Начало  Актуално  Патрон   Галерия  Контакти

 

 

Учебна дейност

График на учебното време

Олимпиади, състезания, НВО

Виртуална библиотека
Училищна документация

Бланки на документи
Проекти

секция БДП

Правила за организация ЦДО

Иновативно училище

Училищна база
Прием

 

 

 

 

За нас

История
Ръководство
Педагогически персонал
       

Педагогически съветник
Обществен съвет

Училищно настоятелство

Униформи

Изяви на учители 

Изяви на ученици 

Вестник "Слънчогледи" 

Счетоводен отчет

Обществени поръчки

 

Полезни връзки

МОН
РУО Стара Загора
Община Стара Загора
ЗНАМ.bg
Уча се
BG учители

 


 

 УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ, РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ,

Във връзка с регистриран висок процент на случаи с COVID-19 на територията на област Стара Загора и проведено заседание на Областен кризисен щаб е взето решение за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда за всички ученици от училищата на територията на област Стара Загора за 14-дневен срок, считано от 21.10.2021 г. Разписанието на часовете ще бъде публикувано в електронния дневник "Школо".

Архив 2016/2017

Архив 2017/2018

Архив 2018/2019

Архив 2019/2020

Архив 2020/2021

 

Основно училище „Кирил Христов“, в лицето на г-н Балъкчиев, директор на образователната институция, отново бе във фокуса на вниманието на старозагорската общественост. Поводът бе откриването на "Есенни литературни дни" в Регионална библиотека "Захарий Княжески".  Връчена бе специална грамота за дарителство на нашето училище –  книга с оригинални статии за живота и творчеството на Кирил Христов, с която бе обогатен фонда на музей "Литературна Стара Загора", възстановен през 2019  година.

Вдъхновяващ урок „Читателски спомени от лятото“ представи IV „г“ клас в РБ „Захарий Княжески“

 Изключително интересен урок на тема „Читателски спомени от лятото“ проведоха в детския отдел на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ на 13 октомври учениците от IV „г“ клас с класен ръководител Мима Бойчева. Инициативата бе осъществена в рамките на одобрения проект на ОУ „Кирил Христов“ по модул „Библиотеките като образователна среда“ по Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ в партньорство за съвместни дейности с РБ „Захарий Княжески“ и с библиотека „Родина“. Целенасочено възпитавани в любов към книгите и четенето от учителката си г-жа Мима Бойчева, четвъртокласниците нямаха търпение да споделят кои произведения са ги впечатлили през лятото. А г-жа Бойчев увлекателно разказа за всеки споменат от тях автор интересна история, с което успя не само да завладее въображението на децата, но и да ги изненада приятно с любопитна информация.

По време на урока се обособиха няколко екипа, които представиха различни автори и творби, четоха и разказваха епизоди, които са ги впечатлили, споделиха защо препоръчват книгата на съучениците си. Първата група деца – Никол Найденова, Преслав Петров, Боян Сливков, Силвена Димитрова, Тодор Георгиев, Николета Петкова, разказаха за любимите си герои от популярната поредица за Хари Потър и за авторката Джоан К. Роулинг. Втората група деца – Пламена Танева, Ралица Стоянова, Венелин Атанасов, Йоан Петров, споделиха за интереса си към „Приключенията на Том Сойер“ от Марк Твен. Александра Стефанова сладкодумно представи на своите съученици книгата „Приказки за тебе“ от Константин Константинов и им препоръча да я прочетат. Вихра Жекова и Росица Михайлова запознаха присъстващите с книгата „S.O.S. Нова учителка“ от Доминик Демерс, като представиха авторката, любимите си герои, четоха откъси от произведението, а Росица показа и рисунка, вдъхновена от творбата. Петата книга – „Старогръцки митове и легенди“, бе презентирана от Виктор Димов и Кирил Петров, останали запленени от света на древногръцката митология. Шестата обсъдена творба по време на урока бе „Малкият принц“ от Антоан дьо Сент-Екзюпери, като за нея оригинален ръчно изработен проект представи Пламена Иванова. Старателно се бе подготвила предварително и Виктория Димитрова за книгата „Дори Фантасмагорията“ от Аби Ханлон.

След презентациите на книгите, поднесени от учениците на г-жа Бойчева, полезна и запомняща се беседа с децата проведе и Димка Михайлова от РБ „Захарий Княжески“. Г-жа Михайлова запозна учениците с новостите в дейността на библиотеката и поговори с тях за четенето, сигнатурите, читалнята и правилата за заемане на книги.

