Начало  Актуално  Патрон   Галерия  Контакти

Учебна дейност

График на учебното време

Олимпиади, състезания, НВО

Виртуална библиотека
Училищна документация

Бланки на документи
Проекти

Иновативно училище

Училищна база
Прием

За нас

История
Ръководство
Педагогически персонал
       

Педагогически съветник
Обществен съвет

Училищно настоятелство

Униформи

Изяви на учители 

Изяви на ученици 

Вестник "Слънчогледи" 

Счетоводен отчет

Обществени поръчки
 

Полезни връзки

МОН
РУО Стара Загора
Община Стара Загора
ЗНАМ.bg
Уча се
BG учители

Учениците от 2”В” и 5”А” класове изготвиха табла и постери, посветени на опазването на природата и начините за пестене на енергия. Ръководството на ОУ’ Кирил Христов”- г-н Балъкчиев и г-жа Йотова се запознаха с работата на участниците в проекта „Климатът и aз- пестим енергия в училище”. Разбира се, най-интересното, полезното и забавното тепърва предстои!

Архив 2016/2017

Архив 2017/2018

Архив 2018/2019

 

Промяната в мисленето на хората по посока към грижа за природата и всекидневни действия за опазването й.
Филм на такава тема изгледаха учениците от 6 А, В и Г клас при Основно училище „Кирил Христов“ в Народна обсерватория- гр. Стара Загора с внимание и интерес.
Важността и актуалността на проблема бе обсъден и дискутиран с класните им ръководители – г-н Мочев, г-жа Йовчева и г-жа Кирковска, участници в проекта „Да направим най-доброто с отпадъците“- европейски проект по програма „Еразъм+” Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“, сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5.
Всички се обединиха около това, че е време „омагьосаният кръг“ с отпадъците в населените места и сред природата да се „прекъсне“.

Основно училище „Кирил Христов” с дълбоко прискърбие съобщава, че на 21.01.2020 г., след кратко боледуване почина дългогодишния наш колега, учител и приятел Минчо Минчев. Той ще остане завинаги в нашите сърца. Дълбок поклон пред паметта на Минчо Минчев! Почивай в мир!

Поклонението ще се състои

на 22.01.2020 г. (сряда) от 9.30 ч.

в Ритуалната зала на гробищен парк край село Хрищени.

 

ИНТЕРЕСНО И ПОЛЕЗНО

Във връзка с проекта „Да направим най-доброто с отпадъците“- европейски проект по програма „Еразъм+” Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“, сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5, учениците от 2”В” клас и по-големите им съученици от 5”А” клас с интерес участват в инициативите, свързани с проекта „Климатът и аз- пестим енергия в училище”. Енергийните екипи изгледаха филмчета, на теми свързани с опазването на чистотата на въздуха. Под ръководството на госпожа Цветелина Бойчева и госпожа Венета Кирковска малките природозащитници дискутираха причините за климатичните промени и заплахите за биоразнообразието и човека от глобалното затопляне. Всички с интерес очакват новите събития, посветени на природата.

На 15.01.2020г, по повод 125 год. от рождението на Гео Милев, учениците от IIд клас с ръководител Галина Христозова, посетиха къща - музей "Гео Милев". Там те се запознаха с интересни факти от биографията на поета.   Беше прожектиран филма "Стъпки по стълбите", в който Леда Милева разказва за живота на баща си. Учениците посетиха и поднесоха цветя на паметника на Гео Милев.

На 13.01.2020 г. учениците изследователи от 3г и 4г клас на ОУ "Кирил Христов" навлязоха в света на растенията и животните.
Третокласниците представиха проекти на тема "Хранене на животните ".
Четвъртокласниците показаха своите хербарии и обясниха как са ги изработили. Обменената между учениците информация обогати представи им за растителните видове и тяхното разнообразие, за взаимовръзките между растенията и животните. Тази дейност е свързана с работата по проекта "Големият лов на растения".


#thegreatplanthunt#TGPH#FEE#ToyotaEurope#БългарскоДвижениеСинФлаг

В по-различен час по Човекът и природата участваха учениците от 4 в клас с класен ръководител Анна Христова в НАО “Юрий Гагарин“ , Стара Загора.

Осъществихме много вълнуващо виртуално пътуване из Слънчевата система: разходихме се до Луната, посетихме орбитална космическа станция, наблюдавахме съзвездията в нощния небосвод.

Интерес предизвика и телескопът за астрономически наблюдения на небесните тела.

Учениците с любопитство сравниха теглото си на Земята, Луната и Марс.

Заседание на ПС на 14.01.2020 г. от 17:30 часа    заповед

Заповед № 883-306 / 10.01.2020 г. / На основание чл.259 /1/ от ЗПУО и във връзка с приключване на

учебната 2019/2020 година    заповед

Годината започна с успехи за възпитаниците на ОУ ,,Кирил Христов“

По традиция Новата календарна година започна с отличия за нашите ученици. Този път те са за Амелия Маринова, Елена Павлова и Росен Василев от 7"В" клас и техният ръководител г-жа Венета Кирковска участвали в Национален конкурс провел се в град Бургас. Добрата вест за призовото място буквално в първите дни на 2020- 3 януари!

Малките художници, умело консултирани от г-жа Кирковска, завоюваха 1-во място в оспорвана надпревара със свои връстници от цялата страна. Темата на състезанието бе: ,,Минало и настояще в бъдещето. Образованието през погледа на един учител". Наградата не е първа и няма да е последна, разбира се! Учениците с нетърпение чакат да се включат в поредната битка, от която да излязат победители! Началото на наградите за учениците от ОУ ,,Кирил Христов“ е поставено!

 

Уважаеми родители и приятели на ОУ „Кирил Христов”, по случай настъпването на Коледа и Нова година приехме скъп гост в нашето училище- добрия старец Дядо Коледа. Той пристигна от далечна Лапландия точно при нас, защото разбрал за трудолюбието, любознателността, постиженията и задълбочените знания в различни области на нашите ученици през изминалата година.
Дядо Коледа пожела на всички ученици, учители и родители, мир, любов, здраве и успехи във всяко начинание!

Ръководството на Основно училище „Кирил Христов” Ви пожелава в коледната нощ сиянието на Божията звезда,
да вещае за Вас хармония, здраве и доброта!

Светли празници!

      

И тази година учениците от ОУ "Кирил Христов " се включиха в изложбата- конкурс за сурвачка и рисунка "Сурва весела година!", организирана от Центъра за подкрепа за личностно развитие и община Стара Загора.
Грамоти за отлично представяне получиха: Матея Косева -1в клас, Христо Демирев - 1д клас, Мария Димитрова - 3б клас и Ивайло Косев - 3г клас.

Отново медали и грамоти за участие в "Моята Родина"

За пореден път ученици от ОУ "Кирил Христов" участваха в националното състезание "Моята Родина"- първи кръг. Техните знания за историята на България / Средновековие и Възраждане / бяха оценени от журито, което ги награди с медали и грамоти. Очакваме с нетърпение втория кръг през месец февруари 2020г.

 

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование” на 18.12.2019 г. учениците от 2 „В” клас проведоха открит урок по Околен свят в зала „Природа”. Второкласниците работиха по групи и коментираха промените, които настъпват в живата природа с промяната на климата през сезоните.

 

Успешно представяне на учениците от ОУ ”Кирил Христов” в международния турнир „Математика без граници”.


В есенния кръг на седмото издание на турнира „Математика без граници” участваха 24 000 ученици от 18 страни: Австралия, Азербайджан, Афганистан, България, Виетнам, Естония, Казахстан, Киргистан, Македония, Малта, Нигерия, Румъния, Русия, Словения, Турция, Украйна, Узбекистан, Филипините и Естония.
За учениците от нашето училище с изявен талант по математика, това беше истинско предизвикателство, завършило с успех. Малките математици постигнаха впечатляващи резултати. Явили се за първи път на състезание с такъв мащаб, достойно се представиха всички участници от 1. до 7. клас на училището. Сред тях с най-ярки постижения и носители на медали са: Здравко Константинов Боев – 1.д клас, бронзов медал, Александър Бориславов Борисов – 2.а клас, сребърен медал, Николай Антонов Иванов – 2.б клас, бронзов медал, Кристина Илиева Пандева -2.в клас, сребърен медал, Никол Димитрова Найденова – 2.г клас, бронзов медал, Петър Пламенов Петков – 4.а клас, бронзов медал, Полина Иванова Добрева – 4.б клас, бронзов медал, Антония Боянова Анастасова – 4.в клас, бронзов медал, Диян Йорданов Колев – 4.д клас, бронзов медал, София Валентинова Янева – 4.д клас, бронзов медал, Ели Станимирова Стоянова – 5.б клас, сребърен медал.
Основно училище „Кирил Христов“ се гордее със своите математици. Успехът им е поредно доказателство за нивото на обучение. Ежедневната и интензивна работа на педагогическите специалисти за развиване способностите на учениците, издига все повече престижа на училището, училище доказало и заслужило своя авторитет сред старозагорската общност.

Честито на победителите!
С пожелание за успешна подготовка за следващия зимен кръг на турнира и още по-големи постижения!

