Начало  Актуално  Патрон   Галерия  Контакти

 

Учебна дейност

График на учебното време

Олимпиади, състезания, НВО

Виртуална библиотека
Училищна документация

Бланки на документи
Проекти

секция БДП

Правила за организация ЦДО

Иновативно училище

Училищна база
Прием

 

 

 

За нас

История
Ръководство
Педагогически персонал
       

Педагогически съветник
Обществен съвет

Училищно настоятелство

Униформи

Изяви на учители 

Изяви на ученици 

Вестник "Слънчогледи" 

Счетоводен отчет

Обществени поръчки

 

Полезни връзки

МОН
РУО Стара Загора
Община Стара Загора
ЗНАМ.bg
Уча се
BG учители

 


 

Ден преди учениците да преминат на дистанционно обучение, участниците от ОУ"Кирил Христов есенния кръг на състезанието „Математика без граници“ получиха медалите и грамотите за успешното си представяне. УСПЕХИ НА МЛАДИТЕ МАТЕМАТИЦИ!

 

Архив 2016/2017

Архив 2017/2018

Архив 2018/2019

Архив 2019/2020

 

На 21 ноември 2020 г. Еко клуб „Посланици на природата“ към ОУ „Кирил Христов“ се включи онлайн в десетата парламентарна сесия на Младежки воден парламент, от 2019 година на който клуба е пълноправен член.

На парламентарната сесия беше направен отчет на дейностите на всеки клуб през изминалата година. Представен беше и новия сайт на Младежки воден парламент. Беше съставена и гласувана чрез гугъл формуляр декларацията за дейностите през следващата година.

В края на срещата бяха раздадени сертификати.

 

 

Поредно признание за неуморния и вдъхновяващ учителски дух на госпожа Теменужка Христова. Заслужени отличия за нея и учениците й!

 

Второкласници преписваха „История славянобългарска“ и проведоха беседа по родолюбие

 По повод Деня на народните будители учениците от групата по интереси „Родолюбец“ при II „д“ клас с класен ръководител Мариета Янакиева се включиха на 28 октомври в художественото ателие „Ученически трепети с перо и мастило“ чрез виртуална видеоконферентна връзка с  Ирина Атанасова от Регионалния исторически музей – Стара Загора. Изключително увлекателно г-жа Атанасова разказа на децата за народните будители, за значението на делото на Паисий Хилендарски и им показа един от оригиналните преписи на „История славянобългарска“, който е реставриран и се съхранява в музея. Второкласниците разбраха как се е приготвяло мастилото от естествени материали, видяха перо за писане, украсен с орнаменти девит за съхранение на мастилото и перото, както и звънеца на Девическата гимназия в Стара Загора. Възпитаниците на г-жа Янакиева научиха ценна информация за различните видове училища по българските земи през Възраждането, като по-специално им беше разказано за просветното и книжовното дело в Стара Загора. В края на този своеобразен урок по родолюбие учениците бяха обогатили знанията си с много интересни факти за бележитите старозагорски учители - даскал Атанас Иванов и Анастасия Тошева. Накрая г-жа Мариета Янакиева организира в класната стая предвиденото художествено ателие, по време на което децата започнаха ръкописен препис на част от „История славянобългарска“ и влязоха в ролята на ученици от епохата на Възраждането.

    

 

Ученици от ОУ „Кирил Христов“ рецитираха за Първи ноември

             Учениците от I „в“ клас с класен ръководител Анна Христова и от VI „в“ клас с класен ръководител Милена Танева отпразнуваха с тържества Деня на народните будители в седмицата преди Първи ноември. Инициативата се проведе съвместно с Таня Николова, библиотекар в училищната библиотека „Невена Христова“ и учител по български език и литература. Специални гости на празника на първокласниците бяха Господин Балъкчиев, директор на ОУ „Кирил Христов“, и Катя Георгиева, зам.-директор в учебното заведение.

