Начало  Актуално  Патрон   Галерия  Контакти

Учебна дейност

График на учебното време

Олимпиади, състезания, НВО

Виртуална библиотека
Училищна документация

Бланки на документи
Проекти

Иновативно училище

Училищна база
Прием

За нас

История
Ръководство
Педагогически персонал
       

Педагогически съветник
Обществен съвет

Училищно настоятелство

Униформи

Изяви на учители 

Изяви на ученици 

Вестник "Слънчогледи" 

Счетоводен отчет

Обществени поръчки
 

Полезни връзки

МОН
РУО Стара Загора
Община Стара Загора
ЗНАМ.bg
Уча се
BG учители

Архив 2016/2017

Архив 2017/2018

Архив 2018/2019

Уважаеми родители, каним Ви да присъствате на първата родителска среща за учебната 2020/2021 година. Срещата за първи клас ще се състои на 2 септември от 18:00 часа(родителите да носят здравните картони на първокласниците), а за пети клас на 3 септември от 18:00 часа.

Очакваме Ви!

 

От ръководството

Почитаме 145 г. от рождението на поета Кирил Христов

На 29 юни 2020 г. отбелязваме 145 години от рождението на поета Кирил Христов. По повод годишнината инициативна група учители от Основно училище „Кирил Христов“ Стара Загора, организира литературна вечер „Споделени мисли за Кирил Христов“. Събитието ще се състои в същия ден в зала „Веселин Ханчев“ на Музей „Литературна Стара Загора“.

Възпитаници на училището ще изпълнят любими стихове на своя патрон, а техните ръководители ще споделят мисли и интересни факти от творческия и житейски път на старозагорския поет. За живота и творчеството на Кирил Христов ще говори Иван Матев – директор на Музей „Литературна Стара Загора“.

В експозицията на музея поетът Кирил Христов е представен със свои издания, лични вещи,писма и богат снимков материал.

Събитието се организира с подкрепата на община Стара Загора и Музей „Литературна Стара Загора“ . Началният час е 15: 00 часа.
Видният български творец е роден в града на поетите – Стара Загора, на 29 юни 1875 г. в семейството на търговеца Христо Генчев, убит по време на Руско-турската война (1877-1878 г.) при временното оттегляне на руските войски от града. След края на войната майка му се разболява от туберкулоза и също умира.
Останало кръгъл сирак, момчето е отгледано от неговата баба и вуйчовците му. Първоначално учи в родния си град, а след това в Самоков, Търново и София.
През 1894 г. 19-годишният младеж е изпратен със стипендия от военното ни министерство в италианския град Триест, за да следва в тамошната Морска академия. Тук той научава перфектно италиански и се запознава в оригинал с творчеството на класическите и модерните италиански поети – Данте, Леопарди, Карлучи и др. След едногодишен престой се завръща в България, но в периода 1897-1898 г. отново е чужбина – този път в Неапол и Лайпциг.
В началото на ХХ век Кирил Хистов учителства за кратко в  Шумен, а през 1901 г. се установява в София за постоянно. Наскоро след това е командирован в библиотеката на Висшето училище (дн. Софийски университет).
Заедно с Антон Страшимиров редактира списание „Наш живот“. А по време на Балканските войни и през Първата световна война е военен кореспондент на вестник „Военни известия“.
По време на Балканските войни Христов възторжено възпява военната добродетел на народа ни и неговият патриотизъм. Ярък израз на това е драмата му „Боян Магесникът“.
В някои негови стихотворения освен парадната страна на войната е показано и страданието на човека, изтръгнат насила от своя градивен труд.
Постепенно видният наш поет се насочва към сатиричната поезия, която обаче му е вътрешно неприсъща, като такива са творбите му „Полковник Джамбазов“, „Орала мухата на вола на рогата“ и др.
Поражението на България в Първата световна война донася на старозагорския творец голямо разочарование и покруса, като поезията и романите му са продиктувани от нея. Такива са творбите му „Тъмни зори“ (1920 г.) и „Мечтатели“ (1925 г.).
Голямо значение от творчеството на Кирил Христов имат неговите дневници и мемоари, като в тях добре е представен българският обществено-политически живот, както и колоритните образи на редица наши писатели, обществени и културни дейци от този период.
През 1922 г. поетът напуска България и се установява в Лайпциг,  където става ръководител на семинара по български език и литература в местния университет. Впоследствие се премества в чешката столица Прага и организира през 1930 г. свободни курсове по български език и литература в Пражкия университет.
През 1938 г. Кирил Христов се завръща в родината и след дълго и мъчително боледуване умира на 7 ноември 1944 г. в София.
В българската поезия името му остава с непосредствеността и естествеността на поетичния му език, както и с блестящия му музикален и мелодичен стих.

Dolap.bg

 

Информация за седмокласниците и техните родители относно участие в класирането

https://www.ruobg.com/news/read/id/609

 

В първия национален конкурс "Великденско послание", организиран от Община Стара Загора, са взели участие близо 500 деца и ученици от цялата страна. Общината отличи общо 25 млади таланти. Пет от тези наградени участници са от нашето училище: Горън Троянов Гочев от 3-ти „а“ клас, Аделина Георгиева Пеневилова от 3-ти „д“ клас, Георги Георгиев Георгиев от 4-ти „в“ клас, Виктория Ивайлова Пантелеева от 4-ти „г“ клас и Маргрет Николаева Андонова от 5-и „a“ клас .

 

Ученици от Основно училище „Кирил Христов“ и екоклуб „Посланици на природата“ с ръководители г-жа Венета Кирковска, г-жа Недка Атанасова и г-жа Екатерина Йовчева взеха участие в онлайн конкурс на тема (Без)действието ни към Земята – съвременни екологични проблеми и техните иновативни решения“, организиран от Младежки воден парламент  във връзка със Световния ден на околната среда - 5 юни.

С радост Ви съобщаваме, че всички наши ученици се представиха блестящо в различните категории и спечелиха грамоти, както следва:

За презентация:

Кристияна Колева от 6“В“ клас

Никола Величков от 5“А“ клас

За разказ:

Денислав Василев от 5 „Б“ клас

За есе:

Симеон Спиров от 6 „В“ клас

За рисунка:

Виктор Бояджиев от 6“В“ клас

Амелия Маринова от 7“В“ клас

Валентин Калайджиев от 7“В“ клас

Елена Павлова от 6“Б“ клас

Елисавета Григорова от 6“Б“ клас

Калоян Йорданов от 5“А“ клас

Станислав Пеев от 6“Г“ клас

БЛАГОДАРИМ ВИ, СКЪПИ УЧЕНИЦИ! ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ПОКАЗАХМЕ, ЧЕ ЗАЕДНО МОЖЕМ!

 

Във връзка с изпълнението на проект ”Педагогика в зелено” по програма Еразъм Плюс.

На 8 юни се отбелязва Световният ден на океаните. Океанът е един отделен свят. На този ден се обръща внимание на опазването на океаните и значението им за човечеството. Океаните отъждествяваме с безграничност, необхватност, романтика и красота. Всички ние сме използвали изразите „океан от чувства“, „океан от знания“, „океан от мечти и надежди“. Този ден възпитаниците на ОУ „Кирил Христов“ заедно с г-жа Йовчева, г-жа Кирковска и г-жа Атанасова отбелязаха, като си припомниха за четирите световни океана, флората, фауната им и, разбира се, научиха повече за големите и красиви градове и курорти по крайбрежията им, които със сигурност ще посетят.

 

Във връзка с изпълнението на проект ”Педагогика в зелено” по програма Еразъм Плюс.

На 5 юни се отбелязва Световният ден на околната среда. Това е най-мащабното събитие, посветено на опазване на природата. В тази извънредна обстановка възпитаниците на ОУ "Кирил  Христов" се разходиха по пъстроцветната и многолика Земя с помощта на г-жа Йовчева, г-жа Атанасова и г-жа Кирковска, подготвиха и изгледаха презентации  за защитени природни обекти в България, които са посетили със съучениците си и с родителите си. Като участници в международни проекти учениците и техните ръководители обърнаха внимание на един от проблемите пред човечеството - непрекъснатото увеличаване на отпадъците, получени в резултат на човешката дейност.

 

ЗА ВАС СЕДМОКЛАСНИЦИ:

https://read.bookcreator.com/078RPGzXhZQ3KP5dkB222Wj6JyP2/9-o_KuWDRTKqWH30Oj_U4g

 

Тази година на  2 юни се навършват 144 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев.

По традиция всяка година  в 12,00 часа в продължение на 2 минути сирените в цялата страна  се включват  в знак на всенародната почит към неговото дело и на загиналите за свободата и независимостта на България.

За пръв път денят на Ботев и загиналите за свобода се отбелязва 1901 г.

Официално Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва за първи път  през 1901 година. На тържеството на   връх Вола присъстват и живи Ботеви четници.

На 2 юни 1948 г.  в 12 часа е за пръв път е даден  сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

На легендарния връх Околчица се провежда традиционно всяка година  всенародно поклонение пред делото и подвига на воеводата и неговата чета.

Всяка година за ПГСАГ "Л. Байер" - гр. Стара Загора е удоволствие да приема ученици, завършили основното си образование в ОУ „Кирил Христов“! Ще се радваме, ако продължим традицията и в тази кампания за учебна 2020/2021 година.

Изпращаме Ви картичка-обръщение към седмокласниците и техните родители, както и линкове към сайта ни и фейсбук страницата: http://www.pgsag-sz.org/page/163

https://www.facebook.com/pgsagsz/

Поздрави!

инж. Георги Славов

Директор

ПГСАГ "Л. Байер" - гр. Стара Загора

тел: 042/600 641; 0884668455

e-mail: pgsagsz@abv.bg

 

 

 

ЧЕРНО НА БЯЛО

КИРИЛ ХРИСТОВ: НАШИЯТ НАРОД ОТКРАЙ ВРЕМЕ Е ДУХОВНО ОБЕЗГЛАВЯВАН

автор: ХРИСТО ГЕОРГИЕВ

В навечерието на 24 май и на 170-годишнината от рождението на поета на народа ни Иван Вазов (1850-1921), нека си спомним и за смъртта му, за погребението му преди 99 години, за огнената реч, която произнася над тленните му останки поетът Кирил Христов (1875-1944). Много несправедливи и тежки думи от чужди и близки са изречени за  Кирил Христов и приживе, и след смъртта му. Той ги опровергава само с едно - с творчеството си, с великолепните си стихове, и те потулени днес, със звънкия и мелодичен български език, който мнозина след него мечтаят да постигнат. Може би затова го заливат с хули като никой друг в българската литература. 

Но има и още един горчив, велик миг на признание. Когато народният поет Иван Вазов почива, на гроба му е редно да произнесе слово най-близкият до него по талант и духовност поет. Макар и със скърцане на зъби, отговорните фактори стигат до единодушния извод, че това не може да бъде друг освен Кирил Христов.

След известно колебание той приема тоя трънен венец на признанието. Но речта му изправя всички, както се казва, на нокти. Тя вбесява, по думите на Кирил Христов, и младия ни тогава монарх Борис III. Но изреченото от него е толкова значимо, че не е загубило своята актуалност и сега, 100 години по-късно. Вижте го по-долу и се убедете сами. Отношението на властниците днес към първенците на духа не е кой знае колко по-различно от онова в 20-те години на миналия век. Кирил Христов хвърля в лицето на присъстващите и на монарха тежките думи, че в гените на управниците ни от времето на старите българи до наши дни е да убиват с незаинтересованост, с мизерия и насилие  своите първенци на духа, че "само средствата на духовно обезглавяване са се променили". А тези му думи само няколко години след погребението на дядо Вазов ще се потвърдят, уви, отново за пореден път. 

А днес как е?! Как да е, като малограмотните ни властимащи извършват и не по-малко страшно престъпление - убиват словото дори на класиците ни...

"Време и съвременници",
Кирил Христов, съставители Ива Бурилкова и Цочо Билярски, 
първа част, том втори, ИК "Парнас" 96", 1999 г.

Ако има българина нещо, с което може справедливо да се гордее, то е езикът. 

Да оставим настрана богатия речник; да оставим настрана суверенната свобода в постройката на фразите - свобода, която ни позволява да изразим най-неуловимите отсенки на мисълта и която е непозната на много от най-обработените езици; да оставим настрана разнообразието в ударенията - преимущество, на което също малко европейски и славянски езици се радват; да оставим чудната игра на представките, особено при глаголите и пр.; нека се вслушаме само в мелодията на тоя дивен език, който малцина и от нашите писатели познават и с който не умеят да си служат.

Каква безконечна скала от звукове! Почни от най-нежния шум на копринен плат, па свърши с това мощно ъ, за което един от най-мъдрите французи, като говори за английския език, що също има тоя звук, дълбоко съжалява, че липсва в родния му. Но нашите хора биха желали езикът ни да има само меки, нежни звукове - да прилича например най-малко на сръбския. Ние не подозираме какво преимущество е, дето в нашия език се намират звуци за най-нежната песен на влюбения и за мощния прасък на бойната тръба; за невнятния шум на есенните листа и за рева на морската буря... Не, тоя малко познат дори нам език, който е класическият език на славянството, който не само не отстъпва на бавния детински руски език, но и в много отношения го превъзхожда тоя чуден език, казвам, може да не бъде свиден само на хора като ония две Вазови госпожици в трамвая към Княжево (вж. разказа "Урок" в сбирка "Пъстър свят"), които мислят, че върхът на всякаква култура и човешка мъдрост е да се бърбори криво ляво един чужди език, и които, като поживяват година-две в чужбина, макар в Русия, после цял живот се лигавят, че уж не могат да получат родните звукове. 

"Време и съвременници",
втора част, том 9

30 септември 1921 г. 

... На 26 ме улови, от името на комитета за погребението на починалия поет, проф. Романски: Съюзът на писателите и Съюзът на учените, писателите и художниците били избрали мене да държа надгробна реч от страна на тия две културни организации. Отказах наотрез (решително - б.а.), сочейки, че нямам глас за такива случаи; че ще ме чуят най-много 10-20 души; при туй с таквоз слабо сърце като моето аз рискувам, поради неминуемото вълнение да си докарам някой фатален припадък...

На другия ден сутринта викат ме при министъра. Там заварвам членове от комисията за погребението, между които и приятеля проф. Арнаудов. 

Омарчевски почва да ме убеждава, че не било важно ще ме чуе ли някой и дори какво ще кажа, а кой ще говори на гроба. Всички бяха на същото мнение. Слушайки ги мрачно, аз си мислех:

"Добре, приятели, ще се съглася, но ще кажа надгробна реч не за Вазова, а за себе си. И ще кажа такива пиперати работи, дето, ако слушателите не са съвсем волове, не може да не ги смъдне. Чакай да видим как сатирата се превръща в надгробна реч"... 

Всички, дори и врагове, побързаха да си изразят хубавите впечатления от речта. Чел съм необикновено изразително - с добра дикция и с една благородна топлота. Аз сам чувствах това. Първите няколко секунди бях тревожен; сърцето ми блъсна три-четири пъти страшно силно; после изведнъж ме овладя таквоз спокойствие - като че около ми нямаше жива душа. Обаче през цялото време съм бил ужасно бледен и Хр. Цанков и няколко други близкостоящи познати ми казаха, че се бояли да се не захлупя сам върху гроба. Колко глупаво би било това!