 

 

Заповед № 848- 271/ 13.12.2019 г. на Директора на ОУ "Кирил Христов"- гр. Стара Загора          изтегли от тук

 

ПЪРВА МОБИЛНОСТ ПО ПРОЕКТ "ДА НАПРАВИМ НАЙ-ДОБРОТО С ОТПАДЪЦИТЕ"- европейски проект по програма „Еразъм+” Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“, сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5

 

В периода от 01.12. до 06.12.2019 г. представители на ОУ «Кирил Христов» гр. Стара Загора посетиха столицата на Турция Анкара по повод първата среща на страните участнички в Европейски проект «Да направим най-доброто с отпадъците».
Проектът е по програма «Еразъм+» Ключова дейност 2 – «Стратегически партньорства», сектор «Училищно образование», проекти за «Партньорства за училищен обмен». Това е съвместен проект за устойчиво управление на отпадъците в училище, моделиране на отговорно отношение към околната среда и природните ресурси, развитие на екологични навици, интеркултурно взаимодействие, обмяна на добри практики. Партньори са шест европейски училища от България, Турция, Румъния, Италия, Полша и Португалия. Проектът стартира на 1.09.2019 г. и ще завърши на 31.08.2021 г, а средствата за мобилности и училищни дейности, отпуснати от програма «Еразъм+» на всяка от страните, са в размер на 30 300 евро. Координатор на целия проект е г-н Руи Сантос, учител по английски език от гр. Еспосенде, Португалия.
Представители на училището ни на първата среща на партньорите в Анкара бяха учениците Стелияна Кайрякова, Мартин Петров (VI-а клас) и Константин Желев (V-а клас). Като ръководители на групата присъстваха г-н Здравко Мочев – координатор на проекта за ОУ «Кирил Христов», и г-жа Биляна Иванова – старши учител начален етап на основното образование. Срещата премина под мотото „С грижа за водата“.
Програмата на участниците беше невероятно наситена и изпълнена с интересни и разнообразни еко-дейности, посещения на музеи, дворци и забележителности в Анкара и Кападокия, но най-вече с незабравими преживявания и искрени приятелства.
Началото на срещата бе поставено с посещение на училището домакин Kardesler Kumhuriyet Ortaokulu, което посрещна участниците в проекта с всички свои ученици и учители, начело с директора на училището г-н Кокхан Алпай. Пред гости и родители бе представена богата програма от традиционни песни и танци. Своето участие в събитието имаха и деца със специални образователни потребности, които откриха празничния концерт. Приветствия поднесоха координаторът за Турция г-жа Сечил Акчай и ученици, включени в проекта. Особено атрактивно за гостите бе изпълнението на група деца, които използваха музикални инструменти, направени от отпадъчни материали.
След това гостите посетиха кмета на столичната община Кечийорен г-н Тургут Алтинок, който представи местната стратегия за управление на отпадъците и оказа изключително съдействие на участниците в проекта за достъп до няколко интересни обекта. За всеки гост бе предвиден и специален подарък от г-н Алтинок, а събитието бе отразено от местна телевизия, от пресата и в личната фейсбук страница на кмета.
Следобедът бе предвиден за посещение на двореца Estergon, аквариума Vega и зоологическата градина на Анкара. След завръщането си в училището домакин, учениците представиха презентации за своите градове и училища и се запознаха с видеото «Водно предизвикателство“, подготвено от турските ученици, което показваше нагледно ежедневието на деца, използващи минимално количество вода с цел да бъде пестена.
Вторият ден премина с посещение на най-голямата водна пречиствателна станция в Турция Ivedik, където ученици и учители имаха възможност да се запознаят с технологията за пречистване на водата от няколко язовира за нуждите на 5-милионния град, както и да видят отблизо най-интересните етапи о процеса. По-късно домакините и техните гости разгледаха и модерното депо за преработване на битови отпадъци в Mamak. съвременните технологии и високите стандарти там позволяват рециклиране на 85% от постъпващите отпадъци, Добиваният от тях метан се използва за отопление на огромен мол и еко оранжерии.
Разходката продължи с посещение на забележителния музей на Анатолската цивилизация в замъка Анкара, в който са изложени над 70000 експоната в 30 зали.
В края на деня се проведе и работна среща на екипите за уточняване графика на бъдещите мобилности и съпътстващите ги дейности.
На следващия ден учениците взеха участие в подготвените от домакините „водни работилници“ в класните стаи на училището. Децата се включиха в интересни дейности за изработване на украса и художествени произведения с използване на водата по различни начини. Най-голям интерес сред всички предизвика техниката за рисуване ебру и красивите изображения, създавани чрез нея. Учениците разгледаха изложба от предмети и играчки, направени от отпадъци, както и кът с постери и рисунки, посветен на водата и нейното опазване като част от проекта «Да направим най-доброто с отпадъците».
В следобедните часове всички гости посетиха мемориалния комплекс на Мустафа Кемал Ататюрк. Учениците имаха възможност да се запознаят отблизо с личността на основателя на Република Турция, с неговото дело, с най-новата история на страната и нейното европейско утвърждаване. Последва посещение и в една от емблематичните сгради на Анкара – голямата Коджатепе джамия.
Денят завърши с гостуване в турски семейства за учениците и с вечеря с традиционна турска жива музика за учителите.
Предпоследният ден бе сред най-вълнуващите от престоя в Турция, защото учениците и техните ръководители посетиха, макар и за няколко часа, „земята на красивите коне“ – Кападокия. Сред причудливите форми на природата участниците имаха възможността да разгледат някои от запазените уникални скални църкви, подземни жилища, забележителен със своите изящни творби музей на керамичното приложно изкуство. А всичко наоколо бе украсено и с първия за годината сняг, превърнал Кападокия в още по-приказна страна и донесъл много емоции на международната детска група. Денят премина изцяло под знаците на възхищение от чудесата на природата, преклонение пред уникалното културно наследство и искрено приятелско настроение.
Петък беше ден за посещение на още едно депо за отпадъци, представящо по забележителен начин основната идея на проекта «Да направим най-доброто с отпадъците» в действие. Тук всички с удивление видяхме богата и отлично устроена библиотека, създадена изцяло с .... книги от сметищата. Невероятно е усещането да държиш в ръка любима книга, разбирайки, че тя е била захвърлена, но върната за нов живот от находчиви и отговорни хора, които може би никога не забелязваме.
Участниците в проекта станаха свидетели и на още нещо уникално тук. Те се насладиха на половинчасов фолклорен концерт на музиканти ентусиасти от депото за смет, чиито инструменти са намерени сред отпадъците или създадени с много въображение от отпадъчни материали.
В следобедните часове се състоя и конкурсът за избор на лого, което да бъде емблемата на проекта за целия му период. В гласуването участваха децата от всички страни, а най-голям актив събра идеята на едно от момчетата на училището домакин.
Денят завърши с кратка разходка до замъка Анкара и из красивата старинна част на столицата – отлична възможност за интересни сувенири и подаръци.
Най- емоционалното събитие обаче бе прощалното парти, на което присъстваха всички гости; ученици, учители и родители от страна на всеотдайните домакини. Връчени бяха специални сертификати на всички участници в проекта, разменени бяха много подаръци. Координаторите от страните партньори имаха възможност да изкажат сърдечна благодарност от името на своите екипи към домакините, превърнали с безкрайна искреност, добронамереност и отдаденост седмицата в Анкара в незабравимо преживяване, което учи, обединява и насърчава.


 

Шестокласници от ОУ „Кирил Христов“ бяха отличени на националното математическо състезание „Многознайко- млад математик"- I кръг. Победителите са: Симеон Спиров, Виктор Бояджиев от 6“В“ клас, Калоян Стефанов, Мартин Петров- 6“А“ клас, Виктория Иванова- 6 „Г“ клас и Джесика Петкова- 6“Д“ клас. Сребърни отличия получиха: Вероника Ганева и Митко Бараков – 6“В“ клас, Мария Добрева и Камелия Бинева- 6“Г“ клас. Бронзови медали спечелиха: Тихомир Георгиев- 6“А“ клас, Валери Иванов, Пламена Колева и Николай Николов от 6“Б“ клас, Кристияна Колева и Ивайло Иванов- 6“В“ клас, Сиана Сивова и Стела Стайнова- 6 „Г“ клас.

Честито на отличените ученици!

Третокласници от ОУ „Кирил Христов“ бяха отличени на националното математическо състезание

 „Многознайко-млад математик"- I кръг.

3„Д„ клас –класен ръководител Д. Делчева

Златен медал: Алейна Рамадан Ахмед, Белослава Веселинова Симеонова, Виктория Димитрова Петрова, Габриела Мартинова Първанова, Христина Валентинова Михайлова

Сребърен медал: Николета Ясенова Петрова
Грамота за участие: Александър Светлозаров Нешков, Атанас Петров Димитров, Неделина Христова Стоева, Теодор Евгениев Тодоров

3„А„клас- класен ръководител Т. Христова

Златен медал: Михаил Ивов ,Димана Динева, Петър Стоянов ,Петър Генов ,Кристиана Янкова, Йоана Динкова, Христо Георгиев
Сребърен медал:Симеон Мушников
Бронзов медал:Илияна Грудева, Даниел Цветков

Браво! Напред и нагоре!

 

 

11 декември- международен ден на планините

Това, че планините в България са изключително богатство е безспорен факт, познат на мнозина. Забавно и ползотворно се оказа проучването и представянето на информация за тях от учениците от шестите класове, които се включиха за пореден път в инициативите по проект „Педагогика в зелено“ 2019 – 1- BG01-KA101- 061869 по Програма „Еразъм +“ ключова дейност КД1 „Образователна мобилност за граждани“ сектор „Училищно образование“.