След това децата разгледаха с огромен интерес артистично подредения детски отдел на РБ „Захарий Княжески“, порадваха се на разнообразието на книжния фонд в него. Някои от учениците вече бяха читатели там, но след урока и всички останали деца от класа изявиха желание да си направят читателски карти, като таксата за първата година е подарък за тях по проекта. Да се множат в бъдеще съвместните дейности между училищната библиотека „Невена Христова“ и РБ „Захарий Княжески“ с активното участие на учителите и учениците, които да станат повод в обществените библиотеки все по-често да намират време да се отбиват и техните родители, пожела накрая Таня Николова, учител и библиотекар в училищната библиотека „Невена Христова“, която направи на децата снимки за спомен от този паметен за тях урок.

По проекта е предвидено в петте паралелки на четвъртите класове от ОУ „Кирил Христов“ да бъдат изнесени уроци в обществена библиотека в рамките на учебната година.

Четвъртокласничка със сребро и бронз от престижен турнир по плуване

 Калина Владимирова Динева от IV „д“ клас спечели два медала - сребърен и бронзов, на международния турнир „Бриз“, който се проведе в дните 8-10 октомври в Бургас. Момичето се състезава от името на клуб „Траяна“, където тренира вече една година, а с плуване се занимава от две години Сребърното отличие е за надпреварата при 50 метра в стил бътерфлай, а бронзът е за плуване на 50 метра в свободен стил.

 Това не е първата престижна изява на младата спортистка тази година. Още през юни тя завоюва два златни медала на турнира „Синьо лято“ в Стара Загора, като първите й места тогава са за плуване на 50 метра в стил бътерфлай и за 4х50 метра щафета.

Пожелаваме и бъдещи успехи на младата надежда в спорта, за да обогати още повече своята колекция от медали!

5 октомври- Международен ден на учителя!

 

На 5 октомври Стара Загора отново чества своя празник. Навършват се 142 години от паметната дата 5 октомври 1879 г. , когато княз Александър Богориди полага основния камък за възстановяването на Стара Загора след опустошенията в града по време на Руско-турската война.

Честит празник, старозагорци!

Стъпка към модерното образование направи иновативният пети "в"  клас на ОУ „Кирил Христов“

 

 На 4 октомври 2021 г. по повод Международния ден на животните с ученици от V „в“ клас в Спасителния център „Зелени балкани“ се проведе иновативен мултидисциплинарен урок на тема „Уча за животните, за да ги опазя“.

Обучението по природни науки и математика стъпва на знания от такива предмети като биология,  химия,  физика и астрономия, които в прогимназиалния етап са събрани в предмета - човекът и природата. Освен това, то помага на учениците да развият уменията си в здравословна среда, при разбиране на проблемите на околната среда и осъзнаване, че знанията за природните науки имат огромно значение за човечеството в социалния му, политически и икономически живот. Светът на природата е сложен и всеобхватен и на учениците не бива да се преподават отделни един от друг научни предмети. Трябва да анализираме общите допирни точки, общите тематични области в науките и математиката, които са тясно свързани с ежедневието на учениците, универсални концепции и устойчиви модели, които стъпват на модели на разбиране на живата и неживата природа. В бинарния урок бяха подбрани теми от предметните области по човекът и природата и по математика, които позволяват интегриране на знания в началото на пети клас.

Гости на иновативния урок бяха представители на РУО - град  Стара Загора, г-жа Деяна Димитрова- старши експерт по математика, г-н Кузман Кузманов - старши експерт по природни науки и екология и г-н Балъкчиев- директор на ОУ"Кирил Христов"-Стара Загора.

Първоначално г-жа Йорданка Василева - представител на СЦ „Зелени балкани“, запозна учениците с увлекателни истории за всяка птица, обитаваща в момента спасителния център. Децата разбраха, че центърът приютява бедстващи диви животни от цялата страна. Тук те се лекуват и след пълното си възстановяване се връщат отново в дивата природа. Също така работата в центъра е свързана, освен с лечение и с рехабилитация, и с размножаване и връщане в природата на редки и застрашени от изчезване диви животни. За съжаление, някои от пациентите са със сериозни увреждания и въпреки положените от екипа грижи, не могат да се възстановят напълно. Такива животни остават завинаги обитатели на Центъра. За тях се полагат ежедневни грижи, за които са необходими допълнителни средства.