                Честването при най-малките ученици започна с въздействащо слово на г-жа Христова, последвано от тематична презентация за народните будители. След това с вълнение децата представиха поетичен рецитал, в който участваха Ема Ташева, Доника Димитрова, Владислав Вълчанов, Виктория Петрова, Мартин Ненов, Веселин Господинов, Радослав Колев, Теодора Петкова, Яна Димова, Християн Маринов, Дария Димова, Дария Петкова, Ивалена Момчева, Александър Динев, Денислав Панев. Малките рецитатори спечелиха заслужени аплодисменти. С похвала бе възнаграден и трудът на техните съученици Пламен Пенев, Далия Методиева и Рая Петрова, с чието активно участие предварително бе изготвено тематично табло. Децата рисуваха и оцветяваха с интерес подготвените занимателни упражнения, свързани с Първи ноември. В знак на признателност към учителите като съвременни будители първокласниците поднесоха цветя на директора Господин Балъкчиев, на зам.-директора Катя Георгиева и на класната си ръководителка Анна Христова. Накрая гости и участници си направиха снимки за спомен от незабравимия празник.

                Със същия дух и плам премина и тържеството на шестокласниците. Учениците се запознаха с историята на празника Първи ноември, а след това и те самите представиха мултимедийни презентации. Павлина Антонова разказа за Иван Вазов, Денис Атанасов - за Георги Сава Раковски, Пресиян Йълдъръм - за Васил Левски, а София Чернева – за Христо Ботев. Възпитаниците на Милена Танева, която е преподавател по български език и литература, представиха още рецитал под мотото „Поклон, будители народни!“. За да почетат труда на възрожденците, те предварително подготвиха тематично табло и преписаха на ръка предисловието на „История славянобългарска“ от Паисий Хилендарски, с което показаха желанието си да бъдат достойни съвременни последователи на народните будители. В преписа се включиха с огромен ентусиазъм Ивайла Стефанова, Милица Червенкова, Мая Костадинова, Павлина Лъчезарова, София Каменова, Климентина Михова и Анита Гуркова. Разбира се, не пропуснаха и да поднесат цвете в знак на уважение към любимата си учителка Милена Танева.

                Духът на празника се усети в цялото училище още в първия ден на седмицата. Много класни ръководители и учители в целодневната организация на обучение бяха подготвили в коридорните пространства с учениците си тематични табла, а на големите дигитални екрани през междучасията възпитаниците на ОУ „Кирил Христов“ гледаха презентация за историята на празника и делото на народните будители.

 Във връзка с изпълнение на Европейски проект по програма „Еразъм+”- "Да направим най-доброто с отпадъците",  Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“,   сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5

Ученици от екоклуб "Посланици на природата" и ученици от училището отбелязаха Международния ден на Черно море.

31 октомври се е превърнал в символ на загрижеността ни за опазване чистотата на морето и плажовете и за съхраняване на биоразнообразието. Международният ден на Черно море свързваме с подписването през 1996 година на Стратегическия план за действие за възстановяване и защита от правителствата на шестте черноморски държави - България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Планът съдържа 59 мерки, насочени към ограничаване на замърсяването, по-ефективно управление на биоразнообразието и реализацията на екологични проекти в Черноморския регион.

Ученици от екоклуб "Посланици на природата" представиха презентация, изработена от тях и игри пред своите по-малки съученици от пети клас. Учениците се запознаха с географското положение, флората и фауната и се убедиха, че вече е време за промяна на перспективата в опазването и възстановяването на тази уникална природна система — нашето общо Черно море.

 

 

ОУ „Кирил Христов” с представители

на международна онлайн конференция в Турция

 

Директорът на Основно училище „Кирил Христов“ Господин Балъкчиев и Дарина Делчева, учител в начален етап, участваха като представители на учебното заведение в VIII Международна конференция „Обучение в бъдещето и информационните технологии”, която се проведе онлайн  от 20 до 22 октомври 2020 година. Поканата за научния форум е отправена от проф. д-р Севинч  Гюлсечен и асистент д-р Серра Челик от Факултета по информатика към Истанбулския държавен университет, към които от екипа на училището отправят благодарност за предоставената възможност да представят ОУ „Кирил Христов на международно ниво.