Самостоятелно или като екипна работа по класове бяха изготвени албуми, географски паспорти, постери и табла за планините. Част от материалите се представиха и в електронен вариант.
В началото на м. Декември учениците предадоха на своя учител по география и икономика Н. Атанасова готовите разработки. Най-добрите бяха представени на останалите участници в мероприятието на 11 декември 2019 в зала Природа.
Систематизиран и прецизно оформен албум на планините Рила, Стара планина, Родопи и Пирин представиха учениците от 6 а клас. Информацията, която са подбрали има основни компоненти, по които са характеризирали планините и те са: местоположение, релеф, климат, особености на релефа, защитени територии
/ Национални паркове и резервати/ и представители на флората и фауната. Сериозно внимание учениците поставят на вертикалната зоналност при растителността и опазването на растителните видове- бук, дъб, смърч и ела, на представителите на средноевропейската и евросибирската фауна- дива коза, елен, мечка, орел, дрозд и др. Отличната работа на Деница, Мария Колева, Калоян , Пламена и Ивайла беше харесана от всички ученици и те получиха много похвали за съдържанието и оформлението.
Слави от 6 д клас се е спрял на информация за чудната планина Родопи. „Който не видял Родопите през живота си, той не е видял България”е мотото под което е оформен неговия албум. Съучениците му Валентин и Стефани са впечатлени и разказаха за Пирин и Рила. Разказаха любопитни факти за имената на върховете.
Интересни се оказаха Географските паспорти на Пирин, Витоша и Стара планина, които са екипна работа на ученици от 6 г клас. Учениците от същия клас Мария, Камелия, Мая и Сияна оформиха и интересни табла. Обърнаха внимание, че част от снимките са от национални паркове и резервати. Учениците бяха впечатлени от факта, че макар и малка по площ нашата страна се нарежда на едно от челните места по броя на Националните паркове, резервати и защитени територии. Към тази информация допълнения направиха и Гергана и Даная от 6 б клас за своите книжки за Пирин и Стара планина.
Голяма активност в събирането и поднасянето на информация показаха учениците от 6 в клас - Симеон, Митко, Виктор, София, Вероника, Рая и Габриела. Част от тях разказаха за хубавите преживявания по време на семейните екскурзии и походи. Припомниха за поддържането на чистотата на планините и реките, което зависи от всички нас. Най-добре се представиха Вероника с албум за планината Пирин и Симеон с комбиниран албум за планините с превод на информацията на английски език. Една от неговите лични мисии ще бъде да разказва на свои познати от чужбина колко уникална и разнообразна е нашата природа. Това е така, защото децата могат да са най- дейните и отговорни посланици на природата по света!
Разнообразната и полезна информация за планините обогати знанията на учениците , но най-хубавото беше обещанието дадено от тях да обичат, познават и пазят планините. Представителите от всички класове избраха финалните думи от албума на 6 а клас: „Планините ни учат, че не всичко на този свят може да бъде рационално обяснено!” за повод за размисъл и природосъобразно поведение към природата в България.

Предколедни вълнения в ОУ „Кирил Христов” Стара Загора

Отминалата сряда - 11.12.2019 г., беше и за учениците и за учителите от ОУ „Кирил Христов” Стара Загора напрегнат и изпълнен с много вълнения ден.

В началото на деня, учениците от ІІІа клас с класен ръководител Теменужка Христова и от ІVв клас Анна Христова отбелязаха Международния ден на планината. За да подкрепят съвместната инициатива, от ТД „Сърнена гора” Стара Загора специални гости на учениците бяха Ваня Петкова – секретар на туристическото дружество и Милен Миланов и Петя Кънчева от Клуб по спортно ориентиране „Сърнена гора”. Гостите и учениците проведоха своеобразна демонстрация по спортно ориентиране в двора на училището. Г-жа Ваня Петкова – секретар на дружеството, официално покани учениците за участие в Зимен снежен фестивал, провеждан ежегодно през м.февруари на връх Бузлуджа. Гостите от ТД „Сърнена гора” предложиха на директора и други съвместни прояви, с участие на възпитаници от училището като: походи и извънкласни дейности, с туристическа насоченост сред природата.

Паралелно на тази инициатива, в Голямата конферентна зала „Кирил Христов” се проведе среща с Гочо Митков Гочев – една интересна за децата личност – детски писател, поет и в същото време служител в РУ на МВР – Гълъбово. Четвъртокласниците бяха силно впечатлени от това, как един „жив полицай”, според тях, може да пише детски стихове. Той представи детската книжка със стихове „Патешка математика”, която предизвика много въпроси у децата, учудващо „зрели” за тяхната възраст. Интерес предизвикаха стихотворенията „Весела граматика”, „Лесна география” и разбира се „Патешка математика”. Ползата за учениците от срещата с полицая – поет и писател беше, че се предизвика голям интерес към книгите и ползата от четенето.

Друга група ученици пък посетиха Регионална библиотека „Захарий Княжески”.

Всички инициативи са свързани с провеждането на Национална седмица на четенето 2019 провеждана под мотото „Да четеш е модерно”.

Привечер, учителите от ОУ „Кирил Христов” Стара Загора гостуваха предколедно на Митрополит Киприан.

Владиката на Старозагорската епархия, като духовен водач, прие 60 учители в реновираната зала на митрополитския дом, благослови и разговаря с всички, като изрази благодарност към училището, че само тази година обучаващите се ученици в по учебната дисциплина История на религията – са 110, разпределени в пет групи. Обучението се извършва със съгласието на родителите. След това учителите разгледаха обновената библиотека, разговаряха с библиотекаря и научиха, че библиотеката е отворена за всички читатели - освен духовни и недуховни лица. Новогодишни

Във връзка с настъпващите Коледни и празници гостуващите учители поднесоха като дар на Митрополит Киприан икона „Рождество Христово”

Като скъп спомен от срещата остана общата снимка на Негово високопреосвещенство митрополит Киприан с учителите от ОУ „Кирил Христов” Стара Загора и благословията, за весели и щастливи Коледни и Новогодишни празници.

  Във връзка с проект „Педагогика в зелено“ 2019 – 1- BG01-KA101- 061869 по Програма „Еразъм +“ ключова дейност КД1 „Образователна мобилност за граждани“ сектор „Училищно образование“- Международният ден на планината 11 декември се отбеляза от учениците от 3 „а“ и 4 „в“ класове.

Един по- различен час по Човекът и обществото, който изобилстваше от проекти, стихотворения, легенди, презентации за планините.

Учениците разказаха за биологическото разнообразие, резерватите, националните паркове и за едни от най- популярните места за почивка в българските планини. Убедиха се , че планините са дом и на много редки животински и растителни видове.

За да се пазят планините, децата сами посочиха правила, които трябва да спазват:

Да не късат безразборно билки и цветя!

Да уважават мира и спокойствието на животинския свят в планините!

Да се вслушват в съветите на планинските водачи!

Да пазят горите!

Гости бяха г-н Милен Миланов – управител на СД “Сърнена гора“ и г- жа Петя Кънчева- треньор. Под тяхно ръководство осъществихме демонстрация по планинско ориентиране в училищния двор, което беше интересно и полезно за учениците.

Честит празник на всички планинари!

 

Във връзка с Националната седмица на четенето, учениците от 4 класове проведоха среща -разговор с твореца Гочо Гочев. Запознаха се с творчеството му, изслушаха с интерес споделеното от него. Имаха възможност да се докоснат до романа и стихосбирката му, които представи.

Bъв връзка Националната седмицата на четенето учениците от II “гклас посетиха първолаците от I “гклас. Второкласниците зарадваха малчовците с прочит на коледни приказки и стихотворения, а първолаците ги изненадаха с изразителен прочит на произведения от букварчето и дори от читанката за втори клас. Четенето е забавно и увлекателно, когато го споделиш с приятели. До нови срещи!

От днес нашето училище е още по-красиво!

Ученикът Венелин Здравков Атанасов от II “гклас и неговите родители дариха картината Старата къща на художничката Илка Ангелова. Картината веднага бе поставена, за да ни доставя радост. Когато родителите виждат, че децата им учат и творят в красота ,също се опитват да я създават! Благодарим им от сърце!

На 6.12.2019г.в зала "Природа" учениците от 3г клас на ОУ "Кирил Христов" проведоха забавен час по Човекът и природата , който е част от дейностите по проект "Големият лов на растения". Те изработиха и представиха проекти на тема "Екзотични растения".Обменената информация обогати представите им за растенията по света и предизвика техния интерес и любопитство.
#thegreatplanthunt, #TGPH, #FEE, #ToyotaEurope, #БългарскоДвижениеСинФлаг

Учениците от 3„а„ 3„д„, 4„в„ клас от ОУ "Кирил Христов" днес са щастливи, защото получиха своите грамоти и медали за участието си в Многознайко на състезанието "Родна реч"-I кръг. Поздравления за достойното им представяне! Пожелаваме им още по-големи успехи!

Във връзка с НАЦИОНАЛНАТА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО учениците от 1 „В” клас посетиха своите приятели от 2”В”, които с радост им споделиха, колко приятно и вълнуващо е в света на книгите. Първокласниците с интерес се включиха в разгадаването на гатанки за приказни герои, зададени им от второкласниците.