След увлекателните истории за редките птиците, учениците от иновативния пети клас към ОУ “Кирил Христов“- гр. Стара Загора, решиха да осиновят гарвана Ало и да подпомогнат със средства Спасителния център за неговата прехрана в продължение на три месеца. Така петокласниците дадоха пример на съучениците си, че трябва да бъдат съпричастни и да даряват за общественополезни каузи. Те призовават още техни съученици да се включат в тази кауза, за да съхранят видовете животни, които все повече изчезват.

Г-жа Екатерина Йовчева – старши учител по математика, и г-жа Венета Кирковска - старши учител по биология и здравно образование, представиха по нестандартен начин възможността да се усвояват и затвърдяват знанията на учениците по човекът и природата и по математика.

Иновативният урок продължи с разделянето на учениците на четири групи. Формирането на групите беше направено на случаен принцип чрез игра, която води до тяхната концентрация и готовност за работа. Всяка група имаше работна карта, в която трябваше да решават математически задачи, да разпознават птици и да търсят интересни факти за тях. Освен конкретните образователни задачи, учениците показаха, че могат да  анализират, сравняват и обобщават факти; да установяват причинно-следствени връзки; да организират своята съвместна работа за постигане на краен резултат.  В работата по групи основен момент беше сътрудничеството – сътрудничество в екипа, сътрудничество между екипите. По време на урока учениците използваха дигитални устройства за търсене на допълнителна информация по изучаваното учебно съдържание.

Основен акцент в работата беше нетрадиционната учебна среда - извън класната стая, което е и част от иновацията на училището.

В края на урока на петокласниците получиха официално Свидетелство за осиновяване на гарвана Ало.  

Учениците се убедиха, че съкровищата на природата за нашата планета са милионите видове, които познаваме и обичаме, и още много други, които остава да бъдат открити. За съжаление, човешките същества безвъзвратно нарушават баланса на природата и в резултат на това светът е изправен пред най-мащабното изчезване на видове, след периода на измиране на динозаврите преди повече от 60 милиона години. Но за разлика от съдбата на динозаврите, бързото изчезване на вида в нашия свят днес е резултат от човешката дейност.

Петокласниците стигнаха до извода, че неразумният начин на живот на хората -  изменението на климата, обезлесяването, загубата на местообитания, разселване на чуждоземни видове, трафикът и бракониерството, неустойчивото земеделие, замърсяването и пестицидите и др., чиито въздействия са много широки, водят до загуба на видовете животни, а ние трябва да се грижим за тяхното видово разнообразие, за да съществуват и за следващите поколения.

 

В ОУ „Кирил Христов“ почетоха Деня на Независимостта

 По повод 22 септември – Деня на Независимостта на България, в ОУ „Кирил Христов“ се проведе съвместна инициатива в часа на класа между учениците от VII „б“ клас, с класен ръководител Марияна Тодорова – учител по история и цивилизации, и Таня Николова – библиотекар в училищната библиотека „Невена Христова“ и учител по български език и литература. Седмокласниците представиха предварително синтезирана информация за подготовката, обявяването и признаването на Независимостта на България. След това се включиха в интересната тематична беседа, водена умело от г-жа Тодорова, която сподели любопитни и малко известни факти за събитието. Същевременно с екипна работа по групи учениците и г-жа Николова подготвиха тематично табло и ръчно изработен летописен албум за Деня на Независимостта.

Празникът беше отбелязан в часа на класа във всички паралелки на ОУ „Кирил Христов“. Разбира се, специален акцент за Деня на Независимостта поставиха не само в прогимназиален, но и в начален етап. Учителката Цветелина Бойчева проведе оживена беседа, съпроводена с разнообразна информация за историята на празника, с учениците от IV „в“ клас.

В дните преди 22 септември на голямата видеостена в арт фоайето на училището и на екрана на първия етаж възпитаниците на ОУ „Кирил Христов“ имаха възможност да се запознаят с подготвената в читалнята на училищната библиотека мултимедийна презентация, посветена на светлия празник.

 

Млади еколози от ОУ „Кирил Христов“ отбелязаха Европейската седмица на мобилността

 Ученици от екоклуб „Посланици на природата“ при ОУ „Кирил Христов“, с ръководители Екатерина Йовчева и Венета Кирковска, се включиха в отбелязването на Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември 2021 г. На 20 септември в парк „Зеления клин“ възпитаници на двете инициативни учителки взеха участие в тематична беседа и се включиха в познавателна викторина, организирани съвместно с представители на РИОСВ – Стара Загора. След това учениците посетиха на място и разгледаха с интерес лабораторията, която измерва чистотата на градския въздух. За своето екологично мислене и проявената любознателност младите еколози бяха поощрени, като получиха подаръци от РИОСВ - Стара Загора.

