т

Начало  Актуално  Патрон   Галерия  Контакти

Учебна дейност

График на учебното време

Олимпиади, състезания, НВО

Виртуална библиотека
Училищна документация

Бланки на документи
Проекти

Иновативно училище

Училищна база
Прием

За нас

История
Ръководство
Педагогически персонал
       

Педагогически съветник
Обществен съвет

Училищно настоятелство

Униформи

Изяви на учители 

Изяви на ученици 

Вестник "Слънчогледи" 

Счетоводен отчет

Обществени поръчки
 

Полезни връзки

МОН
РУО Стара Загора
Община Стара Загора
ЗНАМ.bg
Уча се
BG учители

Ученици от Еко клуб „Посланици на природата” към Основно училище „Кирил Христов” взеха участие

в IX-тата Парламентарна сесия на Младежки воден парламент.

На 8.11.2019 г. се откри IX-тата Парламентарна сесия на Младежки воден парламент! Приветствие от името на г-жа Поля Цоновска, кмет на община Долна Митрополия и условен домакин на събитието, поднесе г-н Георги Йончев, зам. кмет на общината. От името на на директора на Басейнова дирекция Дунавски район /БД ДР/ Плевен инж. Петър Димитро с „Добре дошли“ се обърна към участниците Весела Комаревска, която пожела ползотворна работа и весело изкарване на територията на БД ДР. Програмата беше наситена с много интересни дейности. Посещение на Природен парк „Персина“. Запознаване с водолюбивите птици и биоразнообразие. Анализ на водите на река Дунав при Белене с мобилна лаборатория и страхотна еко акция с партньорството на „Океани без отпадъци”, за което Благодарим на БД Дунавски район, РЛ на ИАОС, ръководството на ПП Персина, инж. Стела Божинова и на г-н Bernard Merkx, Waste Free Oceans! Беше извършено почистване на брега на река Дунав като заключителна акция по проект на фондация „Океани без отпадъци“ начело с неговия ръководител Бернард Меркс. Връчване на децата и техните ръководители грамоти „Приятел на Дунав”. След добре свършената работа беше посетен Отдел „Природа“ на Регионален изторически музей– Плевен, където всеки екоклуб представи презентация на тема: „Опазване на минералните води в България”. Успешно представяне на нашия екоклуб „Посланици на природата” в лицето на Симеон Спиров и Виктор Бояджиев- ученици от 6 „В” клас при ОУ ”Кирил Христов”. По- късно вечерта, заедно със своята ръководителка- г-жа Екатерина Йовчева, те представиха дейностите на екоклуба за учебната 2018/2019 г. На 10.11.2019 г. ученици и ръководители се разделиха с тъга и огромна надежда, че съвсем скоро ще бъдат отново заедно!

Благодарим за предоставената възможност на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Басейнова дирекция Дунавски район с център гр. Плевен, Басейнова дирекция Черноморски район с център гр. Варна, Басейнова дирекция Източнобеломорски район с център гр. Пловдив и Басейнова дирекция Западнобеломорски район с център гр. Благоевград.

Архив 2016/2017

Архив 2017/2018

Архив 2018/2019

 

Вълнуващ и незабравим час по Околен свят, на тема- „Разказвам за труда на хората в моето селище’ по проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”, проведоха учениците от 2 „В” клас в зала ПРИРОДА. Гост беше г-н Камен Диков, председател на консултативния съвет по зеленчукопроизводство към област Стара Загора и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите, който акцентира върху производството на здравословни храни в синхрон с природата. Второкласниците коментираха професиите и труда на хората в града и на село и взаимната свързаност между тях.


 

 

 
Във връзка с предстоящия празник 1 ноември – Ден на народните будители при учениците от II „Д“ клас в ОУ „Кирил Христов“ гостуваха деца от ЦДГ №66 „Детски рай“.
Бъдещите първокласници рецитираха, пяха и танцуваха пред домакините. Предизвикаха силни емоции и създадоха ведро настроение в навечерието на празника. Второкласниците споделиха знания за народните будители и възложиха на децата домашна работа да оцветят букет за просветителите. Вълнението беше взаимно. Учениците от II„Д“ клас изпратиха гостите с пожелания за нови срещи.

Посещение на учениците от Основно училище ,,Кирил Христов” Стара Загора в РИМ-Стара Загора по случай 5-ти октомври -Ден на Стара Загора. Организирането и провеждането на обучението е по национална програма ,,Осигуряване на съвременна образователна среда’’, модул ,,Културни институции като образователна среда”. Ръководители на проекта Марияна Тодорова Генчева ст.учител и Георги Павлов Димитров педагогически съветник.

