи активно и от сърце в детския съвет.

 

   Учениците от I"а"клас при ОУ" Кирил Христов "грабна ха първа награда за колективна награда в изработването на сурвачки Конкурсът е организиран от Център за подкрепа за личностно развитие - град Стара Загора.

   Представяме Ви поредния брой на вестник "Потомци, издание на клуб "Медии", с ръководител Розалина Карамалакова. Желаем Ви весели празници!

можете да изтеглите от тук

   Днес 19 декември в 10.40 ч. пред ученици и учители ученическият хор при ОУ „Кирил Христов” Стара Загора организира своя традиционен Коледен концерт. Хористите поздравиха с коледни песни своите учители и съученици, като им пожелаха много здраве, веселие и успехи през новата 2018 година и щастлива Коледа. Концертът беше организиран в празнично украсената Арт-зона, в която грееше Коледната елха.

   Учениците от 2 ,,Г" клас в ОУ,,Кирил Христов" гр. Стара Загора с класен ръководител г-жа Тонка Маринова и помощта на педагогическия съветник г-н Георги Димитров и със специалното съдействие на своите родители, решиха да зарадват своя съученик Петко Петков Димитров, който по здравословни причини не посещава учебните занятия. Учениците съвместно със своите ръководители подеха изработиха за своя съученик голяма Коледна картичка, с която да му напомнят колко го обичат и да му пожелаят Весели празници и скорошно завръщане в клас.

Учениците от пети и шести клас работиха по проекти на теми: "Природата на Земята - разнообразна и неповторима" и "Слънчевата система, вселената и космосът". Проектите бяха реализирани от децата извън редовните часове по Човекът и природата и География и икономика, и имаха за цел да надградят знанията, получени в час, да развият умения за  самостоятелно търсене на информация, изготвяне на презентации, решаване на творчески задачи. В проектите бяха включени и децата със СОП, които с голямо удоволствие сътвориха прекрасни апликации. Освен  преподавателите по география и икономика и човекът и природата, в проектите се включиха и родители, които подпомогнаха отличната изработка на макети и модели.  Всички участници изразиха желанието си да се включат отново в следващ проект.

   В поредният си учебен ден учениците от едно училище в Стара Загора откриват нещо необичайно. Текстът, с който се срещат в новия си урок по английски език, в новичкия и лъскав учебник, е героична история, която обаче звучи твърде познато. Още съвпадения си идват по местата, за да подредят цялостната картина и докато всички вкупом се потят над езика на Шекспир, някои от тях бързо осъзнават, че героинята Мария, тази от учебника, е същата Мария, която познават. Изненада, удивление, може би малко завист. Това са първите им реакции. Някой, съвсем като тях, някой, когото могат да видят следващото междучасие, напълно истински и реален, е станал герой на учебник.

В Стара Загора доста хора помнят Мария, момичето, което през януари 2016 спаси тролейбусен шофьор от задушаване. Спаси и около дузина пътници, като ги предпази от катастрофа в натовареният трафик. Щастлива случайност, късмет, благоприятни обстоятелства – можем да го наречем по всякакъв начин. Важното е, че при този инцидент на точното място и в точното време се е появил човек, който е знаел какво прави.

Всичко е добре, когато свършва добре. След като всички разбраха за случката, Мария получи множество похвали и обещания за помощ и подкрепа. Момичето, което живее в Дом „Мария Терезия“ и мечтае да стане треньор по плуване може и да осъществи мечтите си. Или пък не. Независимо от това как Мария приема славата си, нейната история ще живее свой живот. Ще пътува с учебника по английски и ще вдъхновява, надяваме се, и други деца. Може някое от тези деца да се превърне в още един обикновен герой, за когото всички ще четат на страниците на учебниците.

   

    В изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020) РУО – Стара Загора е домакин на Третата национална седмица на четенето, 2017 г., организирана от Министерството на образованието и науката.

По този повод ОУ „Кирил Христов”, град Стара Загора се включи в програмата със свои инициативи.

Днес 13.12.2017 г. в Конферентната зала на училището се проведоха няколко инициативи, първата от които беше „Да четем с баба, мама и татко”. Участници бяха учениците от І г клас с класен ръководител г-жа Цонка Янкова, придружени от своите майки, баби и татковци. Учениците представиха презентация и четене на откъси от любими приказки.

В седмицата се включиха и учениците от І и ІІ клас изучаваща „История на религиите” с преподавател отец Живко Желев. С удоволствие четоха за празника Рождество Христово. Състоя се викторина свързана с настоящите празници.