Най-много потресен от моята реч изглеждаше да е цар Борис, който бе на 5-6 крачки срещу мене вдясно. Той си хапеше устните, да не покаже лицето му линиите на плача. Клепките му се бяха зачервили и след като свърших, той дълго не можеше да откъсне тежък поглед от мене.

"Значи всичко, каквото съм написал досега, е било недостатъчно, за да ме разбереш, та да не бъдеш тъй грубо предизвикателен към мене; значи чрез тая надгробна реч аз ти се открих по-пълно, отколкото с всички свои писания досега? Много трябва да си умен и ти, вижда се!" 

Надгробна реч на поета Кирил Христов пред тленните останки на народния поет Иван Вазов 

Опечалено събрание,

Нека пред тленните останки на великия българин, за чиято реч бяха отворени всички сърца в тоя народ, спрем мисълта си на някои от ония истини, които не е достатъчно само спокойно да знаем. Всеки от нас научава твърде рано много истини: обаче в най-скъпите от тях едвам след години той прониква, учудвайки се сам на себе си, че не е разбрал онова, което отдавна е знаял. Това става в особено важни моменти на нашия живот, най-вече когато се намираме пред затворените очи и навеки занемели уста на един необикновен човек. Пред непроницаемата тайна на смъртта на един носител на безсмъртна мисъл - в нашите души заедно с дълбока печал прониква една нова светлина, една нова възможност за човечност, една нова мисъл, една нова любов към онова, що дава смисъл на земното съществуване на хората и народите.

Скръбни българи, нека постигнем с възможно най-малко думи, по най-късите пътища на мисълта какво бе за народа ни човекът, на чиито тленни останки сме се събрали да се поклоним за сетен път. Той беше силомерът на българския дух. Чрез него народът ни виждаше по-ясно своите истини, чрез него народът ни чуваше по-точно гласа на своята правда, чрез неговото майсторско слово народът ни изразяваше най-съвършено своите болки, своите радости, своите блянове за бъдещето, своя устрем към лъчезарните сфери на неземното, към духовно съвършенство. Загубил Ивана Вазов, българският народ губи голяма част от способността си да вижда ясно, да чува точно, да изразява силно онова, що мисли и чувства. Ето каква сила се откъсва от живия и тъй измъчен организъм на народа ни! Това е една нова неочаквана ампутация, която съдбата прави на българския дух!

Винаги, когато съм участвал при изпращане в задгробните предели някой достоен син на нашия народ, аз съм се питал: не изпращаме ли ние по-често, отколкото другите народи, макар в Европа да няма по-бедни от нас откъм хора на кабинетния труд и хора на организационния гений? Всеки може да направи за себе си една проверка и да види, че това наистина е тъй. Ние губим най-необходимите си деятели или в разцвета на техните сили, или дори преди това. Ние сме тъй сиромаси и в същото време такива прахосници! Защо? 

Един древен летописец, багдадският мисионер у волжките българи Ибн Фадлан, казва за нашите прадеди, обитателите на великанския някога град Болгар, че те вярвали [...], че богато надарените хора сред тях не били за тоя свят, а трябвало да служат на бога: затова ги убивали. Аз се съмнявам, че ще се намери българин, чието сърце да не изтръпне пред това свидетелство на летописеца и който да не си помисли: "Аа, значи тоя народ открай време сам се е духовно обезглавявал! Но не е ли изчезнала с вековете на варварството тая чудовищност, или само средствата на духовно обезглавяване са се променили? Аз мисля, че който си спомни преждевременната загуба на дълга редица ценни българи от епохата на нашето възраждане, от времето на нашите революционни борби и от освобождението насам, включително съдбата на най-силните македонски деятели, ще дойде до заключение, че второто е вярно. Но нима провидението може да допусне това? Животът, преследвайки недостъпни за нашето съзнание цели, създава в даден народ известен брой по-възвишени хора, по-сложни интелекти - създава ги преди всичко за благото на тоя народ. Ако той сам отиде да ги унищожи, ще търпи ли това природата? Та всеки от нас може да намери и в своите лични наблюдения не един случай, за да се увери, че възмездието е неизбежно дори при отделен пакостен човек: че изкупителният удар пада или върху него, или - още по-страшно - върху неговото потомство! Ако се затворим малко по-продължително в тоя кръг мисли, ние непременно ще се запитаме настръхнали: "Няма ли някаква тайнствена връзка между бедите, които съдбата в такова изобилие ни е пращала през вековете, и нашите и на нашите деди прегрешения; не е ли то мзда (въздаяние - б.а.) за това, че ние не само сме отритвали благата на избраните, които провидението ни е пращало, но и сме унищожавали носителите им?".

Обаче трябва тутакси да признаем, че по отношение на своя голям поет нашият народ се погрижи да изпълни дълга си. Той не само не попречи на неговото дело, но и сполучи да му изрази своята безкрайна признателност приживе. Това за нашите условия трябва да се смята едно щастливо изключение. Може би то се дължи твърде много на особено благия характер на покойния поет. Наистина, и той е пренесъл немалко незаслужени огорчения; наистина, ние долавяме, че и той е бил принудван много пъти да позлатява хапа на горчивите истини, които общества като нашето не могат да търпят да им се казват - колкото и необходими да са тия истини за усъвършенстването им; все пак трябва да признаем, че на българския народ не тегнат по отношение на покойника, когото днес изпращаме, ония отговорности, които са легнали на съвестта му за цяла редица други наши деятели, отровени, измъчени от нас, слезли по наша вина преждевременно в гроба и намалили така и без туй малкия интелектуален и морален капитал на нацията. Ушите ни за щастие се оказаха пригодни за истините и словата на народния поет и ние го оставихме да ни говори до старини за добрите и дори за лошите качества на българина, най-често за неговата пламенна любов към родната земя, за неговото трудолюбие, за красотата на неговите планини и полета, за неговия стремеж към просвещение, за неговата храброст на бойното поле, за светите жертви, що е дал във въжделението си да се обедини, за неговата безкрайна печал пред бедствията, които му дойдоха от близки и далечни, за неговата крепка вяра, че в края на краищата не може справедливостта да не възтържествува. Откакто има трета България, никой не е бивал изслушван с по-голяма почит. Благодарение на това писанията на поета нямат вид на интерупта (прекъсване - б.а.), а на органически завършено дело на един цялостен живот. Поне по отношение на този велик българин бъдещият историк няма да хвърли тежки упреци към съвременниците, няма да ни нарече недостойни за него. Повтарям, че ние не само оставихме да се чуе в земята ни великото слово, не само му повярвахме и съобразихме, колкото ни са силите, живота си с него, но и засвидетелствахме по един блестящ начин дълбоката си признателност на поета.Това е важен признак за един голям духовен напредък на българския народ. И ако съдбата ни не бе отнела тъй внезапно народния поет, той тъкмо сега, обогатен с опита на своите 70 години и умилен от любовта народна, би изтръгнал от струните на лирата с най-оптимистическите, най-бодрите звукове за бъдещето на нашия народ - звукове, които тъкмо днес би били балсам за покрусените ни души. Но, уви, въпреки своето могъщо здраве и изпитните на последните години, сегашните превратности, които бяха съдени на народа ни и които, не ще и дума, поетът най-дълбоко изживя, не можеха да не причинят известни невидими разрушения у него. без съмнение, най-много трябваше да понесе органът, чрез който поетът най-дълбоко е живял: сърцето. И може би тъкмо за това като върховна награда на великото сърце, тъй много страдало за своя народ, провидението изпраща на избраника блажената смърт - и то в един момент, когато по прихлупения тъмен хоризонт на България долавяме, макар и слаби, признаци, че не е угаснала за нас навек светлината на надеждата.

Велики учителю, почивай спокойно! Ние даваме обет пред твоя зинал гроб, че ще бъдем достойни за тебе! А можем да бъдем достойни за тебе само така: като не пречим с нищо на твоите сподвижници и продължители; като бъдем справедливи и милостиви към тях; като ги оставим да допринесат към общия духовен капитал на нацията онова, за което природата е вложила сили в душите им; като не се гневим лекомислено, когато трябва да бъдем принудени да ни кажат някои горчиви, но целебни  истини! Само улеснявайки делото на твоите продължители ние, целият народ, ще можем да кажем, че сме заслужили великия учител, когото с такава безкрайна мъка българският народ откъсва днес от своето сърце. 

Спи, богувдъхновени, своя вечен сън все със същата крепка вяра в бъдещето на просветена, духовно израсла България!

 

 

 

 

 

На 24 май честваме най-светлия от нашите празници - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Този ден носи особен ореол и усещане за българска духовност. Неслучайно в нашето съзнание той е заел мястото на истински български празник. Затова всяка година го отбелязваме с вълнение, вяра и от сърце, с усещането, завещало ни, че

 "...Науката е слънце,

което във душите грей!

Народността не пада, там,

дето знаньето живей...!

 Делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици е велико, защото ни е съхранило като народност в трудни времена. То отразява в най-пълна степен стремежа на народа ни към просвещение и духовно израстване. Със своята мисия, дала ,,на вси славяни, писмо да четат", Светите братя оставят дълбока следа в историята на Стария континент. Те с блестящо красноречие защитават идеята, че всеки народ има право да говори и пише на собствения си език. Затова, днес с гордост можем да заявим, че тяхното дело е един от основополагащите камъни на съвременна Европа.

Учениците и учителите от Основно училище ,,Кирил Христов" Стара Загора на този ден имаме пълното основание да се гордеем като българи и част от обединена Европа, да получим уважение и признателност за постигнатото в обучението по пътя на знанието. Гордеем се като достойни продължители на делото на двамата просветители Кирил и Методий и че учим и работим в училище, което свързваме с името на един от най-известните литературни творци -Кирил Христов, оставил дълбока диря в нашата и в европейската литература.

 Пожелаваме на всички здраве, вдъхновение и творчески успехи!

Честит празник на всички старозагорци!

 

Господин Балъкчиев,

Директор на ОУ "Кирил Христов"

гр. Стара Загора

 

Тук можете да видите как празнуваме ние:  https://read.bookcreator.com/078RPGzXhZQ3KP5dkB222Wj6JyP2/PX3e5yvyTRGiOzF3IEK9ig

 

 Нали не мислите, че тази година, заради COVID-19 пропуснахме Националната кампания „Ден на революцията в храненето 2020 ". Просто го осъществихме иновативно в онлайн платформата ZOOM на 17.05.2020г. от 11:00ч. За трета поредна година малките готвачи се включиха в кулинарна работилничка под надслов „Знам какво да ям“ , ръководена от нашата майка – Димана Косева. Кулинарното  предизвикателство  започна с презентация на тема – „Петте хранителни групи “.  Учениците от 3Г и 1В, заедно със своите родители и класни ръководители – г-жа Цонка Янкова и г-жа Спаска Матева, се забавляваха приготвяйки си, здравословна салата „Попай“ и домашен сладолед.   В края на кампанията, всички участници се включиха в игрите за здравословното хранене и получиха удостоверение за ново умение – Знам какво да ям и как да си го сготвя сам.

 

Уважаеми родители, ученици и приятели, Основно училище „Кирил Христов” e в края на изпълнението на проект ”Педагогика в зелено” по програма Еразъм Плюс.

 Целта на проекта беше чрез повишаване  квалификацията на четири педагози да се стимулират промени, които да модернизират нашето училище и въведат иновации в образователната среда и начините на преподаване. Желанието  ни е да подготвим учители, които да генерират промяната  и подготвят своите колеги за нея, интегрирайки  нови методи и инструменти на преподаване в нетрадиционна среда. Друга цел на европейската квалификация е придобиване на умения за адаптиране на учебното съдържание и образователната среда, основани природата и нейното опазване.

Европейската квалификация на учителите цели интереса и позитивното отношение на учениците към учебния процес.  Мотивацията им за работа  ще позволи на учителя да открива техните таланти. Осигуряването на квалифицирани педагози ще доведе до по-добра атмосфера в учебния час, активни участници и откриватели  в образователния процес. Прилагането на нови иновативни подходи като игрови подход, експеримент, откривателство са предпоставки за самостоятелно учене, оценяване и самооценяване. Поставените задачи и ангажираността на учениците в час ще стимулират тяхната отговорност и отчетност към учебния процес  като цяло. Реализацията на тази цел е стимул за учащите за включване в национални  и международни състезания, олимпиади. Новият подход на преподаване цели премахване на негативното отношение към училището и липсата на мотивация за учене у ученика. Повишаване  ефективността на училището като образователна институция. Усвоените нови ресурси и инструменти за работа  от педагогическите специалисти водят до трайни академични знания  по различните  учебни дисциплини.

Освен да осигури квалифицирани специалисти и повиши качеството на образование, тази европейска квалификация цели създаването на контакти на учителите извън рамките на училищната институция и създаване на връзки  между училището и образователни институции от други европейски страни.

Смятаме, че осъществихме целите на проекта и той вече е в своя край.

За финализиране на проекта сме подготвили онлайн анкета, която Ви молим да попълните тук:  https://forms.gle/U8ohKSm6x24Y6XpB7

 

15 май- Световен ден на климата

Обявен е от страните членки на Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, подписана на 5 юни 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия.

Във връзка с реализацията на проект „Педагогика в зелено“ 2019 – 1- BG01-KA101- 061869 по Програма „Еразъм +“ ключова дейност КД1 „Образователна мобилност за граждани“ сектор „Училищно образование“ на 24 март 2020 г., учениците от ОУ "Кирил Христов", учениците от Основно училище "Кирил Христов" отбелязаха на 15 май Световния ден на климата. Всеки избра сам как да се включи и да представи идеята си за предотвратяване на глобалното затопляне на Земята. Госпожа Атанасова, госпожа Йовчева и госпожа Кирковска се затрудниха, но изпълниха нелеката задача да изберат най-въздействащите и оригинални проекти.

Включиха се ученици от различни възрастови групи, в т.ч. и малките климатични детективи от 2 В клас с класен ръководител Цветелина Бойчева. Участие имаше и от 3 А клас с класен ръководител Теменужка Христова.

Някои от най-активните ученици участваха с повече от една проектна инициатива.

 Благодарим на всички участници! Всеки ще види труда си на видео стените в ОУ "Кирил Христов". Сега предоставяме на Вашето внимание част от творбите.

 На 18 май отбелязваме Деня на Белия щъркел, една от най-едрите птици на населените места. Белият дом е символ на дом, щастие и родителски грижи. Най-нетърпеливите вече изготвиха и изпратиха проектите си на госпожа Кирковска. До края на учебната година ни чака отбелязване и на други дати от Екологичния календар.