Изминалата седмица в нашето училище беше богата на събития. Едно от тях беше посещението на част от колектива на НУ "Васил Левски" град Лозница, по Национална програма "Иновации в действие" на МОН. Гостите бяха посрещнати от директора - г-н Балъкчиев, който запозна гостите с материалната база, стратегическите цели и приоритетите за развитие, за развитие на обучаващи се в ОУ "Кирил Христов".  В подкрепа на това гостите присъстваха на два иновативни урока в 4.А клас - иновативна паралелка в начален етап с класен ръководител Катя Георгиева. Малките ученици показаха уменията си за работа в екип в час по човекът и природата и подкрепяни от родители показаха наученото за опазване чистотата на въздуха, водата и почвата.  Четвъртокласниците  демонстрираха и уменията си за работа с компютър чрез прилагане на тектообработка върху изучавания учебен материал по литература – „Човекът и лъвът”-българска народна приказка.

 

В Основно училище "Кирил Христов", във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование” - Международният ден на Черно море 31октомври се отбеляза с урок по география, който проведоха учениците от седмите класове в Зелената класна стая. Те подготвиха информация за биоразнообразието, за черноморските страни, за икономическите ползи, които имат от морето, за тяхното партньорството и сътрудничество. По-емоционални се оказаха данните, с които се алармира за замърсяването на водите и нарушеното биологично равновесие, за тревожните данни, водещи към екологична катастрофа. Изготвените табла, макети, рисунки и плакати имаха за цел да разбудят нашето екологично съзнание, защото поколението на тези ученици са бъдещите моряци, еколози, биолози, подводни археолози и много други. Те са тези, които ако пазят, почистват и разумно използват ресурсите, ще имат Черно море за себе си и идните поколения. Гости на събитието бяха, Деница Динева- старши експерт в направление "Управление на отпадъците и опазване на почвите" към РИОСВ- Стара Загора, ръководството на училището, учители и ученици.

На 28.10.2019г. Ученици от 6 и 7 клас при ОУ,,Кирил Христов” посетиха гр. Габрово относно НП,,Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул ,,Културни институции като образователна среда”. Тема на модула ,,Грижи се за науката, не за пари”- възрожденското училище. Учениците посетиха Националният музей на образованието в гр. Габрово имаха и възможността да влязат и разгледат Националната Априловска гимназия, която в момента е средно училище с хуманитарен и чуждоезиков профил в гр. Габрово. Екскурзовод на беседата в Априловската гимназия беше лично директорката г-жа Снежана Илиева Рачевиц, която подари два юбилейни сборника посветени на 170-тата годишнина от основаването на Първото новобългарско светско училище. Учeниците имаха възможността да разгледат и видят Соколовския манастир,, Успение Богородично”, архитектурно- етнографски комплекс ,,Етъра”, както и Шипченския манастир ,,Рождество Христово” гр.Шипка.

 

На гости на Регионална инспекция по околната среда и водите – Стара Загора

 На 28.10.2019 г. група ученици от екоклуб  „Посланици на природата” и участници в европейския проект „Do Best With Waste”  по програма „Еразъм+” Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“,   сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5,  посетиха РИОСВ- гр. Стара Загора. Там младите природозащитници в ролята си на репортери зададоха въпроси, свързани с отпадъците и опазването на околната среда. Учениците се вълнуват от темата, че отпадъците непрекъснато ни заливат и за тяхното почистване не е достатъчен само един ден в годината. На актуалните и по детски открити въпроси, компетентно отговориха Деница Динева- старши експерт в направление „Управление на отпадъците и опазване на почвите”, както и главен юрист консулт- г-жа Ивилина Станева. Младите еколози освен отговори по традиция получиха и подаръци от приятелите си от РИОСВ- гр. Стара Загора.

На 24.10. 2019 г. учениците от 3 и 4 клас ЦДО от ОУ"Кирил Христов" посетиха изложбата "Историческо величие" , насочена към възраждането на българския дух и култура. Тя представя славната ни историята по интересен и съвременен начин - чрез демонстрации и интерактивни занимания, предаващи обичаите, бита и миналото на нашия народ. Децата  наблюдаваха стрелба с лък и демонстрация на древни боеве. Бяха впечатлени от интересните експонати, картини и макети, които връщат времето назад и ни пренасят в далечните времена на величественото българско минало.