Научният форум беше открит от проф. Мюге Аднан от университета в Мугла и от проф. Севинч Гюлсечен от Истанбулския държавен университет. Темата бешеРеволюция на данните“, а конференцията се проведе онлайн в платформата Zoom, като едновременно с това се излъчваше на живо в YouTube“, разказа Дарина Делчева. „В наши дни информационните технологии са изключително важни, като те са от първостепенно значение за образованието на младите хора. „Обучение в бъдещето има за приоритет да обсъди бъдещи иновации в областта на обучението и информатиката и по-специално въздействието на информатиката върху процеса и ефективността на обучението “, подчерта г-н Балъкчиев. „Целта, която с успех бе постигната, е да се дебатират стратегии за разработване на ефективни методи, техники и технологии, които ще служат на човечеството в процеса на учене“, допълни г-жа Делчева.

Участниците от ОУ „Кирил Христов представиха тематаОбучението по време на пандемиясъс специална презентация. При подготовката на материалите са имали пълна подкрепа от страна на училищния екип, включително съдействието на педагогическия съветник Георги Павлов. „Запознахме аудиторията с добрите и успешни практики в нашето училище при тежките условия на пандемията и как с помощта на информационните технологии поведохме учениците към успешен завършек на миналата учебна година“, каза Дарина Делчева. „Участниците проявиха голям интерес и бяха искрено заинтригувани и впечатлени от нашето представяне, а накрая получихме поздравления с пожелание отново да се срещнем “, сподели с удовлетворение от добре свършената работа г-жа Делчева.  

Организатори на осмото издание на конференцията са Истанбулският държавен университет, Университетът „Съткъ Кочман” в Мугла, Турската фондация по информатика, Министерството на националното образование на Република Турция, Турската асоциация по информатика, Университетът „Аурел Влайку” в Арад (Румъния), Научно-технологичният изследователски съвет на Турция (TÜBİTAK). Научният форум е подкрепен и от много спонсори на местно ниво. В програмата на конференцията се включиха над 130 участници от различни държави, сред които Турция, Румъния, България, Великобритания, САЩ, Малта и др.

Екипът на ОУ „Кирил Христов” поддържа традиционно добри отношения с проф. д-р Севинч Гюлсечен, декан на Факултета по информатика при Истанбулския държавен университет, Турция. Миналата година по нейна покана 45 учители от Основно училище „Кирил Христов” - Стара Загора, водени от директора Господин Балъкчиев и доц. д-р Стефан Рибарски от Тракийския университет, гостуваха на Истанбулския университет. Преди две години директорът Господин Балъкчиев и старши учителят Теменужка Христова участваха в научна конференция, посветена на внедряването на новите технологии в образованието. Проф. Севинч Гюлсечен, от своя страна, също преди време посети училището в Стара Загора.

ОУКирил Христов“ е учебна база на Педагогическия факултет към Тракийския университет и е едно от училищата към Асоциация Кеймбридж. Иновациите са част от учебната работа, а като се прибавят изключително модерната сграда с дигитализация на учебните стаи и коридорните пространства, професионализмът на ръководния и на учителския колектив, както и предразполагащата учебна среда с много кътове за отдих и зеленина, е разбираем фактът, че училището се утвърди като едно от най-предпочитаните от родители и ученици в Стара Загора. Участието на представители на ОУ „Кирил Христов” в традиционната международна конференция на университетската общност в съседна Турция е закономерен резултат от модерните форми на преподаване в училището с високо ниво на дигитализация на учебния процес.

 Във връзка с изпълнение на Европейски проект по програма „Еразъм+”- "Да направим най-доброто с отпадъците",  Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“,   сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5

Компостирането при домашни условия често се счита за най - полезния от екологична гледна точка начин за справяне с битовите биоразградими отпадъци. Причината за това е, че по този начин се намаляват вредните емисиите и разходите, свързани с транспортирането на компоста, гарантира се внимателен контрол на използваните материали и се увеличава осведомеността на потребителите по проблемите на околната среда. Компостът често се нарича “черно злато” за почвата.  Той оказва положително влияние върху съдържанието на влага и органичните хранителни материали. Повишава обмяната  на  въздух   и  променя  и  стабилизира киселинността   на  почвата.   Влияе благотворно   върху   микроорганизмите   и  растенията   и  потиска  болестите   при растенията.