Как да спасим Земята от Глобалното затопляне? - Горън Гочев 3 "А" клас

Как да се справим с глобалното затопляне на Земята? - Валентин Калайджиев 7"В" клас

Действия срещу изменението на климата – огромното предизвикателство на нашето съвремие- Иван Делчев 6"В" клас

Действия срещу изменението на климата – огромното предизвикателство на нашето съвремие- Петър Бухчев 7"В" клас

Как да опазим Земята от глобалното затопляне- Кристияна Христозова 6"Д" клас

 

Моята карта на Африка

Дистанционното обучение е придизвикателство за всички. Учениците от ОУ „Кирил Христов” са доказали, че обичат предизикателствата и с готовност се заемат с тях.

Задачите, които петокласниците получават от своя учител по география и икономика  Н.Атанасова, се посрещат с желание, последователност и отговорност. В резултат изпълнените домашни и проекти се отличават с прецизност, естетика и оригиналност.

Такава се оказа проектната задача  „Моята карта на Африка”. Учениците развихриха въображението си използвайки природни материали, за да онагледят наученото за Африка- релеф, климат, природа или стопанство.

Най-голямата радост за учениците и учителя се оказа признанието, че ученето по география не е лесно, защото е приключение.

Голям е броят на учениците изпълнили прецизно всяка поставена задача, такава е и направата на контурна карта за климатичните пояси и области в Африка. Огромни благодарности на децата за постоянството, на родителите за въпитанието и контрола по изпълнението!

9 май - Денят на Европа, посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Робер Шуман (френския външен министър по това време), който на тази дата през 1950 г. в Париж, споделя в своята реч идеята за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи войната между европейските народи немислима.
9 май - Денят на победата, краят на Втората световна война в Европа, който на тази дата се чества в бившия 
Съветски съюз и в Руската федерация. В Западна Европа денят на победата над фашизма се чества на 8 май, разликата в датата е поради разликата в часовото време – късно вечерта на 8 май Уинстън Чърчил и Хари Труман обявяват края на войната в Европа (ранните часове на 9 май по московско време).
За да се гарантира секретността на комуникацията по време на войната, са се използвали различни методи за кодиране на съобщенията. Изобретявани са кодиращи машини, като може би най-известната използвана по време на Втората световна война е разработената от германците шифровъчна машина „Енигма“. Математиците и криптоаналитиците от Правителствената школа по кодиране и шифроване в Блечли Парк (британския център за криптоанализ), успяват да разработят дешифровъчни методи и реконструкции на машината, което допринася за ускоряване на победата на Съюзниците и според различни военни специалисти е съкратило продължителността на войната с около две години.
Предлагаме на по-големите ученици математическа верижка със скрито кодирано съобщение. При правилното решение на задачите и заместване на числата от маркираните квадратчета със съответните букви от ключа, те ще открият коя фигура е нарисувало момченцето.

 
В светлината на извънредното положение не секва ентусиазмът и старанието в изпълнение на поставените задачи. Учениците от 3„д„ клас с класен ръководител Дарина Делчева се справят отлично с предизвикателствата. Урокът по човекът и обществото„Манастирите в България„ представен от самите тях.

 

Уважаеми родители на учениците от VII а,б,в,г клас за учебната 2019/2020 г.

Във връзка прием  на ученици с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания, със специални образователни потребности по чл.120, ал.7 от ЗПУО, от домовете за деца лишени от родителска грижа, и от центрове за настаняване от семеен тип и ученици, настанени в приемни семейства, Ви информираме за следното:

Комисията за насочване на ученици с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания, със специални образователни потребности по чл.120, ал.7 от ЗПУО, от домовете за деца лишени от родителска грижа, и от центрове за настаняване от семеен тип и ученици, настанени в приемни семейства, ще работи от 04.05.2020г. до 21.05.2020г. в Регионално управление на образованието, адрес  ул. „Барейро“№9. График на работното време от 9.30 до 17.30 ч.

Предвид създадената обстановка с въведеното извънредно положение и обучение на ученици от разстояние в електронна среда, както и ограничаване на достъпа на граждани до администрациите, с оглед на спазване на епидемиологичните мерки, определени със заповед № РД-06-308/30.03.2020г. на началника  комисията за насочване на ученици в РУО- Стара Загора ще  работи също в условията на електронна среда.

Всички родители, които желаят да подадат документи е необходимо да се обръщат за консултации към комисията, чрез съдействие на  Марияна Йотова - ЗДУД в ОУ „Кирил Христов“ Стара Загора за улесняване и подготовката и изпращане на необходимите документи по електронен път.

След провеждане на необходимата за родителите  консултация с представителя или членове  на комисията, следва да се сканират  и изпратят по служебен път документите,  които трябва да разгледа  комисията в РУО- Стара Загора.

Необходимите документи за подаване от учениците  с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания, със специални образователни потребности по чл.120, ал.7 от ЗПУО, от домовете за деца лишени от родителска грижа, и от центрове за настаняване от семеен тип и ученици, настанени в приемни семейства.

1.      Заявление с подредени желания по образец;

ЗАЯВЛЕНИЕ за класиране и насочване в профилирани паралелки и в паралелки за придобиване на професионално образование можете да изтеглите от тук

Държавен план прием можете да изтеглите от тук

2.      Служебна бележка от училището, в което се обучават, удостоверяваща класа и срочните  оценки за първия учебен срок;

3.      Протокол от специализирана по профила на заболяването лекарска консултативна комисия с приложени лична амбулаторна карта, медицински изследвания, епикризи и консултации, документиращи заболяването, или решения на районна  експертна лекарска консултативна комисия- за учениците по чл. 95, ал.1 от Наредба №10 от 01.09.2016г.;

4.      Служебна бележка удостоверяваща настаняването в центровете за настаняване от семеен тип- за ученици по чл. 95, ал.2 от Наредба №10 от 01.09.2016г.;

5.      Нотариално заверено копие от договор за настаняване на ученика в приемно семейство съгласно чл.27, ал.5 от Закона за закрила на детето.

Телефони за контакти в РУО- Стара Загора:

Митко Пеев, ст. експерт от ОНЕ, председател на комисията: тел. 0878 49 13 83;

Кузман Кузманов, ст. експерт по природни науки и екология, член тел.  0879 83 32 60;

Галина Вангелова, ст. Експерт за квалификация на педагогическите специалисти, член тел. 0878 49 13 75;

Боряна Карамихова, главен юрисконсулт, член тел. 0878 49 13 75.

 

Телефони за контакти в ОУ „Кирил Христов“ Стара Загора:

Марияна Димитрова Йотова, ЗДУД , тел. 0894 30 60 89.

............................................................................................

 С уважеуние,

Г. Балъкчие - директор на ОУ „Кирил Христов“ Стара Загора

 

 

Повече информация можете да намерите на следния линк: https://www.ruobg.com/news/read/id/572

 

ЗАЯВЛЕНИЕ за класиране и насочване в профилирани паралелки и в паралелки за придобиване на професионално образование можете да изтеглите от тук

Държавен план прием можете да изтеглите от тук

 

Резултати на учениците от областен кръг на олимпиадата "Знам и мога"- 4 клас, проведен 29.02.2020 г.

можете да видите от тук.

 

    Във връзка с реализацията на проект „Педагогика в зелено“ 2019 – 1- BG01-KA101- 061869 по Програма „Еразъм +“ ключова дейност КД1 „Образователна мобилност за граждани“ сектор „Училищно образование“

 

 

Днес се чества Международният ден на Земята - един от най-големите нерелигиозни празници, отбелязвани по света.

За първи път празникът се отбелязва официално на 22 април, 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. празникът на Земята е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г.

Всъщност България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване. На 22 април 1992 г. тогавашният президент на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хил. български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята.

Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.

На 22 април 2020 г. Денят на Земята отбелязва своята 50-та годишнина. Тазгодишната тема на кампанията е "Действия срещу изменението на климата – огромното предизвикателство на нашето съвремие". Изменението на климата е предизвикателство за бъдещето на човечеството и за функционирането на животоподдържащите системи, които правят света ни обитаем. Тази година отбелязването става в условията на извънредни мерки заради епидемията от коронавирус. Това е и една от причините EARTHRISE (глобалното движение за изменение на климата, водено от младежки климатични групи в координация с Earth Day Network - глобалния организатор на Деня на Земята) да постави нов глобален стандарт за Деня на Земята 2020 г.

Разгледайте нашата книжка: https://www.ourboox.com/books/%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bb-%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b5%d0%bc%d1%8f%d1%82%d0%b022/

 

Федерация на природозащитните сдружения „Зелени Балкани“ организира конкурс за фоторазказ по повод 22 април- Световния ден на Земята. Информация за конкурса можете да намерите на линк:https://greenbalkans.org/bg/Den_na_Zemyata_2020_Predizvikatelstvoto-p7496?fbclid=IwAR3FwyUpub92EkPYUx8d-K0IcJf0Y1CERNbCZ9A0RzldADvS7-9Ah8oJZHQ

Уважаеми, ученици, родители и колеги, Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души. Световният Ден на Земята се отбелязва всяка година на 22 април за привличане на вниманието върху опазването на планетата и съхраняването на живота върху нея. С оглед обстоятелствата, в които живеем и учим в момента Ви предлагаме да се включите в една или повече от тези инициативи:

  1. Изготвяне на декларация за отговорност за запазване и защита на природата- дайте предложения какво да съдържа декларацията.

Пример:

•    Когато имате възможност не използвайте автомобила си, а се разходете.


•    Заменете всички стари крушки от дома с енергоспестяващи.


•    Гасете осветлението и електричеството, когато нямате нужда от него.


•    Пестете водата. Спирайте кранчето, докато си миете зъбите например.


•    Ако имате възможност – събирайте отпадъците разделно.

   

    2.  Работа с природни материали -„Дърво от хартия“- изработване на дърво от хартия или други природни материали. Не забравяйте, че всяко дърво е част от белия дроб на планетата.

          3.    Изработване на предмети от отпадъчни и природни материали- предмет по Ваш избор, за да превърнем отпадъците в нещо красиво.

 

           4.     Изработване на презентации, свързани със Световния ден на Земята

Изпращайте снимки и предложения на адрес: da_spasim_planetata@abv.bg

Моля да пишете в писмото трите имена на участника и клас.

Благодарим Ви!

 

РЕГЛАМЕНТ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ

на Национален ученически конкурс

„Зелената планета 2020“

 

Националният ученически конкурс „Зелената планета 2020“ е част от Международния детски екологичен Форум „Зелената планета 2020“, провеждащ се по инициатива на Общоруското обществено детско екологично движение „Зелена планета” в рамките на Международната му програма „Диалог на културите: от запознанството към уважението”.

Организатори на национално ниво са Фондация „Устойчиво развитие за България”, Националният дворец на децата и Представителството на Россътрудничество в България /Руският културно-информационен център/

 

 

Конкурсът е включен в Националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците.

 

В конкурса могат да участват с творческите си работи  ученици от различни възрасти в седем номинации.

 

Цели и задачи на конкурса:

- Привличане на общественото внимание към международните въпроси на екологията посредством масово привличане на децата и младежите, чрез изкуството и науката, към проблематиката на екологичния поглед към света, който ще подпомогне за хармоничното развитие на личността, сплотяване и формиране у младите на широк поглед върху обкръжаващия ги свят и грижата за него;

-  Развитие при децата и младежите на умение да изразяват своето отношение към природните и културни ценности чрез резултатите от творческата, художествена, социално-полезна и изследователска дейност;

- Систематизиране резултатите от многогодишната екологична дейност на детските колективи;

- Възпитаване на децата от различните страни на грижливо отношение към единните общочовешки ценности в съответствие с принципите за съхраняване на културното и природното разнообразие, на екологичното равновесие; с принципите на устойчивото развитие;

- Формиране у младите жители на планетата на екологична култура и активна жизнена позиция в отношение към глобалните проблеми, стоящи пред човечеството;

- Способства за развитие на интереса на децата и младежите към историческата памет  посредством  привличането им в творческа дейност чрез екология.

 

Конкурсна програма на форума

Конкурсната програма на Форума се провежда в два етапа: национален и международен.

Основен критерий за подбора на работите е в съответствие с описаните по-долу номинации.

Победителите от Националния конкурс ще бъдат представени за участие в конкурсната програма на Международния детски екологически форум „Зелената планета 2020”.

Официални езици за комуникация на участниците в международния етап на форума са руски и английски.

Конкурсната програма на заключителния етап на Международния детски екологичен форум „Зелената планета 2020“ е посветена и на съхраняване паметта за Втората световна война и Победата; за опазването на мира.

 

За участие в Националния конкурс се приемат творчески работи в следните седем номинации:

1. „Природата и съдбите на хората“ – литературен конкурс за авторски размисли /проза, поезия, есе, приказка/; в т.ч.

-„Животът по време на войната“;

-„Животът след войната“;

-„Опазването на мира“.

Изисквания към литературните творби:

- Творческите работи се представят във формат А4 със стандартни полета, шрифт 12 Times New Roman, интервал между редовете 1.0 – не повече от 1 страница;

- На реда след заглавието се посочват трите имена на автора, година на раждане;

- Оценява се идеята на собственото съчинение, оригиналност, творческа и художествена цялостност, историческа изразителност, яркост на изложеното.

 

2. „Зелената планета през погледа на децата. Памет и слава” – конкурс за рисунки, отразяващи историческата памет за славата на военните и след военните години. - „Животът по време на войната“; „Животът след войната“, „Опазването на мира“.

Конкурсът се провежда в четири възрастови групи:

1 група: предучилищна възраст

2 група: 1-4 клас

3 група: 5-7 клас

4 група: 8-12 клас

 

Изисквания към рисунките:

- Изпраща се оригинална рисунка формат А3;

- На гърба на рисунката се изписват трите имена на автора, годината на раждане, наименование на творбата,

Оценява се отразяването на тематиката, композиционното решение, нивото на изпълнение, художествената и историческа изразителност.

 

3. „Еко-обектив“ – конкурс за кино-репортажи за екологичната социално-полезна и патриотична дейност на детските колективи (в т.ч.: засаждане на дървета (алеи на памет и слава; благоустройство и почистване територията на паметници на Втората световна война, дейност на доброволчески отряди и движения, помощ на Ветерани и т.н.)

Изисквания към кино-репортажите:

- Изпраща се кинофилм с продължителност до 5 минути на флаш-памет (дискове не се приемат);

- В субтитрите на кинофилма или в звуковия му съпровод се посочват трите имена и годината на раждане на автора; (името на филмовото студио или творческия колектив;) името на филма; наименование на мястото, където е била осъществена социално-полезната дейност, названието на детския колектив, който я е осъществил.

- В печатен вид се дублира следната информация: Трите имена и годината на раждане на автора; (името на филмовото студио или творческия колектив); името на филма; наименованието на мястото, където се е осъществявала социално-полезна дейност; името на детския колектив, който е осъществил социално-полезната дейност.

Оценява се спазването на сюжетна линия, операторската и режисьорската работа, разкриването на темата.

 

4. „Многообразие на вековните традиции” – конкурс за отделни арт-обекти и композиции.

Изисквания към оформяне на работите:

 - Изпраща се снимка на макета с добро качество с формат 18х24 см и повече;

- На обратната страна на снимката се посочват трите имена и година на раждане на автора; името на творбата/композицията.