Гост на инициативата беше и отец Йордан от Старозагорската епархия, който поздрави децата и им пожела все така да обичат книгите.

В програмата се включиха и ученици от V, VІ и VІІ клас с ръководители г-жа Милена Танева, г-жа Албена Мечева и г-н Здравко Мочев – преподаватели по български език и литература .

Децата от V клас разказаха любими Старогръцки митове и легенди. Представиха рисунки и родословно дърво на богове, а също така и презентация за бог Посейдон.

Учениците от VІ клас се включиха с представяне на любима книга и четене на откъси от нея и изработване на табла „ Моят любим герой”.С голямо удоволствие децата направиха своите презентации за любимите си книги.

Седмокласниците разиграха интерактивна игра „Познаваме ли света на книгите” , като използваха софтуер MozaBook .

Гост на мероприятието беше г-жа Деяна Димитрова - Старши експерт по математика в РУО – Стара Загора, която връчи награди/ книги, химикали, шапки и тениски /с логото на инициативата.

Празникът приключи с много емоции , усмивки и удовлетвореност на децата, ръководителите и гостите на инициативата.

    В конкурса за рисунка на тема „Аз и природата” , ОУ “Кирил Христов” участва с 93 рисунки на ученици от 1-4 клас . На 11.12.2017 г. в залата на Център за подкрепа за личностно развитие бяха наградени учениците:
 • Елисавета Иванова 4д клас

 • Мария Дончева 2а клас

 • Ваня Стойкова 3б клас

 • Любомира Георгиева 3б клас

 • Пламена Колева 4б клас

 • Преслава Павлова 3б клас

 • Кая Иванова 2в клас

 • Антония Атанасова 2в клас

 • Мариела Пенчева 2а клас, която така също получи и престижната втора награда.


 

   Днес 12.12.2017 г. Ростислав Ганев, Ренета Кънчева, Тонислав Демирев, Тони Александрова и Никол Стефанова – ученици от VІІ клас при ОУ „Кирил Христов”, град Стара Загора получиха своите сертификати за участие в състезание по Информатика и информационни технологии. Сертификат получи и преподавателката им по Информационни технологии г-жа Камелия Петкова.

Дъжд от злато и сребро в ОУ „Кирил Христов”, град Стара Загора

    Днес 12.12.2017 г. учениците от V и VІ клас, които участваха в първия етап на националното състезание „Моята Родина” получиха награди от организатора на проявата –Педагогическа асоциация „Образование без граници”. Децата бяха зарадвани с грамоти и медали за отличното представяне, връчени лично от директора на училището Господин Балъкчиев. Очакват с нетърпение втория етап на състезанието през месец февруари 2018 г.


 

 

   Международният турнир „Sofia Open“, състезание по Таекуондо, се проведе за 4-ти път на 9 и 10.12.17г на многофункционалното спортно съоръжение „Арена Армеец в София. Участваха над 800 участници от близо 40 държави от Европа и други континенти. Ученичката Белица Владимирова Бинева от ІV г клас ,представител на Централен Полицейски Таекуондо клуб, гр. Стара Загора, носителка на жълт колан,8 гуп,в категория 10-11години спечели два сребърни медала. Гордеем се с Бели и и желаем още по-големи успехи.

        

   На проведения Коледен турнир по джудо за деца в Сливен , 9 декември, в зала „Васил Левски“,ученикът Добромир Добрев Иванов от ІV г клас, завоюва златния медал в категория момчета до 50 кг, а Николай Красимиров Петров от ІV В клас , завоюва ІІІ място, като представители на СК „Недьо Ганчев”,гр Стара Загора. Освен първото място в спорта, Добромир е винаги на първо място и в учението. Честитим им победата от сърце.

В рамките на дните от 11.12.2017 г. до 15.12.2017 г. РУО – Стара Загора е домакин на Националната седмица на четенето. Официалното откриване на инициативите се състоя в Регионална библиотека – Стара Загора на 11.12.2017 г. от 10.30 часа в присъствието на Гергана Микова – Областен управител на Област Стара Загора, Иванка Сотирова – зам.кмет на Община Стара Загора и много ученици, директори на училища и родители. Татяна Димитрова – Началник на РУО – Стара Загора награди Виктория Колева – VІІв клас при ОУ „Кирил Христов” Стара Загора, която е автор на есе с тема „Европа в България”, свързана с българското европредседателство.