На 21. 10 . 2019 г. учениците от 3 г и 4 г клас , с класни ръководители Ц. Янкова и Т. Маринова, придружени от директора на училището Г. Балъкчиев, учителите М. Иванова и С. Тилева и голяма група родители ,посетиха единствения в страната Спасителен център за диви животни в гр. Стара Загора, който е част от дейността на СНЦ Зелени Балкани . Центърът приютява ранени диви животни от цялата страна. За тях се полагат грижи и след като се възстановят се връщат отново в дивата природа. За съжаление някои от животните имат сериозни увреждания и въпреки усилията на персонала не успяват да се върнат в естествената си среда..

Учениците се запознаха с обитателите и дейността на спасителния център. Насочиха вниманието си и към растенията, които се срещат на територията на центъра. Децата дариха средства и станаха осиновители на горските улулици Лулу и Чара .

Посещението е свързано с дейността на училището по образователния проект „Големият лов на растения „ , който е съвместна инициатива на Toyota Motor Europe (www.toyotafund.eu) и Фондацията за екологично образование (www.fee.global), като в България той се управлява за поредна година от Българско Движение „Син флаг”.

Истински боец, истински шампион е Никол Колева от 4. а клас!!! Само в рамките на две седмици малката плувкиня спечели осем отличия, повечето златни. Заслужено получи и плакет за най-добър плувец в нейната възрастова група в цялата страна. Премерила сили на тези две първенства с международно участие в град Бургас, Никол е устремена към нови, още по-големи успехи. Напред и нагоре, много здраве на бъдещата олимпийска надежда!!!

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”.

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”, учениците от 2 „В” клас, с класен ръководител Цветелина Бойчева, се докоснаха до природата в час по изобразително изкуство- разширена подготовка. Гости на часа на открито бяха родители на децата, които с желание ги придружиха . Вдъхновени от прекрасния парк „Аязмо”, свежия въздух и приятната разходка, второкласниците с удоволствие рисуваха животни, на тема-„Пъстър зоопарк”.

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”.

Днес часът по математика за учениците от 6”А” клас при ОУ ”Кирил Христов” беше истинско забавление. Темата на урока: „Намиране на дължина на окръжност и лице на кръг. Практически задачи.”

В парк „Зеленият клин”, учениците се разделиха на пет групи и всяка група получи работен лист. Учениците научиха как да намират възрастта на дърво без да го отсичат, търсиха, радиуси, диаметри, отсичаха дънери, изминаваха път и какви ли не още „сложни неща”... След този час нямаше недоволни и всички се убедиха, че математиката все пак може да бъде много лесна и безкрайно интересна.

Чрез този вид обучение, извън класната стая, учениците откриват връзките между различните предметни области и приложението на изучавания материал в различни аспекти на живота. Провеждането на подобни уроци стимулира учениците към оригинално, критично и креативно мислене. Резултатът от такъв интегриран модел на учене води до развиване на навици за общуване и диалог, работа в екип, мотивиране на децата и активното им участие в учебния процес.

 

 

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”.

На 14.10.2019г. учениците от 2 „В” клас с класен ръководител Цветелина Бойчева проведоха урок по четене в класната стая на открито. В произведението „Есен” на Божидара Ангелова децата разкриха красотата, която носи есента с чудните си багри, вълшебствата на природата и необходимостта на всеки един от нас от нея. Усвояването на знания извън сградата на училището се превърна в незабравим час за второкласниците.

 

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”.

В периода 30.09-4.10.2019 г. Господин Балъкчиев – директор на нашето училище, и Здравко Мочев – старши учител по български език и литература, участваха в курс на обучение „Educative coaching”, провел се в испанския град Валенсия. Събитието бе част от дейностите по изпълнението на проекта „Педагогика в зелено“ по Програма „Еразъм+“, ключова дейност, „Образователна мобилност за граждани”, сектор „Училищно образование”. Курсът се осъществи със съдействието на Esmovia - испанска компания, която е консултант и партньор по проекти за мобилности и в областта на образованието.

Обучението се проведе в офиса на Esmovia, разположен в красивата централна част на Валенсия. В продължение на пет дни разнообразна и наситена програма даде възможност на участниците в курса (единадесет педагози) да се запознаят с особеностите на испанската образователна система и с основните предизвикателства пред образованието в страната. Нашите колеги имаха възможността да участват в изключително интересен двудневен уъркшоп за педагогически практики, воден от психолог от Мадридския университет. Последните дни от престоя бяха посветени на придобиване на непосредствени впечатления от образованието в Испания – чрез посещения на основно училище в район Мислата и срещи с испански учители и специалисти в сферата на просветата. В края на обучителния курс г-н Балъкчиев и г Мочев получиха от Esmovia международни сертификати, които бяха верифицирани и в България от ЦРЧР. Придобитият от колегите ни опит ще бъде използван в реализирането на уроци и други дейности, свързани с изпълнението на проекта „Педагогика в зелено“.

