Начало  Актуално  Патрон   Галерия  Контакти

 

Учебна дейност

График на учебното време

Олимпиади, състезания, НВО

Виртуална библиотека
Училищна документация

Бланки на документи
Проекти

Иновативно училище

Училищна база
Прием

За нас

История
Ръководство
Педагогически персонал
       

Педагогически съветник
Обществен съвет

Училищно настоятелство

Униформи

Изяви на учители 

Изяви на ученици 

Вестник "Слънчогледи" 

Счетоводен отчет

Обществени поръчки

Полезни връзки

МОН
РУО Стара Загора
Община Стара Загора
ЗНАМ.bg
Уча се
BG учители

 


 

В ОУ „Кирил Христов“ почетоха Деня на Независимостта

                По повод Деня на Независимостта ученици от VI „б“ клас с класен ръководител Марияна Тодорова, съвместно с училищната библиотека „Невена Христова“, ден по-рано подготвиха беседа и кът за празника. Шестокласничките Ели Стоянова, Дивна Кирилова и Доника Иванова изработиха постер с текстови и снимков материал за празника 22 септември. Значението на този ден е голямо за българската история, защото България отхвърля зависимостта към Османската империя и се превръща в равноправна на другите държави, а Фердинанд приема титлата „цар на България“, разказаха с вълнение учениците Ваня Стойкова и Ралица Станева. Ценна информация  като специалист по темата сподели с възпитаниците си и г-жа Тодорова, която подчерта дипломатическите умения на княз Фердинанд I и на българското правителство, довели до признаването на независимостта на страната с мирни средства.

                Независимостта на България е обявена на 22 септември 1908 година в Търново, най-напред в църквата „Св. 40 мъченици“, а след това на историческия хълм Царевец. Интересна подробност е също фактът, че текстът на манифеста е съставен на гара Две могили часове преди неговото оповестяване. За разлика от Съединението, защитено от българите с война, този път решенията се търсят по пътя на дипломацията. През април 1909 г. Османската империя признава независимостта на България, последвана и от Великите сили.

Архив 2016/2017

Архив 2017/2018

Архив 2018/2019

Архив 2019/2020

 

Първият малък дарител на библиотеката

за новата учебна година

Училищната библиотека „Невена Христова”, носеща името на внучката на патрона на ОУ „Кирил Христов”, вече има първи дарител за новата учебна година. Това е Иван Иванов Григоров от V „б” клас, който с широката усмивка на любознателно дете, обичащо да споделя своите ценности с другите, донесе в края на първата учебна седмица чисто новата книга „Цар Лъв” от златната колекция вълшебни приказки на „Дисни”. Решението да я дари за ползване на училищната библиотека Иван съгласува, разбира се, първо със своите родители Валентина и Иван Григорови и със сестра си Елисавета. „Нося я тук, защото искам да я прочетат и други деца, историята за малкото лъвче е вдъхновяваща, то не се предава и продължава напред, въпреки всички трудности, показва ни колко е важно никога да не се отчайваме”, заявява убедено 11-годишното момче. Иван обича четенето и любимата му книга е „Старогръцки митове и легенди”, като казва, че я е прочел на един дъх. Харесва му да съпреживява всички вълнуващи емоции на героите. Той дари и книгата „Хвърчащата класна стая” от Ерих Кестнер за стаята на V „б” клас.

„Инициативата за дарителство на книги е похвална”, отбеляза директорът на училището Господин Балъкчиев, поощрявайки хубавия спонтанен жест на ученика. „Чудесно е, когато децата развиват желанието си за четене”, допълни и класната ръководителка на V „б” клас Албена Мечева. От училищната библиотека също изказаха специална благодарност за дарителския акт. Красотата и добротата в света около нас много често са в малките и мили жестове, които са от сърце и именно по тази причина са безценни.

Началото на учебната година за учениците от клубовете „Посланици на природата“ е наситена с прояви и събития. На 17 септември 2020 г.  децата отбелязаха Европейската седмица на мобилността.

От 16 до 22 септември 2020 г. се провежда ежегодната кампанията „Европейска седмица на мобилността“ (ЕСМ), която се реализира с подкрепата на Европейската комисия и Генерална дирекция „Мобилност и транспорт".

От българска страна национален координатор на кампанията е Министерството па околната среда и водите. В основата на инициативата е заложен принципа за насърчаване на устойчива градска мобилност, водеща да намаляване на замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътно-транспортните произшествия и здравословните проблеми.

През последните години кампанията се радва на все по-голям интерес, като в нея се включват над 2500 града, сред които и от много български общини. Всяко издание е насочено към определена тема свързана с устойчивата мобилност, като през 2020 г. тема е „Чиста мобилност за всички“, под мотото „Избери как да се придвижиш".

В тази връзка гост на учениците от ОУ „Кирил Христов“ и техните ръководители г-жа Венета Кирковска и г-жа Екатерина Йовчева беше г-жа Ивилина Станева – гл. експерт от РИОСВ- Стара Загора.