Оценява се отразяването на темата на конкурса, използването на народни занаяти, оригиналност, композиционното решение, качеството на изработката, художествената изразителност и историческа ценност.

 

5. „Съвременност и традиция“ – конкурс за колекции костюми.

Изисквания към оформление на работите:

Изпраща се кратко описание на колекцията, в което се посочва:

- Име на колектива - автор на колекцията костюми, име на колекцията, кратко /с 1-2 изречения/ пояснение;

- Фотоалбум с моделите на колекцията, всяка снимка с формат 18х24 и повече;

- Обща фотография на всички модели на колекцията с формат 18х24 см и повече.

Оценява се отразяването на темата на конкурса, композиционното решение, качеството на изработката, художествената изразителност.

 

6. „Природа. Култура. Екология” – конкурс за солови и колективни изпълнения на песни, театрални постановки, флашмоб и др. по теми, свързани с конкурса.

Изисквания към оформянето на работите:

Изпраща се програма или кратък анонс на изпълнението, където се посочва:

- Наименование на песента, театралната постановка или друго изпълнение;

- Трите имена и годините на раждане на изпълнителя или колектива /ако са повече от двама изпълнители/

- Трите имена на художествения ръководител;

- Видеозапис на изпълнението на флаш-памет (дискове DVD или CD не се приемат);

- Обща фотография на изпълнението формат 18х24 см и повече.

Оценява се отразяването на темата на конкурса, нивото на изпълнение, художествена стойност.

 

7. „Природата – безценен дар, един за всички“ – конкурс за социално-значими проектни и научно-изследователски работи за резултатите от социално-полезна екологична дейност на детски колективи, включваща следните основни етапи: намиране и показване на екологичния проблем; кратко описание на социално-полезната дейност за отстраняването на проблема; социална значимост на резултатите от екологичната дейност.

За участие в конкурса се приемат: /описание на проведени или  в етап на провеждане/ индивидуални авторски краткосрочни проектни работи със срок на реализация не повече от 3 месеца, с обозначение „проект“, и дългосрочни колективни (на детски организации) научни и изследователски работи със срок на реализация от 4 месеца и повече с обозначение „наука“.

 

 

Изисквания към оформянето на работите:

- Изпращат се тезиси в печатен вид, формат А4 със стандартни полета, шрифт 12 Times New Roman, интервал между редовете 1.0 – не повече от 2 страници;

- Възможна е презентация на проекта във формат PowerPoint на флаш-памет;

- На реда след заглавието се изписват трите имена и възрастта на автора и/или името на колектива /възраст на участниците в колектива/, името на учреждението с посочване на страната и населеното място; трите имена на ръководителя на проекта, адрес на електронната поща.

Оценява се целесъобразността и социалната значимост на проекта, описанието на всички основни етапи.

 

За участие в националния конкурс не се допускат работи, които са плагиат, копие или част от работата на други автори.

 

Всички творби за участие да бъдат придружени със заявка за участие /приложение 1/ с данните: трите имена на автора, държава, възраст, адрес и телефон; училище (извънучилищно звено) с телефон и  адрес; декларация-съгласие от родител на детето за предоставяне право на организаторите да ползват тези данни, както и предоставяне на авторски права за популяризиране на творбата.

Име и телефон на научния ръководител и неговото съгласие за ползване на предоставените данни. 

 

Всички конкурсни работи и съпровождащите ги документи се изпращат в  пакет не по-късно от 22 май 2020 г.  на адреса на организаторите:

Руски културно-информационен център(РКИЦ)

За конкурса „Зелена планета”

Ул. „Шипка” № 34,

Фондация „Устойчиво развитие за България“

1504 гр. София

 

E-mail: zelena_planeta@mail.bg

 

Номинираните в Националния конкурс „Зелената планета 2020” получават грамоти. Най-добрите творчески работи на национално ниво се изпращат за  участие в Международния детски екологичен форум „Зелената планета 2020”. За тази цел писмените творби ще трябва да бъдат преведени на руски или английски език и изпратени на ел. адрес на орг. комитет на конкурса:

E-mail: zelena_planeta@mail.bg

 

Тържественото награждаване на победителите ще се състои в Руския културно-информационен център в София на дата, която ще бъде определена и обявена след отмяна на извънредните мерки. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени чрез сайта на Националния дворец на децата и сайта на Руския културно-информационен център.

 

Моля, обърнете внимание!

1. По отношение на авторските права следва да имате предвид, че участвайки в Конкурса, Вие предоставяте авторските права над Вашата творба на организаторите /съгласно Закона за авторското право и сродните му права/ за безвъзмездно използване за целите на конкурса.

2. По отношение на съхранението на творбите: следва да имате предвид, че с участието си се съгласявате творбите  в конкурса да не бъдат връщани и да бъдат използвани за изложби, за издаване на календари, дискове, плакати, за публикации в печатни и електронни медии, за благотворителни,  представителни и други нетърговски цели.

3. С явяването за получаване на награда участниците, техните родители и учители се съгласяват да бъдат заснемани и материалът да бъде излъчван/публикуван в публичното пространство с нетърговска цел.

4.Изпращайки творбата си за участие в конкурса авторите и техните преподаватели се съгласяват личните им данни да бъдат използвани за организацията на конкурса /съгласно изискванията на Закона за защита на личните данни, във връзка с употребата и прилагането на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни/.

 

 

За контакт с организаторите на Националния детски екологичен конкурс „Зелената планета 2020”:

Фондация „Устойчиво развитие за България”, тел: 0896719620,

E-mail: zelena_planeta@mail.bg,

РКИЦ – отдел „Наука“ тел. 02 9433523.

Декларацията изтеглете от тук

Учениците от целодневното обучение при ОУ "Кирил Христов" твориха по темата "Лазаровден и Цветница - предвестници на Възкресението". В часовете по занимания по интереси те пресъздадоха в рисунки обичаите, свързани с двата празника, изработиха кукли - Лазарки и изплетоха венци.

   

Във връзка с реализацията на проект „Педагогика в зелено“ 2019 – 1- BG01-KA101- 061869 по Програма „Еразъм +“ ключова дейност КД1 „Образователна мобилност за граждани“ сектор „Училищно образование“ на 10 април 2020 г. учениците от 4 „в“  клас участваха дистанционно с голямо желание и ентусиазъм  в създаване на проекти, свързани с ученото по Човекът и природата. По този начин се актуализираха и затвърдиха знанията им за различните групи организми, обитаващи различни места – равнини, низини,  гори, високи части на планини. Илюстрираха с примери видовото разнообразие  и приспособленията  на животните  и растенията  в различните  среди на живот /вода, суша/. Систематизираха информацията за проекта, като използваха план за работа. Представиха и любопитни факти.

 

 

Училищна библиотека „Невена Христова”

  Кремена Койнова  - Библиотекар

 

Походът на книгите към малки и големи

… Ако обичаш едно

цвете, което съществува

само в един екземпляр

сред милиони и милиони

звезди,това ти стига,за

да си щастлив,когато гледаш звездите.

Мислиш си:  „Моето

цвете е там някъде …”

Из „Малкият принц”

Сент - Екзюпери

 

         В тези дни на ограничаване на разходките навън всички вие със сигурност ще намерите време  да разгърнете една интересна книга.Можем да си припомним страници от любим автор или творчеството на някой сега нашумял последен хит.

         На 23 април се чества Международния ден на книгата.Той се отбелязва от 1996 г.  по инициативата на ЮНЕСКО,като знак на признание за ролята и силата на писаното слово.

         В Стара Загора протича 15 - тото  юбилейно издание на Маратон на четенето „Четяща Стара Загора 2020.” Ако проявите интерес към новите инициативи в тези условия вижте предложението на екипа на Библиотека „Родина”.

„Ще ти разкажа една история, която знам от малък. Всеки път, когато я чуя, я харесвам все повече и повече.”

 

         Така започва една от своите приказки големият датски писател Ханс Кристиан Андерсен. Той майсторски разказва всички свой истории и толкова години читателите от цял свят не престават да ги харесват.

         Сега е ваш ред, малки приятели, да се запознаете с тях и да преживеете вълнуващите приключения  на  неговите герой.      

Препоръчвам ви тези приказки на великия разказвач:

„ Грозното патенце”

„ Малката русалка ”

„Дивите лебеди”

„Палечка”

„Снежната царица”

„Храбрият оловен войник”

„Малката кибритопродавачка”

„ Принцесата и граховото зърно”

„Цветята на малката Ида”

Потопете се във вълшебния свят на приказките.

Приятно четене !

 

Можете да се включите и в следното проучване на адрес:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeSYaInPtbMyEMWPe81BNsMVGH6IgNN2cgBB4HLAbbwELuojQ/viewform?vc=0&c=0&w=1

Четенето в света на съвременното дете. Проучване на читателските практики при деца от седем до единадесет години

Уважаема госпожо/господине,


Във връзка с провеждано научно изследване, обръщаме се към Вас с покана да споделите какво, кога, къде, как и защо чете Вашата дъщеря/ Вашият син. Мнението Ви е важно за всички нас!
Анкетното проучване е анонимно и има за цел да бъдат получени данни за актуалното състояние на детското четене в България, които ще бъдат използвани само и единствено за изследователски цели.
Резултатите от настоящото изследване ще Ви бъдат изпратени по електронна поща, ако желаете.
Настоящото проучване се извършва по Проект с договор № КП 06-М35/3 от 18.12.2019 г. на тема:
„Изследване на съвременни образователни програми на културни институции в България“ с ръководител д-р Соня Спасова, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ при МОН.


доц. д-р Росица Кръстева и екип
Университет по библиотекознание и информационни технологии,
гр. София
За контакти:
r.krasteva@unibit.bg

 

На 02.04 учениците от целодневното обучение при ОУ „Кирил Христов”  гр. Стара Загора се включиха в международния ден на детската книга. 

 „Дете, което чете, един ден ще бъде човек, който мисли…”

ВАЖНО!!!

Уведомяваме всички ученици от VII клас от ОУ „Кирил Христов” Стара Загора относно удължения срок за подаване на заявления  от учениците с изразено желание да се явят на НВО по чужд език- английски език.

Срокът за подаване на заявленията е от 06.04.2020г. до  10.04.2020 г.включително. В посочения срок трябва да подадете заявление по електронен път на електронния адрес на ОУ „Кирил Христов” Стара Загора- ou4sz@abv.bg.

Заявленията могат да са без подпис на  ученика и родителя. След прекратяване на извънредните мерки във връзка с разпространението на коронавируса ще бъдете допълнително уведомени за срок за разписване.

заявлението можете да изтеглите от тук

 

 

 

 

 

ОТКРИТ УРОК с VI „В“ клас по повод 1 април- Международния ден на птиците

пред експерти от МОН и РУО- Стара Загора, във връзка с реализацията на проект „Педагогика в зелено“ 2019 – 1- BG01-KA101- 061869 по Програма „Еразъм +“ ключова дейност КД1 „Образователна мобилност за граждани“ сектор „Училищно образование“. Урокът е мултидисциплинарен между учебните дисциплини- математика с учител Екатерина Йовчева и човекът и природата с учител Венета Кирковска. Място на провеждане: зелената класна стая на ОУ "Кирил Христов".

(надяваме се много скоро да успеем да реализираме този урок)

 

 

Учениците от целодневното обучение на ОУ „Кирил Христов” се включиха в инициативата „Всичко ще се оправи”.

В часовете по „Занимания по интереси” те рисуваха дъги, като символ на надеждата, че вирусът ще мине и всички отново ще сме заедно!

Скъпи ученици, родители, колеги и приятели, знаете, че ОУ "Кирил Христов" участва в много европейски и национални проекти и инициативи, свързани с екологичния начин на живот. Към училището има създаден и еко клуб "Посланици на природата". В тази връзка Ви призоваваме да се включите в отбелязването на Часа на Земята 2020 от вкъщи. Тази вечер на 28 март (събота) заедно с милиони съмишленици по света символично изключете светлините между 20.30 и 21.30 ч. По този начин заедно ще покажем, че въпреки сериозното предизвикателство, пред което сме изправени днес, ние оставаме обединени около каузата да опазим нашия общ дом – Земята.
Ако желаете, дайте своя глас тук:  
https://www.wwf.bg/get_involved/earthhour/2020/?utm_source=WWF+Бюлетин&utm_medium=email&utm_campaign=d20a205706-earthhour2020-email-nlsubs-270320&utm_term=0_38133e1681-d20a205706-204288549&mc_cid=d20a205706&mc_eid=1be40fafab

 

27 МАРТ

Скъпи ученици, родители, колеги и приятели на ОУ "Кирил Христов",

днес завършва виртуалния ни патронен празник с един поздравителен адрес от зам. председателя на Народното събрание - г-н Емил Христов.

Наши бивши възпитаници пожелаха да се включат в нашия виртуален празник.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=234786834572978&id=104024360982560&notif_id=1585300848410763&notif_t=page_post_reaction

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=234788067906188&id=104024360982560&notif_id=1585347198955156&notif_t=page_post_reaction

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=234789021239426&id=104024360982560&notif_id=1585338685313371&notif_t=page_post_reaction

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=234787311239597&id=104024360982560&notif_id=1585397182114477&notif_t=page_post_reaction

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=234789457906049&id=104024360982560&notif_id=1585335155352198&notif_t=page_post_reaction

 

26 МАРТ

УЧИЛИЩЕН КОНКУРС „ХРИСТИНА БЮЙЛЕКОВА” 

на тема: „МОЕТО УЧИЛИЩЕ

Жури в състав:

Председател - Пламен Михалев- старши учител по изобразително изкуство

Член- Елена Кистелова-  старши учител по изобразително изкуство

ОПРЕДЕЛИ:

1 МЯСТО

Християна Терзиева 3 "Г" клас, Мариела Пенчева 4 "А" клас, Mила Петрова 3 "Г" клас

2 МЯСТО

Катрина Николова 2 "А" клас, Маргрет Андонова 5 "А" клас, Преслав Петров 2 "Г" клас

3 МЯСТО

Горън Гочев 3"А" клас, Никол Русева 3 "Г" клас, Никола Мартинов 1 "Д" клас

Останалите рисунки участвали в конкурса:


 

 

Днес се навършват 130 години от рождението на Чудомир - този, който погледна света през призмата на смешното. Нека всички ние  носим в себе си частица от неговото пленително чувство за хумор. Та нали казваме, че СВЕТЪТ Е ОЦЕЛЯЛ, ЗАЩОТО СЕ Е СМЯЛ. И нали СМЕХЪТ Е ЗДРАВЕ!

„Хуморът ни откъсва от дребното, от всекидневното, позволява ни, като си се надсмиваме, да се взрем по-дълбоко в себе си“, казва Чудомир.

Припомняме ви 11 негови незабравими мъдрости:

1. „Най-празният от нашите дни е оня, в който не сме се смели нито веднъж.”

2. „Прекалено дългата почивка е ръждясване.”

3. „Даже и най-скъпият часовник има само 60 минути в час.”

4. „Първата и най-лошата от всички измами е самоизмамата.”

5. „Някои мислят, че единственото нещо, което им е нужно, за да водят дискусия, е устата.”