Разбира се, всички участници в обучението имаха възможността да разгледат някои от забележителностите на Вaленсия и да усетят атмосферата на третия по големина испански град. Още за първия ден от престоя любезните домакини бяха предвидили туристическа обиколка из най-атрактивната част на града. Колегите ни видяха и посетиха емблематични сгради и места във Валенсия: Кметството и площада пред него, Градския пазар, музея на коприната (чиято готическа сграда е под егидата на ЮНЕСКО), кулите Серанос, плажа Малвароса. Особен интерес сред гостите от България предизвика една от емблемите на града – Катедралата на Валенсия, в чийто параклис се съхранява Светия граал. Много силно впечатление със своите мащаби и футуристична визия остави и съвременният символ на Валенсия – Градът на изкуствата и науките.

За финал на курса домакините от Esmovia организираха обяд с тийм-билдинг съревнование за приготвяне на традиционното местно ястие паеля. Така престоят на колегите ни в Испания завърши с усещането за ценни впечатления и опит в областта на образованието, с приятелско настроение и с взаимни обещания за бъдещи сътрудничества.

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”.

„Учим за гората“ под това мото се проведе поредната сбирка на клуб „Посланици на природата“ с ръководители Венета Кирковска и Екатерина Йовчева. Гората на България е националното богатство, което трябва да се пази! Учениците се срещнаха с г-н Иван Чергеланов и г-н Данаил Динев от Държавно горско стопанство Стара Загора, които им представиха презентация и филм за лесовъдството. Учениците от ОУ "Кирил Христов" получиха покана да се включат в залесяването със своите учители и родители, организирано от Държавно горско стопанство Стара Загора на 9 ноември /събота/ 2019 г. Интересно, нетрадиционно и вълнуващо премина събитието в зала "Природа". Разбира се има още какво да се научи за гората, за професията на горските служители, за значението на горите и грижите за тях. Очакват още срещи, разговори и общи инициативи с нашите приятели от Държавно горско стопанство Стара Загора.

Щурознайковците от 4 в, 6 в, г, д клас при ОУ "Кирил Христов", посетиха детски научен център за образование и приключения в партньорство със световния образователен ТV канал Da Vinci Learning в МОЛ Галерия. Потопиха се в интригуващия свят на науката и се убедиха, че тя е изключително забавна. Затвърдиха учебният материал по Човекът и природата.

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”, днес в нашето училище настъпи истинско оживление в 4. а клас - иновативна паралелка в начален етап. С много вълнение малките възпитаници на госпожа Катя Георгиева говориха за есента и "Есенният вятър" на Иван Теофилов в часа по литература. Гости на иновативния час, проведен в нетрадиционна обстановка -  малкия двор на училището, бяха родители на децата. Те разказаха на учениците интересни факти свързани с природата и ветровете. С рубриката "Фотоминутка" - "Есента в училищния двор",  четвъртокласниците от 4. а клас впечатлиха с есенните "открития" в двора на училището.

Маргрет Николаева Андонова от V "а" клас при ОУ “Кирил Христов", с класен ръководител г-жа Йовка Янчева, спечели трето място в конкурс за есе на тема "Професии на бъдещето и бъдещето на професиите" по проект К-TRIO 3 (Research in knowledge triangle), организиран от Тракийския университет - Стара Загора и ДИПКУ. Наградата връчи зам.-областният управител г-жа Петя Чакърова в Регионалната библиотека "Захарий Княжески" в Европейската нощ на учените 2019. В литературната надпревара участваха ученици от различни градове на страната.

Прекрасната Кая от 4в клас спечели първо място във 2 Международен фестивал за певческо изкуство "Белканто" 2019г. в Ямбол. Честита поредна победа, Кая!

Ростислав Ганчев Георгиев от 4в клас спечели златен медал за най- добър вратар набор 2009г. в Румъния - Тимишоара. Честито!

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”,  Екоклуб „Посланици на природата” към ОУ „Кирил Христов” с ръководители Екатерина Йовчева и Венета Кирковска проведоха изнесен урок на тема: „Текстови задачи за движение, изучавани в учебните предмети Математика и Човекът и природата и дивата природа”. Урокът беше посветен на 4 октомври- Световния ден за защита на животните. Денят, в който хиляди природозащитници по цял свят и организации за закрила на животните го отбелязват. Началото му е поставено през далечната 1931 г. от участниците в международен конгрес на еколозите, проведен във Флоренция.