 

Отново ученици от нашето училище бяха отличени за своите рисунки в Националния конкурс „Моят празник“ от календара на МОН за изяви по интереси. Георги Чемишев – ученик от 1. Г клас с класен ръководител г-жа Донка Димова, Мариела Пенчева и Мария Дончева ученички от 4. А клас с класен ръководител г-жа Катя Георгиева, получиха своите грамоти на тържественото откриване на изложбата от 140 детски рисунки, отличени сред над 500 детски творби от цялата страна.

Честито на малките талантливи художници! Пожелаваме им още много успехи!

 

Учениците от ОУ ”К. Христов” работят по проект „ Климатът и аз- пестим енергия в училище”. Интересна, забавна и ползотворна беше дискусията между децата от 5”А” и 2”В” клас, които обсъдиха промените в климата и влиянието му върху живата и неживата природа.

 

Уважаеми родители,

във връзка с изменение и допълнение на Закона за семейните помощи за деца, в сила от 01.08.2019 г., когато в рамките на един учебен месец от учебната година са допуснати отсъствия за повече от пет учебни часа от ученик без уважителна причина, месечната помощ на родителя се прекратява за срок от една година.

 

Ученици от екоклуб „Посланици на природата” към ОУ ”Кирил Христов” посетиха природо- научна сбирка от експонати на бозайници, птици, влечуги, земноводни, риби, ракообразни и мекотели, организирана от Регионална дирекция по горите- гр. Стара Загора. Участниците в екоклуба ще създадат електронна книга с информация и снимки с животни от експозицията.

Във връзка с дейността по проект " Големият лов на растения" учениците от 4 "г " клас на Основно училище "Кирил Христов" с класен ръководител Т. Маринова посетиха парк "Загорка" и разгледаха вековното дърво "Старият чинар", което е обявено за природна забележителност преди близо 60 години. 
#thegreatplanthunt , #TGPH, #FEE , #ToyotaEurope, #БългарскоДвижениеСинФлаг

На 23 ноември 2019 г. в гр. Велико Търново се проведе Турнир по плуване,, Водно конче''. Ученичката от 2 „Б” клас- Нели Георгиева спечели един златен, два сребърни и един бронзов медал. Честито, Нели! Гордеем се с теб и ти желаем много успехи!

За поредна година ОУ ,,Кирил Христов" гр. Стара Загора, участва в Европейската Размяна на Коледна украса. Организирана от Европа Директно. Това е проект за културен обмен, при който основни училища изработват коледни играчки, които да изпратят в други училища от цяла Европа. Целта на този проект e да се образоват младите хора в началните училища за други страни в ЕС чрез творчески и забавни дейности. За поредна учебна година учениците се включиха и изработиха със своите учители различни декорации и коледни украси от отпадъчни материали. Всички паралелки от 1 до 4 клас и 6"в" клас предоставиха селектираните и най-красиви картички и играчки с кратки описания за традиционните обичаи характерни за България и региона. Пакетите бяха специално опаковани и предадени от учениците в информационния център на Европа Директно гр. Стара Загора, за да достигнат навреме до своите получатели.

Македонски учители гостуваха на ОУ „Кирил Христов“

Учители от Основно училище „Малина Попиванова“ град Кочани, Македония -Благой Петров- директор, Катя Стоянова- начален учител, Гордана Янева- начален учител, Саня Михаилова- учител по английски език, Христина Митева- учител по английски език, Хилда Панов- учител по македонски език, Стоянчо Димитров- психолог, Александър Шалевски- учител по физическо възпитание и спорт, посетиха Основно училище „Кирил Христов“ в Деня на християнското семейство- 21 ноември 2019 г.

На срещата учителите разказаха за образователната система в Македония. Страната им е избрала подход на поддържане на образователни структури във всяко населено място, в което има деца в училищна възраст. Алтернативата на оптимизацията на училищната мрежа в България, в Македония включва система от централни и поддържащи училища. В малките населени места с ограничен брой ученици се запазва училището в начален етап (независимо от броя на учениците), прикрепени към едно „средищно” училище, което има отговорност за административното управление. След като приключат образованието си в „поддържащото” училище и завършат началния етап на образование (при завършен 5 клас), децата продължават в централното, за което е подсигурен безплатен транспорт и учебници. Противно на българската образователна система обаче, македонската няма целодневна организация на учебния процес, нито обедно хранене за учениците. За сметка на това обаче, всяко училище се стреми да си подсигури психолог, който да работи с деца и родители в риск.

Директорът на ОУ „Малина Попиванова“ г-н Петров обясни основни моменти от принципа на работа в техните училища, законовия минимум за сформиране на един клас, който се оказа доста по-голям от този в България – 24 ученици, материалната база, с която разполагат. Гостите направиха презентация с предложение към нашето училище за съвместно участие в европейски проект по програма „Еразъм +“.

От своя страна ние им показахме материалната база, с която разполага нашето училище. Запознахме ги с дейностите на екоклуба към училището „Посланици на природата“, представихме им и добри практики в преподаването по математика, история и цивилизации, география и икономика, български език и литература свързани с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”.

Гостуването на македонските учители провокира ръководството на училището ни в лицето на г-н Балъкчиев и зам. директорите- г-жа Йотова и г-жа Манджукова за разширяване на полезната практика да бъдат организирани повече такива срещи в съседните държави. Това е реална възможност за запознаване с полезни практики на нашите колеги в чужбина.

 

Международно състезание Бобър - България 2019

по информатика и компютърна грамотност.
Организатори са  Съюза на математиците в България и БАН.


Отлично представяне записаха учениците от ОУ „Кирил Христов“в Международното състезание „Бобър” за ученици в областта на математика, информатиката и компютърната грамотност.

Сертификати за достойното си представяне получиха Мартин Петров Петров-6а клас, Полина Ганчева Ганева - 6 в клас, Петър Стоянов Бухчев-7в клас и преподавателката им Камелия Петкова.

Председател на журито, което следеше изявите на учениците беше Емил Келеведжиев.

Уважаеми родители, уведомяваме Ви, че в Основно училище "Кирил Христов" ще се проведат родителски срещи по следния график: на 26 ноември 2019 г. - 1 и 2 клас, 27 ноември 2019 г. - 3 и 4 клас, 2 декември 2019 г. - 5 клас, 4 декември 2019 г.- 6 и 7 клас. Всички срещи са с начален час 18:00.

 

 

практическа математика

С учениците от 6 "Д" клас се проведе забавен час по математика в зелената класната стая, във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”.  По време на часа учениците разсъждаваха и решаваха практически задачи на фермера и строителя, свързани с призма и пирамида.

 

Учениците от 2 „В” и 2 „Д” класове проведоха забавен час по ФВС и ОС сред природата, във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”. Посещението на природната забележителност ”Старият чинар” в парк „Бедечка” се проведе под формата на пешеходен туризъм, съчетан със забавни игри и знания за вековното дърво, величествено и гордо устоявало на природните стихии, на неволите и бедите на поробения ни народ, оцеляло по време на опожаряванията на града ни и дочакало неговото Освобождение. При общуването си с природата децата разнообразиха емоционалните си преживявания, обогатиха се с нови усещания, възприятия и представи за заобикалящата ги действителност.


 

 

Петокласничката Маргрет Андонова и учителката Йовка Янчева

с награди от конкурса „Аз обичам Черно море“

 Маргрет Николаева Андонова от V „а“ клас и г-жа Йовка Янчева като класен ръководител от ОУ „Кирил Христов“ са отличени с дипломи от конкурса „Аз обичам Черно море“, в който талантливата възпитаничка на г-жа Янчева е класирана на второ място в раздел „Фотография“.

Над 1000 деца от всички краища на България и чужбина участваха в различни жанрове със свои произведения, посветени на Черно море. Конкурсът е международен и се провежда за единадесета поредна година. Организатори са Община Несебър, Общинският детски комплекс – Несебър, Министерството на образованието и науката и Националният дворец на децата. Повод за проявата е Международният ден на Черно море.

 

В„ Дни на партньорство”, успешни практики обмениха ОУ „Кирил Христов” Стара Загора

и ОУ „Христо Смирненски” Карнобат

На разменни начала, в рамките на пет дни /6,7,8,14 и 15.ХІ.2019 г./, учители и ученици от двете училища представиха свои модели на работа и обмениха добри училищни практики.

В Карнобат училищните иновации бяха показани главно като клубна дейност, докато тук, в Стара Загора, в ОУ „Кирил Христов” моделът беше съсредоточен в две паралелки.

В урочната иновационна дейност , домакините от ОУ „Кирил Христов” показаха интересен урок: „ Математически приключения с птици”. В рамките на един учебен час, учениците решаваха задачи и разказваха за птичия свят. Във връзка с глобалната тема „Педагогика в зелено” гостите посетиха Спасителния център „Зелени балкани”.

В Хилендарския метох, учениците направиха възстановка на един учебен час във възрожденско училище, където чрез използване на ситуационен метод се свързаха идеи и познания от „Рибния буквар” на д-р Петър Берон и романът „Под игото” на Иван Вазов.

Учениците от VІІ „а” клас, като иновативна паралелка, бяха и екскурзоводи в Регионален исторически музей – Стара Загора. С любезното съдействие на директора му, гости и домакини проведоха урок на Античната улица, като част от програмата на Министерство на образованието и науката (МОН) за уроци в реална музейна среда.