Представиятелят на „Център за изследване и анализи „ – Мартина Арабаджиева, представи философията за нулев отпадък и как можем да направим младите хора по-съпричастни към проблемите на околната среда пред ученици от ОУ "Кирил христов" на 19 октомври 2020 г. Учениците с интерес изслушаха беседата на гостш лектора и активно се включиха с въпроси.

 

 

Дни на програма „Еразъм +“  в Европа  и

замърсяването на околната среда с цигарени фасове

 

На 15, 16 и 17 октомври 2020 г . се организират дни на програма „Еразъм +“ в Европа и извън нея.  #ErasmusDays е уникална възможност да бъдат организирани събития, с които  се да сподели опит с Еразъм или да разпространи проект. Основно училище „Кирил Христов“ през тази учебна година участва в Европейски проект по програма „Еразъм+”- "Да направим най-доброто с отпадъците",  Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“,   сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5.

В тази връзка на 17 октомври 2020 г. екоклуб „Посланици на природата“  се включиха в дните на програма „Еразъм+“, като организираха акция за почистване на цигарени фасове от езерото „Загорка“. Замърсяването на природата с цигарени фасове е глобален проблем, който засяга и България. Съществуват много фактори, които замърсяват околната среда. И докато всички смятаме, че пластмасовите сламки и найлоновите пликове са най-големият враг на природата, се оказва, че цигарените филтри нанасят по-голяма вреда от всичко останало. Фасовете с пластмасови филтри са най-масовият отпадъчен материал в света. Цигарените филтри съдържат целулозен ацетат. Това е вид пластмаса, на която ѝ е нужно поне едно десетилетие, за да се разгради.

В акцията се включиха ръководителите на екоклуб „Посланици на природата“, г-жа Венета Кирковска и г-жа Екатерина Йовчева, както и експерти от РУО- Стара Загора, г-жа Боряна Карамихова и г-н Кузман Кузманов.

 

 

 Във връзка с Европейски проект по програма „Еразъм+”- "Да направим най-доброто с отпадъците",  Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“,   сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5

 

 

В ОУ „КИРИЛ ХРИСТОВ“ ПОСТРОИХА „КЪЩА НА МЕЧТИТЕ“ ОТ ОТПАДЪЧНИ МАТЕРИАЛИ

 

За да се включат в отбелязването на инициативата  „Дни на Еразъм“  (ErasmusDays), организирана от Еврoпейската комисия на 15 октомври 2020 г., ученици от ОУ „Кирил Христов“, изработиха свои „Къщи на мечтите“ от отпадъчни материали. Изкуството от рециклирани материали може да бъде ценно средство за забавление и разтоварване от традиционното ежедневие на учениците. Тези арт занимания не изискват разходи и за тях се използват материали, налични вкъщи като стари контейнери за храна, пластмасови бутилки и кутийки от сода. Най-полезното при тези арт занимания за изработването на творения от отпадъчни материали е, че учат учениците за важността от рециклирането, както и осъзнават какво е въздействието ни върху околната среда. Децата обичат да майсторят. Използвайте тази възможност, за да ги научите колко важни са рециклирането и грижата към околната среда.

 

Честит празник, скъпи учители!

На 5 октомври в България и още над 100 държави по света се отбелязва Международния ден на учителя.

Идеята за това идва от състоялата се през 1966 г. в Париж специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът „Препоръки, касаещи статуса на учителя”.

По повод 40-годишнината от приемането на препоръките, ЮНЕСКО предприема инициативата да наложи 5-ти октомври като международен ден на учителя и това става факт през 1994 г., когато Световният ден на учителя се отбелязва за първи път.

 

Честит празник на Стара Загора!

На 5 октомври 1879 г. княз Александър Богориди полага основния камък за възстановяването на Стара Загора след опустошенията на града в Руско-турската освободителна война (край Стара Загора се водят едни от най-ожесточените сражения). Така тази дата остава в историята на града и започва да се чества като официален празник.