 

 

   Маргрет Николаева  Андонова -ученичка от ІІІ А клас при ОУ "Кирил Христов" спечели втора награда от третия Национален конкурс за детска рисунка "НОСИЯТА", град  Пловдив.

   На 25 и 26 ноември 2017 г. се проведе XVI Национално състезание по природни науки и екология в гр. Кюстендил. Основно училище „Кирил Христов“ представи област Стара Загора със своя участник в малката възрастова група Александър Атанасов Атанасов, ученик в седми клас и ръководители Венета Кирковска и Екатерина Йовчева.
В изключително оспорвана надпревара със седемнайсет отбора от цялата страна Александър достойно защити проекта си на тема: „Отпадъците не изчезват, те ни затрупват“ и събра общо 49 точки от двата състезателни дни, с което се нареди на престижното пето място!
Честито на Александър и неговите ръководители и им пожелаваме за в бъдещи още успехи!

На 23.11.2017 г. учениците от VII "в" и VII"г" клас и техните класни ръководители Екатерина Йовчева и Венета Кирковска посетиха "Стандард Профил България" АД по инициатива на РУО- гр. Стара Загора и във връзка с тяхното професионално ориентиране. Днес учениците имаха възможността да видят филми за създаването и работния процес на тази световно известна фирма. След това посетиха работните посещения и успяха да се запознаят с един цялостен работен процес в производствената база на фирмата, специализирана в производството на уплътнителни системи в автомобилната индустрия. Те разгледаха структурата на производствения процес на предприятието до крайния му продукт, запознаха се с ежедневно извършваните задачи по време на работа от работниците, с историята на компанията и с бъдещите ѝ проекти. Срещата се оказа полезна и за двете страни, защото целта е младите хора да са информирани относно приноса на промишлеността и бизнеса към качеството на живота ни и те да са онези бъдещи служители, които трябва да свържат и приложат теоретичните си познания в един реален производствен процес. Те са новото начало, което скоро ще стане част от пазара на труда. Учениците благодариха за топлото посрещане и подаръците от страна на служителите във фирмата. Разделиха се с уважение и пожелания за бъдещи срещи.

На 22.11.2017г. в Регионална библиотека "Захарий Княжески"-гр. Стара Загора, Димитър Антонов Славов, ученик от IV "В" клас, с класен ръководител Цветелина Бойчева, спечели ПЪРВА НАГРАДА в конкурс "Приказки за щастието", организиран по проект "НОЩ- Неформално Образование по Щастие", изпълняван от клуб "Отворено общество"-гр. Стара Загора по програма "Дъга".

                           

  Основно училище "Кирил Христов" отново се включи в Европейската седмица за намаляване на отпадъците, съвместно с РИОСВ - гр. Стара Загора. Инициативата, която реализираха беше акция за събиране на отпадъчна хартия. С голям ентусиазъм се включиха учениците от училището, най-активни бяха децата от начален етап на обучение. Заместник директорът на РИОСВ - гр. Стара Загора г-жа Христина Петрова връчи грамоти на учениците предали най-големи количества хартия и подари енциклопедия на училищната библиотека.  А г-жа Димка Петкова  от РИОСВ -гр. Стара Загора не изневери на традицията да проведе  кратка екологична викторина, на която бяха раздадени награди на правилно отговорилите. В края на церемонията по награждаването зам. директорът на ОУ "Кирил Христов" г-жа Йотова изрази служебна благодарност като връчи благодарствен адрес на РИОСВ за оказаното съдействие и всички съвместни инициативи, които водят до доброто екологично образование и възпитание на учениците.

 Целта на тази кампания е да се превърне в широкомащабна акция, в която да бъдат приобщени всички ученици, родители и учители от училището. По идея на ръководството и във връзка с Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността за периода 2017-2018 година с парите събрани от отпадъчната хартия да се закупят нови книги за обогатяване на училищната библиотека. По този начин да бъде осигурен лесен достъп на децата от училището до книги и други четива.

   За поредна година ОУ,,Кирил Христов" гр. Стара Загора, участва в Европейската Размяна на Коледна украса. Организирана от Европа Директно. Това е проект за културен обмен, при който основни училища изработват коледни играчки, които да изпратят в други училища от цяла Европа. Целта на този проект e да се образоват младите хора в началните училища за други страни в ЕС чрез творчески и забавни дейности. За поредна година учениците се включиха много дейно и изработиха със своите учители различни декорации и коледни украси. Всички паралелки от 1 до 7 клас предоставиха селектираните и най-красиви картички и играчки с кратки описания за традиционните обичаи характерни за България и региона. Пакетите бяха специално опаковани и предадени от учениците в информационния център на Европа Директно гр. Стара Загора, за да достигнат навреме до своите получатели.