Урокът се проведе в Спасителен център за диви животни „Зелени балкани”- гр. Стара Загора. Дейността на Спасителния център на Зелени Балкани е уникална по рода си и единствена за България. Центърът приютява бедстващи диви животни от цялата страна. Тук те се лекуват и след пълното си възстановяване се връщат отново в дивата природа. За съжаление някои от пациентите са със сериозни увреждания, и въпреки положените от екипа грижи, не могат да се възстановят напълно. Такива животни остават за винаги обитатели на Центъра. За тях се полагат ежедневни грижи, за които са необходими допълнителни средства.

"Някога летели ли сте на борда на самолет"? - така започна урокът. Смятаме, че едно от най-големите предимства да пътуваш по въздуха е, че можеш да изминеш голямо разстояние за наистина кратко време. Горе в небето няма светофари или задръствания и всичко става по-бързо. Точно поради тази причина много завиждаме и на птиците. Те нямат нужда от самолетен билет или гориво – просто размахват крила и могат да отидат където си поискат, да видят света от по-високо и по-различно. Вие някога мечтали ли сте да имате способност за летене? Няма ли да е хубаво да можете да поспите още един час сутрин преди да отидете на училище, защото ще знаете, че летите и ще стигнете бързо? Но точно колко бързо? Чудили ли сте се някога коя е най-бързо летящата птица в света... Направо ви казваме, че тази титла принадлежи на сокола скитник. Още по-интересното е, че птици от този вид могат да бъдат намерени навсякъде по света, с изключение на Антарктида. Соколът скитник е граблива птица, която ловува други пернати и дори прилепи. Той лети из небето и може да забелязва плячката си от много високо. След като види храната си соколът може изведнъж да се насочи бързо надолу. Това движение много прилича на гмуркане, само дето скоростта достига до 320 километра в час. Можете ли да си представите това? Помислете за последния път, когато пътувахте по магистрала със семейството си. Ако пътувате в семейната кола с около 80 км/ч това е само една четвърт от скоростта, която един сокол скитник достига по време на своето „гмуркане“. И това е само средната скорост. През 2005 г. е записан истински рекорд на птица от този вид. Тогава този сокол се е движел с цели 390 километра в час. Дори гепардът е по-бавен, представяте ли си?
Пернатите от този вид не просто летят бързо, те могат да изминават огромни разстояния с тази си скорост. Един сокол скитник изминава средно около 24 140 километра за една година, докато ловува или си върши свои други работи. Когато ловува, обикаля определен район на голяма височина, понякога от порядъка на километри. Избира определена жертва и атакува само нея. Атаката започва, когато птицата навлезе с летене в ловния периметър. Тогава соколът скитник започва да пикира и когато наближи, забавя леко скоростта и достига жертвата по типичен за соколите начин – „на игра“ се опитва да я перне с нокти и нарани.
Соколът скитник има много специални характеристики, които му позволяват да лети толкова бързо. От много леки, кухи кости и аеродинамични пера до извити криле и силни гръдни мускули, създадени единствено и само за развиване на висока скорост. Не всичко обаче свързано с такава сила е хубаво. Докато другите птици, които летят по-бавно и полека могат да правят това за дълги периоди от време, соколът трябва да каца и да си почива по-често. Соколът скитник е застрашен вид в България, включен в съответната категория в „Червената книга на република България“.

В краят на урока учениците се включиха в Осиновителната програма на Спасителния център за диви животни, която цели да подпомогне дейността на единствената в страната “болница за диви животни”. Учениците от екоклуб „Посланици на природата” осиновиха розовия пеликан Груйо.

 

Днес по случай празника на Стара Загора -5 октомври, Основно училище "Кирил Христов" се включи в празничното шествие, организирано от Община Стара Загора.

ДНЕС ПРАЗНУВАМЕ ДВОЕН ПРАЗНИК- МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА УЧИТЕЛЯ

И

ОФИЦИАЛНИЯ ПРАЗНИК НА ГРАД СТАРА ЗАГОРА!

Международният ден на учителя се отбелязва на 5 октомври в над 100 страни от света.

 

Официалният празник на град Стара Загора е 5 Октомври. Датата е свързана с княз Александър Богориди, който на 5 октомври 1879 г. полага основния камък за възстановяването на Стара Загора след опустошенията на града в Руско-турската освободителна война (край Стара Загора се водят едни от най-ожесточените сражения). Така тази дата остава в историята на Стара Загора и започва да се чества като официален празник.