Градът ни е разрушаван и опустошаван многократно, но винаги е бил възстановяван и е блясвал по-силно от преди. Град на липите, град на правите улици, град на поетите, град с богата история.

 

Шестокласници от ОУ „Кирил Христов” рецитираха за Деня на Стара Загора

По повод 5 октомври - Деня на Стара Загора, ученици от VI „а” клас при ОУ „Кирил Христов”, с класен ръководител Йовка Янчева, съвместно с училищната библиотека „Невена Христова”, подготвиха и представиха на 2 октомври пред класа рецитал по стихове, посветени на града. С интерес и желание децата избраха творби на Веселин Ханчев, Николай Лилиев, Красимира Вакарелова, Иван Мирчев, Анастас Стоянов, Михаил Берберов, Ботьо Буков. В рецитала се включиха учениците Благовеста Чернакова, Стефани Митева, Никола Величков, Виктория Згурева, Маргрет Андонова, Константин Желев и Ивайла Иванова. Възпитаниците на г-жа Янчева разгледаха книгата „Поетична светлопис за Стара Загора” от Неделчо Чобанов и научно-популярния сборник „Сакралните старозагорски знамена”. Инициативата на класа за празника на града започна ден по-рано, когато учениците изработиха и поставиха в училището постер и табло за Деня на Стара Загора с текстови и снимков материал.

Пети октомври - на тази дата през 1879 година княз Александър Богориди полага основния камък за възстановяване на Стара Загора след опустошението на града в Руско-турската освободителна война, а за бъдещите поколения е оставено послание. Събитието остава в историята и се чества като празник на Стара Загора.

 

Във връзка с изпълнението на Европейски проект по програма „Еразъм+”- "Да направим най-доброто с отпадъците",  Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“,   сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5

Интересно и незабравимо протече отбелязването на Mеждународния ден на животните на 04.10 от възпитаниците на ОУ ,,Кирил Христов ", членове на клубовете ,,Посланици на природата". Ръководителите им г-жа Йовчева и г-жа Кирковска увлекателно им разказаха за необятния свят на природата и по-конкретно за царството на животните . Учениците пък представиха домашните си любимци нетрадиционно- снимки, рисунки, разкази, случки с тях. Всички единодушно се убедиха,че трябва да разбират,уважават и пазят всяко живо същество от света, който ни заобикаля.

 

 

НАСОКИ ЗА РАБОТА НА СИСТЕМАТА НА УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2020 - 2021 ГОДИНА В УСЛОВИЯТА НА COVID-19

изтегли от тук

 

ЗАПОВЕДИ ВЪВ ВРЪЗКА С COVID-19

изтегли от тук

 

В ОУ „Кирил Христов“ почетоха Деня на Независимостта

                По повод Деня на Независимостта ученици от VI „б“ клас с класен ръководител Марияна Тодорова, съвместно с училищната библиотека „Невена Христова“, ден по-рано подготвиха беседа и кът за празника. Шестокласничките Ели Стоянова, Дивна Кирилова и Доника Иванова изработиха постер с текстови и снимков материал за празника 22 септември. Значението на този ден е голямо за българската история, защото България отхвърля зависимостта към Османската империя и се превръща в равноправна на другите държави, а Фердинанд приема титлата „цар на България“, разказаха с вълнение учениците Ваня Стойкова и Ралица Станева. Ценна информация  като специалист по темата сподели с възпитаниците си и г-жа Тодорова, която подчерта дипломатическите умения на княз Фердинанд I и на българското правителство, довели до признаването на независимостта на страната с мирни средства.

                Независимостта на България е обявена на 22 септември 1908 година в Търново, най-напред в църквата „Св. 40 мъченици“, а след това на историческия хълм Царевец. Интересна подробност е също фактът, че текстът на манифеста е съставен на гара Две могили часове преди неговото оповестяване. За разлика от Съединението, защитено от българите с война, този път решенията се търсят по пътя на дипломацията. През април 1909 г. Османската империя признава независимостта на България, последвана и от Великите сили.

Първият малък дарител на библиотеката

за новата учебна година

Училищната библиотека „Невена Христова”, носеща името на внучката на патрона на ОУ „Кирил Христов”, вече има първи дарител за новата учебна година. Това е Иван Иванов Григоров от V „б” клас, който с широката усмивка на любознателно дете, обичащо да споделя своите ценности с другите, донесе в края на първата учебна седмица чисто новата книга „Цар Лъв” от златната колекция вълшебни приказки на „Дисни”. Решението да я дари за ползване на училищната библиотека Иван съгласува, разбира се, първо със своите родители Валентина и Иван Григорови и със сестра си Елисавета. „Нося я тук, защото искам да я прочетат и други деца, историята за малкото лъвче е вдъхновяваща, то не се предава и продължава напред, въпреки всички трудности, показва ни колко е важно никога да не се отчайваме”, заявява убедено 11-годишното момче. Иван обича четенето и любимата му книга е „Старогръцки митове и легенди”, като казва, че я е прочел на един дъх. Харесва му да съпреживява всички вълнуващи емоции на героите. Той дари и книгата „Хвърчащата класна стая” от Ерих Кестнер за стаята на V „б” клас.

„Инициативата за дарителство на книги е похвална”, отбеляза директорът на училището Господин Балъкчиев, поощрявайки хубавия спонтанен жест на ученика. „Чудесно е, когато децата развиват желанието си за четене”, допълни и класната ръководителка на V „б” клас Албена Мечева. От училищната библиотека също изказаха специална благодарност за дарителския акт. Красотата и добротата в света около нас много често са в малките и мили жестове, които са от сърце и именно по тази причина са безценни.

Във връзка с изпълнението на Европейски проект по програма „Еразъм+”- "Да направим най-доброто с отпадъците",  Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“,   сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5

Началото на учебната година за учениците от клубовете „Посланици на природата“ е наситена с прояви и събития. На 17 септември 2020 г.  децата отбелязаха Европейската седмица на мобилността.

От 16 до 22 септември 2020 г. се провежда ежегодната кампанията „Европейска седмица на мобилността“ (ЕСМ), която се реализира с подкрепата на Европейската комисия и Генерална дирекция „Мобилност и транспорт".

От българска страна национален координатор на кампанията е Министерството па околната среда и водите. В основата на инициативата е заложен принципа за насърчаване на устойчива градска мобилност, водеща да намаляване на замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътно-транспортните произшествия и здравословните проблеми.

През последните години кампанията се радва на все по-голям интерес, като в нея се включват над 2500 града, сред които и от много български общини. Всяко издание е насочено към определена тема свързана с устойчивата мобилност, като през 2020 г. тема е „Чиста мобилност за всички“, под мотото „Избери как да се придвижиш".

В тази връзка гост на учениците от ОУ „Кирил Христов“ и техните ръководители г-жа Венета Кирковска и г-жа Екатерина Йовчева беше г-жа Ивилина Станева – гл. експерт от РИОСВ- Стара Загора.

След беседата на тема: „Движението е здраве и дълголетие. Движението е живот. Движиш ли се, болестите бягат от теб“, учениците се забавляваха с игри и спортни дейности.

В края на мероприятието по традиция децата получиха подаръци от РИОСВ- Стара Загора.

Възпитаниците на ОУ "Кирил Христов" отбелязаха първото събитие от Екологичния календар за учебната 2020/ 2021 година.

Днес 16.09.2020 г. те отбелязаха Международния ден на озоновия слой с образователна беседа, проведена от техните ръководители г-жа Венета Кирковска и г-жа Екатерина Йовчева.  На 16 септември 1987 г. е подписан Монреалският протокол за веществата, които нарушават озоновия слой. Монреалският протокол влиза в сила през 1989 г.  и е изменян няколко пъти. Последното му изменение изисква постепенно премахване на HFC, чиито емисии са обхванати от Парижкото споразумение. Монреалският протокол има важна роля за постигане на целта да се задържи глобалното повишаване на температурата под 2°C над прединдустриалните равнища.

 

На вниманието на всички родители, декларацията можете да изтеглите от тук.     декларация

 

 

 Стотици детски усмивки озариха като малки слънца училищния двор на ОУ „Кирил Христов” в ранното утро на 15 септември, когато екипът на училището посрещна тържествено с празнична програма за учениците от първи и пети клас новата учебна 2020/2021 година.  С най-голямо вълнение и нетърпение за първи път училищния праг прекрачиха 108 първокласници, информира директорът Господин Балъкчиев. Общо 914 възпитаници на учебното заведение тази година ще се обучават в модерното иновативно училище. COVID 19 и предприетите във връзка с това всички необходими мерки не помрачиха радостта на децата, учителите и родителите.

В началото на учебната година директорът Господин Балъкчиев отправи специален поздрав към учениците с мотото „Който успява тук, ще успее навсякъде!”. Той пожела успешна и спорна учебна година, като изрази надежда, че тя ще продължи със същото присъствие и желание, с каквото започва. Директорът подчерта големите успехи на седмокласниците от училището на изпитите от националното външно оценяване по математика и по български език и литература. Гости на тържеството бяха заместник-областният управител Красимир Червилов и заместник- кметът Милена Желева, които също отправиха вълнуващи приветствия. Празника уважиха още подполковник Стефан Горчев от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Огнян Драганов - директор на Държавната опера в Стара Загора, Валя Сотирова - главен уредник на Къща музей „Гео Милев”, представители на Обществения съвет в ОУ „Кирил Христов”, Георги Митев от „Връзки с обществеността” при Държавната опера в Стара Загора. Поздравителен адрес бе прочетен от името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Трогателен поздрав от името на родителите отправи Тонка Димова.

Тържеството започна с посрещането на знаменната група на училището и химните на Република България и на Европейския съюз. Последва програма, подготвена по традиция  от инициативните учители на четвъртите класове и с участието на техни ученици. Включиха се също представители на първолачетата, ученичката Любляна Апостолова даде старт с първия училищен звънец, а след това от всяка паралелка полетяха символично към небето разноцветни балони, символ на надеждата и нестихващия полет на детските мечти. За слънчевото и позитивно настроение допринесоха изпълненията на песента „Щастие” от училищния хор с ръководител Иван Поров, на  песента „Приятелство”, представена от младата и талантлива Кая Иванова, както и на танцовия състав към ОУ „Кирил Христов” с ръководител Нела Караманова. Не лисваха и традиционните ритуали - менче с вода за късмет  и преминаване на първокласниците през украсената разноцветна арка от балони.

„Учебната 2020/2021 година започна при по-специални мерки, осигуряващи добро здраве на децата в условията на COVID 19”, уточни директорът г-н Балъкчиев. Монтирани са специални термални дисплеи за автоматично измерване на термалното състояние на учениците и влизащите в сградата. На входовете има диспенсъри с дезинфектанти, като учениците задължително преминават през този филтър. Коридорните пространства са с обозначени червени и зелени точки за движение. Всяка класна стая разполага с климатична охладителна система, IT платформа и кът с дезинфектанти. Дворното пространство е подсигурено с висока ограда, като достъпът на външни лица не е разрешен. В парковата част на двора са позиционирани кътове с пейки за занятия на открито, което допълва обучението в т. нар. зелени стаи. Санитарните възли са обезпечени с топла вода, течен сапун и всички необходими хигиенни материали. Помещенията и коридорните пространства се дезинфекцират в определено време.  Предвижда се учениците от начален етап да получават безплатна закуска - плод, зеленчук, мед, както и топъл обяд, като предлаганите продукти с оглед мерките ще бъдат в индивидуален пакет за всеки ученик. Сутрешното влизане в сградата ще се осъществява в два потока, в различно часово време и от различни входове. Ръководството на училището се е погрижило да бъдат спазени всички указания и инструкции с оглед стартирането и провеждането на учебния процес през новата учебна година в условията на COVID 19, за да могат учениците и техните родители да бъдат спокойни.