6. „Една лъжа може да обиколи света, докато истината още си връзва обувките.”

7. „Ако искаш да узнаеш цената на парите, опитай се да вземеш на заем.”

8. „Обичай ближния си, но остави жена му на мира...”

9. „Мъжът започва да дири ум в жена си чак след като е опитал всичко друго у нея.”

 

25 МАРТ 2020 г.

Посрещаме гости от Азия

„Да посрещаме гости от Азия”, ролевата игра от часовете по география и икономика, която учениците от шестите класове чакаха с огромно нетърпение, премина в нов вариант. Поставени в ситуация на Дистанционно обучение, нашите ученици  показаха , че са достойни възпитаници на ОУ „Кирил Христов”. Възпитаници, които не се плашат от предизвикателствата, обичат да експериментират и да изпълняват задачи.

Разполагайки с малко време, между часовете в различни платформи, изпълниха задачата, поставена от техния преподавател Недка Атанасова.   С голям ентусиазъм, от своите домове, учениците подготвиха кратки видеа за азиатските народи и култура.

Откроиха  се следните ученици:

Калоян Станев от 6 д клас с филм „Пътуване  в земята на самураите”. Той  се е справил отлично като сценарист,  режисьор и актьор. Успял е да включи и малкото си братче Никола- бъдещ първокласник в ОУ „К.Христов” и да докаже, че географията е забавна, дори и при домашно обучение.

кликнете тук, за да отворите филма

Кристияна Христозова от 6д клас разказва за азиатската храна. Нейната презентация „Късче от Азия” е със снимки, на която тя, заедно с брат си- Стелиян от 5 а клас, приготвят пролетни ролца. Така проектът по география става една вкусна закачка към семейството им.

Мая Момчева от 6 г клас, влиза в ролята на красива индийка,  която поднася информация за индийските сватби и проблемът с малките булки.Така насочва вниманието към  демографската ситуация в Индия и въпросите с правата на човека.

кликнете тук, за да отворите филма

Яница Живкова от 6г клас се е постарала да разучи източната техника за хартиените фигурки- оригами. Във видео тя разказва за традицията и показва направените в домашни условия свои фигурки.

кликнете тук, за да отворите филма

Това е поредната инициатива, която учениците посвещават на празника на училището и доказателство, че с желание и мотивация всичко се постига!

 

24 МАРТ 2020 г.

По случай празника на ОУ "Кирил Христов" Ви поздравяваме с едно изпълнение на Грета Миткова- ученичка от 3 г клас.

(кликнете върху снимката)

https://www.youtube.com/watch?v=Jt6pJfb9tdg&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2gDlKBpMoYwl17XMEsj7p3zx__dqbznPZt-T_WdgLhLa4OEwYjl-FGKWQ

 

Във връзка с реализацията на проект „Педагогика в зелено“ 2019 – 1- BG01-KA101- 061869 по Програма „Еразъм +“ ключова дейност КД1 „Образователна мобилност за граждани“ сектор „Училищно образование“ на 24 март 2020 г., учениците от ОУ "Кирил Христов" участваха в мероприятието

"ПРОЛЕТ С ДЕТСКИ РИСУНКИ"

Aтрактивна и много цветна пролетна инициатива реализираха учениците на ОУ "Кирил Христов".
 
 Вижте пролетта през погледа на детските очи:
 

 

В изложбата участват рисунки на: Алекс Бонев 2в, Атанас Димитров 3д, Антония Анастасова 4в, Белослава Симеонова 3в, Вероника Ганева 6в, Виктория Петрова 3д, Валери Вълчев 4в, Габриела Пенева, Горън Гочев 3а, Дария Георгиева 4в, Денислава Вълчева 2в, Ивайла Цанева 4в, Иван 6 клас, Иван танев 4в, Карина Иванова 3д, Карина Костова 3а, Кая  Иванова 4в, Магдалена Георгиева 4а, Магдалена Пенкова 6д, Магдалена Димитрова 4в, Мария Добрева 6г, Мария Чоффо 6а, Мая Пенкова 6г, Неделина Стоева 3д, Николета Петрова 3д, Радина Георгиева 4в, Сиана Недкова, Сиана Сивова 6г, Стилиян Мирчев 6а, Теодор Иванов 4д.

 

23 МАРТ 2020 г.

Уважаеми ученици, родители, колеги и приятели, днес продължаваме с виртуалното празнуване на патронния празник на училището ни и във връзка с реализацията на проект „Педагогика в зелено“ 2019 – 1- BG01-KA101- 061869 по Програма „Еразъм +“ ключова дейност КД1 „Образователна мобилност за граждани“ сектор „Училищно образование“ на 24 март 2020 г., учениците от ОУ "Кирил Христов" участваха в мероприятието . Отправяме специален поздрав към всички Вас: https://www.facebook.com/104024360982560/videos/203950937705690/

ПРАЗНИК НА ЦВЕТЯТА, ПОСВЕТЕН НА ПРАЗНИКА И ПРОЛЕТТА


Днес няма да изневерим на традицията и ще Ви представим един виртуален празник на цветята.

Бъдете здрави и не губете надежда!

 

 

 

 

(Снимките са ни изпратени от наши възпитаници.)

 

 

Във връзка с реализацията на проект „Педагогика в зелено“ 2019 – 1- BG01-KA101- 061869 по Програма „Еразъм +“ ключова дейност КД1 „Образователна мобилност за граждани“ сектор „Училищно образование“

22 МАРТ - СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА

Уважаеми ученици, родители, колеги, приятели, днес освен патронния празник на училището ни, празнуваме и Световния ден на водата!

Водата е в основата на живота. Без нея всичко около нас би се превърнало на пустиня. Ние хората сме в състояние да опазим чистотата на водата и да не я пилеем напразно.

Нека всеки от нас с действията си докаже това!

 Като международен празник е предложен през 1992 г. по време на Конференцията за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро, а по решение на Общото събрание на Обединените нации 22 март се чества като Световен ден на водата от 1993 г. Оттогава тази дата се отбелязва с инициативи по целия свят.

Всяка година Световният ден на водата насочва към специфичен аспект от проблемите във водния сектор. През 2020 година темата е „Водата и климатичните изменения“ и тя е във връзка с една от основните цели в Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г., а именно: осигуряване на достъп до питейна вода и устойчиво управление на водните ресурси. С нарастването на населението на планетата нараства и търсенето на вода, което изчерпва природните ресурси и уврежда околната среда на много места. Опазването на качеството на водата и живота на Земята е споделена отговорност от всички заинтересовани страни – от хората и местните общности до държавните власти и международните организации.

  Решенията включват защита на естествените водните басейни като океани и влажни зони, адаптиране към климатичните изменения,  прилагане на интелигентни селскостопански техники и увеличаване на безопасното повторно използване на отпадъчните води.

 

 

 

22 МАРТ 2020 г.

Поздравления от наши ученици можете да видите във фейсбук страницата на училището.

https://www.facebook.com/104024360982560/videos/639324496801033/

https://www.facebook.com/104024360982560/videos/680707649138442/

https://www.facebook.com/104024360982560/videos/666573950784467/

https://www.facebook.com/104024360982560/videos/1125770224438245/

https://www.facebook.com/104024360982560/videos/223725865490091/

https://www.facebook.com/104024360982560/videos/2454481427989554/

https://www.facebook.com/104024360982560/videos/506937333326379/

https://www.facebook.com/104024360982560/videos/943166859473937/

https://www.facebook.com/104024360982560/videos/200282714612604/

https://www.facebook.com/104024360982560/videos/2941509479302109/

https://www.facebook.com/104024360982560/videos/670730103469039/

https://www.facebook.com/104024360982560/videos/148854346401734/

https://www.facebook.com/104024360982560/videos/570189207178503/

https://www.facebook.com/104024360982560/videos/529210137785169/

https://www.facebook.com/104024360982560/videos/643347882903513/

https://www.facebook.com/104024360982560/videos/2642752512668015/

https://www.facebook.com/104024360982560/videos/211092566898711/

https://www.facebook.com/104024360982560/videos/1335307150008440/

https://www.facebook.com/104024360982560/videos/2575527159342489/

https://www.facebook.com/104024360982560/videos/920681655017518/

https://www.facebook.com/104024360982560/videos/2593359270930789/

https://www.facebook.com/104024360982560/videos/660023848142108/

https://www.facebook.com/104024360982560/videos/210449450195385/

https://www.facebook.com/104024360982560/videos/253258629021854/

https://www.facebook.com/104024360982560/videos/1090743154626604/

https://www.facebook.com/104024360982560/videos/548914042497034/

https://www.facebook.com/104024360982560/videos/210049926771842/

 

В Основно училище „Кирил Христов“ се води усилен учебен процес. Създадени са Google Classroom, както работа и през електронния дневник “Shkolo”. Учениците вече имат профили в Google, влизат без проблемно в Google Classroom.
Това свързване позволява бързо и лесно да се задава самостоятелна работа на учениците, както и да им се преподава, използвайки съдържанието, публикувано от всеки учител. Към всеки урок учениците могат да задават въпроси и да се обсъжда, когато имат затруднения. За проследяване на напредъка на всеки ученик и осъществяване на обратна връзка са създадени ел.пощи по класове, на които учениците изпращат под формата на снимки своята работа.

Благодарим на всички ученици и родители за отговорността, която проявяват!

Заповед на директора на Основно училище "Кирил Христов"- гр. Стара Загора

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”.

В периода 09.03-13.03.2020 г. Екатерина Йовчева- старши учител по математика и координатор на проекта и Цветелина Бойчева“ – старши учител в начален етап, участваха в курс на обучение „Applied Green Pedagogy”, провел се в испанския град Барселона. Събитието бе част от дейностите по изпълнението на проекта „Педагогика в зелено“ по Програма „Еразъм+“, ключова дейност, „Образователна мобилност за граждани”, сектор „Училищно образование”. Курсът се осъществи със съдействието на Esmovia - испанска компания, която е консултант и партньор по проекти за мобилности и в областта на образованието.

Обучението се проведе в град Барселона. В продължение на пет дни разнообразна и наситена програма даде възможност на участниците в курса да се запознаят с особеностите на испанската образователна система и с основните предизвикателства пред образованието в страната. Обучението се провеждаше извън офиса на обучителната фирма в естествена природна среда. Учителите се запознаха с изключително полезни инструменти и методики за работа, в основата си, които подтикваха към екологично възпитание. Запознаха се с обучението на испанските ученици от начална и прогимназиална степен. Много вълнуващи мигове преживяха нашите български педагози.

В края на обучителния курс г-жа Йовчева и г-жа Бойчева получиха от M&M Profuture Training, S.L.  международни сертификати, които бяха верифицирани и в България от ЦРЧР. Придобитият от колегите ни опит ще бъде използван в реализирането на уроци и други дейности, свързани с изпълнението на проекта „Педагогика в зелено“.

Разбира се, всички участници в обучението имаха възможността да разгледат някои от забележителностите на Барселона и да усетят атмосферата на втория по големина испански град и единайсети по големи в ЕС. Посетихме  Катедралата на Барселона- Незавършеният проект на Антонио Гауди-Саграда Фамилия, зоологическата градина на Барселона, която е една от най-големите, богатите и впечатляващи зоологически градини в света, Градският парк на Барселона, наричан още "Парк на Цитаделата", Тибидабо- планина край красивия испански град, на която е изградена невероятната църква и увеселителен парк. Църквата Temple Expiatori del Sagrat Cor в превод се превежда Църква на Светото сърце и е изключително внушаваща и емблематичната статуята на Христофор Колумб в края на световно известната улица „Ла Рамбла“. 

В краят на курса се разделихме с нашите домакини обогатени с нов опит и идеи в областта на образованието, с приятелско настроение и с взаимни обещания за бъдещи сътрудничества.

 

Уважаеми родители на четвъртокласници,

във връзка с Математическото състезание "Европейско кенгуру", информация можете да намерите на страницата на гимназията: http://www.pmgsz.org

 

 

ГРИПНА ВАКАНЦИЯ!

 

Със заповед № РД-01-114/05.03.2020 г. на министъра на здравеопазването е обявена грипна епидемия на територията на Република България, считано от 06.03.2020 г. до 11.03.2020 г. включително.

 

Да бъдат преустановени учебните занятия в училищата. Препоръчва се да бъдат преустановени масови мероприятия, включително спортни и културни.

              

ГРИПНА ВАКАНЦИЯ!

По препоръки на Националния оперативен щаб, с оглед ограничаване на заболяемостта от остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип сред учениците, РЗИ – Стара Загора се прекратяват учебните занятия в област Стара Загора на 5 и 6 март.

Мярката се налага заради нарасналата през последните 3 дни заболяемост от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ), предимно във възрастовите групи от 5 - 14 години и 15 – 29 години.

Учебните занятия се подновяват на 9 март 2020 г.

Шестокласници от ОУ „Кирил Христов“ бяха отличени на

Националното математическо състезание „Многознайко- млад математик"- II кръг.

 

Победителите са:
Вероника Ганева - 6“В“ клас, Ивайло Петров- 6“В“ клас, Виктор Бояджиев- 6“В“ клас, Камелия Бинева- 6“Г“ клас, Калоян Стефанов- 6“А“ клас, Николай Николов- 6“Б“ клас.
 

Сребърни отличия получиха: Симеон Спиров- 6“В“ клас, Мартин Петров- 6“А“ клас, Виктория Иванова- 6 „Г“ клас, Мария Добрева- 6 „Г“ клас, Пламена Колева - 6“Б“ клас, Тихомир Георгиев- 6“А“ клас.
 

Бронзови медали спечелиха:
Полина Ганева - 6“В“ клас, Йоана Райнова- 6 „Г“ клас, Сиана Сивова - 6 „Г“ клас, Мая Момчева- - 6 „Г“ клас и Валери Иванов- 6 „Б“ клас.

 

Ние, учениците от Основно училище "Кирил Христов", се гордеем , че  сме потомци на онези, за които България бе всичко!

Честит празник!

 Макетите са изработени от 3„д„ клас с класен ръководител Дарина Делчева.

По покана на Регионален исторически музей на 27.02.2020г. учениците от 3г клас ОУ "Кирил Христов" се включиха в Ателие "Магията на българската мартеница". Те с интерес изслушаха легендата за мартеницата и наблюдаваха демонстрация за изработване на мартеница от гайтани. Децата с радост и старание направиха  традиционни български мартеници от вълнена прежда и дървени мъниста.Участие в ателието взеха и двама родители г-жа Милена Желева заместник -кмет по "Култура, туризъм и младежки дейности" и г-жа Станислава Желева.Благодарим на любезните домакини за гостоприемството и подаръците!

 


 

Баба Марта ни обича с пролетта пристигна тя. С мартенички ни закичва като с китки от цветя. Пъстри-бели и червени тя на всички ще дари да сме здрави и засмени да сме умни и добри.