 

По повод 5 октомври, празник на Стара Загора, ученици от 4 а, б, г клас към ОУ "Кирил Христов" разказват за родния им град на английски език. Проектите, които изработиха са голяма радост и гордост за учителя им Ива Секулова по английски език.

Чудесни сте, не се отказвайте дори, когато ви е трудно!

Когато мотивацията, желанието за знания, постоянството и усилията имат значение. Повод за гордост на ОУ "Кирил Христов" са отличните постижения по английски език на учениците Жени Дрянова,4г клас, Полина Добрева 4б клас и Даная- Мария Иванова 4 д клас. Момичета успешно издържаха изпит по английски език и получиха  сертификат Изпитът е към Cambridge асоциацията, част от която е и ОУ "Кирил Христов".

 

Детска градина 66 "Детски рай", съвместно с Основно училище ,,Кирил Христов’’ спечели проект

,,Заедно в грижата за ученика’’.


За по- добра приемственост и улесняване на прехода детска градина - училище!

 

Специална настилка, изобразяваща пътно платно със знаци и маркировка ще помага на възпитаниците на старозагорското ОУ "Кирил Христов" да бъдат отговорни. Подарък на малчуганите направиха от СНЦ "Аз съм бъдещето. Пази ме!".
Весел детски празник събра учениците от 4-ти клас, за да се учат и забавляват заедно днес.
Освен оборудването за кабинет по безопасност, децата получиха и две интерактивни игри, които могат бъдат полезни и по време на часовете по математика.
За малчуганите имаше още десетки изненади, усмивки и томбола, която зарадва едно дете с нова тротинетка.
Инициативата на сдружението, което апелира за отговорност и шофьори, и пешеходци, бе подкрепена от Община Стара Загора. Благодарност за начинанието и подаръците изказа директорът на училището Господин Балъкчиев.
Гости на празника бяха представители на БЧК и ОД МВР - Стара Загора, сектор "Пътна полиция" и родители.
Събитието се проведе с финансовата помощ на фирма "ACB Consulting Ltd".

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”,  Еко клуб „Посланици на природата” към ОУ „Кирил Христов” с ръководители Екатерина Йовчева и Венета Кирковска се включиха в европейската седмица на мобилността на 17 септември съвместно с експертите Димка Петкова и Емил Чатов от РИОСВ- гр. Стара Загора.

Кампанията „Европейска седмица на мобилността“ на Европейската комисия се провежда всяка година в периода 16-22 септември и е насочена основно да насърчи европейските общини да въвеждат и подпомагат устойчивия транспорт и начини на придвижване. За 2019 година темата на кампанията е „Безопасно ходене и колоездене“ и се провежда под мотото „Върви с нас!“.

Атмосферното замърсяване представлява главен риск за човешкото здраве в много големи модерни градове. Всеки град се бори с различен тип замърсяване, тъй като замърсителите се влияят от голям брой фактори – естествени и антропогенни. Учениците от еко клуба се разходиха край езерото „Загорка” като научиха начините за намаляване на замърсяването, които включват:  намаляване на превоза и потреблението на горива, преминаване към електрически автомобили, по-екологичен градски транспорт и изграждане на мащабни велосипедни мрежи.

Използвайте алтернативни начини на придвижване…..!

При всяка възможност използвайте алтернативни начини на придвижване, което ще рече да оставите автомобила си в гаража и да пътувате с градския транспорт, скутер, мотопед, велосипед или пеша. Добър вариант за придвижване в града е съседско обединяване и използване на един автомобил от повече хора, както и корпоративната мобилност – организирано придвижване на служителите на фирми към работното им място.

 В края на обучително- информационната разходка, учениците призоваха обществеността да вървят повече пеш или с велосипеди.

 Ходете пеш – движете се!

Намалете употребата на автомобила си, колкото е възможно! Редовното ходене пеша оказва благотворно влияние върху здравето Ви. Това е съществена част от Вашият принос към опазване чистотата на атмосферния въздух. Води до намаляване на задръстванията, шума и произшествията. Движете се – внесете промяна в себе си и околната среда.

Разпространявай идеята!

Споделете тези идеи в работа,  училище, сред приятелите. Разпространявайте идеята! Стъпка по стъпка, дайте своя принос за опазване чистотата на  въздуха в нашия град.

Учениците, които са използвали велосипед или са дошли пеш на училище, получиха награди от РИОСВ- гр. Стара Загора.