            

   От няколко години училището ни е учебна база за студенти от Тракийския университет. Поради тази причина ОУ,,Кирил Христов” посрещна гостуващи студенти от 3 курс  специалност ,,Социална педагогика" към  ПЕДАГОГИЧЕСКИ ФОКУЛТЕТ /КАТЕДРА ,,Педагогически и социални науки" в Тракийски университет гр. Стара Загора придружавани от ас. Цвета Апостолова Делчева и ас. Неделина Здравкова Колева. Георги Павлов Димитров педагогически съветник- психолог в ОУ,,Кирил Христов" гр. Стара Загора проведе открити уроци на 9 и 16.11.2017 г.
Акцентите в уроците бяха ,,Първата фаза на хоспитиране", ,,Какво е психологически профил?" и други.
 
9.11.2017г.
Първа част: Какво е психологически профил? Начина на живот и здрав психологически климат в ОУ,,Кирил Христов“ гр.Стара Загора.
 
Втора част: Провеждане на интерактивни ролеви игри: Арт-терапевтични методи за справяне и овладяване на емоциите, проективни тестове ,,Пустиня“ и ,,Дървото на живота“.

16.11.2016г.
Първа част: Основи на психологическото консултиране, работа с деца и различни институции: Основни акценти на общуване и поведенчески терапии.
 
Втора част: Ролеви игри:,,Анализи и създаване на основен психологически профил“

   Уважаеми ученици, учители, родители и приятели, ОУ „Кирил Христов“ и РИОСВ -Стара Загора Ви кани на 17.11.2017 г. всички да се включите в Европейската седмица за намаляване на отпадъците чрез предаване на отпадъчна хартия. Всеки в къщи има вестници, списания, използвани вече тетрадки, стари разкъсани книжки и др. Нека почистим домовете си и подпомогнем инициативата на училището. РИОСВ- Стара Загора ще поощри най-активните участници с грамоти и награди.
Със събраните средства ще се закупят нови книги за училищната библиотека.
/Молим Ви за улеснение при предаването на хартията да бъде опакована като пакет./

В Основно училище "Кирил Христов" беше представена изложба "Траките и техните вярвания". Учим и се забавляваме в часовете по човекът и обществото. Часовете са винаги различни, интересни, иновативни, изпълнени с много емоции. Във връзка с темата ,,Траките и техните вярвания”, третокласниците с огромно желание и удоволствие изработиха реални макети на Тракийски гробници и съкровища изцяло от естествени материали. Така заедно със забавление децата усвояват знания за нашето минало.

   Днес 06.11.2017 г. зам. директорът на ОУ "Кирил Христов" г-жа Марияна Йотова награди учениците участвали в училищния конкурс по повод Международния ден на Черно море.  Директорът на училището г-н Балъкчиев благодари на учениците за усърдния им труд, в резултат на който те са пример за своите връстници и по този начин допринасят за повишаване престижа на училището. Той изказа благодарност и на учителите за нестихващото трудолюбие и всеотдайността, с които те планират и  ръководят обучението на своите ученици и организират участието им в конкурси и състезания, а заедно с това и на родителите им  за голямата подкрепа, определяща ги като истински партньори.

    На 04.11.17г. в зала Олимпиада-гр. Пловдив се проведе Първи международен турнир по джудо "Аякс" за деца. Николай Красимиров Петров от IV "В" клас при ОУ "Кирил Христов" се класира на почетното  първо място. ЧЕСТИТО!

   На 02.11.2017 г. в ОУ „Кирил Христов” Стара Загора гостуваха учителите от ОУ „ Свети Климент Охридски”, град Попово. Разгледаха училищната база – класни стаи и учебни кабинети, коридори и класната стая на открито. Останаха впечатлени от базата и от професионализма на учителите, сътворили тази красота за учениците. Бяха обменени идеи от педагогическите специалисти на двете училища. Срещата приключи с благодарност и пожелание за бъдещи срещи.