В рамките на Седмицата на мобилността учениците от екоклуб „Посланици на природата“ решиха да използват активно екологосъобразни средства за придвижване като тротинетки, велосипеди, ролери и други. Идеята на учениците на г-жа Йовчева и г-жа Кирковска е в съответствие с целта на Европейската седмица на мобилността - да се подобрят публичното здраве и качеството на живот, като се популяризира придвижването със средства, които не замърсяват околната среда. В тази връзка децата намират разнообразни практични решения за мобилност в населените места, с които да насочат вниманието към екологичните проблеми на градовете в световен план, сред които е и замърсяването на въздуха.

Европейската седмица на мобилността е ежегодна инициатива на Европейската комисия за повишаване на осведомеността за устойчивата градска мобилност. Тази година има своето юбилейно 20-то издание, като завършва на 22 септември с традиционния Ден без автомобили. Основната тема за 2021 г. е „Устойчива мобилност за безопасен и здравословен начин на живот“.

„В ОУ „Кирил Христов“ по традиция сред приоритетите е екологичното възпитание на учениците“, отбеляза Господин Балъкчиев, директор на учебното заведение. През годините и до днес преподавателите и учениците провеждат множество инициативи, свързани с опазването на природата и чистотата на околната среда. Всички те утвърждават ОУ „Кирил Христов“ като модерно съвременно училище, в което се държи както на постиженията в учебно-възпитателния процес, така и на развитието на екологичното и здравното образование. По този начин учениците се изграждат не само като знаещи и можещи млади хора, но и като личности с ценностна система, базирана на принципа за устойчивото развитие и с мисъл за бъдещето на нашия общ дом – Земята.

 

В ОУ „Кирил Христов“ тържествено бе открита новата учебна година

Празнично настроение и усмивки озариха в ранното утро на 15 септември двора на ОУ „Кирил Христов“, където с участието на първокласниците и петокласниците, съгласно разпоредбите, тържествено бе открита новата учебна 2021/2022 г. По традиция бе внесено училищното знаме, прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. Приветствие към учителите, учениците и родителите отправи директорът на училището Господин Балъкчиев. Гостите на празника – директорът на Държавната опера в Стара Загора Огнян Драганов, подп. Стефан Горчев от Втора Тунджанска механизирана бригада, доц. д-р Емил Славов, зам.-ректор на Тракийския университет, и Галина Вангелова, старши експерт в РУО – Стара Загора, също поздравиха сърдечно присъстващите. Последва литературно-музикална програма, подготвена от учителите на четвъртите класове, с водещи четвъртокласниците Нели Георгиева и Иван Станчев. Изпълнението на ученичката Зорница Гаджева с песента „Българка“ и участието на детско-юношеския танцов състав „Загорци“ внесоха родолюбива нотка в празника. Вълнуващи бяха изречените с трепет стихове от първолачетата, искрените пожелания на четвъртокласниците към тях и разноцветните балони, които се издигнаха към небето с полета на чистите детски надежди и мечти за здраве и успехи през новата учебна година. Знак за началото с училищното звънче подаде първокласничката Кристин Христова, а директорът г-н Балъкчиев плисна менче с вода пред първокласниците, които за първи път пристъпиха училищния праг под красива арка с балони, водени от учителите. Особено емоционален бе денят и за родителите им, които съгласно инструкциите на ресорното министерство, бяха разположени в обособена в училищния двор отделна зона, но не пропуснаха и те да отправят приветствие чрез представителката си Радостина Димитрова в специалния за децата им първи учебен ден.

                Разбира се, 15-ти септември бе най-вълнуващ за първокласниците, затова и преподавателите от петте паралелки, съответно Дарина Делчева, Теменужка Христова, Нана Костова, Цонка Янкова и Силвия Тилева – Иванова, съвместно със своите колеги от групите за целодневна организация, се бяха постарали много, за да бъде празникът незабравим за най-малките възпитаници на училището. Те посрещнаха тържествено първолачетата в класните стаи с пита, мед и здравец, като им пожелаха - както е безкраен кръгът на питата, така да е безкрайна и жаждата им за знания. Празнична украса, музика, песни, забавни дидактически игри, любими герои, цветя и балони внесоха много багри и радостни емоции в дългоочакваните първи уроци за запознанство на децата със своите съученици и с верните им помощници – букварчето и другите учебници.