Изключително интересен беше урокът по география и икономика, свързан с миграционните процеси в европейския континент. Дори и учителката, а не само гостите, се изненадаха от широката култура и знание на седмокласниците по такава любопитна тема – миграция, бежанци, преселение на хора.

В края на показаното, беше организирано и кратко обобщително конфериране на видяното.

И гости, и домакини споделиха мнения и оценки за добри училищни практики.

В работата взеха участие експерти от Регионално управление на образованието Стара Загора и Община Стара Загора.

Контактите между двете училища бяха осъществени в рамките на НП „Иновации в действие” по плана на МОН за обмяна на опит и добри практики между иновативни училища, каквито са ОУ „Кирил Христов” и ОУ „Христо Смирненски”.

Dolap.bg

 

На 16 и 17 Ноември Пазарджик беше домакин на юбилейното десето издание на турнира по художествена гимнастика за купа “Диляна”. В него участие взеха 400 деца от 23 клуба от всички възрастови групи. Официални гости на състезанието бяха златните момичета Ренета Камберова и Любомира Казанова, част от ансамбъла, спечелил бронз на Олимпиадата в Рио 2016. На него Денислава Зафирова от 2В клас спечели 2 златни и 1 сребърен медал, а Василена Жукова, също от 2В клас, спечели 1 сребърен и 1 бронзов, като гимнастичките на Импала се завърнаха общо с 5 златни, 5 сребърни и 2 бронзови медала.

БРАВО, ЗЛАТНИ МОМИЧЕТА! ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!

На 16 и 17 .11.2019г. в гр. Димитровград се проведе ХІV Национален танцов конкурс „България танцува” . Участие в него за пореден път взеха децата от БШ „Феерия” с балетен педагог Цветелина Желязкова, които спечелиха две златни купи, както и голямата купа от Министерството на образованието и науката, която е най-престижната награда. Школата по рейтинг е трета от 49 участници в конкурса.

Поздравяваме талантливите балерини, които са ученички от ОУ „Кирил Христов” Стара Загора- Антонина Енева и Елисавета Григорова от 6 „б” клас и Андреа Красимирова от 4 клас. Пожелаваме им още много успехи в бъдещи участия!

 

 

На 14 ноември 2019 г. се проведе открит урок по технологии и предприемачество  на тема „Обогатяване на почвата„в 3„д„ клас с класен ръководител Дарина Делчева. Гостите бяха студенти от 4.курс , специалност ПНУП, с ръководител проф. Георги Иванов.
 

Ученици от Еко клуб „Посланици на природата” към Основно училище „Кирил Христов” взеха участие

в IX-тата Парламентарна сесия на Младежки воден парламент.

На 8.11.2019 г. се откри IX-тата Парламентарна сесия на Младежки воден парламент! Приветствие от името на г-жа Поля Цоновска, кмет на община Долна Митрополия и условен домакин на събитието, поднесе г-н Георги Йончев, зам. кмет на общината. От името на на директора на Басейнова дирекция Дунавски район /БД ДР/ Плевен инж. Петър Димитров с „Добре дошли“ се обърна към участниците Весела Комаревска, която пожела ползотворна работа и весело изкарване на територията на БД ДР. Програмата беше наситена с много интересни дейности. Посещение на Природен парк „Персина“. Запознаване с водолюбивите птици и биоразнообразие. Анализ на водите на река Дунав при Белене с мобилна лаборатория и страхотна еко акция с партньорството на „Океани без отпадъци”, за което Благодарим на БД Дунавски район, РЛ на ИАОС, ръководството на ПП Персина, инж. Стела Божинова и на г-н Bernard Merkx, Waste Free Oceans! Беше извършено почистване на брега на река Дунав като заключителна акция по проект на фондация „Океани без отпадъци“ начело с неговия ръководител Бернард Меркс. Връчване на децата и техните ръководители грамоти „Приятел на Дунав”. След добре свършената работа беше посетен Отдел „Природа“ на Регионален исторически музей– Плевен, където всеки екоклуб представи презентация на тема: „Опазване на минералните води в България”. Успешно представяне на нашия екоклуб „Посланици на природата” в лицето на Симеон Спиров и Виктор Бояджиев- ученици от 6 „В” клас при ОУ ”Кирил Христов”. По- късно вечерта, заедно със своята ръководителка- г-жа Екатерина Йовчева, те представиха дейностите на екоклуба за учебната 2018/2019 г. На 10.11.2019 г. ученици и ръководители се разделиха с тъга и огромна надежда, че съвсем скоро ще бъдат отново заедно!

Благодарим за предоставената възможност на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Басейнова дирекция Дунавски район с център гр. Плевен, Басейнова дирекция Черноморски район с център гр. Варна, Басейнова дирекция Източнобеломорски район с център гр. Пловдив и Басейнова дирекция Западнобеломорски район с център гр. Благоевград.

Вълнуващ и незабравим час по Околен свят, на тема- „Разказвам за труда на хората в моето селище’ по проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”, проведоха учениците от 2 „В” клас в зала ПРИРОДА. Гост беше г-н Камен Диков, председател на консултативния съвет по зеленчукопроизводство към област Стара Загора и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите, който акцентира върху производството на здравословни храни в синхрон с природата. Второкласниците коментираха професиите и труда на хората в града и на село и взаимната свързаност между тях.


 

 

Ралица Валентинова Филипова спечели първо място в турнира по спортни танци в категория „Изгряващи звезди“ в групата до 11 години.

Честита победа, Рали!

Във връзка с предстоящия празник 1 ноември – Ден на народните будители при учениците от II „Д“ клас в ОУ „Кирил Христов“ гостуваха деца от ЦДГ №66 „Детски рай“.
Бъдещите първокласници рецитираха, пяха и танцуваха пред домакините. Предизвикаха силни емоции и създадоха ведро настроение в навечерието на празника. Второкласниците споделиха знания за народните будители и възложиха на децата домашна работа да оцветят букет за просветителите. Вълнението беше взаимно. Учениците от II„Д“ клас изпратиха гостите с пожелания за нови срещи.

Посещение на учениците от Основно училище ,,Кирил Христов” Стара Загора в РИМ-Стара Загора по случай 5-ти октомври -Ден на Стара Загора. Организирането и провеждането на обучението е по национална програма ,,Осигуряване на съвременна образователна среда’’, модул ,,Културни институции като образователна среда”. Ръководители на проекта Марияна Тодорова Генчева ст.учител и Георги Павлов Димитров педагогически съветник.

Изминалата седмица в нашето училище беше богата на събития. Едно от тях беше посещението на част от колектива на НУ "Васил Левски" град Лозница, по Национална програма "Иновации в действие" на МОН. Гостите бяха посрещнати от директора - г-н Балъкчиев, който запозна гостите с материалната база, стратегическите цели и приоритетите за развитие, за развитие на обучаващи се в ОУ "Кирил Христов".  В подкрепа на това гостите присъстваха на два иновативни урока в 4.А клас - иновативна паралелка в начален етап с класен ръководител Катя Георгиева. Малките ученици показаха уменията си за работа в екип в час по човекът и природата и подкрепяни от родители показаха наученото за опазване чистотата на въздуха, водата и почвата.  Четвъртокласниците  демонстрираха и уменията си за работа с компютър чрез прилагане на тектообработка върху изучавания учебен материал по литература – „Човекът и лъвът”-българска народна приказка.

 

В Основно училище "Кирил Христов", във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование” - Международният ден на Черно море 31октомври се отбеляза с урок по география, който проведоха учениците от седмите класове в Зелената класна стая. Те подготвиха информация за биоразнообразието, за черноморските страни, за икономическите ползи, които имат от морето, за тяхното партньорството и сътрудничество. По-емоционални се оказаха данните, с които се алармира за замърсяването на водите и нарушеното биологично равновесие, за тревожните данни, водещи към екологична катастрофа. Изготвените табла, макети, рисунки и плакати имаха за цел да разбудят нашето екологично съзнание, защото поколението на тези ученици са бъдещите моряци, еколози, биолози, подводни археолози и много други. Те са тези, които ако пазят, почистват и разумно използват ресурсите, ще имат Черно море за себе си и идните поколения. Гости на събитието бяха, Деница Динева- старши експерт в направление "Управление на отпадъците и опазване на почвите" към РИОСВ- Стара Загора, ръководството на училището, учители и ученици.

На 28.10.2019г. Ученици от 6 и 7 клас при ОУ,,Кирил Христов” посетиха гр. Габрово относно НП,,Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул ,,Културни институции като образователна среда”. Тема на модула ,,Грижи се за науката, не за пари”- възрожденското училище. Учениците посетиха Националният музей на образованието в гр. Габрово имаха и възможността да влязат и разгледат Националната Априловска гимназия, която в момента е средно училище с хуманитарен и чуждоезиков профил в гр. Габрово. Екскурзовод на беседата в Априловската гимназия беше лично директорката г-жа Снежана Илиева Рачевиц, която подари два юбилейни сборника посветени на 170-тата годишнина от основаването на Първото новобългарско светско училище. Учeниците имаха възможността да разгледат и видят Соколовския манастир,, Успение Богородично”, архитектурно- етнографски комплекс ,,Етъра”, както и Шипченския манастир ,,Рождество Христово” гр.Шипка.