 

Точно в 8:30 часа с вдигане на българското знаме и химна на България започна новата 2019/2020 учебна година в Основно училище „Кирил Христов”. Училищното звънче призова децата и през тази година да откриват нови знания, най-развълнувани и трепетни бяха първолаците. Те за първи път прекрачиха големия свят, който им предстои да опознават тепърва. Радостта от празника беше споделена с гостите: г-жа Гергана Микова- областен управител на Стара Загора, полковник Горчев – заместник командир на Тунджанска бригада, г-жа Десислава Нанева- старши експерт в община Стара Загора в отдел образование, г-жа Валя Сотирова- главен уредник на къща -музей „Гео Милев” и г-жа Даниела Колева- председател на обществения съвет при ОУ „Кирил Христов”. С много песни, танци, стихове и поздравителни адреси премина откриването. В края на празника г-н Балъкчиев- директор на училището пожела много здраве и успехи по пътя на знанието и по стара българска традиция поля менче с вода на първокласниците.

 

  Уважаеми ученици, родители, колеги, Основно училище „Кирил Христов” спечели като партньор още един европейски проект по програма „Еразъм+” Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“,   сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5

с начало: 1.09.2019 г. и край: 31.08.2021 г. на стойност 30 300 евро. Координатор на проекта е Португалия. Координатор на проекта за България е г-н Здравко Мочев- старши учител в ОУ „Кирил Христов”.

 „Да направим най-доброто с отпадъците“ е съвместен проект между училища-партньори от България, Турция, Румъния, Италия, Полша и Португалия. Този проект поема ключова роля, като обръща внимание на приноса за устойчиво управление на отпадъците в училището. Екологичният език позволява на учениците да научат устойчивия процес чрез намаляване, повторна употреба и рециклиране на материали. Чрез съгласувано управление на природните ресурси и моделиране на навиците за потребление може да допринесе за устойчивостта на начина на живот и околната среда. Учениците ще имат мултидисциплинарно обучение, което допринася за развитието на екологични умения, критично разбиране на света и на новите технологии, подобряване на интегралното формиране на екологичните граждани.

 

КРИТЕРИИ ЗА ПОДБОР НА УЧАСТНИЦИТЕ:

1.      Кандидатите да са ученици на ОУ „Кирил Христов“- от шести клас за учебната 2019/2020 година.

2.      Да представят заявление за участие в проекта от името на родителя

3.      Мотивационно писмо на английски език от името на ученика

4.      Да са съгласни да настанят в семействата си ученици от други държави по време на мобилността в България, която ще се проведе март 2021 г.

5.      Кандидатите да се явят на събеседване пред комисия за определяне нивото на говоримо владеене на английски език

6.      Да имат мотивация и готовност за участие в работни ателиета извън редовните часове в училище, да участват в организацията и провеждането на мобилността в България и в другите държави по проекта, в подготовката и реализацията на финалната конференция за споделяне на резултатите от проекта и други допълнителни дейности в рамките на проекта до неговото приключване през 2021 г.

7.      Документите се приемат в канцеларията на училището до 27 септември 2019 г.

 

Уважаеми родители, каним Ви да присъствате на първата родителска среща за учебната 2019/2020 година. Срещата за втори, трети, четвърти, шести и седми клас ще се състои на 19 септември от 18:00 часа. Очакваме Ви!

От ръководството

               

 

 

Проект „Педагогика в зелено“- 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1

„Образователна мобилност за граждани”  сектор „Училищно образование”

Уважаеми родители, ученици и приятели, Основно училище „Кирил Христов” спечели проект ”Педагогика в зелено” по програма Еразъм Плюс.

 Целта на проекта е чрез повишаване  квалификацията на четири педагози да се стимулират промени, които да модернизират нашето училище и въведат иновации в образователната среда и начините на преподаване. Желанието  ни е да подготвим учители, които да генерират промяната  и подготвят своите колеги за нея, интегрирайки  нови методи и инструменти на преподаване в нетрадиционна среда. Друга цел на европейската квалификация е придобиване на умения за адаптиране на учебното съдържание и образователната среда, основани природата и нейното опазване.