3„д„ клас. клaсен ръководител: Дарина Делчева

 

Във връзка с Европейски проект по програма „Еразъм+” Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“,   сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5

Поредната сбирка на участниците от проекта „ Климатът и аз- пестим енергия в училище” протече при изключителен интерес. Учениците от 2 „В” клас показаха на по-големите си приятели  макет на ветрогенератор. Всички изгледаха презентация за възобновяемата енергия и се обединиха около мнението, че вятърната енергия е чиста енергия, без  вредни емисии. Това е енергия на бъдещето.

Ученици от ОУ,, Кирил Христов ’’Стара Загора споделиха глобалното пътешествие ,,Да направим най-доброто с отпадъците“ със своите преподаватели.

 

Учениците от 6 ,,В и Г“  клас показаха множество идеи и презентационни материали свързани с екологията и опазването на околната среда. Творческата изява е свързана с инициативата  ,, Най- големият урок в света’’ на УНИЦЕФ, която  цели да популяризира сред младите хора 17-те цели за устойчиво развитие на ООН. Министерство на образованието и науката е партньор на УНИЦЕФ България в инициативата за популяризиране на Глобалните цели за устойчиво развитие и насърчава  всяко училище в страната да запознае децата с тези цели.

В ролята на модератори и посланици на УНИЦЕФ  бяха учениците от 6-те класове ,които се превърнаха в истински изследователи и модератори, изработвайки  своята  стратегическа  карта и макети, върху която чертаят свой собствен паралел за екологичните проблеми и тяхното разрешаване – в различните теми се разгледаха и  националните идеи, през европейските ценности на глобалния свят.

Като силен акцент се открои убеждението на децата , че трябва да  започнем промяната от самите нас и ,,Всичко е в нашите ръце“. Творчеството , креативните идеи и иновативните макети впечатлиха всички.

Шестокласниците  показаха задълбочени познания от  Конвенцията на  ООН за правата  на детето и разглеждаха  специалните  постери за Глобалните цели на ООН, които са разположени в специално обособената  зона на третия етаж, целяща да  популяризира    17-те цели за устойчиво развитие.

Техните ръководители  г-жа Венета Кирковска, г-н Здравко Мочев, г-жа Екатерина Йовчева и педагогическият съветник г-н Георги Павлов работят дейно в популяризирането и изграждането на стабилни устои в областта на екологичните проблеми и   17-те цели за устойчиво развитие на ООН.

 

 

Олимпиада "Знам и мога"

 

Уважаеми ученици, на 29.02.2020 г. от 09:00 часа ще се проведе областния кръг на националната олимпиада „Знам и мога“ - за ученици от IV  клас. Класираните за областен кръг ученици от IV клас да се явяват в ОУ „Кирил Христов“, гр. Стара Загора до 8:45 часа и да заемат определените места в залите.

 

Внимание: Съгласно регламента на олимпиадата участието на учениците е анонимно!

 

На 25.02.2020г. учениците от 3г и 4г клас при ОУ „Кирил Христов” гр. Стара Загора  с класни ръководители Цонка Янкова и Тонка Маринова посетиха „Природо – научната сбирка от експонати на бозайници, птици, влечуги, земноводни, риби, ракообразни и мекотели” към Регионалната дирекция по горите гр. Стара Загора. Учениците разгледаха експонатите и  с интерес изслушаха беседата. Обогатиха представите си,  разшириха знанията си за различните животински видове,  които обитават страната ни.

Тази дейност е свързана с работата по проекта"Големият лов на растения".
#thegreatplanthunt, #TGPH, #FEE, #ToyotaEurope, #БългарскоДвижениеСинФлаг

 

Уважаеми родители, уведомяваме Ви, че в Основно училище "Кирил Христов" ще се проведе родителска среща за 1- 7 клас на 27 февруари 2020 г. /четвъртък/ с начален час 18:00.

Космическите совалки на 4б и 4в класове с класни ръководители г-жа Я.Иванова и г-жа А.Христова направиха първия си полет. Вдъхновени от наученото в часовете по Човекът и природата, учениците представиха макети на планетите Успешно обиколиха Слънчевата система и опознаха необятната шир. Изложбата се намира във фоайето на 4 етаж.

В час по Технологии и предприемачество учениците се пренесоха в света на кулинарията.Направиха вкусни и здравословни сандвичи в „Ресторант на 4 в клас“.Украсиха ги интересно, за да имат по – добър вид и да привличат повече клиенти.Чувстваха се горди и радостни.
В края на часа единодушно обявиха“мастър шефове“- Кристиана и Георги.

 

На 21 февруари 2020 година на 82 годишна възраст, след кратко болудуване почина Елена Шомова – дългогодишен директор на Първа прогимназия / част от ОУ „Кирил Христов” след 1993 година/.

Ръководството на ОУ „Кирил Христов” Стара Загора и всички учители / нейни бивши и настоящи колеги/ поднасят своите съболезнования на семейство Шомови.

Тя отдаде много от себе си на училището и на работата си с поколения старозагорци.

Ще я запомним като тих и скромен човек и изключително добър управленец.

Дълбок поклон пред светлата и памет!

  От колектива на ОУ „Кирил Христов” Стара Загора

 

За празника на Баба Марта ученици от 6 ,,б“ и 7 ,,в“ клас изработиха мартеници от гайтан, които изпратиха в Габрово, за националния конкурс ,,Мартеници от гайтан“. Децата са част от екипа, включен в НП,, Осигуряване на съвременна образователна среда“, Модул ,,Културните институции като образователна среда“. Материалът за мартениците е автентичен. Дело на майстори от РЕМО ,,Етъра“ и с него се работи по-трудно, защото е нужна по-голяма концентрация и сръчност, но учениците се справиха отлично. Ценна помощ в тази дейност им оказа г-жа Румяна Николова от РИМ – Стара Загора, която ги запозна с оригиналната българска традиция за изработване на мартеници от гайтан. Ръководители на проекта са: старши учител Марияна Тодорова и педагогически съветник Георги Павлов. Чакаме с нетърпение резултатите от конкурса.

 

Днес 21.02.2020 г. се навършва  1 година от кончината на Невена Владимирова  Христова.

Административното ръководство на ОУ „Кирил Христов” Стара Загора в 11.00 ч. на днешния ден в съслужение на двама свещеници в катедрален храм „Свети Николай Чудотворец” – Стара Загора организира панихида в памет на г-жа Невена Христова, чиито родови корени са със старозагорско начало и род, пострадал от големия погром на града ни, но е и записала златни страници в новата история на града и оставил диря в литературния живот на България

 

Във връзка с Европейски проект по програма „Еразъм+” Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“,   сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5

Учениците, участващи в проекта „ Климатът и аз- пестим енергия в училище” разгледаха, прочетоха и обсъдиха заедно с по-големите си съученици книгата „Как се прави това”. Особено забавно и интересно им беше разделът „Как се прави електричество?”. Всички ученици, подпомогнати от г-жа В. Кирковска и г-жа Цв. Бойчева, се обединиха около идеята за енергийния проблем и бъдещето на човечеството. Малките природозащитници класифицираха енергийните източници и производства, като откриха предимствата и недостатъците им. Разбира се, те оцениха ползите от възобновяемите енергийни източници и съвременните технологии.

 

С реализацията на проект „Педагогика в зелено“ 2019 – 1- BG01-KA101- 061869 по Програма „Еразъм +“ ключова дейност КД1 „Образователна мобилност за граждани“ сектор „Училищно образование“.

На 10 февруари 2020 г. (с малко закъснение, заради грипната ваканция), ученици от 7 "В" клас отбелязаха Световния ден на влажните зони. Занимателно и атрактивно Адриана, Моника, Петър и г-жа Кирковска представиха пред съучениците си от шестите класове, единайсетте Рамсарски територии в България. Интересно и вълнуващо беше за всички, когато започнаха образователните игри. Под формата на дебати малките природозащитници отстояваха компетентно мнението си. Най-много се хареса участието на децата от 2 "В" клас, те се включиха с рисунки. Като истински "енергийни детективи" те присъстват на всички събития, свързани с природата и опазването на околната среда. На финала на мероприятието на въпроси на учениците отговори г-жа Женя Мочева- главен експерт в РИОСВ- Стара Загора, направление "Биологично разнообразие, защитени територии и зони ".  Заместник директорът на училището г-жа Марияна Йотова, благодари на всички за интересно поднесената информация.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Купоните за храна на учениците се променя на 2,10 лв. считано от 10.02.2020 г. / понеделник/.

Директор: Г. Балъкчиев

От 5 февруари до 7 февруари 2020 г. в град Поморие се проведе педагогическо ателие на специалистите от област Стара Загора по математика и български език и литература. Представители от ОУ "Кирил Христов" бяха г-н Здравко Мочев и г-жа Екатерина Йовчева. По време на педагогическото ателие експертите по математика - г-жа Деяна Димитрова и по български език и литература- г-н Иван Желязков им предоставиха възможност да споделят добри педагогически практики, свързани с реализацията на проект „Педагогика в зелено“ 2019 – 1- BG01-KA101- 061869 по Програма „Еразъм +“ ключова дейност КД1 „Образователна мобилност за граждани“ сектор „Училищно образование“.

 

До родителите / представители на Общински съвет на ОУ „Кирил Христов” от съответните класове

ПОКАНА

Директорът на Основно училище „Кирил Христов” Стара Загора, на основание чл.265 /1/ от ЗПУО, отправя покана към избраните родители - представители на отделните паралелки за участие в Общото събрание на родителската общност за избор на Обществен съвет към ОУ „Кирил Христов” Стара Загора със следния дневен ред:

1.Запознаване с Правилник за избор на Обществен съвет – вносител на информацията: Г. Балъкчиев – директор на училището

2.Избор на представители на родители за членове на Обществения съвет – 6 души + 1 представител на Община Стара Загора. Допълнителен избор на двама души- резерв.

Общото събрание ще се проведе на 26.02.2020 г. от 18.00 часа в сградата на ОУ „Кирил Христов” Стара Загора. Място: Конферентна зала - №111.

С уважение, Г.Балъкчиев – директор на ОУ „Кирил Христов” Стара Загора

В Н И М А Н И Е!


Областният кръг на олимпиадата по математика ще се проведе на 05.02.2020 г. (сряда) от 9.00 часа за всички ученици от ІV до VII клас в сградата на Природоматематическа гимназия „Гео Милев“–гр. Стара Загора, ул.”Августа Траяна” 44
Всички класирани участници в олимпиадата трябва да се явят до 8:30 часа в двора на гимназията, като носят необходимите чертожни инструменти.
Допускането в сградата ще става срещу документ за самоличност /ученическа лична карта, ученически бележник или лична карта/.
За допълнителна информация на телефони: 042/6050 62;042/62 44 08 и e-mail:pmgsz@abv.bg

На 08 февруари (събота), 2020 г., в ОУ „Кирил Христов“ ще се проведе вътрешноучилищния кръг на състезанието по английски език Kangaroo Global Linguistics 2020. Начален час – 10.00 ч. Участниците трябва да се явят в училище в 09.30 ч.

 

СЪОБЩЕНИЕ

От 30.01.2020 г./четвъртък/ РЗИ Стара Загора обявява грипна епидемия и грипна ваканция за учениците от област Стара Загора до 07.02.2020 г.

Учебните занятия ще се възстановят на 10.02.2020 г.

Във връзка с оформяне на училищната документация, учителите от ОУ „Кирил Христов” Стара Загора да се явят на работа на 30.1.2020 г. от 8.30 ч.

 

УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ ОТ ЧЕТВЪРТИ ДО СЕДМИ КЛАС, уведомяваме ви, че Областният кръг на олимпиадата по математика ще се проведе на 01.02.2020г. (събота) от 9.00 часа –за всички ученици от ІV до VII клас в сградата на Природоматематическа гимназия „Гео Милев“–гр. Стара Загора, ул.”Августа Траяна” 44
Всички класирани участници в олимпиадата трябва да се явят до 8:30часа в двора на гимназията, като носят необходимите чертожни инструменти.
Допускането в сградата ще става срещу документ за самоличност /ученическа лична карта, ученически бележник или лична карта/.
За допълнителна информация на телефони: 042/6050 62;042/62 44 08иe-mail:pmgsz@abv.bg
Учениците от 3„д„ клас с класен ръководител Дарина Делчева отново пожънаха успех по БЪЛГАРСКИ ЕЗИК на 2. кръг от състезанието „Многознайко„ .

Златен медал: Алейна Рамадан Ахмед, Виктория Димитрова Петрова, Габриела Мартинова Първанова, Христина Валентинова Михайлова, Николета Ясенова Петрова

Сребърен медал: Тихомир Иванов Тенчев

Бронзов медал:, Александър Светлозаров Нешков, Теодор Евгениев Тодоров

 

Пожелаваме им успех и покоряване на още по- високи върхове!

На 21.ІІ.2020 г. се навършва 1  година

от кончината

на Невена Христова

внучка на Кирил Христов – поет именит наш съгражданин и изявен литературен творец, патрон на Основно училище „Кирил Христов” Стара Загора. Във връзка с тази тъжна годишнина организираме панихида за упокой в катедрален храм „Св. Николай Чудотворец” на 21.ІІ. 2020 г. (петък) от 11.00 ч. Заупокойната молитва ще бъде отслужена от храмовото свещенство.

 

Във връзка с Европейски проект по програма „Еразъм+” Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“,   сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5

Във връзка с проект „Да направим най-доброто с отпадъците“- европейски проект по програма „Еразъм+” Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“, сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5, ръководството на училището обявява конкурс за макет на тема: „Източници на възобновяема енергия или как да опазим природата”. Първите три отличени макета ще бъдат наградени.

 Краен срок за предаване на макетите: 4 март 2020 г.

Във връзка с Европейски проект по програма „Еразъм+” Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“,   сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5

Учениците от 2”В” и 5”А” класове изготвиха табла и постери, посветени на опазването на природата и начините за пестене на енергия. Ръководството на ОУ’ Кирил Христов”- г-н Балъкчиев и г-жа Йотова се запознаха с работата на участниците в проекта „Климатът и aз- пестим енергия в училище”. Разбира се, най-интересното, полезното и забавното тепърва предстои!

Във връзка с Европейски проект по програма „Еразъм+” Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“,   сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5

Промяната в мисленето на хората по посока към грижа за природата и всекидневни действия за опазването й.
Филм на такава тема изгледаха учениците от 6 А, В и Г клас при Основно училище „Кирил Христов“ в Народна обсерватория- гр. Стара Загора с внимание и интерес.
Важността и актуалността на проблема бе обсъден и дискутиран с класните им ръководители – г-н Мочев, г-жа Йовчева и г-жа Кирковска, участници в проекта „Да направим най-доброто с отпадъците“- европейски проект по програма „Еразъм+” Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“, сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5.
Всички се обединиха около това, че е време „омагьосаният кръг“ с отпадъците в населените места и сред природата да се „прекъсне“.

Основно училище „Кирил Христов” с дълбоко прискърбие съобщава, че на 21.01.2020 г., след кратко боледуване почина дългогодишния наш колега, учител и приятел Минчо Минчев. Той ще остане завинаги в нашите сърца. Дълбок поклон пред паметта на Минчо Минчев! Почивай в мир!

Поклонението ще се състои

на 22.01.2020 г. (сряда) от 9.30 ч.