 

НАША ГОРДОСТ – ОТНОВО С НАЦИОНАЛНА НАГРАДА ЗА ДЕТСКА РИСУНКА

ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ПРЕДИ БРОЕНИ ДНИ ТАЛАНТЛИВАТА ХУДОЖНИЧКА ЕЛИСАВЕТА ИВАНОВА ГРИГОРОВА ОТ 4 Д КЛАС СПЕЧЕЛИ ТРЕТО МЯСТО ЗА ДЕТСКА РИСУНКА В ПЪРВА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА В ДЕСЕТИЯ НАЦИОНАЛEН ПРАЗНИК НА ДЕТСКОТО ИЗКУСТВО „ВЪЛШЕБНИЯТ СВЯТ НА РОДОПИТЕ”гр.КЪРДЖАЛИ 28 – 29.10.2017 г.

В конкурса участваха  1 288 детски рисунки и фотографии от цялата страна. Националният празник на детското изкуство „Вълшебният свят на Родопите” се провежда ежегодно в гр. Кърджали и е част от Националния календар на МОН за изяви по интереси на деца и ученици за учебната 2017/2018 г. Темата „Вълшебният свят на Родопите” предоставя възможност на децата да разгърнат своето въображение и мечти като се направи творческа интерпретация във всички възможни посоки: минало, настояще и бъдеще, исторически забележителности, етнографски мотиви , природни феномени.


 

    Основно училище "Кирил Христов" се включи в Глобалните дни на действие на международната Фондация за екологично образование и Българско движение "Син флаг". Целта на инициативата е да ангажираме нашите деца и общността в смислени дейности, насочени за опазване на околната среда и бъдещето на планетата.

Ние учим нашите възпитаници да опазват природата. Нашето възпитание се основава на следното: Опазването на природата е силно чувство на отговорност към света, в който живеем. Промяната е в Нашите ръце и това е един от начините да се почувстваме истински значими.

   Учениците от 2В клас с класен ръководител г-жа Анна Христова и г-жа Б.Иванова отбелязаха Деня на народните будители. Те проведоха урок по родолюбие в Исторически музей гр. Стара Загора. Поздрав към всички отправи Андреа Красимирова с емблематичното стихотворение „Аз съм българче“. За повишения интерес към темата спомогна и демонстрацията на антично облекло.

Пролича гордостта на децата, че принадлежат към славен народ и учат в училище с възрожденски традиции.

Нека паметта на народните будители бъде жива в съзнанието и на утрешното поколение!

   Във връзка с наближаването на 1 ноември- Ден на народните будители и като част от Училищна рамкова програма на Основно училище „Кирил Христов” за иновативност в обучението , учениците от 5 „а” клас/ иновативна паралелка/ по идея на: главен учител Марияна Тодорова и старши учител Здравко Мочев, подкрепени от своите учители преподаващи в паралелката: Веска Черкелова, Албена Мечева и Пламен Михалев организираха и участваха в един „ Урок по родолюбие”.
Специален гост за провеждане на урока беше поканен Искрен Красимиров „ от НЕзабравимата България”.Гостът и учениците представиха своя поглед за Левски и Ботев, като изгледаха малък филм големите поборници на българската свобода.
Урокът беше съпътстван от интересен модел на представяне на исторически факти и събития, отразяващ живота на Левски и Ботев, като съчета: история и литература, изобразително изкуство и …математика. Искрен Красимиров им представи филма "Левски и Ботев на живо" чрез един модерен и атрактивен поглед към нашата история, малко преди Освобождението. В урока прекрасно си партнираха Искрен Красимиров като водещ и учител и петокласниците които подготвени чудесно от своите учители, успяха да се срещнат /с дошлата им на гости история/, чрез "живите" Левски и Ботев.
Гост на нашия „Урок по родолюбие” посветен на Деня на народните будители, беше Мария Цоловска – старши експерт по обществени науки и гражданско образование в РУО Стара Загора.

Днес 23.10.2017 г. министърът на образованието и науката посети Основно училище „Кирил Христов” Стара Загора, придружен от Иванка Сотирова – заместник-кмет в Община Стара Загора и Татяна Димитрова началник на РУО Стара Загора. Групата от официални лица беше придружена от г-н Емил Христов – депутат и доскорошен председател на Общински съвет Стара Загора. Целта на посещението, беше министър Вълчев да се запознае с едно иновативно училище, от мрежата общински училища на Община Стара Загора, като, в което учениците подобряват резултатите и критичното си мислене, чрез иновативни образователни процеси, модели и методи на преподаване, училищно лидерство. Основно училище ”Кирил Христов” Стара Загора е динамично развиващо се училище, което дава шанс на своите възпитаници да се представят успешно на различни състезания и проекти. Учебният процес е осигурен и обзаведен със съвременна комуникационна и компютърна техника. То е желано образователно звено за учениците. Гостите се запознаха с модерната и богата материално-техническа база, позволяваща дигитализацията на преподаването на урока /ползването на компютри, мултимедии и широк достъп до интернет мрежата/. Показани бяха оборудваните с модерна компютърна техника кабинети по информационни технологии, специализираните кабинети по история и цивилизация, химия и опазване на околната среда, изобразително изкуство. С интерес разгледаха уникалната по рода си Галерия на българските владетели – 15 стенописни пана, разгледаха съвременно- оборудваната конферентна зала.