                Акцент в празничната програма бе бинарният урок с мултидисциплинарна насоченост на тема „В магическия свят на Хари Потър“, изнесен от учителите Дарина Делчева – класен ръководител, Юлия Пенчева – старши начален учител, и Калин Маганджиев – логопед, в I „а“ клас – една от иновативните паралелки в училището. Гости на изявата бяха директорът Господин Балъкчиев и заместник-директорите Пенка Манджукова и Катя Георгиева. Урокът съчета, в крак с новите тенденции в началната педагогика, предметите български език, математика, родинознание, музика и технологии и предприемачество. С интерактивни игри – предизвикателства към децата, инициативните педагози успяха да постигнат своята цел – да представят  ученето като тип вълшебство и забавна магия, разчупвайки обичайната практика на преподаване. И както може да се очаква, първокласниците посрещнаха с възторг проф. Албус Дъмбълдор, директор на известното училище „Хогуортс“, справиха се с лекота с предизвикателствата, отправени чрез писма от Хари Потър, Рон Уизли и Хърмаяни Грейнджър чрез совите, изпратени от света на магиите и вълшебствата. Всяко дете се включи с желание в магическото училище, представяйки се на съучениците си, а след общото заклинание – обещание да слушат и да бъдат добри ученици, за тях имаше подаръци, сред които и специални химикали – вълшебни пръчки, с които да творят чудеса. И понеже никоя магия няма същата сила без музика, децата не само броиха, разпознаваха букви и твориха, но също пяха, танцуваха и безкрайно много се забавляваха на своя първи магичен урок, който наистина за тях се превърна във вълшебно преживяване.

Първокласниците получиха подаръци и от Живко Тодоров, кмет на Община Стара Загора – тетрадки със знака на „Берое“ и музикални дискове с прекрасни песни и лично послание от градоначаланика за най-малките ученици.

                Специален бе денят и за петокласниците от петте паралелки, с класни ръководители съответно Здравко Мочев, Камелия Петкова, Екатерина Йовчева, Венета Кирковска и Мартин Гарчев. С вълнение и емоции петите класове поеха по своя път на знанието в прогимназиалния етап на образование, водени от своите нови преподаватели.

                ОУ „Кирил Христов“ и тази учебна година е сред най-предпочитаните учебни заведения. В него се обучават 919 ученици, разпределени в 33 паралелки. 140 са първокласниците, 140 са и петокласниците. Създадена е необходимата организация с цел спазване на необходимите противоепидемиологични мерки. Паралелно с отличната материална база в училището, се предвижда и обновяване на интериорните общи части. Музейната сбирка, посветена на патрона Кирил Христов, се позиционира тази година на по-мащабно пространство с цел постоянен достъп на учениците. Занапред се очакват още нови придобивки, с които да бъде обогатена стилната и уютна модерна учебна среда в ОУ „Кирил Христов“.

 

 

СЪОБЩЕНИЕ

Уважаеми ученици и родители,

Учебната 2021 - 2022 година официално ще бъде открита САМО с учениците от ПЪРВИ и ПЕТИ клас в двора на Основно училище „Кирил Христов“ от 8:30 часа.

 ВХОД – ДВОРА НА УЧИЛИЩЕТО

С молба към родителите на първи клас – да се спазва определеното разстояние от учениците!

След церемонията, първокласниците и петокласниците ще бъдат посрещнати в класните стаи от своите учители.

Родителите напускат двора и изчакват децата пред вход – север /ул. „Августа Траяна“/

График за останалите класове: 

 ВХОД – ДВОРА НА УЧИЛИЩЕТО

 За да получат учебниците си и седмичната програма в сградата от 9:30 часа влизат 2, 3, 4, 6, 7 клас.  Учениците напускат сградата на училището от вход – север /ул. „Августа Траяна“/.

СЪОБЩЕНИЕ

 

 

Уважаеми родители,

 

 

На 02.09.2021 г. /четвъртък/ от 18:00 часа ще се проведе родителска среща за първи клас. 

 

На 13.09.2021 г. /понеделник/ от 18:00 часа ще се проведе родителска среща за пети клас. 

 

Съгласно заповед №138-945/03. 08. 2021 г. на директора на Основно училище „Кирил Христов", родителската среща ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки.