Начало  Актуално  Патрон   Галерия  Контакти

Учебна дейност

График на учебното време

Олимпиади, състезания, НВО

Виртуална библиотека
Училищна документация

Бланки на документи
Проекти

Иновативно училище

Училищна база
Прием

За нас

История
Ръководство
Педагогически персонал
       

Педагогически съветник
Обществен съвет

Училищно настоятелство

Униформи

Изяви на учители 

Изяви на ученици 

Вестник "Слънчогледи" 

Счетоводен отчет

Обществени поръчки
 

Полезни връзки

МОН
РУО Стара Загора
Община Стара Загора
ЗНАМ.bg
Уча се
BG учители

Олимпиадата по история ще се проведе на 19 януари 2019 г. от 9:00 часа.

Архив 2016/2017

Архив 2017/2018

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!

Уважаеми родители, ученици, колеги, грипната ваканция се удължава с два дни. На 23 януари 2019 г. /сряда/ ще се подновят учебните занятия. От ръководството на ОУ "Кирил Христов"

 

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!

На основание чл. 259/1/ т.1 от ЗПУО и във връзка с обявяване на грипна ваканция за дните 16, 17 и 18 януари 2019 г. , със Заповед № 99-201/ 15.01.2019 г. на директора на ОУ "Кирил Христов" се променя датата на Олимпиадата по история и цивилизации. Олимпиадата ще се проведе на 19 януари 2019 г. с начален час 9:00.

 

НЕОЧАКВАНА ВАКАНЦИЯ

Уважаеми родители, Регионална здравна инспекция - Стара Загора обявява грипна епидемия за област Стара Загора и Заповед № РД 09-283/15.01.2019 г. на министъра на образованието и науката, с цел прекъсване на епидемичната верига сред учениците, учебните занятия във всички училища в областта ще бъдат прекратени от 16 януари /сряда/ до 18 януари /петък/ 2019 г.

Умоляваме Ви, учениците да не посещават обществени места и да не се събират на групи, за да се предотврати по-голяма заболеваемост.

Учебните занятия ще бъдат възобновени на 21 януари 2019 г. /понеделник/.                                                                     

На 13.01.2019 г. първокласниците Мартин Господинов(I Б клас), Борис Куков (I Б клас), Станислав Стойчев (I В клас), Денислав Нанев(I Г клас) и второкласниците Михаил Иванов (II A клас), Християн Георгиев (II A клас) и Тихомир Тенчев (II Д клас) станаха ШАМПИОНИ по футбол на SUPERSTARSCUP –гр. Пловдив 2019-първият турнир по правилата на Германската и Холандската федерации в България. БРАВО, ЮНАЦИ!

Учениците от IIа клас Михаил Ивов Иванов и Християн Георгиев Георгиев участваха в турнира по футбол организиран от SUPERSTARC в град Пловдив и взеха призовото първо място. Сбъдвайте мечтите се малки ШАМПИОНИ.

Екип от 3“В“ клас с класен ръководител г- жа Анна Христова подготви постер за 11 януари -

 Световен ден на думата „БЛАГОДАРЯ“.

Учениците се запознаха с приказката “Палтото на благодарността“, Керън Харви Кокс. Текст, за преговор на трите добродетели – благодарност, състрадание, любознателност. Ще занесат вкъщи и окачат в стаята си тяхното палто, за да го гледат всеки ден и то да им напомня да бъдат благодарни. Благодарността носи голяма сила на човека и е пътека към радостта. Тя е начин да се радваме на нещата, които имаме, чрез благодарение. Така очите ни са отворени за възприемане на хубавото. Усмивката, признателността, уважението, малките жестове на внимание, милото отношение и думи показват тази добродетел. Правете го и вие, по- често! Благодарете!

 

Огледалото на едно училище са постъпките на неговите ученици!


Получихме писмо от една майка, която изразява благодарността си: „Здравейте, искам да изразя голямата си благодарност към Вашите ученици, намерили телефона на дъщеря ми. Децата ми се обадиха, за да разберат къде и как да предадат изгубения телефон. Тези добри деца са Христо Николаев Колев и Илиян Светославов Халваджиев от 7”б” клас. Докато има такива деца, има и надежда. Благодаря Ви, деца!”.


Благодарим на всички наши ученици, станали посланици на доброто,

 вярвайки, че всяко добро започва от личното желание да станеш герой в нечия приказка.

ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!

Учим и се забавляваме в часовете по Човекът и природата !

Учениците от 4 клас при Основно училище "Кирил Христов" представиха изложба на тема: "Слънчевата система".

Децата споделиха, че са изработили своите проекти с огромно желание и интерес.

ВАКАНЦИЯ, УРА!

Уважаеми родители, от 22 декември 2018 г. до 2 януари 2019 г. /включително/, учениците ще бъдат в коледна ваканция!

С много песни, стихове, драматизации на приказки, с усмивки и добро настроение учениците от 1 „ в” и 1 „г „ клас отбелязаха предстоящите коледни и новогодишни празници на 21.12.18 година в конферентната зала на училището. Весела Коледа и Щастлива Нова 2019 година на всички от сърце!!!

Под мотото " В духа на Коледа", подкрепяни от своя втори учител Ралица Петрова, учениците от 1в клас написаха писма с топло обръщение до добрия старец. Те с нетърпение отброяват дните до Коледа, за да разберат дали ще получат желания подарък! А за всички хора по света те пожелаха любов, здраве и доброта! Чудото ще се случи, вярват първокласниците!

Във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници ОУ „Кирил Христов” Стара Загора организира среща на учениците – първенци в националното състезание „Моята Родина” в което участниците доказаха своите познания по история на България. Училището представено от Адриана Марчева, Александър Иванов, Деница Минкова, Елена Павлова, Йоана Пандовска, Катерина Вецова, Моника Генова, Никола Николов, Николай Колев, Радослава Манчева, Самуил Червилов, Самуил Янков, Сара Цаневска и Христо Колев, които в края на първи кръг бяха наградени с два златни медала, три сребърни и девет сертификата за участие. Наградите на участниците бяха връчени лично от г-н Красимир Червилов- зам.областен управител и г-жа Мария Цоловска - Старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в РУО – Стара Загора. В непринуден разговор между учениците в състезанието и гостите се присъедини и главен учител г-жа Марияна Тодорова, подготвила учениците за състезанието. В разговора те разказаха за интереса си към историята, мотивацията им да четат книги с исторически теми и желанието им да участват в подобни състезания.
Г-н Червилов изказа мнение, че да се познава историята на собствения народ е родолюбиво дело. Г-жа Цоловска обърна внимание на старателността на учителката по история за мотивацията на учениците. Участниците в състезанието изказаха пожелания за бъдещо участие в следващия кръг на състезанието, а директорът напомни, че ОУ „Кирил Христов” Стара Загора е единственото училище в града , което участва в Националния кръг на олимпиадата по История и цивилизации, което му дава правото да работи по НП „Ученически олимпиади и състезания”, Модул- „Осигуряване обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади” с ръководител главен учител г-жа Марияна Тодорова.

„С вълшебен коледен дух”

В навечерието на Коледа учениците от VІ а клас изнесоха иновативен урок, свързан с коледните традиции по света. Бяха представени обичаи от три държави – България, Холандия и Мексико, поднесени като театрални миниатюри. Чрез този урок децата съчетаха в едно знания от няколко учебни предмета- български език и литература, история и цивилизации, география и икономика и изобразително изкуство. Докато актьорите се превъплащаваха в роля , други рисуваха картини, свързани с представените коледни традиции. Така децата успяха да ни потопят във вълшебния дух на празника.

На Коледен турнир по плуване „Траяна”, провел се на 15.12.2018г. в гр.Стара Загора с нови спортни успехи бяха удостоени първокласниците: Калоян Красимиров Михов(I Б клас) - I-во място-бътерфлай и III-то място-кроул, Самуил Красимиров Михов(I Б клас) - I-во място-бруст, Нели Георгиева(I Б клас) - I-во място-гръб и I-во място-кроул, Калоян Николов Пчеларов (I Б клас)-III-то място-кроул, Александра Стефанова Стефанова(I Г клас)-II-ро място-кроул и Виктория Димитрова Димитрова(I Г клас)-II-ро място-гръб. Пожелаваме им да са здрави и упорити!

                

Учениците Мартин Господинов(I Б клас), Борис Куков(I Б клас), Станислав Стойчев (I В клас) и Денислав Нанев(I Г клас) участваха в VI Коледен футболен турнир „Болярчета” в град Велико Търново на 13, 14, 15 и 16.12.2018г. ДФК „Шампион”набор 2011 спечели Националния турнир. БРАВО, МОМЧЕТА!

.

 

На 15 декември 2018 г. се проведе Международен турнир по джудо-"Ниш " в град Ниш, Сърбия. Основно училище "Кирил Христов" отново се прослави чрез своите възпитаници - Даниел Сандев от 6 клас на челната първа позиция със златен медал и Николай Петров от 5 "В" клас на престижното второ място със сребърен медал. Честито, гордеем се с Вас!


 

Навечерието на Коледа е. Настроението е празнично. След изучаването на страните в Европа, ученици от седмите класове си организираха кулинарно пътешествие за часовете по география и икономика. С огромно желание и вълнение учениците разказваха по темата, изготвиха табла и донесоха ястия. Представиха се някои емблематични за Европа регионални кухни, техните традиции и съответните рецепти. Посочиха мястото им в бита и културата на представените страни.

ПО СТЪПКИТЕ НА БУДИТЕЛИТЕ
През 2018 г. се навършват 150 години от Първия събор на учителите в България, проведен в Стара Загора. По покана на клуба на учителите ветерани „Св.Климент Охридски” се проведе среща с председателите на учителските пенсионерски сдружения, посветена на събитието.

С подкрепата на Община Стара Загора гостите се запознаха с исторически паметници и културния календар на града чрез различни подходи. Получиха и поздравителен адрес за инициативата и съхранените възрожденски дух, всеотдайност, апостолски плам и дръзновение от г-жа Ив.Сотирова – зам.кмет.

Г-н Балъкчиев – директор на единственото в страната училище, носещо името на поета Кирил Христов, посрещна и показа на гостите прекрасното модерно училище, което се гради с любов, всеотдайност и съвременно виждане. Учениците, участвали в представянето, показаха и разказаха как техните учители прилагат ефективни методи, за да създават непресъхващ интерес към знанията.

Поздравления отправи и хорът на училището с ръководител г-н Иван Поров – учител по музика и председател на синдиката на българските учители в Стара Загора. Прозвучаха чудесни български и коледни песни.

С поклон и станали прави, присъстващите слушаха и пяха Химн на народните будители, изпълнен от учителите ветерани. Прозвучаха и песни по текст и музика на учители пенсионери от нашия град. Гостите изпълниха стихове с патриотичен дух и посветени на учителя.

Във втората част на срещата се проведе учредително събрание на Национално сдружение на учителите пенсионери. Избра се Управителен съвети контролна комисия с представители от всички региони на страната. Реши се бъдещите срещи да бъдат в различни градове.

Гостите изразиха своята благодарност за инициативата на Стара Загора. Отнесоха със себе си своето възхищение от прекрасното училище и възторг от уважителното отношение на Община Стара Загора към учителството.

М.Денева

 

СЪОБЩЕНИЕ

На 15 декември 2018 г. в ОУ "Кирил Христов" ще се проведе училищен кръг на олимпиадата по математика. Учениците да се явят в 8:30 часа в сградата на училището с ученическа карта, чертожни инструменти и химикали, пишещи в син цвят. Олимпиадата ще започне в 9:00 часа.

На 16 декември 2018 г. в ОУ "Кирил Христов" ще се проведе училищен кръг на олимпиадата по български език и литература. Учениците да се явят в 8:30 часа в сградата на училището с ученическа карта и химикали, пишещи в син цвят. Олимпиадата ще започне в 9:00 часа.

За втора поредна година от Основно училище "Кирил Христов" - гр. Стара Загора се включиха 147 ученици от 5 клас в проект „Големият лов на растения“ . Целите на проекта са следните: Да превърнем младите хора в застъпници на опазването на природата, да се популяризират дейности за опазване на местното биоразнообразие, да се разработят научно обосновани ресурси в съзвучие с принципите на Конвенцията за биоразнообразието и да се стимулират учителите да провеждат образователни дейности на тема „биоразнообразие“, да се провокира критическо мислене чрез подхода „отиди и виж“ /учи чрез действие/.
Опознавайки и изследвайки растенията в двора, около и в училището, учениците установиха следното: Видове растения около училището:
Дървета
1. Бор
2. Липа
3. Кестен
4. Имаме засадено бебе на гранитския дъб (летен дъб)
5. Бял дъб
6. Бреза
7. Слива
8. Вишна
9. кипарис

Има също така диворастящи храсти и треви- коприва, здравец, мак, лайка, див рошков, глухарче, овчарска торбичка, щир, великденче и др. , както градински, които сме засадили ние- иглика, рози, люляк, лале, риган, невен , лале, зюмбюл, латинка, бръшлян, чимшир а също така имаме в сградата на училището огромна колекция от стайни растения - мушкато, циклама, традесканция, теменужка, бегония, каланхое, сакъзче, фикус, бенджамин, хлорофитум, кактус, азалия, дърво на живота, коледна звезда, стайна папрат, юка, алое, циклама, китайска роза и много други.

Ето и нашите макети...

 

Станислав Стойчев от I”В” клас и Николай Николов от I ”Д” клас участваха в Коледен турнир по плуване, организиран от СКПВС ”Августа”, ПК „Верея” и ПК „Берое” в Общински покрит плувен басейн- Стара Загора на 8-ми декември 2018г. За отлично представяне в категория МОМЧЕТА- СВОБОДЕН СТИЛ получиха официални благодарствени грамоти от организаторите.

БРАВО, БЪДЕЩИ ШАМПИОНИ!

 

             Учениците от ОУ „Кирил Христов“- гр. Стара Загора - с нови медали, но този път от математическо състезание
Двадесет ученици от ОУ „Кирил Христов" – Стара Загора бяха отличени на националното математическо състезание „Многознайко-млад математик". Това е първото издание на турнира за ученици от 5-ти до 7-ми клас. Победителите са: Митко Бараков- 5 „В“ клас и Никита Тодорова- 7 „А” клас- златни медали, Ивайло Иванов и Симеон Спиров – 5 „В“ клас, Илиян Халваджиев -7”Б” и Мартин Русев – 7”А” клас – сребърни медали. Притежателите на бронзовите отличия са: Виктор Бояджиев и Вероника Ганева – 5 „В“ клас, Мартин Петров – 5“А“ клас, Мишел Дилковска – 5“Б“ клас, Иван Иванов – 5“Г“ клас и от 5“Д“ клас – Джесика Петкова и Кристияна Христозова, Венцислав Колев – 7”А” клас, Михаил Светлозаров- 7”Г”, Росен Иванов – 7”Г”, Христо Колев -7”Б”, Преслава Борисова -7 „А”, Виктория Бояджиева – 7”А”, Самуил Йорданов- 7”Г”. Честито! Гордеем се с Вас!

Докато има такива деца, на Коледа ще стават чудеса!

Поредната инициатива на учениците от 6“А“ клас- иновативна паралелка с класен ръководител Веска Черкелова предизвика заслужени овации и благодарности. Децата сами и спонтанно се включиха в инициативата „Да помогнем на бебе Мая“. Целият колектив на ОУ „ Кирил Христов“ изказва своите огромни благодарности за проявената съпричастност и вярваме, че примерът им ще бъде последван и от други възпитаници на училището. Благодарим Ви момчета и момичета, гордеем се с Вас!

"Екоколект” АД и Община Стара Загора организираха кампанията „Хартиена Война”. Тя се проведе от 19 до 30 ноември 2018 г. и в нея участваха всички  училища разположени на територията града.

Кампанията имаше състезателен характер. За десет дни участниците трябваше да съберат възможно най-голямо количество отпадъци от хартия- вестници, списания, книги, тетрадки и брошури Участникът, който събере най-голямо количество хартиени отпадъци печели състезанието.

Целта на кампанията е да се изгради ангажираност в младите към отговорно отношение към отпадъците и да се покаже как ежедневните ни навици се отразяват върху околната среда.

Събраните отпадъци ще бъдат извозвани за предварително третиране и предаване на крайни преработватели за рециклиране.

За производството на един тон вестникарска хартия, е нужна дървесината на 24 дървета. Ако вместо да изхвърляме вестниците, които четем, ги поставяме в контейнера за разделно събиране, спасяваме от отсичане много дървета, икономисваме огромни количества вода, нужни за производството на първична хартия и намаляваме замърсяването на въздуха с 73%.

Нека да е честита наградата на ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „КИРИЛ ХРИСТОВ”, което се включи в надпреварата и спечели първото място с 2 тона и 125 гр. Наградата е ваучер на стойност 300 лв. от магазин „Декатлон”

На 1 декември 2018 г. учениците от 5 „Д“ клас на Основно училище „Кирил Христов“ Стефани Желева и Симона Мавродиева се разхождат в МОЛ „Галерия“ – гр. Стара Загора по повод избора на коледен подарък, който ще разменят със съученици. По време на пазаруването, те забелязват на третия етаж на магазина оставена чанта, в която има телефон, портмоне и детско яке. Децата вземат намерената чанта и я предават на охраната. В нито един момент на учениците не им е минало през ума да задържат намереното. Браво деца, гордеем се с Вас! Постъпката Ви заслужава огромна похвала и възхищение! На Вас, на родителите Ви и на Вашите учители благодарим от сърце!

Ученичките Василена Жукова(1 В клас), Денислава Зафирова(1 В клас) и Николет Драгнева(1 Д клас) завоюваха поредно златно отличие в 11-тото издание на МЕЖДУНАРОДНИЯ ТУРНИР по художествена гимнастика „ДУНАВСКА ПЕРЛА”, състоял се на 17. и 18.11.2018 г. в град Русе. БРАВО, ДЕЦА! ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!

Уважаеми родители на 21.11.2018 г. /сряда/ от 18:00 часа ще се проведе родителска среща за учениците от V-ти до VII-ми клас.

Очакваме Ви!

Уважаеми родители, в периода 19-25 ноември 2018 г. Министерството на образованието и науката организира Дни на отворените врати в предприятията в България. Целта на инициативата е да се популяризира и повиши привлекателността на професионалното образование и обучение сред младите хора, в т. число дуалното обучение и да се подкрепи партньорството между бизнеса и професионалните гимназии. Учениците от VІІ клас при ОУ „Кирил Христов” получи покана от „ЕКСПЕРТ 007” ООД- Ресторант „БИЗАР” за посещение от заинтересованите ученици и техните родители с професиите: барман, сервитьор и готвач на 19.11.2018 г. от 13.30 ч. Ресторант „БИЗАР” е партньор на ПГОХ „Райна Княгиня”, Стара Загора.

Никол Дианова Колева, ученичка от 3 А клас, продължава със спортните си успехи да бъде пример за своите съученици. След четирите златни отличия тя се завърна и със сребърен медал от Първия международен турнир по плуване "Burgas swimming open 2018" с участието на над 265 плувци от 4 възрастови групи. Никол се състезава във възрастова група А (2008-2009). Сред голямата конкуренция тя успя да вземе сребърен медал на 50 м свободен стил и подобрява времената си в останалите дисциплини. В общото класиране и първа за набор 2009. Пожелаваме и здраве и още много успехи!

На 16 ноември 1в клас отбеляза "Международният ден на толерантността"! По идея на своя втори учител Ралица Петрова учениците изработиха постер под мотото " Светът е за всички - заедно можем повече". Те отпечатаха своите ръчички в знак на разбиране и уважение! Демонстрираха и сплотяваща игра " Направи добро чрез прегръдка".

На 09.11.2018г. в град Димитровград се проведе XIII Национален танцов конкурс "България танцува". Ученичката от 2г клас Мария Миленова Димова се класира на първо място в първа възрастова група, категория "съвременни танци". Тя е състезател на Спортен клуб за джаз- балет "Каприз".

 

Учениците от 3 “в“ клас с класен ръководител г-жа Анна Христова честитят на всички Световния ден на Добротата – 13 ноември. Тя, добротата винаги идва от сърцето под много форми. Една от тях е участието на 3“в“клас за пореден път в кампанията ,,Пусни капачка! Заедно да дарим радост!“. Затова бяха отличени с грамота. Учениците четоха приказки на 1“в“ клас с тематично съдържание и ги запознаха с историята на празника. Поздравиха учениците от 2“в“ клас с рецитал по стихове на Нора Гаджева по темата. В началото на учебния ден вдъхновяваха съучениците си с мисли, написани за добротата. Акт на добрина за тях е и прегръдката от сърце, дарявана в началото на учебния ден. Така те се убедиха, че има само един начин да бъдат добри – като правят добрини, за да се чувстват удовлетворени и щастливи. Нека добротата е всеки ден с нас, приятели! Нека помислим и за другите! Нека направим света по-добро място за живеене.

"Пещерите като историческа забележителност" е темата на изложбата, организирана в арт- зоната на ОУ "Кирил Христов". Тя включва малки книжки, табла и макети на български пещери, в които са открити следи от живота на хората през каменната епоха. Проектите са дело на ученици от V "а", "б", "в", "г" и "д" класове.

УЧЕНИЦИ ОТ ОУ „КИРИЛ ХРИСТОВ“ ОТНОВО С НАЦИОНАЛНИ НАГРАДИ ОТ КОНКУРС ВКЛЮЧЕН В НАЦИОНАЛНИЯ КАЛЕНДАР ЗА ИЗЯВИ ПО ИНТЕРЕСИ НА МОН Белослава Веселинова Симеонова от 2. Д клас и Стелия Дойчинова Цанева от 3. А клас, бяха отличени със СПЕЦИАЛНА НАГРАДА за стихотворение и рисунка на Петнадесетия национален конкурс „Златна есен-плодовете на есента”-Севлиево`18. В конкурса участваха 392 бр. рисунки, 57 бр. творби в раздел „Приложно изкуство”,в раздел за написване на есе, съчинение или стихотворение на същата тема – тази година участваха 87 творби. В надпреварата се включиха деца-творци от 96 школи , клубове, училища, читалища и самостоятелно участващи творци от 22 области от цяла България . Да поздравим малките талантливи и отлични ученички и да им пожелаем здраве и още много успешни изяви.

За поредна година ОУ,,Кирил Христов" гр. Стара Загора, участва в Европейската Размяна на Коледна украса. Организирана от Европа Директно. Това е проект за културен обмен, при който основни училища изработват коледни играчки, които да изпратят в други училища от цяла Европа. Целта на този проект e да се образоват младите хора в началните училища за други страни в ЕС чрез творчески и забавни дейности. За поредна година учениците се включиха много дейно и изработиха със своите учители различни декорации и коледни украси. Всички паралелки от 1 до 4 и 5 "в" клас предоставиха селектираните и най-красиви картички и играчки с кратки описания за традиционните обичаи характерни за България и региона. Пакетите бяха специално опаковани и предадени от учениците в информационния център на Европа Директно гр. Стара Загора, за да достигнат навреме до своите получатели.

Първокласничките Василена Жукова ( I „В” клас), Денислава Зафирова ( I „В” клас), Мария Златева ( I „В” клас) и Николет Драгнева ( I „Д” клас) се завърнаха със златни медали и купа от ВТОРИ ДЕТСКИ НАЦИОНАЛЕН ТУРНИР ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА -„Купа Гълъбово-2018”, който се проведе от 02.11. до 04.11.2018г. в гр. Гълъбово. БРАВО, МОМИЧЕТА!

По случай 1 ноември Ден на народните будители учениците от II "А" клас изработиха Лапбук и записаха имената си на глаголица с изработените от тях писалки.

В навечерието на Деня на народните будители учениците от петите класове имаха един различен час по история. Седмица преди това донесоха старателно изготвените от тях „Малки исторически книжки”, посветени на просветители, книжовници и революционери. Най- добрите книжки бяха изложени във фоайето на втория етаж. На 30.10.2018г. отбори от 5”а”, 5„б”, 5”в”, 5”г” и 5”д” класове се състезаваха в забавна и оспорвана надпревара с въпроси от българска история, откъси от литературни произведения и разпознаване на възрожденски песни. Консултанти на състезанието бяха преподавателите Марияна Тодорова, Здравко Мочев и Недка Атанасова. Категоричен победител стана отборът на 5”д” клас с капитан Калоян Станев, но всички отбори показаха много знания за народните будители.

Учениците от 3“В“ клас, с класен ръководител г-жа Анна Христова отбелязаха делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение с посещение на Исторически музей, Стара Загора. Поздрав към всички отправи Кая Иванова с емблематичното стихотворение „Народни будители“. Учениците демонстрираха знания, свързани с имената на будителите и тяхното дело. Под ръководството на служителите в музея, третокласниците си припомниха методите на обучение през Възраждането, техниките и материалите от различните исторически епохи. С голям интерес и желание се включиха в „Ателие за писане с перо и мастило“.Справиха се с усилие и постоянство с нелеката задача да напишат Химна на Кирил и Методий като древните книжовници. Интересен и различен бе изнесеният урок по Човекът и обществото в памет на Народните будители.

Мариела Пламенова Пенчева от 3 а клас, спечели второ място за детска рисунка в първа възрастова група за деца от 6 до 10 години, на престижния конкурс „Вълшебният свят на Родопите“ в град Кърджали. Конкурсът е част от НАЦИОНАЛНИЯ КАЛЕНДАР за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2018/2019 година на МОН. Усърдието и талантът на малката художничка бе оценен сред над 1 400 рисунки от цялата страна. Пожелаваме на Мариела, която е и отлична ученичка, да е здрава и още много успешни изяви на предстоящите участия.

Националната седмица на четенето - малчуганите от II "а" клас се включиха с различни инициативи. В последния ден на националната седмица на четенето, задаваха гатанки на първолаците.

В последния ден от Националната седмица на четенето учениците от IV“а“ и IV“б“ организираха тържество с участието на малчуганите от 66 ЦДГ. На срещата присъстваха директорът на ОУ „Кирил Христов“ г-н Балъкчиев и директорката на детска градина „Слънце“- г-жа Стоянова. С огромно желание четвъртокласниците се включиха в четенето по роли на български народни приказки. Голям интерес у малките зрители предизвикаха гатанките от торбата на Хитър Петър и разпознаването на известни приказни герои. Седмицата на четенето приключи, но остана прекрасното усещане за пълноценното общуване с книгата.

В рамките на Националната седмица на четенето, учениците от 3“В“ клас с класен ръководител г-жа Анна Христова, започнаха с четене „на верижка“ на книгата “Рими и формули“, написана от внучката на Кирил Христов – Невена Христова. Посетиха и библиотека Родина. Разгледаха сектор „Работа с деца“. Припомниха си правилата за обслужване на читателите. Възпитаниците четоха книжки, любезно предоставени от библиотекарката. Основната цел на срещата бе да се провокира интереса им към книгите, четенето и книгоиздаването.

Уважаеми родители, насочваме вниманието Ви към следното събитие: Безопасен интернет: Как да защитим децата си онлайн, което ще се състои на 15 ноември 2018 г. от 18:00 часа на ул. "Княз Александър Батенберг" 28 в гр. Стара Загора.

В стремежа си да развием IT общество в Стара Загора, ние от ZaraLab приемаме много сериозно и нашите отговорности. Наясно сме, че освен необятните възможности на дигиталния свят, в него се крият и редица рискове, за които всеки трябва да бъде информиран и да е наясно как да предпази себе си и своето дете. На 5 октомври заговорихме за опасностите онлайн. Дойде време да се задълбочим в тази тема. Всекидневно чуваме за рисковете, които крие Мрежата, но те минават покрай ушите ни и всеки си казва: "Това на моето дете няма да се случи". Статистиката е на друго мнение:

- 60% от държавите в ЕС отчитат ръст на материалите със сексуална експлоатация на деца в интернет (доклад на Европол, 2018).

- 15 основни заплахи, като в първите пет на черната класация влизат и материали, свързани с детска порнография и изнудване със сексуално съдържание онлайн (доклад на Европол, 2018).

Поканихме ГДБОП и Националния център за безопасен интернет да ни разкажат за рисковете онлайн и от какво трябва да пазим децата си. Ще ни гостуват: Комисар Явор Колев - началник трансгранични престъпления в ГДБОП. Георги Апостолов - координатор на Националния център за безопасен интернет, Деян Благоев и Веселина Таскова от фирма
Bulbera, които ще ни разкажат още интересни неща, след като на 5.10 започнаха темата за подрастващите по време на ZaraLab Academy: Откриването!
Съорганизатори:
Център за подкрепа на личностното развитие - Стара Загора и Международен младежки център - Стара Загора

P.S. Ние, екипът на
ZaraLab, също ще "гостуваме", за да сме сигурни, че ще чуем от експерти за най-големите опасности в интернет и знаем как да предпазим вас и вашите деца!

Ръководството на ОУ ,,Кирил Христов" изказва благодарност на Адриана Марчева от 6 ,,В" клас за отличното й представяне на полуфинала на националното състезание ,,Моят град е моята крепост“.Отборът на гр. Стара Загора завоюва престижното 3 място след оспорвано съревнование с отборите на 7 области- Пловдив, Кърджали, Бургас, Ямбол, Сливен, Смолян и Хасково.

Министър Петя Аврамова връчи лично наградите на победителите и поздрави учениците за показаните знания.

Ръководството благодари на г-жа Марияна Тодорова и г-н Георги Павлов, както и на всички ученици, придружавали нашия отбор в гр. Сливен.


Във връзка със седмицата на четенето по инициатива на класните ръководители на 1а, 1б, 1в, 1г, 1д клас подкрепена от родителите Първокласниците закупиха 5 книги „Рими и формули” издание за Кирил Христов и Владимир Христов, които подариха на регионална библиотека Захарий Княжески, град Стара Загора.

В АРТ – зоната на училището Първокласниците посрещнаха представителя на библиотеката Емил Гергинов, който им благодари за направеното дарение и им пожела да бъдат редовни читатели на регионалната библиотека, като им пожела още тази стъпка да ги мотивира да бъдат и добри българи. В кратката среща се включиха директорът и зам. директорите на училището, като на учениците им беше разказана историята, как някогашното училище „Разсадната градина” приема името Кирил Христов лично в негово присъствие. Г-н Гергинов допълни, че патронът на училището някога е бил и библиотекар. След което гостът разгледа обновените класни стаи на първокласниците.

 

Във връзка с Националната стратегия на МОН за насърчаване и повишаване на грамотността, на 23.10.2018г.  учениците от първите класове се включиха в инициативата „Чета с мама”. Децата бяха посетени от група родители, които по забавен начин представиха различни приказки. Първокласниците с интерес изслушаха прочита на възрастните и обещаха да четат като тях в края на 1-ви клас. УСПЕХ, ПЪРВОЛАЧЕТА!

Никол Дианова Колева от 3 А клас с голям спортен успех!!! Честито на малката плувкиня, завърнала се с четири златни медала от турнира „Златна Добруджа 2018“ на СКПС „Добруджа“, гр. Добрич. Безбройни са участията на Никол през годината. Сред тях са престижният „IV международен турнир по плуване Младост 2018“ на плувен клуб „Младост 91“, гр. Пловдив– 21-22.04.2018г., в който завоюва 3-то място на 50м свободен стил. Турнир „Златоперки“ на ПК „Левски“, гр. София – 2-3.06.2018г. за 9-10 годишни възрастова група родени 2009 година – бронзов медал на 50м свободен стил и бронзов медал на 50м бътерфлай. Уверени сме, че спортните успехи на Никол ще продължат и в бъдеще. Пожелаваме и здраве и отлични резултати както в учението, така и на предстоящите ѝ участия.

Доника Боянова Белчева от 3 а клас, отново със златен медал по художествена гимнастика от Международния турнир Златна купа "Локомотив" и Приз "Илиана Раева", който се проведе през изминалия уикенд /20-21 октомври 2018 г./ в тренировъчната зала на Арена "Армеец" в гр. София. Доника е едно от „златните момичета“ в категория девойки младша възраст до 10 години при ансамблите на клуб „Елит“ Стара Загора. Пожелаваме на Доника преди всичко здраве и още много, много спортни успехи!

Учениците от 2"г" клас се включиха в Националната седмица на четенето чрез представяне на любимата си книга.

Националната седмица на четенето учениците от 3 "г" клас отбелязаха с представяне на откъси от художествена и научна литература за деца под надслов "Книгата е чуден дар, книгата е наш приятел.'

И през тази есен кампанията „Национална седмица на четенето“ стартира в нашето училище. Днес, 22 октомври, ученици и учители, отново сме готови да дадем старт на „надбягването“. Първият ден от инициативата премина под надслов „Маратон на четенето“ . В класната стая на открито учениците 4-ти „д“ с желание и ентусиазъм четоха на по-малките си съученици от 3-ти „д“ клас. Третокласниците се състезаваха за най-добро разбиране текста и показаха интереса си не само към книгите от учебната програма, но и към четенето въобще. Националната седмица на четенето продължава и за учениците от другите класове.

На 20 октомври 2018 г. в гр. Стара Загора се проведе XIV-ти турнир по джудо "Недьо Ранчев". Ученикът от 5 "В" клас Николай Петров завоюва първото място и беше удостоен със златен медал! Не прекъсвай поредицата от златни медали, гордеем се с теб! Ученикът от 6"Б" клас Даниел Сандев, също зае първото място в категория до 42 кг и спечели златния медал в тази категория. Както и Добромир Иванов- ученик от 5"Г" клас, който се класира на престижното второ място в категория до 50 кг.

Браво деца, гордеем се с Вас!

Благодарим и на треньора им г-н Антон Атанасов от клуб "Недьо Ранчев" -гр. Стара Загора за успехите на нашите ученици!

 

На 18.10.2018 г. учениците от ІІ- ри клас при ОУ „Кирил Христов”, град Стара Загора посрещнаха баскетболисти от младежкия и мъжкия отбор на баскетболен клуб „Берое”. Състезателите на тима и треньори от школата проведоха демонстративен урок по ФК, включвайки се в инициативата „В час по физическо с баскетболен клуб Берое”.

Със затаен дъх второкласниците следяха как се води топката и как се вкарва кош показано им от трима национални състезатели. Участваха в три щафетни игри. Снимаха се с баскетболистите. Изпратиха ги с аплодисменти.

Много от тях пожелаха да станат част от школата на „Берое”.

На 15 и 16.10.2018 г. второкласниците от ОУ "Кирил Христов"направиха първите си стъпки в програмирането .Те взеха участие в Семинара по програмиране с робота Финч , организиран от Регионална библиотека "Захари Княжески".

Преди броени дни, Доника Боянова Белчева ученичка от 3. А клас, за пореден път спечели два медала на турнира по художествена гимнастика „Панагюрско съкровище” и приз Ренета Камберова, който се проведе в град Панагюрище. Малката гимнастичка, възпитаничка на клуб „Елит” ни зарадва със златен медал в ансамбъла на съчетанието с топки и сребърен – в индивидуалната надпревара при девойките младша възраст до 10 години. Наред със спортните успехи Доника е и отлична ученичка. Пожелаваме и да бъде здрава и още много успехи!

 

На 13 -14 октомври 2018 г. във Велико Търново се Кристиан Александър Лийстръм от 4 "Б" клас се класира на първо място на Държавното отборно първенство за момчета и момичета до 11 години. Честито!

От 05.10- 07.10.2018г. в град Пловдив се проведе Международен турнир по художествена гимнастика "Тракия- Елит".Ученичката от 2 г клас и състезател от клуб "Берое" Христиана Христова Терзиева спечели златен медал и зае първо място без уред в категория деца 2010г . Пожелаваме и още много успехи в предстоящия състезателен сезон!

Бронзов медал спечели Валентин Валентинов, ученик от ОУ "Кирил Христов" и състезател от ШК "Траяна" 2011- Стара Загора с треньор FIDE майстор Боян Тонков от Международния турнир по шахмат в гр. Нова Загора, който се проведе на 07.10.2018г. След оспорвана игра с по-опитни шахматисти, Валентин Валентинов успя да се пребори за престижното трето място във възрастовата група до 12 години от общо 125 състезатели от България и чужбина. Това е втори бронзов медал за него, след като на 12.08.2018г. се класира отново трети на шахматния турнир "Арена Асарел" - гр. Панагюрище.

Основно училище „Кирил Христов“ отново има повод за гордост. Александър Красимиров Джамбазов от 3. А клас е не само отличен ученик, но и успешен тенисист. Класиранията на Алекс през изминалата година са многобройни. Най – престижните са разбира се двете първи места, едно от които е на Държавното отборно първенство по тенис до 10 години в град Плевен на 27-29. 07. 2018 и титлата Шампион на България за тази година. Благодарение на своя труд и упоритост третокласникът завоюва и три втори места, едно трето, което е с особена стойност, предвид на това че съперниците на малкия тенисист са били до 12 години. Последното състезание преди заслужената почивка, в което участва Алекс е на Регионалния турнир по тенис на корт до 12 години в град Стара Загора на 29. 09. 2018, където спечели трето място. Успех на младия тенисист в учението и през новия сезон на корта!

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Светият синод гостуват на Стара Загора. Поводът е честването на 5 октомври -Деня на Стара Загора и на 180 години от рождението на Митрополит Методий Кусев, който с решение на Българската екзархия първи застава на митрополитската катедра през 1895 година.

Точно в 17.00 часа пред парк "Тракия", областният управител Гергана Микова,  нейните заместници Петя Чакърова и Красимир Червилов, заместник-кметът Иванка Сотирова, началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова, началникът на РУО – Стара Загора Татяна Димитрова, учениците от 5 „А” и 5 „В” клас на Основно училище „Кирил Христов”, учениците изучаващи религия към училището, ръководството, учители, родители,  както и старозагорската общественост посрещнаха Чудотворната икона на Света Богородица "Скоропослушница", която идва от Украйна. Освен нея и извезана плащеница, която идва от Яш, Румъния и е стояла върху мощите на св. Петка. Дрехата, донесена от протосингела на Софийска митрополия архимандрит Василий, е подарък от Румънския патриарх Даниил I за Българския патриарх Неофит.

Литийното шествие стигна до храм "Свети Николай", където иконата беше изложена за поклонение. Света Богородица "Скоропослушница" е покровител на онкоболните. От 18.00 ч. в църквата ще бъде отслужен вечерен молебен за тяхното изцеление. "Чудотворната икона на Майка Богородица "Скоропослушница" е копие, изографисано в Света гора през 1893 година, уточни свещеник д-р Йордан Карагеоргиев. Иконата е осветена в манастира "Дохиар", където от 10 век се намира оригиналната чудотворна икона. През 1915 г. това копие е подарено на църквата "Св. Александър Невски" в гр. Ананиев в Украйна. Иконата ще бъде изложена през трите празнични дни за поклонение от старозагорци и гостите на града.

На 29-30 септември 2018 г. нашата ученичка Александра Звездомирова Христова от 3 „Д” клас взе участие в Международния турнир по художествена гимнастика „Sirena Cup”2018 в гр. Задар, Република Хърватска.  Там тя се класира на 1-во място- ансамбъл топка, 7-място- индивидуално без уред и 3-то място – индивидуално въже. Александра представлява СКХГ „Берое” с личен треньор – Палмира Марчева.

Ръководството и колективът на Основно училище ”Кирил Христов” с радост и гордост приемат успехите на своите ученици.

На 24 юни 2018 г. Николай Петров ученик от 5”В” клас  на ОУ "Кирил Христов" участва на Международния турнир по джудо "Топалов" гр. Панагюрище и завоюва ПЪРВОТО МЯСТО и ЗЛАТЕН МЕДАЛ.

На 22 септември 2018г. на Международния турнир по джудо "Никола Петрушев" гр. Пловдив, отново завоюва ПЪРВОТО МЯСТО и ЗЛАТЕН МЕДАЛ.

На 29 септември 2018г. на Международния турнир "45 джудо Габрово" , завоюва поредното ПЪРВО МЯСТО и ЗЛАТЕН МЕДАЛ.

Пожелаваме му още много успехи и да не прекъсва тази златна поредица!

Учениците от 3“В“ клас, мотивирани от класния ръководител г-жа Анна Христова, събираха през лятната ваканция пластмасови капачки. Взеха участие в кампанията:“Пусни капачка! Заедно да дарим радост!“ Средствата ще бъдат дарени на клиника по неонатология към университетска болница “Проф.Ст.Киркович“ Стара Загора. Нека правим добрини! Събирането продължава!

       

На 28 септември 2018 г. ученичката Маргрет Андонова от Основно училище „Кирил Христов” беше удостоена с първото място в конкурса за рисунка на тема „Забавни игри от миналото“ (1 – 7 кл.). Наградата беше връчена от проф. д-р Галя Кожухарова, директор ДИПКУ при Тракийски университет Стара Загора.
Маргрет благодари на своята учителка Златка Колева за това, че е възпитана от нея в любов към България и всичко българско.

На 28 септември 2018 г. в парк- хотел „Москва” – гр. София, двама учители от ОУ „Кирил Христов” взеха участие във финалната международна конференция по проект: „Подготовка на началните учители за приобщаващо образование” 2016-1-BG01-KA201-023670 по програма „Еразъм +”.  Основната цел на проекта е развиване на умения и компетенции за идентифициране на обучителни затруднения и за осъществяване на процеса на приобщаващо образование. Това гарантира прилагането на адекватен подход и намаляването на различията в резултатите от обучението.

За тази цел е проектиран, тестван и пилотиран специализиран наръчник с насоки и упражнения, които да се прилагат от началните учители. По този начин се осигурява адекватен подход за намаляване на различията в резултатите от обучението. Наръчникът включва теория, необходима за идентифициране на затруднения в обучението в неспециализираните училища, практически упражнения и насоки за това как да се  извършват различни дейности в клас и как да си взаимодействат учителите с родители, ресурсни учители и други специалисти. 
На заключителната международна конференция бяха представени целите и резултатите на проекта. Участниците от Турция, Франция, Румъния, Словакия и Испания представиха модела на приобщаващо образование в техните страни. Проф. Тони Чехларова от Институт по математика и информатика към БАН представи „Дигитални ресурси за приобщаващо образование”.

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ "КИРИЛ ХРИСТОВ" - модел за дигитална трансформация на образованието

http://zagoranews.bg/2018/09/20/20-09-2018г-сутрин-с-нас-2-част-оу-кирил-христов/

 

РИОСВ – Стара Загора и ученици от ОУ „Кирил Христов” отбелязаха

Европейската седмица на мобилността

РИОСВ – Стара Загора и ръководството на старозагорското основно училище „Кирил Христов” организираха спортен празник по повод Европейската седмица на мобилността – 2018 за учениците от 5 „в” клас.
Служители от екоинспекцията запознаха участниците с историята, идеята и целите на кампанията. Разказаха им, че втория по ръст замърсител на въздуха в града е автомобилният транспорт и обсъждаха с участниците алтернативните начини за придвижване.
Разделени на три отбора, децата се забавляваха и се състезаваха в организираната от учителите им спортна игра.
За всички участници в инициативата, РИОСВ – Стара Загора осигури награди.
Европейската седмица на мобилността се провежда ежегодно в периода 16-22 септември. Кампанията насърчава използването на алтернативен транспорт за придвижване. Всяка година кампанията е насочена към определена тема. През 2018 г. темата е „Мултимодалност” и ни призовава да съчетаваме и използваме различни видове транспорт за градски превоз на пътници и стоки. Седмицата протича под мотото „Комбинирай, движи се!”.

Материалът е предоставен с любезното съдействие на РИОСВ http://www.stz.riew.egov.bg/RIOSV_Stara_Zagora_i_uchenitsi…

17 септември посрещна със слънчева усмивка деца, родители, учители и гости от ОУ ”Кирил Христов”.  Най-приятната изненада за учениците от първи и втори клас бяха изцяло обновените класни стаи, както и коридорите и фойаета в съответните корпуси, които превръщат училището ни в едно изключително модерно и развито място.

Точно в 9:00 часа тържеството започна с посрещане на родния трибагреник, който е символ на величието и силата на българския народ. Училищният хор с ръководител г-н Иван Поров поздравиха учениците и гостите.  Думата бе дадена на официалните гости: г-н Червилов – зам. областен управител на гр. Стара Загора,  Мария Цоловска - Старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия към РУО гр. Стара Загора, г-жа Нанева и г-жа Донка Вътева – представители на Община Стара Загора, Галентин Караславов – Държавен архив, Даниела Колева – председател на Обществения съвет към училището. Учениците бяха поздравени от името на родителите на всички първокласници. Тържеството продължи с рецитал, в който взеха участие деца от различни класове - от развълнувания и усмихнат бъдещ първокласник, до спокойния и уравновесен седмокласник. Бъдещи първокласници с трепет и вълнение поздравиха своите съученици и приятели. Тържеството продължи с народни танци в изпълнение на ученици от училището. В края на тържествено откриване г-жа Цоловска връчи на директора на ОУ „Кирил Христов” грамота за дългогодишно и ползотворно междуинституционално сътрудничество и партньорство с РУО –гр. Стара Загора. Директорът на училището – Господин Балъкчиев, поздрави всички присъстващи с добре дошли и им пожела една успешна учебна година, изпълнена с много знания и много положителни емоции. На всички ученици пожела неповторими моменти на щастие, на семействата им спокойствие и удовлетвореност от постиженията на децата, на учителите –с любов да открехват пред своите възпитаници вратата към чудния свят на знанието. Здраве на всички и успешна учебна 2018/2019 година!