в Ритуалната зала на гробищен парк край село Хрищени.

 

Във връзка с Европейски проект по програма „Еразъм+” Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“,   сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5

ИНТЕРЕСНО И ПОЛЕЗНО

Във връзка с проекта „Да направим най-доброто с отпадъците“- европейски проект по програма „Еразъм+” Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“, сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5, учениците от 2”В” клас и по-големите им съученици от 5”А” клас с интерес участват в инициативите, свързани с проекта „Климатът и аз- пестим енергия в училище”. Енергийните екипи изгледаха филмчета, на теми свързани с опазването на чистотата на въздуха. Под ръководството на госпожа Цветелина Бойчева и госпожа Венета Кирковска малките природозащитници дискутираха причините за климатичните промени и заплахите за биоразнообразието и човека от глобалното затопляне. Всички с интерес очакват новите събития, посветени на природата.

На 15.01.2020г, по повод 125 год. от рождението на Гео Милев, учениците от IIд клас с ръководител Галина Христозова, посетиха къща - музей "Гео Милев". Там те се запознаха с интересни факти от биографията на поета.   Беше прожектиран филма "Стъпки по стълбите", в който Леда Милева разказва за живота на баща си. Учениците посетиха и поднесоха цветя на паметника на Гео Милев.

На 13.01.2020 г. учениците изследователи от 3г и 4г клас на ОУ "Кирил Христов" навлязоха в света на растенията и животните.
Третокласниците представиха проекти на тема "Хранене на животните ".
Четвъртокласниците показаха своите хербарии и обясниха как са ги изработили. Обменената между учениците информация обогати представи им за растителните видове и тяхното разнообразие, за взаимовръзките между растенията и животните. Тази дейност е свързана с работата по проекта "Големият лов на растения".


#thegreatplanthunt#TGPH#FEE#ToyotaEurope#БългарскоДвижениеСинФлаг

В по-различен час по Човекът и природата участваха учениците от 4 в клас с класен ръководител Анна Христова в НАО “Юрий Гагарин“ , Стара Загора.

Осъществихме много вълнуващо виртуално пътуване из Слънчевата система: разходихме се до Луната, посетихме орбитална космическа станция, наблюдавахме съзвездията в нощния небосвод.

Интерес предизвика и телескопът за астрономически наблюдения на небесните тела.

Учениците с любопитство сравниха теглото си на Земята, Луната и Марс.

Заседание на ПС на 14.01.2020 г. от 17:30 часа    заповед

Заповед № 883-306 / 10.01.2020 г. / На основание чл.259 /1/ от ЗПУО и във връзка с приключване на

учебната 2019/2020 година    заповед

Годината започна с успехи за възпитаниците на ОУ ,,Кирил Христов“

По традиция Новата календарна година започна с отличия за нашите ученици. Този път те са за Амелия Маринова, Елена Павлова и Росен Василев от 7"В" клас и техният ръководител г-жа Венета Кирковска участвали в Национален конкурс провел се в град Бургас. Добрата вест за призовото място буквално в първите дни на 2020- 3 януари!

Малките художници, умело консултирани от г-жа Кирковска, завоюваха 1-во място в оспорвана надпревара със свои връстници от цялата страна. Темата на състезанието бе: ,,Минало и настояще в бъдещето. Образованието през погледа на един учител". Наградата не е първа и няма да е последна, разбира се! Учениците с нетърпение чакат да се включат в поредната битка, от която да излязат победители! Началото на наградите за учениците от ОУ ,,Кирил Христов“ е поставено!

 

Уважаеми родители и приятели на ОУ „Кирил Христов”, по случай настъпването на Коледа и Нова година приехме скъп гост в нашето училище- добрия старец Дядо Коледа. Той пристигна от далечна Лапландия точно при нас, защото разбрал за трудолюбието, любознателността, постиженията и задълбочените знания в различни области на нашите ученици през изминалата година.
Дядо Коледа пожела на всички ученици, учители и родители, мир, любов, здраве и успехи във всяко начинание!

Ръководството на Основно училище „Кирил Христов” Ви пожелава в коледната нощ сиянието на Божията звезда,
да вещае за Вас хармония, здраве и доброта!

Светли празници!

      

И тази година учениците от ОУ "Кирил Христов " се включиха в изложбата- конкурс за сурвачка и рисунка "Сурва весела година!", организирана от Центъра за подкрепа за личностно развитие и община Стара Загора.
Грамоти за отлично представяне получиха: Матея Косева -1в клас, Христо Демирев - 1д клас, Мария Димитрова - 3б клас и Ивайло Косев - 3г клас.

Отново медали и грамоти за участие в "Моята Родина"

За пореден път ученици от ОУ "Кирил Христов" участваха в националното състезание "Моята Родина"- първи кръг. Техните знания за историята на България / Средновековие и Възраждане / бяха оценени от журито, което ги награди с медали и грамоти. Очакваме с нетърпение втория кръг през месец февруари 2020г.

 

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование” на 18.12.2019 г. учениците от 2 „В” клас проведоха открит урок по Околен свят в зала „Природа”. Второкласниците работиха по групи и коментираха промените, които настъпват в живата природа с промяната на климата през сезоните.

 

Успешно представяне на учениците от ОУ ”Кирил Христов” в международния турнир „Математика без граници”.


В есенния кръг на седмото издание на турнира „Математика без граници” участваха 24 000 ученици от 18 страни: Австралия, Азербайджан, Афганистан, България, Виетнам, Естония, Казахстан, Киргистан, Македония, Малта, Нигерия, Румъния, Русия, Словения, Турция, Украйна, Узбекистан, Филипините и Естония.
За учениците от нашето училище с изявен талант по математика, това беше истинско предизвикателство, завършило с успех. Малките математици постигнаха впечатляващи резултати. Явили се за първи път на състезание с такъв мащаб, достойно се представиха всички участници от 1. до 7. клас на училището. Сред тях с най-ярки постижения и носители на медали са: Здравко Константинов Боев – 1.д клас, бронзов медал, Александър Бориславов Борисов – 2.а клас, сребърен медал, Николай Антонов Иванов – 2.б клас, бронзов медал, Кристина Илиева Пандева -2.в клас, сребърен медал, Никол Димитрова Найденова – 2.г клас, бронзов медал, Петър Пламенов Петков – 4.а клас, бронзов медал, Полина Иванова Добрева – 4.б клас, бронзов медал, Антония Боянова Анастасова – 4.в клас, бронзов медал, Диян Йорданов Колев – 4.д клас, бронзов медал, София Валентинова Янева – 4.д клас, бронзов медал, Ели Станимирова Стоянова – 5.б клас, сребърен медал.
Основно училище „Кирил Христов“ се гордее със своите математици. Успехът им е поредно доказателство за нивото на обучение. Ежедневната и интензивна работа на педагогическите специалисти за развиване способностите на учениците, издига все повече престижа на училището, училище доказало и заслужило своя авторитет сред старозагорската общност.

Честито на победителите!
С пожелание за успешна подготовка за следващия зимен кръг на турнира и още по-големи постижения!

 

 

Заповед № 848- 271/ 13.12.2019 г. на Директора на ОУ "Кирил Христов"- гр. Стара Загора          изтегли от тук

 

ПЪРВА МОБИЛНОСТ ПО ПРОЕКТ "ДА НАПРАВИМ НАЙ-ДОБРОТО С ОТПАДЪЦИТЕ"- европейски проект по програма „Еразъм+” Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“, сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5

 

В периода от 01.12. до 06.12.2019 г. представители на ОУ «Кирил Христов» гр. Стара Загора посетиха столицата на Турция Анкара по повод първата среща на страните участнички в Европейски проект «Да направим най-доброто с отпадъците».
Проектът е по програма «Еразъм+» Ключова дейност 2 – «Стратегически партньорства», сектор «Училищно образование», проекти за «Партньорства за училищен обмен». Това е съвместен проект за устойчиво управление на отпадъците в училище, моделиране на отговорно отношение към околната среда и природните ресурси, развитие на екологични навици, интеркултурно взаимодействие, обмяна на добри практики. Партньори са шест европейски училища от България, Турция, Румъния, Италия, Полша и Португалия. Проектът стартира на 1.09.2019 г. и ще завърши на 31.08.2021 г, а средствата за мобилности и училищни дейности, отпуснати от програма «Еразъм+» на всяка от страните, са в размер на 30 300 евро. Координатор на целия проект е г-н Руи Сантос, учител по английски език от гр. Еспосенде, Португалия.
Представители на училището ни на първата среща на партньорите в Анкара бяха учениците Стелияна Кайрякова, Мартин Петров (VI-а клас) и Константин Желев (V-а клас). Като ръководители на групата присъстваха г-н Здравко Мочев – координатор на проекта за ОУ «Кирил Христов», и г-жа Биляна Иванова – старши учител начален етап на основното образование. Срещата премина под мотото „С грижа за водата“.
Програмата на участниците беше невероятно наситена и изпълнена с интересни и разнообразни еко-дейности, посещения на музеи, дворци и забележителности в Анкара и Кападокия, но най-вече с незабравими преживявания и искрени приятелства.
Началото на срещата бе поставено с посещение на училището домакин Kardesler Kumhuriyet Ortaokulu, което посрещна участниците в проекта с всички свои ученици и учители, начело с директора на училището г-н Кокхан Алпай. Пред гости и родители бе представена богата програма от традиционни песни и танци. Своето участие в събитието имаха и деца със специални образователни потребности, които откриха празничния концерт. Приветствия поднесоха координаторът за Турция г-жа Сечил Акчай и ученици, включени в проекта. Особено атрактивно за гостите бе изпълнението на група деца, които използваха музикални инструменти, направени от отпадъчни материали.
След това гостите посетиха кмета на столичната община Кечийорен г-н Тургут Алтинок, който представи местната стратегия за управление на отпадъците и оказа изключително съдействие на участниците в проекта за достъп до няколко интересни обекта. За всеки гост бе предвиден и специален подарък от г-н Алтинок, а събитието бе отразено от местна телевизия, от пресата и в личната фейсбук страница на кмета.
Следобедът бе предвиден за посещение на двореца Estergon, аквариума Vega и зоологическата градина на Анкара. След завръщането си в училището домакин, учениците представиха презентации за своите градове и училища и се запознаха с видеото «Водно предизвикателство“, подготвено от турските ученици, което показваше нагледно ежедневието на деца, използващи минимално количество вода с цел да бъде пестена.
Вторият ден премина с посещение на най-голямата водна пречиствателна станция в Турция Ivedik, където ученици и учители имаха възможност да се запознаят с технологията за пречистване на водата от няколко язовира за нуждите на 5-милионния град, както и да видят отблизо най-интересните етапи о процеса. По-късно домакините и техните гости разгледаха и модерното депо за преработване на битови отпадъци в Mamak. съвременните технологии и високите стандарти там позволяват рециклиране на 85% от постъпващите отпадъци, Добиваният от тях метан се използва за отопление на огромен мол и еко оранжерии.
Разходката продължи с посещение на забележителния музей на Анатолската цивилизация в замъка Анкара, в който са изложени над 70000 експоната в 30 зали.
В края на деня се проведе и работна среща на екипите за уточняване графика на бъдещите мобилности и съпътстващите ги дейности.
На следващия ден учениците взеха участие в подготвените от домакините „водни работилници“ в класните стаи на училището. Децата се включиха в интересни дейности за изработване на украса и художествени произведения с използване на водата по различни начини. Най-голям интерес сред всички предизвика техниката за рисуване ебру и красивите изображения, създавани чрез нея. Учениците разгледаха изложба от предмети и играчки, направени от отпадъци, както и кът с постери и рисунки, посветен на водата и нейното опазване като част от проекта «Да направим най-доброто с отпадъците».
В следобедните часове всички гости посетиха мемориалния комплекс на Мустафа Кемал Ататюрк. Учениците имаха възможност да се запознаят отблизо с личността на основателя на Република Турция, с неговото дело, с най-новата история на страната и нейното европейско утвърждаване. Последва посещение и в една от емблематичните сгради на Анкара – голямата Коджатепе джамия.
Денят завърши с гостуване в турски семейства за учениците и с вечеря с традиционна турска жива музика за учителите.
Предпоследният ден бе сред най-вълнуващите от престоя в Турция, защото учениците и техните ръководители посетиха, макар и за няколко часа, „земята на красивите коне“ – Кападокия. Сред причудливите форми на природата участниците имаха възможността да разгледат някои от запазените уникални скални църкви, подземни жилища, забележителен със своите изящни творби музей на керамичното приложно изкуство. А всичко наоколо бе украсено и с първия за годината сняг, превърнал Кападокия в още по-приказна страна и донесъл много емоции на международната детска група. Денят премина изцяло под знаците на възхищение от чудесата на природата, преклонение пред уникалното културно наследство и искрено приятелско настроение.
Петък беше ден за посещение на още едно депо за отпадъци, представящо по забележителен начин основната идея на проекта «Да направим най-доброто с отпадъците» в действие. Тук всички с удивление видяхме богата и отлично устроена библиотека, създадена изцяло с .... книги от сметищата. Невероятно е усещането да държиш в ръка любима книга, разбирайки, че тя е била захвърлена, но върната за нов живот от находчиви и отговорни хора, които може би никога не забелязваме.
Участниците в проекта станаха свидетели и на още нещо уникално тук. Те се насладиха на половинчасов фолклорен концерт на музиканти ентусиасти от депото за смет, чиито инструменти са намерени сред отпадъците или създадени с много въображение от отпадъчни материали.
В следобедните часове се състоя и конкурсът за избор на лого, което да бъде емблемата на проекта за целия му период. В гласуването участваха децата от всички страни, а най-голям актив събра идеята на едно от момчетата на училището домакин.
Денят завърши с кратка разходка до замъка Анкара и из красивата старинна част на столицата – отлична възможност за интересни сувенири и подаръци.
Най- емоционалното събитие обаче бе прощалното парти, на което присъстваха всички гости; ученици, учители и родители от страна на всеотдайните домакини. Връчени бяха специални сертификати на всички участници в проекта, разменени бяха много подаръци. Координаторите от страните партньори имаха възможност да изкажат сърдечна благодарност от името на своите екипи към домакините, превърнали с безкрайна искреност, добронамереност и отдаденост седмицата в Анкара в незабравимо преживяване, което учи, обединява и насърчава.


 

Шестокласници от ОУ „Кирил Христов“ бяха отличени на националното математическо състезание „Многознайко- млад математик"- I кръг. Победителите са: Симеон Спиров, Виктор Бояджиев от 6“В“ клас, Калоян Стефанов, Мартин Петров- 6“А“ клас, Виктория Иванова- 6 „Г“ клас и Джесика Петкова- 6“Д“ клас. Сребърни отличия получиха: Вероника Ганева и Митко Бараков – 6“В“ клас, Мария Добрева и Камелия Бинева- 6“Г“ клас. Бронзови медали спечелиха: Тихомир Георгиев- 6“А“ клас, Валери Иванов, Пламена Колева и Николай Николов от 6“Б“ клас, Кристияна Колева и Ивайло Иванов- 6“В“ клас, Сиана Сивова и Стела Стайнова- 6 „Г“ клас.