 

На гости на Регионална инспекция по околната среда и водите – Стара Загора

 На 28.10.2019 г. група ученици от екоклуб  „Посланици на природата” и участници в европейския проект „Do Best With Waste”  по програма „Еразъм+” Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“,   сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5,  посетиха РИОСВ- гр. Стара Загора. Там младите природозащитници в ролята си на репортери зададоха въпроси, свързани с отпадъците и опазването на околната среда. Учениците се вълнуват от темата, че отпадъците непрекъснато ни заливат и за тяхното почистване не е достатъчен само един ден в годината. На актуалните и по детски открити въпроси, компетентно отговориха Деница Динева- старши експерт в направление „Управление на отпадъците и опазване на почвите”, както и главен юрист консулт- г-жа Ивилина Станева. Младите еколози освен отговори по традиция получиха и подаръци от приятелите си от РИОСВ- гр. Стара Загора.

На 24.10. 2019 г. учениците от 3 и 4 клас ЦДО от ОУ"Кирил Христов" посетиха изложбата "Историческо величие" , насочена към възраждането на българския дух и култура. Тя представя славната ни историята по интересен и съвременен начин - чрез демонстрации и интерактивни занимания, предаващи обичаите, бита и миналото на нашия народ. Децата  наблюдаваха стрелба с лък и демонстрация на древни боеве. Бяха впечатлени от интересните експонати, картини и макети, които връщат времето назад и ни пренасят в далечните времена на величественото българско минало.

На 21. 10 . 2019 г. учениците от 3 г и 4 г клас , с класни ръководители Ц. Янкова и Т. Маринова, придружени от директора на училището Г. Балъкчиев, учителите М. Иванова и С. Тилева и голяма група родители ,посетиха единствения в страната Спасителен център за диви животни в гр. Стара Загора, който е част от дейността на СНЦ Зелени Балкани . Центърът приютява ранени диви животни от цялата страна. За тях се полагат грижи и след като се възстановят се връщат отново в дивата природа. За съжаление някои от животните имат сериозни увреждания и въпреки усилията на персонала не успяват да се върнат в естествената си среда..

Учениците се запознаха с обитателите и дейността на спасителния център. Насочиха вниманието си и към растенията, които се срещат на територията на центъра. Децата дариха средства и станаха осиновители на горските улулици Лулу и Чара .

Посещението е свързано с дейността на училището по образователния проект „Големият лов на растения „ , който е съвместна инициатива на Toyota Motor Europe (www.toyotafund.eu) и Фондацията за екологично образование (www.fee.global), като в България той се управлява за поредна година от Българско Движение „Син флаг”.

Истински боец, истински шампион е Никол Колева от 4. а клас!!! Само в рамките на две седмици малката плувкиня спечели осем отличия, повечето златни. Заслужено получи и плакет за най-добър плувец в нейната възрастова група в цялата страна. Премерила сили на тези две първенства с международно участие в град Бургас, Никол е устремена към нови, още по-големи успехи. Напред и нагоре, много здраве на бъдещата олимпийска надежда!!!

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”.

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”, учениците от 2 „В” клас, с класен ръководител Цветелина Бойчева, се докоснаха до природата в час по изобразително изкуство- разширена подготовка. Гости на часа на открито бяха родители на децата, които с желание ги придружиха . Вдъхновени от прекрасния парк „Аязмо”, свежия въздух и приятната разходка, второкласниците с удоволствие рисуваха животни, на тема-„Пъстър зоопарк”.

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”.

Днес часът по математика за учениците от 6”А” клас при ОУ ”Кирил Христов” беше истинско забавление. Темата на урока: „Намиране на дължина на окръжност и лице на кръг. Практически задачи.”

В парк „Зеленият клин”, учениците се разделиха на пет групи и всяка група получи работен лист. Учениците научиха как да намират възрастта на дърво без да го отсичат, търсиха, радиуси, диаметри, отсичаха дънери, изминаваха път и какви ли не още „сложни неща”... След този час нямаше недоволни и всички се убедиха, че математиката все пак може да бъде много лесна и безкрайно интересна.

Чрез този вид обучение, извън класната стая, учениците откриват връзките между различните предметни области и приложението на изучавания материал в различни аспекти на живота. Провеждането на подобни уроци стимулира учениците към оригинално, критично и креативно мислене. Резултатът от такъв интегриран модел на учене води до развиване на навици за общуване и диалог, работа в екип, мотивиране на децата и активното им участие в учебния процес.

 

 

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”.

На 14.10.2019г. учениците от 2 „В” клас с класен ръководител Цветелина Бойчева проведоха урок по четене в класната стая на открито. В произведението „Есен” на Божидара Ангелова децата разкриха красотата, която носи есента с чудните си багри, вълшебствата на природата и необходимостта на всеки един от нас от нея. Усвояването на знания извън сградата на училището се превърна в незабравим час за второкласниците.

 

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”.

В периода 30.09-4.10.2019 г. Господин Балъкчиев – директор на нашето училище, и Здравко Мочев – старши учител по български език и литература, участваха в курс на обучение „Educative coaching”, провел се в испанския град Валенсия. Събитието бе част от дейностите по изпълнението на проекта „Педагогика в зелено“ по Програма „Еразъм+“, ключова дейност, „Образователна мобилност за граждани”, сектор „Училищно образование”. Курсът се осъществи със съдействието на Esmovia - испанска компания, която е консултант и партньор по проекти за мобилности и в областта на образованието.

Обучението се проведе в офиса на Esmovia, разположен в красивата централна част на Валенсия. В продължение на пет дни разнообразна и наситена програма даде възможност на участниците в курса (единадесет педагози) да се запознаят с особеностите на испанската образователна система и с основните предизвикателства пред образованието в страната. Нашите колеги имаха възможността да участват в изключително интересен двудневен уъркшоп за педагогически практики, воден от психолог от Мадридския университет. Последните дни от престоя бяха посветени на придобиване на непосредствени впечатления от образованието в Испания – чрез посещения на основно училище в район Мислата и срещи с испански учители и специалисти в сферата на просветата. В края на обучителния курс г-н Балъкчиев и г Мочев получиха от Esmovia международни сертификати, които бяха верифицирани и в България от ЦРЧР. Придобитият от колегите ни опит ще бъде използван в реализирането на уроци и други дейности, свързани с изпълнението на проекта „Педагогика в зелено“.

Разбира се, всички участници в обучението имаха възможността да разгледат някои от забележителностите на Вaленсия и да усетят атмосферата на третия по големина испански град. Още за първия ден от престоя любезните домакини бяха предвидили туристическа обиколка из най-атрактивната част на града. Колегите ни видяха и посетиха емблематични сгради и места във Валенсия: Кметството и площада пред него, Градския пазар, музея на коприната (чиято готическа сграда е под егидата на ЮНЕСКО), кулите Серанос, плажа Малвароса. Особен интерес сред гостите от България предизвика една от емблемите на града – Катедралата на Валенсия, в чийто параклис се съхранява Светия граал. Много силно впечатление със своите мащаби и футуристична визия остави и съвременният символ на Валенсия – Градът на изкуствата и науките.

За финал на курса домакините от Esmovia организираха обяд с тийм-билдинг съревнование за приготвяне на традиционното местно ястие паеля. Така престоят на колегите ни в Испания завърши с усещането за ценни впечатления и опит в областта на образованието, с приятелско настроение и с взаимни обещания за бъдещи сътрудничества.

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”.

„Учим за гората“ под това мото се проведе поредната сбирка на клуб „Посланици на природата“ с ръководители Венета Кирковска и Екатерина Йовчева. Гората на България е националното богатство, което трябва да се пази! Учениците се срещнаха с г-н Иван Чергеланов и г-н Данаил Динев от Държавно горско стопанство Стара Загора, които им представиха презентация и филм за лесовъдството. Учениците от ОУ "Кирил Христов" получиха покана да се включат в залесяването със своите учители и родители, организирано от Държавно горско стопанство Стара Загора на 9 ноември /събота/ 2019 г. Интересно, нетрадиционно и вълнуващо премина събитието в зала "Природа". Разбира се има още какво да се научи за гората, за професията на горските служители, за значението на горите и грижите за тях. Очакват още срещи, разговори и общи инициативи с нашите приятели от Държавно горско стопанство Стара Загора.

Щурознайковците от 4 в, 6 в, г, д клас при ОУ "Кирил Христов", посетиха детски научен център за образование и приключения в партньорство със световния образователен ТV канал Da Vinci Learning в МОЛ Галерия. Потопиха се в интригуващия свят на науката и се убедиха, че тя е изключително забавна. Затвърдиха учебният материал по Човекът и природата.

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”, днес в нашето училище настъпи истинско оживление в 4. а клас - иновативна паралелка в начален етап. С много вълнение малките възпитаници на госпожа Катя Георгиева говориха за есента и "Есенният вятър" на Иван Теофилов в часа по литература. Гости на иновативния час, проведен в нетрадиционна обстановка -  малкия двор на училището, бяха родители на децата. Те разказаха на учениците интересни факти свързани с природата и ветровете. С рубриката "Фотоминутка" - "Есента в училищния двор",  четвъртокласниците от 4. а клас впечатлиха с есенните "открития" в двора на училището.

Маргрет Николаева Андонова от V "а" клас при ОУ “Кирил Христов", с класен ръководител г-жа Йовка Янчева, спечели трето място в конкурс за есе на тема "Професии на бъдещето и бъдещето на професиите" по проект К-TRIO 3 (Research in knowledge triangle), организиран от Тракийския университет - Стара Загора и ДИПКУ. Наградата връчи зам.-областният управител г-жа Петя Чакърова в Регионалната библиотека "Захарий Княжески" в Европейската нощ на учените 2019. В литературната надпревара участваха ученици от различни градове на страната.