След беседата на тема: „Движението е здраве и дълголетие. Движението е живот. Движиш ли се, болестите бягат от теб“, учениците се забавляваха с игри и спортни дейности.

В края на мероприятието по традиция децата получиха подаръци от РИОСВ- Стара Загора.

Възпитаниците на ОУ "Кирил Христов" отбелязаха първото събитие от Екологичния календар за учебната 2020/ 2021 година.

Днес 16.09.2020 г. те отбелязаха Международния ден на озоновия слой с образователна беседа, проведена от техните ръководители г-жа Венета Кирковска и г-жа Екатерина Йовчева.  На 16 септември 1987 г. е подписан Монреалският протокол за веществата, които нарушават озоновия слой. Монреалският протокол влиза в сила през 1989 г.  и е изменян няколко пъти. Последното му изменение изисква постепенно премахване на HFC, чиито емисии са обхванати от Парижкото споразумение. Монреалският протокол има важна роля за постигане на целта да се задържи глобалното повишаване на температурата под 2°C над прединдустриалните равнища.

 

На вниманието на всички родители, декларацията можете да изтеглите от тук.     декларация

 

 

 Стотици детски усмивки озариха като малки слънца училищния двор на ОУ „Кирил Христов” в ранното утро на 15 септември, когато екипът на училището посрещна тържествено с празнична програма за учениците от първи и пети клас новата учебна 2020/2021 година.  С най-голямо вълнение и нетърпение за първи път училищния праг прекрачиха 108 първокласници, информира директорът Господин Балъкчиев. Общо 914 възпитаници на учебното заведение тази година ще се обучават в модерното иновативно училище. COVID 19 и предприетите във връзка с това всички необходими мерки не помрачиха радостта на децата, учителите и родителите.

В началото на учебната година директорът Господин Балъкчиев отправи специален поздрав към учениците с мотото „Който успява тук, ще успее навсякъде!”. Той пожела успешна и спорна учебна година, като изрази надежда, че тя ще продължи със същото присъствие и желание, с каквото започва. Директорът подчерта големите успехи на седмокласниците от училището на изпитите от националното външно оценяване по математика и по български език и литература. Гости на тържеството бяха заместник-областният управител Красимир Червилов и заместник- кметът Милена Желева, които също отправиха вълнуващи приветствия. Празника уважиха още подполковник Стефан Горчев от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Огнян Драганов - директор на Държавната опера в Стара Загора, Валя Сотирова - главен уредник на Къща музей „Гео Милев”, представители на Обществения съвет в ОУ „Кирил Христов”, Георги Митев от „Връзки с обществеността” при Държавната опера в Стара Загора. Поздравителен адрес бе прочетен от името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Трогателен поздрав от името на родителите отправи Тонка Димова.

Тържеството започна с посрещането на знаменната група на училището и химните на Република България и на Европейския съюз. Последва програма, подготвена по традиция  от инициативните учители на четвъртите класове и с участието на техни ученици. Включиха се също представители на първолачетата, ученичката Любляна Апостолова даде старт с първия училищен звънец, а след това от всяка паралелка полетяха символично към небето разноцветни балони, символ на надеждата и нестихващия полет на детските мечти. За слънчевото и позитивно настроение допринесоха изпълненията на песента „Щастие” от училищния хор с ръководител Иван Поров, на  песента „Приятелство”, представена от младата и талантлива Кая Иванова, както и на танцовия състав към ОУ „Кирил Христов” с ръководител Нела Караманова. Не лисваха и традиционните ритуали - менче с вода за късмет  и преминаване на първокласниците през украсената разноцветна арка от балони.

„Учебната 2020/2021 година започна при по-специални мерки, осигуряващи добро здраве на децата в условията на COVID 19”, уточни директорът г-н Балъкчиев. Монтирани са специални термални дисплеи за автоматично измерване на термалното състояние на учениците и влизащите в сградата. На входовете има диспенсъри с дезинфектанти, като учениците задължително преминават през този филтър. Коридорните пространства са с обозначени червени и зелени точки за движение. Всяка класна стая разполага с климатична охладителна система, IT платформа и кът с дезинфектанти. Дворното пространство е подсигурено с висока ограда, като достъпът на външни лица не е разрешен. В парковата част на двора са позиционирани кътове с пейки за занятия на открито, което допълва обучението в т. нар. зелени стаи. Санитарните възли са обезпечени с топла вода, течен сапун и всички необходими хигиенни материали. Помещенията и коридорните пространства се дезинфекцират в определено време.  Предвижда се учениците от начален етап да получават безплатна закуска - плод, зеленчук, мед, както и топъл обяд, като предлаганите продукти с оглед мерките ще бъдат в индивидуален пакет за всеки ученик. Сутрешното влизане в сградата ще се осъществява в два потока, в различно часово време и от различни входове. Ръководството на училището се е погрижило да бъдат спазени всички указания и инструкции с оглед стартирането и провеждането на учебния процес през новата учебна година в условията на COVID 19, за да могат учениците и техните родители да бъдат спокойни.