Европейската квалификация на учителите цели интереса и позитивното отношение на учениците към учебния процес.  Мотивацията им за работа  ще позволи на учителя да открива техните таланти. Осигуряването на квалифицирани педагози ще доведе до по-добра атмосфера в учебния час, активни участници и откриватели  в образователния процес. Прилагането на нови иновативни подходи като игрови подход, експеримент, откривателство са предпоставки за самостоятелно учене, оценяване и самооценяване. Поставените задачи и ангажираността на учениците в час ще стимулират тяхната отговорност и отчетност към учебния процес  като цяло. Реализацията на тази цел е стимул за учащите за включване в национални  и международни състезания, олимпиади. Новият подход на преподаване цели премахване на негативното отношение към училището и липсата на мотивация за учене у ученика. Повишаване  ефективността на училището като образователна институция. Усвоените нови ресурси и инструменти за работа  от педагогическите специалисти водят до трайни академични знания  по различните  учебни дисциплини.

Освен да осигури квалифицирани специалисти и повиши качеството на образование, тази европейска квалификация цели създаването на контакти на учителите извън рамките на училищната институция и създаване на връзки  между училището и образователни институции от други европейски страни.

За целите на проекта сме подготвили онлайн анкета, която можете да попълните тук:  https://forms.gle/f9RjK2ELoF9TRdQ6A

 

Във връзка с Проект „Педагогика в зелено“- 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1, „Образователна мобилност за граждани”  сектор „Училищно образование” на 5 юни учениците от клубовете „Посланици на природата“ от V „В“ и VI „А“ клас –иновативна паралелка към Основно училище „Кирил Христов“- Стара Загора с ръководители г-жа Екатерина Йовчева и г-жа Венета Кирковска отбелязаха Световния ден на околната среда. Празникът бе съпътстван с игра-презентация „Пътуване във времето“, въпроси, казуси и обещания за по-отговорно отношение към средата, която ни заобикаля. Отново на гости на любознателните и изобретателните деца бяха приятелите им от: БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ – гр. ПЛОВДИВ - Цветелина Кънева- директор, Лиляна Бърганова и Марин Маринов- експерти. От РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ- СТАРА ЗАГОРА- Диана Вълканова- Началник отдел „Контрол на околната среда“ и Станислав Русев- специалист към Регионална лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда. От РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ ПО ОБРАЗОВАНИЕ- СТАРА ЗАГОРА- Кузман Кузманов- старши експерт по природни науки, както директора на училището г-н Балъкчиев, зам. директорите г-жа Йотова и г-жа Манджукова.

Малки и големи се забавляваха и така неусетно премина събитието. Инициативата завърши на любимото за всички място за отдих „Зеления к лин“. Учениците и техните ръководители посетиха лабораторията за измерване на чистотата на въздуха, намираща се на „Зеления клин“ и заедно с г-н Станислав Русев- специалист от Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда на практика отчетоха състоянието на въздуха.

Обогатени с нови знания и убедени в това, което правят, младите природозащитници обещаха да се срещнат отново в началото на учебната година. Учениците получиха грамоти и подаръци от институциите.

 

 

Проект „Педагогика в зелено“- 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1

„Образователна мобилност за граждани”  сектор „Училищно образование”

Във връзка с проекта беше отбелязан на Световния ден на околната среда. Учениците от 6 г клас поканиха гостите от БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ – гр. ПЛОВДИВ - Цветелина Кънева- директор, Лиляна Бърганова и Марин Маринов- експерти. От РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ- СТАРА ЗАГОРА- инж. Диана Вълканова- Началник отдел „Контрол на околната среда“ и Станислав Русев- специалист към Регионална лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда. От РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ ПО ОБРАЗОВАНИЕ- СТАРА ЗАГОРА- Кузман Кузманов- старши експерт по природни науки,  както директора на училището г-н Балъкчиев, зам. директорите г-жа Йотова и г-жа Манджукова на своя урок по география и икономика на тема "Океаните на Земята". Предварително сформираните екипи разказаха за всеки един от океаните- Арктичен, Индийски, Атлантически и Тихи. Представиха информация за местоположението на океаните, особеностите на релефа, климата и организмовия свят. Основно внимание и с голяма тревожност те обърнаха на въпроса за опазването на екологичното равновесие в Световния океан. По покана на г-жа Недка Атанасова гост на урока беше Капитан далечни плавания Калин Христов, баща на учениците от класа Ива и Калоян. Така неговия емоционален разказ направи разходката през морета и океани вълнуваща и незабравима. Снимките от личния му архив на красивата морска шир, интересните истории за пирати и акули, за отпадъците дори и в дълбоководните падини, за държавните политики и международни конвенции, впечатлиха учениците. Те задаваха въпроси, правеха изводи и се надпреварваха да дават примери за последиците от необратимото замърсяване на океаните. Урокът завърши с обещанието на децата да пазят чистотата на сушата и водата на нашата планета, защото тя е наш общ дом.