Особен интерес за министъра и придружаващите го гости предизвика изградената класна стая на открито и прилежащата зелена зона, засадена с редки растителни видове. Гостите и министър Вълчев бяха запознати от ръководството на училището с три направления за работа в Основно училище „Кирил Христов” Стара Загора: дигитализация на учебния процес, екологично и патриотично възпитание на учениците. Директорът на училището представи проектите и националните програми, по които училището работи, като освен по проект „Природа”, европейски проект „Студентски практики” и наскоро спечеления проект „ИКТ”. Представена беше училищна програма за иновативно училище и други насоки на развитие на училището в полза на учениците. Министърът беше запознат и с наложената практика за споделяне опит с други утвърдени училища: от гр. Кърджали ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” и гр.Бургас ОУ „Братя Миладинови” и ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията”/.

Гостите бяха посрещнати от ученици, облечени в народни носии с питка с мед и красиви рози, а на министър Вълчев подариха картина от пейзаж от Стара Загора и икона на Света Богородица. С нескрито удоволствие министърът на образованието даде интервю пред малките журналисти от клуб "Медии". А те се представиха блестящо и получиха похвала от секретаря на кабинета на министъра, и обещание за съдействие в бъдещите си инициативи. Очаквайте го, ще бъде публикувано първо на фейсбук страницата ни!

разгледайте галерията от тук

Учениците от VII "В" клас при ОУ "Кирил Христов" под ръководството на биолога г-жа Венета Кирковска взеха участие в Зелената олимпиада, която е най-мащабното образователно събитие с екологичен характер. То е без аналог в страната по иновативност и по обхват на провеждане. Училището ни бе наградено с грамота за участие, топка и индивидуални награди.

разгледайте галерията от тук

   На 21 октомври 2017 г. ръководството на Основно училище „Кирил Христов” – гр. Стара Загора организира и проведе работна среща за обмяна на добри практики с Основно училище „Александър Георгиев – Коджакафалията” и ОУ „Братя Миладинови” в гр. Бургас .

Темата на работната среща обхвана материално - техническата база в училищата и начини за подобряването, както и съвременни методи и форми в образователно-възпитателния процес на учениците, използвани от учителите.

 Директорът на ОУ„Александър Георгиев – Коджакафалията” – гр. Бургас Михаил Ненов подробно запозна присъстващите с материално-техническата база, проектите, в които се е включило училището и личния принос на всички работещи в училището. Той е убеден, че добрата материална база е една от предпоставките за привличането на ученици в училището, но не на последно място на амбициозен и сплотен колектив е предпоставка за високи резултати. ОУ „Александър Георгиев - Коджакафалията" е едно съвременно училище, което има за цел да осигури благоприятна среда, която да насърчава учениците да открият и използват своя интелектуален и творчески потенциал, да разчитат на собствената си преценка и инициатива и да осъзнаят как учат най-добре. Учителите се стремят да открият индивидуалните таланти и стилове на учене за всяко дете и да му помогнат да се включи в програми, в които има интерес и постига успех. Г-н Ненов разказа на колегите си, че в последните трийсет години в България само са закривани училища и за първи път в страната ни се открива училище. Време е за промяна!

В ОУ „Братя Миладинови” ни посреща зам. директорът Румен Щилянов. Той ни запозна с базата на училището, което разполага с модерно обзаведена сграда, със седем корпуса, включваща 40 класни стаи и кабинети, кабинети по изобразително изкуство, хореография, напълно обновена библиотека, медицински кабинет , плувен басейн, столова , обновени спортни площадки и модернизиран училищен стол. Сградата е газифицирана и санирана. Заместник директорът  обясни колко важно е повишаването на квалификацията на учителите, осигуряването на безплатни извънучилищни дейности за учениците, повишаване на нивото на преподаване, създаване на интересен вътрешно-училищен живот.

Обмяната на добри практики между училищата е стъпка към усъвършенстване на работата в училище. Обмяната на опит между училищата води до по-добри резултати в работата с учениците, до обмяна на иновативни идеи за привличане и мотивиране на учениците.

разгледайте галерията от тук

Учениците от VII „В” и VII ”Г” клас и ръководството на Основно училище „Кирил Христов” канят възпитаниците на учебното заведение да участват в конкурса, организиран по случай Международния ден на Черно море – 31 октомври, с ръчно изработена картичка, рисунка, сувенир , постер или написано стихче, есе, разказ или послание свързано с опазването на морето.
Конкурсът е под надслов: „Черно море принадлежи на нас – какво ни дава то?”

Материалите се предават на психолога – г-н Павлов до 30 октомври /понеделник/ 2017 г.
 

Очакват Ви награди!

 

   Европейската седмица на спорта в град Бургас се отбеляза със откриването на нова спортна база в ОУ "Братя Миладинови" с личното участие на футболен, волейболен и отбор по бадминтон при ОУ "Кирил Христов" - гр. Стара Загора. Г-н Бочев - директорът на бургаското училище, нарече този ден - "Ден на спортното приятелство" между двете училища. При откриването присъства лично Министъра на младежта и спорта г-н Красен Кралев, кметът на град Бургас - г-н Димитър Николов,  началника на РУО - гр. Бургас - г -жа Милка Харизанова, учители от двете училища и много други гости. След спортните срещи учениците -спортисти разгледаха базата на ОУ "Братя Миладинови" и град Бургас.

разгледайте галерията от тук

   На 28-ми септември (четвъртък) Бургас отбелязва Европейската седмица на спорта, която се провежда под мотото "Бъди активен". И тази година програмата е разнообразна, а инициативите в нея ще се проведат на три различни места. Патрон на Европейската седмица на спорта е г-н Красен Кралев - министър на младежта и спорта, който ще бъде и официален гост на събитията в нашия град. От Министерството на младежта и спорта са приготвили тематични подаръци за всички участници - тениски, футболни, баскетболни и волейболни топки.

 ПРОГРАМА:

 09.30 ч . - спортен празник на различните зони в изцяло реновирания от Община Бургас двор на ОУ "Братя Миладинови". Той ще бъде посетен от министър Кралев и кмета Димитър Николов. Там ще се проведат двустранни срещи в различни спортове между бургаските деца и 40 техни гости от Четвърто основно училище "Кирил Христов" - Стара Загора.

    

* На снимките - обновеният двор на ОУ "Братя Миладинови".

 

   „България e един отбор! Играем чисто на 16 септември! Всеки, който е готов да сложи ръкавиците и да се наведе да почисти боклук, който някой друг е захвърлил, вече е част от отбора. Включи се в отбора на 16 септември, за да победим заедно боклука в България!” Това е най-мащабната доброволческа инициатива у нас, която цели да изгради обществена чувствителност по въпросите, свързани с опазването на околната среда и да направи България чиста в дългосрочен план.
Учениците от седми „В” клас с класен ръководител Екатерина Йовчева при Основно училище „Кирил Христов” – гр. Стара Загора се включи в кампанията „Да изчистим България заедно” на bTV Media Group.

разгледайте галерията от тук

За 11-ти пореден път Община Стара Загора се присъединява към „Европейска седмица на мобилността” с цел да популяризира инициативите си за устойчива градска мобилност и да подобри осведомеността за вредите от съвременните тенденции в градската мобилност за околната среда и качеството на живот. В тази връзка на 15 септември (петък), от 16:00 часа в парк Пети октомври се проведе състезание с ролери и демонстрация с ховърборд. На това състезание Росица Йорданова от 7 "Г" клас при Основно училище "Кирил Христов" завоюва ПЪРВОТО МЯСТО. Честита първа награда на училището ни за 2017/2018 учебна година!

разгледайте галерията от тук

   За пореден път ученици, учители и родители се събират в училище, за да започнат новата учебна година. По традиция Основно училище „Кирил Христов“ кани представители на различни институции, където заедно да пожелаем здраве и учебни постижения на децата и учителите им. Точно в 09:00 часа първият учебен звънец събра всички ученици на ОУ „Кирил Христов” - град Стара Загора.  След изслушване на химна на България  и химна на Европейския съюз бяха издигнати знамената на Република България и Европейски съюз. Така започна официалната церемония по тържественото откриване на учебната година. Господин Балъкчиев, директор на училището приветства учениците, техните родители, учителите и официалните гости на тържеството. Припомни постиженията на училището през изминалата учебна година и пожела попътен вятър в страната на знанието през новата учебна 2017/2018 година. Официални гости на училището бяха - Високопреосвещенство старозагорски митрополит Киприан и свещеници, г-жа Татяна Димитрова – Началник на Регионално управление по образование – гр. Стара Загора, г-жа Десислава Нанева – Старши експерт в отдел „Образование” в Община Стара Загора и член на обществения съвет на училището ни,  доц. д-р Ваня Петрова – зам. декан на Тракийски университет – Стара Загора, г-н Красимир Червилов – зам. директор на Държавна опера – Стара Загора, г-жа Йотова – зам. директор на ОУ ”Кирил Христов” и г-жа Манджукова –зам. директор на ОУ ”Кирил Христов”.  Старозагорския владика пожела на учениците да са здрави и да учат прилежно в това красиво и модерно училище.  Г-жа Татяна Димитрова – Началник на Регионално управление по образование – гр. Стара Загора пожела на учениците да продължат да изграждат любов към науката и културата и жънат още повече успехи. Поздравления за успешна учебна година бяха поднесени и от г-жа Десислава Нанева – Старши експерт в отдел „Образование” в Община Стара Загора и член на обществения съвет на училището ни. Бяха поднесени поздравителни адреси  от г-жа Гергана Микова – областен управител и г-н Живко Тодоров –кмет на община Стара Загора. Гостите бяха посрещнати с топла пита и сол по стар български обичай. С литературно – музикална програма изпълнена от ученици на ОУ „Кирил Христов” бяха поздравени присъстващите на тържеството. Меденото гласче на школския звънец прикани учениците от първи до седми клас да влязат в класните стаи. Не бе пропуснат и традиционния българския ритуал, при който директорът на училището – г-н Балъкчиев поля вода от менче украсено с цветя и здравец, за да им „върви по вода” на учениците през новата учебна година. Под красива арка от балони влязоха ученици и учители, за да започнат своя първи учебен час на учебната 2017/2018 г.

На добър час!

разгледайте галерията от тук

 

   Ръководството на Основно училище „Кирил Христов” , град Стара Загора уведомява всички родители на втори, трети, четвърти, шести и седми клас за учебната 2017/2018 година, че на 20.09.2017 г. от 18.00 часа в ще се проведе родителска среща.
   Пресконференция на Регионалния инспекторат по образованието в Стара Загора с участието г-н Балъкчиев - директор на ОУ "Кирил Христов".  http://www.bta.bg/bg/live/show/id/0_n2iaywxw

   Ръководството на Основно училище „Кирил Христов” , град Стара Загора уведомява всички родители на бъдещите петокласници за учебната 2017/2018 година, че на 12.09.2017 г. от 18.00 часа в Конферентната зала на училището ще се проведе обща родителска среща, а след това по паралелки.

С уважение,

Г.Балъкчиев- директор на ОУ „Кирил Христов”, град Стара Загора

 

     ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДОСТАВЧИЦИ НА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ЗА ДЕЦА

 

    Ръководството на Основно училище „Кирил Христов” , град Стара Загора уведомява всички родители на бъдещите първокласници за учебната 2017/2018 година, че на 04.09.2017 г. от 18.00 часа в Конферентната зала на училището ще се проведе обща родителска среща, а след това по паралелки.

С уважение,

Г. Балъкчиев- директор на ОУ „Кирил Христов”, град Стара Загора

 

УЧЕНИЧЕСКИ УНИФОРМИ ЗА УЧЕБНА 2017/2018 ГОДИНА

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ,

Информираме Ви, че на 15 септември 2017 година всички ученици от ОУ „Кирил Христов” трябва да са облечени с униформа. За целта родителите трябва да посетят магазина на ул. "Хаджи Димитър Асенов" №116 с цел вземане на размери, заявка или покупка на униформа. Работно време на магазина: Понеделник - петък: 09:30-18:00 часа. Телефон за връзка: 042 / 603 634
Отстъпки:
1. Намаление на сумата по поръчка с 15% за родители с две и повече деца, учащи в ОУ "Кирил Христов", независимо от поръчаните артикули.
2. Намаление на сумата с 10% за всяка поръчана бройка над едно от даден артикул.
Напомняме, че „УНИФОРМАТА” е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН елемент от облеклото на нашите ученици. Доставки на униформи в магазина: 2 май -30 юни 2017 г.,  6 октомври - 18 ноември 2017 г., 5 февруари-5 март 2018 г.  Линк за повече информация:
http://www.ou4szkh.org/uniforma.htm