Прекрасната Кая от 4в клас спечели първо място във 2 Международен фестивал за певческо изкуство "Белканто" 2019г. в Ямбол. Честита поредна победа, Кая!

Ростислав Ганчев Георгиев от 4в клас спечели златен медал за най- добър вратар набор 2009г. в Румъния - Тимишоара. Честито!

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”,  Екоклуб „Посланици на природата” към ОУ „Кирил Христов” с ръководители Екатерина Йовчева и Венета Кирковска проведоха изнесен урок на тема: „Текстови задачи за движение, изучавани в учебните предмети Математика и Човекът и природата и дивата природа”. Урокът беше посветен на 4 октомври- Световния ден за защита на животните. Денят, в който хиляди природозащитници по цял свят и организации за закрила на животните го отбелязват. Началото му е поставено през далечната 1931 г. от участниците в международен конгрес на еколозите, проведен във Флоренция.

Урокът се проведе в Спасителен център за диви животни „Зелени балкани”- гр. Стара Загора. Дейността на Спасителния център на Зелени Балкани е уникална по рода си и единствена за България. Центърът приютява бедстващи диви животни от цялата страна. Тук те се лекуват и след пълното си възстановяване се връщат отново в дивата природа. За съжаление някои от пациентите са със сериозни увреждания, и въпреки положените от екипа грижи, не могат да се възстановят напълно. Такива животни остават за винаги обитатели на Центъра. За тях се полагат ежедневни грижи, за които са необходими допълнителни средства.

"Някога летели ли сте на борда на самолет"? - така започна урокът. Смятаме, че едно от най-големите предимства да пътуваш по въздуха е, че можеш да изминеш голямо разстояние за наистина кратко време. Горе в небето няма светофари или задръствания и всичко става по-бързо. Точно поради тази причина много завиждаме и на птиците. Те нямат нужда от самолетен билет или гориво – просто размахват крила и могат да отидат където си поискат, да видят света от по-високо и по-различно. Вие някога мечтали ли сте да имате способност за летене? Няма ли да е хубаво да можете да поспите още един час сутрин преди да отидете на училище, защото ще знаете, че летите и ще стигнете бързо? Но точно колко бързо? Чудили ли сте се някога коя е най-бързо летящата птица в света... Направо ви казваме, че тази титла принадлежи на сокола скитник. Още по-интересното е, че птици от този вид могат да бъдат намерени навсякъде по света, с изключение на Антарктида. Соколът скитник е граблива птица, която ловува други пернати и дори прилепи. Той лети из небето и може да забелязва плячката си от много високо. След като види храната си соколът може изведнъж да се насочи бързо надолу. Това движение много прилича на гмуркане, само дето скоростта достига до 320 километра в час. Можете ли да си представите това? Помислете за последния път, когато пътувахте по магистрала със семейството си. Ако пътувате в семейната кола с около 80 км/ч това е само една четвърт от скоростта, която един сокол скитник достига по време на своето „гмуркане“. И това е само средната скорост. През 2005 г. е записан истински рекорд на птица от този вид. Тогава този сокол се е движел с цели 390 километра в час. Дори гепардът е по-бавен, представяте ли си?
Пернатите от този вид не просто летят бързо, те могат да изминават огромни разстояния с тази си скорост. Един сокол скитник изминава средно около 24 140 километра за една година, докато ловува или си върши свои други работи. Когато ловува, обикаля определен район на голяма височина, понякога от порядъка на километри. Избира определена жертва и атакува само нея. Атаката започва, когато птицата навлезе с летене в ловния периметър. Тогава соколът скитник започва да пикира и когато наближи, забавя леко скоростта и достига жертвата по типичен за соколите начин – „на игра“ се опитва да я перне с нокти и нарани.
Соколът скитник има много специални характеристики, които му позволяват да лети толкова бързо. От много леки, кухи кости и аеродинамични пера до извити криле и силни гръдни мускули, създадени единствено и само за развиване на висока скорост. Не всичко обаче свързано с такава сила е хубаво. Докато другите птици, които летят по-бавно и полека могат да правят това за дълги периоди от време, соколът трябва да каца и да си почива по-често. Соколът скитник е застрашен вид в България, включен в съответната категория в „Червената книга на република България“.

В краят на урока учениците се включиха в Осиновителната програма на Спасителния център за диви животни, която цели да подпомогне дейността на единствената в страната “болница за диви животни”. Учениците от екоклуб „Посланици на природата” осиновиха розовия пеликан Груйо.

 

Днес по случай празника на Стара Загора -5 октомври, Основно училище "Кирил Христов" се включи в празничното шествие, организирано от Община Стара Загора.

ДНЕС ПРАЗНУВАМЕ ДВОЕН ПРАЗНИК- МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА УЧИТЕЛЯ

И

ОФИЦИАЛНИЯ ПРАЗНИК НА ГРАД СТАРА ЗАГОРА!

Международният ден на учителя се отбелязва на 5 октомври в над 100 страни от света.

 

Официалният празник на град Стара Загора е 5 Октомври. Датата е свързана с княз Александър Богориди, който на 5 октомври 1879 г. полага основния камък за възстановяването на Стара Загора след опустошенията на града в Руско-турската освободителна война (край Стара Загора се водят едни от най-ожесточените сражения). Така тази дата остава в историята на Стара Загора и започва да се чества като официален празник.

 

По повод 5 октомври, празник на Стара Загора, ученици от 4 а, б, г клас към ОУ "Кирил Христов" разказват за родния им град на английски език. Проектите, които изработиха са голяма радост и гордост за учителя им Ива Секулова по английски език.

Чудесни сте, не се отказвайте дори, когато ви е трудно!

Когато мотивацията, желанието за знания, постоянството и усилията имат значение. Повод за гордост на ОУ "Кирил Христов" са отличните постижения по английски език на учениците Жени Дрянова,4г клас, Полина Добрева 4б клас и Даная- Мария Иванова 4 д клас. Момичета успешно издържаха изпит по английски език и получиха  сертификат Изпитът е към Cambridge асоциацията, част от която е и ОУ "Кирил Христов".

 

Детска градина 66 "Детски рай", съвместно с Основно училище ,,Кирил Христов’’ спечели проект

,,Заедно в грижата за ученика’’.


За по- добра приемственост и улесняване на прехода детска градина - училище!

 

Специална настилка, изобразяваща пътно платно със знаци и маркировка ще помага на възпитаниците на старозагорското ОУ "Кирил Христов" да бъдат отговорни. Подарък на малчуганите направиха от СНЦ "Аз съм бъдещето. Пази ме!".
Весел детски празник събра учениците от 4-ти клас, за да се учат и забавляват заедно днес.
Освен оборудването за кабинет по безопасност, децата получиха и две интерактивни игри, които могат бъдат полезни и по време на часовете по математика.
За малчуганите имаше още десетки изненади, усмивки и томбола, която зарадва едно дете с нова тротинетка.
Инициативата на сдружението, което апелира за отговорност и шофьори, и пешеходци, бе подкрепена от Община Стара Загора. Благодарност за начинанието и подаръците изказа директорът на училището Господин Балъкчиев.
Гости на празника бяха представители на БЧК и ОД МВР - Стара Загора, сектор "Пътна полиция" и родители.
Събитието се проведе с финансовата помощ на фирма "ACB Consulting Ltd".

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”,  Еко клуб „Посланици на природата” към ОУ „Кирил Христов” с ръководители Екатерина Йовчева и Венета Кирковска се включиха в европейската седмица на мобилността на 17 септември съвместно с експертите Димка Петкова и Емил Чатов от РИОСВ- гр. Стара Загора.

Кампанията „Европейска седмица на мобилността“ на Европейската комисия се провежда всяка година в периода 16-22 септември и е насочена основно да насърчи европейските общини да въвеждат и подпомагат устойчивия транспорт и начини на придвижване. За 2019 година темата на кампанията е „Безопасно ходене и колоездене“ и се провежда под мотото „Върви с нас!“.

Атмосферното замърсяване представлява главен риск за човешкото здраве в много големи модерни градове. Всеки град се бори с различен тип замърсяване, тъй като замърсителите се влияят от голям брой фактори – естествени и антропогенни. Учениците от еко клуба се разходиха край езерото „Загорка” като научиха начините за намаляване на замърсяването, които включват:  намаляване на превоза и потреблението на горива, преминаване към електрически автомобили, по-екологичен градски транспорт и изграждане на мащабни велосипедни мрежи.

Използвайте алтернативни начини на придвижване…..!

При всяка възможност използвайте алтернативни начини на придвижване, което ще рече да оставите автомобила си в гаража и да пътувате с градския транспорт, скутер, мотопед, велосипед или пеша. Добър вариант за придвижване в града е съседско обединяване и използване на един автомобил от повече хора, както и корпоративната мобилност – организирано придвижване на служителите на фирми към работното им място.

 В края на обучително- информационната разходка, учениците призоваха обществеността да вървят повече пеш или с велосипеди.

 Ходете пеш – движете се!

Намалете употребата на автомобила си, колкото е възможно! Редовното ходене пеша оказва благотворно влияние върху здравето Ви. Това е съществена част от Вашият принос към опазване чистотата на атмосферния въздух. Води до намаляване на задръстванията, шума и произшествията. Движете се – внесете промяна в себе си и околната среда.

Разпространявай идеята!

Споделете тези идеи в работа,  училище, сред приятелите. Разпространявайте идеята! Стъпка по стъпка, дайте своя принос за опазване чистотата на  въздуха в нашия град.

Учениците, които са използвали велосипед или са дошли пеш на училище, получиха награди от РИОСВ- гр. Стара Загора.

 

Точно в 8:30 часа с вдигане на българското знаме и химна на България започна новата 2019/2020 учебна година в Основно училище „Кирил Христов”. Училищното звънче призова децата и през тази година да откриват нови знания, най-развълнувани и трепетни бяха първолаците. Те за първи път прекрачиха големия свят, който им предстои да опознават тепърва. Радостта от празника беше споделена с гостите: г-жа Гергана Микова- областен управител на Стара Загора, полковник Горчев – заместник командир на Тунджанска бригада, г-жа Десислава Нанева- старши експерт в община Стара Загора в отдел образование, г-жа Валя Сотирова- главен уредник на къща -музей „Гео Милев” и г-жа Даниела Колева- председател на обществения съвет при ОУ „Кирил Христов”. С много песни, танци, стихове и поздравителни адреси премина откриването. В края на празника г-н Балъкчиев- директор на училището пожела много здраве и успехи по пътя на знанието и по стара българска традиция поля менче с вода на първокласниците.

 

  Уважаеми ученици, родители, колеги, Основно училище „Кирил Христов” спечели като партньор още един европейски проект по програма „Еразъм+” Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“,   сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5

с начало: 1.09.2019 г. и край: 31.08.2021 г. на стойност 30 300 евро. Координатор на проекта е Португалия. Координатор на проекта за България е г-н Здравко Мочев- старши учител в ОУ „Кирил Христов”.

 „Да направим най-доброто с отпадъците“ е съвместен проект между училища-партньори от България, Турция, Румъния, Италия, Полша и Португалия. Този проект поема ключова роля, като обръща внимание на приноса за устойчиво управление на отпадъците в училището. Екологичният език позволява на учениците да научат устойчивия процес чрез намаляване, повторна употреба и рециклиране на материали. Чрез съгласувано управление на природните ресурси и моделиране на навиците за потребление може да допринесе за устойчивостта на начина на живот и околната среда. Учениците ще имат мултидисциплинарно обучение, което допринася за развитието на екологични умения, критично разбиране на света и на новите технологии, подобряване на интегралното формиране на екологичните граждани.

 

КРИТЕРИИ ЗА ПОДБОР НА УЧАСТНИЦИТЕ:

1.      Кандидатите да са ученици на ОУ „Кирил Христов“- от шести клас за учебната 2019/2020 година.

2.      Да представят заявление за участие в проекта от името на родителя

3.      Мотивационно писмо на английски език от името на ученика

4.      Да са съгласни да настанят в семействата си ученици от други държави по време на мобилността в България, която ще се проведе март 2021 г.

5.      Кандидатите да се явят на събеседване пред комисия за определяне нивото на говоримо владеене на английски език

6.      Да имат мотивация и готовност за участие в работни ателиета извън редовните часове в училище, да участват в организацията и провеждането на мобилността в България и в другите държави по проекта, в подготовката и реализацията на финалната конференция за споделяне на резултатите от проекта и други допълнителни дейности в рамките на проекта до неговото приключване през 2021 г.

7.      Документите се приемат в канцеларията на училището до 27 септември 2019 г.

 

Уважаеми родители, каним Ви да присъствате на първата родителска среща за учебната 2019/2020 година. Срещата за втори, трети, четвърти, шести и седми клас ще се състои на 19 септември от 18:00 часа. Очакваме Ви!

От ръководството

               

 

 

Проект „Педагогика в зелено“- 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1

„Образователна мобилност за граждани”  сектор „Училищно образование”

Уважаеми родители, ученици и приятели, Основно училище „Кирил Христов” спечели проект ”Педагогика в зелено” по програма Еразъм Плюс.

 Целта на проекта е чрез повишаване  квалификацията на четири педагози да се стимулират промени, които да модернизират нашето училище и въведат иновации в образователната среда и начините на преподаване. Желанието  ни е да подготвим учители, които да генерират промяната  и подготвят своите колеги за нея, интегрирайки  нови методи и инструменти на преподаване в нетрадиционна среда. Друга цел на европейската квалификация е придобиване на умения за адаптиране на учебното съдържание и образователната среда, основани природата и нейното опазване.

Европейската квалификация на учителите цели интереса и позитивното отношение на учениците към учебния процес.  Мотивацията им за работа  ще позволи на учителя да открива техните таланти. Осигуряването на квалифицирани педагози ще доведе до по-добра атмосфера в учебния час, активни участници и откриватели  в образователния процес. Прилагането на нови иновативни подходи като игрови подход, експеримент, откривателство са предпоставки за самостоятелно учене, оценяване и самооценяване. Поставените задачи и ангажираността на учениците в час ще стимулират тяхната отговорност и отчетност към учебния процес  като цяло. Реализацията на тази цел е стимул за учащите за включване в национални  и международни състезания, олимпиади. Новият подход на преподаване цели премахване на негативното отношение към училището и липсата на мотивация за учене у ученика. Повишаване  ефективността на училището като образователна институция. Усвоените нови ресурси и инструменти за работа  от педагогическите специалисти водят до трайни академични знания  по различните  учебни дисциплини.

Освен да осигури квалифицирани специалисти и повиши качеството на образование, тази европейска квалификация цели създаването на контакти на учителите извън рамките на училищната институция и създаване на връзки  между училището и образователни институции от други европейски страни.

За целите на проекта сме подготвили онлайн анкета, която можете да попълните тук:  https://forms.gle/f9RjK2ELoF9TRdQ6A

 

Във връзка с Проект „Педагогика в зелено“- 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1, „Образователна мобилност за граждани”  сектор „Училищно образование” на 5 юни учениците от клубовете „Посланици на природата“ от V „В“ и VI „А“ клас –иновативна паралелка към Основно училище „Кирил Христов“- Стара Загора с ръководители г-жа Екатерина Йовчева и г-жа Венета Кирковска отбелязаха Световния ден на околната среда. Празникът бе съпътстван с игра-презентация „Пътуване във времето“, въпроси, казуси и обещания за по-отговорно отношение към средата, която ни заобикаля. Отново на гости на любознателните и изобретателните деца бяха приятелите им от: БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ – гр. ПЛОВДИВ - Цветелина Кънева- директор, Лиляна Бърганова и Марин Маринов- експерти. От РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ- СТАРА ЗАГОРА- Диана Вълканова- Началник отдел „Контрол на околната среда“ и Станислав Русев- специалист към Регионална лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда. От РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ ПО ОБРАЗОВАНИЕ- СТАРА ЗАГОРА- Кузман Кузманов- старши експерт по природни науки, както директора на училището г-н Балъкчиев, зам. директорите г-жа Йотова и г-жа Манджукова.

Малки и големи се забавляваха и така неусетно премина събитието. Инициативата завърши на любимото за всички място за отдих „Зеления к лин“. Учениците и техните ръководители посетиха лабораторията за измерване на чистотата на въздуха, намираща се на „Зеления клин“ и заедно с г-н Станислав Русев- специалист от Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда на практика отчетоха състоянието на въздуха.

Обогатени с нови знания и убедени в това, което правят, младите природозащитници обещаха да се срещнат отново в началото на учебната година. Учениците получиха грамоти и подаръци от институциите.

 

 

Проект „Педагогика в зелено“- 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1

„Образователна мобилност за граждани”  сектор „Училищно образование”

Във връзка с проекта беше отбелязан на Световния ден на околната среда. Учениците от 6 г клас поканиха гостите от БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ – гр. ПЛОВДИВ - Цветелина Кънева- директор, Лиляна Бърганова и Марин Маринов- експерти. От РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ- СТАРА ЗАГОРА- инж. Диана Вълканова- Началник отдел „Контрол на околната среда“ и Станислав Русев- специалист към Регионална лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда. От РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ ПО ОБРАЗОВАНИЕ- СТАРА ЗАГОРА- Кузман Кузманов- старши експерт по природни науки,  както директора на училището г-н Балъкчиев, зам. директорите г-жа Йотова и г-жа Манджукова на своя урок по география и икономика на тема "Океаните на Земята". Предварително сформираните екипи разказаха за всеки един от океаните- Арктичен, Индийски, Атлантически и Тихи. Представиха информация за местоположението на океаните, особеностите на релефа, климата и организмовия свят. Основно внимание и с голяма тревожност те обърнаха на въпроса за опазването на екологичното равновесие в Световния океан. По покана на г-жа Недка Атанасова гост на урока беше Капитан далечни плавания Калин Христов, баща на учениците от класа Ива и Калоян. Така неговия емоционален разказ направи разходката през морета и океани вълнуваща и незабравима. Снимките от личния му архив на красивата морска шир, интересните истории за пирати и акули, за отпадъците дори и в дълбоководните падини, за държавните политики и международни конвенции, впечатлиха учениците. Те задаваха въпроси, правеха изводи и се надпреварваха да дават примери за последиците от необратимото замърсяване на океаните. Урокът завърши с обещанието на децата да пазят чистотата на сушата и водата на нашата планета, защото тя е наш общ дом.