Честито на отличените ученици!

Третокласници от ОУ „Кирил Христов“ бяха отличени на националното математическо състезание

 „Многознайко-млад математик"- I кръг.

3„Д„ клас –класен ръководител Д. Делчева

Златен медал: Алейна Рамадан Ахмед, Белослава Веселинова Симеонова, Виктория Димитрова Петрова, Габриела Мартинова Първанова, Христина Валентинова Михайлова

Сребърен медал: Николета Ясенова Петрова
Грамота за участие: Александър Светлозаров Нешков, Атанас Петров Димитров, Неделина Христова Стоева, Теодор Евгениев Тодоров

3„А„клас- класен ръководител Т. Христова

Златен медал: Михаил Ивов ,Димана Динева, Петър Стоянов ,Петър Генов ,Кристиана Янкова, Йоана Динкова, Христо Георгиев
Сребърен медал:Симеон Мушников
Бронзов медал:Илияна Грудева, Даниел Цветков

Браво! Напред и нагоре!

 

 

11 декември- международен ден на планините

Това, че планините в България са изключително богатство е безспорен факт, познат на мнозина. Забавно и ползотворно се оказа проучването и представянето на информация за тях от учениците от шестите класове, които се включиха за пореден път в инициативите по проект „Педагогика в зелено“ 2019 – 1- BG01-KA101- 061869 по Програма „Еразъм +“ ключова дейност КД1 „Образователна мобилност за граждани“ сектор „Училищно образование“.

Самостоятелно или като екипна работа по класове бяха изготвени албуми, географски паспорти, постери и табла за планините. Част от материалите се представиха и в електронен вариант.
В началото на м. Декември учениците предадоха на своя учител по география и икономика Н. Атанасова готовите разработки. Най-добрите бяха представени на останалите участници в мероприятието на 11 декември 2019 в зала Природа.
Систематизиран и прецизно оформен албум на планините Рила, Стара планина, Родопи и Пирин представиха учениците от 6 а клас. Информацията, която са подбрали има основни компоненти, по които са характеризирали планините и те са: местоположение, релеф, климат, особености на релефа, защитени територии
/ Национални паркове и резервати/ и представители на флората и фауната. Сериозно внимание учениците поставят на вертикалната зоналност при растителността и опазването на растителните видове- бук, дъб, смърч и ела, на представителите на средноевропейската и евросибирската фауна- дива коза, елен, мечка, орел, дрозд и др. Отличната работа на Деница, Мария Колева, Калоян , Пламена и Ивайла беше харесана от всички ученици и те получиха много похвали за съдържанието и оформлението.
Слави от 6 д клас се е спрял на информация за чудната планина Родопи. „Който не видял Родопите през живота си, той не е видял България”е мотото под което е оформен неговия албум. Съучениците му Валентин и Стефани са впечатлени и разказаха за Пирин и Рила. Разказаха любопитни факти за имената на върховете.
Интересни се оказаха Географските паспорти на Пирин, Витоша и Стара планина, които са екипна работа на ученици от 6 г клас. Учениците от същия клас Мария, Камелия, Мая и Сияна оформиха и интересни табла. Обърнаха внимание, че част от снимките са от национални паркове и резервати. Учениците бяха впечатлени от факта, че макар и малка по площ нашата страна се нарежда на едно от челните места по броя на Националните паркове, резервати и защитени територии. Към тази информация допълнения направиха и Гергана и Даная от 6 б клас за своите книжки за Пирин и Стара планина.
Голяма активност в събирането и поднасянето на информация показаха учениците от 6 в клас - Симеон, Митко, Виктор, София, Вероника, Рая и Габриела. Част от тях разказаха за хубавите преживявания по време на семейните екскурзии и походи. Припомниха за поддържането на чистотата на планините и реките, което зависи от всички нас. Най-добре се представиха Вероника с албум за планината Пирин и Симеон с комбиниран албум за планините с превод на информацията на английски език. Една от неговите лични мисии ще бъде да разказва на свои познати от чужбина колко уникална и разнообразна е нашата природа. Това е така, защото децата могат да са най- дейните и отговорни посланици на природата по света!
Разнообразната и полезна информация за планините обогати знанията на учениците , но най-хубавото беше обещанието дадено от тях да обичат, познават и пазят планините. Представителите от всички класове избраха финалните думи от албума на 6 а клас: „Планините ни учат, че не всичко на този свят може да бъде рационално обяснено!” за повод за размисъл и природосъобразно поведение към природата в България.

Предколедни вълнения в ОУ „Кирил Христов” Стара Загора

Отминалата сряда - 11.12.2019 г., беше и за учениците и за учителите от ОУ „Кирил Христов” Стара Загора напрегнат и изпълнен с много вълнения ден.

В началото на деня, учениците от ІІІа клас с класен ръководител Теменужка Христова и от ІVв клас Анна Христова отбелязаха Международния ден на планината. За да подкрепят съвместната инициатива, от ТД „Сърнена гора” Стара Загора специални гости на учениците бяха Ваня Петкова – секретар на туристическото дружество и Милен Миланов и Петя Кънчева от Клуб по спортно ориентиране „Сърнена гора”. Гостите и учениците проведоха своеобразна демонстрация по спортно ориентиране в двора на училището. Г-жа Ваня Петкова – секретар на дружеството, официално покани учениците за участие в Зимен снежен фестивал, провеждан ежегодно през м.февруари на връх Бузлуджа. Гостите от ТД „Сърнена гора” предложиха на директора и други съвместни прояви, с участие на възпитаници от училището като: походи и извънкласни дейности, с туристическа насоченост сред природата.

Паралелно на тази инициатива, в Голямата конферентна зала „Кирил Христов” се проведе среща с Гочо Митков Гочев – една интересна за децата личност – детски писател, поет и в същото време служител в РУ на МВР – Гълъбово. Четвъртокласниците бяха силно впечатлени от това, как един „жив полицай”, според тях, може да пише детски стихове. Той представи детската книжка със стихове „Патешка математика”, която предизвика много въпроси у децата, учудващо „зрели” за тяхната възраст. Интерес предизвикаха стихотворенията „Весела граматика”, „Лесна география” и разбира се „Патешка математика”. Ползата за учениците от срещата с полицая – поет и писател беше, че се предизвика голям интерес към книгите и ползата от четенето.

Друга група ученици пък посетиха Регионална библиотека „Захарий Княжески”.

Всички инициативи са свързани с провеждането на Национална седмица на четенето 2019 провеждана под мотото „Да четеш е модерно”.

Привечер, учителите от ОУ „Кирил Христов” Стара Загора гостуваха предколедно на Митрополит Киприан.

Владиката на Старозагорската епархия, като духовен водач, прие 60 учители в реновираната зала на митрополитския дом, благослови и разговаря с всички, като изрази благодарност към училището, че само тази година обучаващите се ученици в по учебната дисциплина История на религията – са 110, разпределени в пет групи. Обучението се извършва със съгласието на родителите. След това учителите разгледаха обновената библиотека, разговаряха с библиотекаря и научиха, че библиотеката е отворена за всички читатели - освен духовни и недуховни лица. Новогодишни

Във връзка с настъпващите Коледни и празници гостуващите учители поднесоха като дар на Митрополит Киприан икона „Рождество Христово”

Като скъп спомен от срещата остана общата снимка на Негово високопреосвещенство митрополит Киприан с учителите от ОУ „Кирил Христов” Стара Загора и благословията, за весели и щастливи Коледни и Новогодишни празници.

  Във връзка с проект „Педагогика в зелено“ 2019 – 1- BG01-KA101- 061869 по Програма „Еразъм +“ ключова дейност КД1 „Образователна мобилност за граждани“ сектор „Училищно образование“- Международният ден на планината 11 декември се отбеляза от учениците от 3 „а“ и 4 „в“ класове.

Един по- различен час по Човекът и обществото, който изобилстваше от проекти, стихотворения, легенди, презентации за планините.

Учениците разказаха за биологическото разнообразие, резерватите, националните паркове и за едни от най- популярните места за почивка в българските планини. Убедиха се , че планините са дом и на много редки животински и растителни видове.

За да се пазят планините, децата сами посочиха правила, които трябва да спазват:

Да не късат безразборно билки и цветя!

Да уважават мира и спокойствието на животинския свят в планините!

Да се вслушват в съветите на планинските водачи!

Да пазят горите!

Гости бяха г-н Милен Миланов – управител на СД “Сърнена гора“ и г- жа Петя Кънчева- треньор. Под тяхно ръководство осъществихме демонстрация по планинско ориентиране в училищния двор, което беше интересно и полезно за учениците.

Честит празник на всички планинари!

 

Във връзка с Националната седмица на четенето, учениците от 4 класове проведоха среща -разговор с твореца Гочо Гочев. Запознаха се с творчеството му, изслушаха с интерес споделеното от него. Имаха възможност да се докоснат до романа и стихосбирката му, които представи.

Bъв връзка Националната седмицата на четенето учениците от II “гклас посетиха първолаците от I “гклас. Второкласниците зарадваха малчовците с прочит на коледни приказки и стихотворения, а първолаците ги изненадаха с изразителен прочит на произведения от букварчето и дори от читанката за втори клас. Четенето е забавно и увлекателно, когато го споделиш с приятели. До нови срещи!

От днес нашето училище е още по-красиво!

Ученикът Венелин Здравков Атанасов от II “гклас и неговите родители дариха картината Старата къща на художничката Илка Ангелова. Картината веднага бе поставена, за да ни доставя радост. Когато родителите виждат, че децата им учат и творят в красота ,също се опитват да я създават! Благодарим им от сърце!

На 6.12.2019г.в зала "Природа" учениците от 3г клас на ОУ "Кирил Христов" проведоха забавен час по Човекът и природата , който е част от дейностите по проект "Големият лов на растения". Те изработиха и представиха проекти на тема "Екзотични растения".Обменената информация обогати представите им за растенията по света и предизвика техния интерес и любопитство.
#thegreatplanthunt, #TGPH, #FEE, #ToyotaEurope, #БългарскоДвижениеСинФлаг

Учениците от 3„а„ 3„д„, 4„в„ клас от ОУ "Кирил Христов" днес са щастливи, защото получиха своите грамоти и медали за участието си в Многознайко на състезанието "Родна реч"-I кръг. Поздравления за достойното им представяне! Пожелаваме им още по-големи успехи!

Във връзка с НАЦИОНАЛНАТА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО учениците от 1 „В” клас посетиха своите приятели от 2”В”, които с радост им споделиха, колко приятно и вълнуващо е в света на книгите. Първокласниците с интерес се включиха в разгадаването на гатанки за приказни герои, зададени им от второкласниците.


 

Отново ученици от нашето училище бяха отличени за своите рисунки в Националния конкурс „Моят празник“ от календара на МОН за изяви по интереси. Георги Чемишев – ученик от 1. Г клас с класен ръководител г-жа Донка Димова, Мариела Пенчева и Мария Дончева ученички от 4. А клас с класен ръководител г-жа Катя Георгиева, получиха своите грамоти на тържественото откриване на изложбата от 140 детски рисунки, отличени сред над 500 детски творби от цялата страна.

Честито на малките талантливи художници! Пожелаваме им още много успехи!

 

Във връзка с Европейски проект по програма „Еразъм+” Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“,   сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5

Учениците от ОУ ”К. Христов” работят по проект „ Климатът и аз- пестим енергия в училище”. Интересна, забавна и ползотворна беше дискусията между децата от 5”А” и 2”В” клас, които обсъдиха промените в климата и влиянието му върху живата и неживата природа.

 

Уважаеми родители,

във връзка с изменение и допълнение на Закона за семейните помощи за деца, в сила от 01.08.2019 г., когато в рамките на един учебен месец от учебната година са допуснати отсъствия за повече от пет учебни часа от ученик без уважителна причина, месечната помощ на родителя се прекратява за срок от една година.

 

Ученици от екоклуб „Посланици на природата” към ОУ ”Кирил Христов” посетиха природо- научна сбирка от експонати на бозайници, птици, влечуги, земноводни, риби, ракообразни и мекотели, организирана от Регионална дирекция по горите- гр. Стара Загора. Участниците в екоклуба ще създадат електронна книга с информация и снимки с животни от експозицията.

Във връзка с дейността по проект " Големият лов на растения" учениците от 4 "г " клас на Основно училище "Кирил Христов" с класен ръководител Т. Маринова посетиха парк "Загорка" и разгледаха вековното дърво "Старият чинар", което е обявено за природна забележителност преди близо 60 години. 
#thegreatplanthunt , #TGPH, #FEE , #ToyotaEurope, #БългарскоДвижениеСинФлаг

На 23 ноември 2019 г. в гр. Велико Търново се проведе Турнир по плуване,, Водно конче''. Ученичката от 2 „Б” клас- Нели Георгиева спечели един златен, два сребърни и един бронзов медал. Честито, Нели! Гордеем се с теб и ти желаем много успехи!

За поредна година ОУ ,,Кирил Христов" гр. Стара Загора, участва в Европейската Размяна на Коледна украса. Организирана от Европа Директно. Това е проект за културен обмен, при който основни училища изработват коледни играчки, които да изпратят в други училища от цяла Европа. Целта на този проект e да се образоват младите хора в началните училища за други страни в ЕС чрез творчески и забавни дейности. За поредна учебна година учениците се включиха и изработиха със своите учители различни декорации и коледни украси от отпадъчни материали. Всички паралелки от 1 до 4 клас и 6"в" клас предоставиха селектираните и най-красиви картички и играчки с кратки описания за традиционните обичаи характерни за България и региона. Пакетите бяха специално опаковани и предадени от учениците в информационния център на Европа Директно гр. Стара Загора, за да достигнат навреме до своите получатели.

Македонски учители гостуваха на ОУ „Кирил Христов“

Учители от Основно училище „Малина Попиванова“ град Кочани, Македония -Благой Петров- директор, Катя Стоянова- начален учител, Гордана Янева- начален учител, Саня Михаилова- учител по английски език, Христина Митева- учител по английски език, Хилда Панов- учител по македонски език, Стоянчо Димитров- психолог, Александър Шалевски- учител по физическо възпитание и спорт, посетиха Основно училище „Кирил Христов“ в Деня на християнското семейство- 21 ноември 2019 г.

На срещата учителите разказаха за образователната система в Македония. Страната им е избрала подход на поддържане на образователни структури във всяко населено място, в което има деца в училищна възраст. Алтернативата на оптимизацията на училищната мрежа в България, в Македония включва система от централни и поддържащи училища. В малките населени места с ограничен брой ученици се запазва училището в начален етап (независимо от броя на учениците), прикрепени към едно „средищно” училище, което има отговорност за административното управление. След като приключат образованието си в „поддържащото” училище и завършат началния етап на образование (при завършен 5 клас), децата продължават в централното, за което е подсигурен безплатен транспорт и учебници. Противно на българската образователна система обаче, македонската няма целодневна организация на учебния процес, нито обедно хранене за учениците. За сметка на това обаче, всяко училище се стреми да си подсигури психолог, който да работи с деца и родители в риск.

Директорът на ОУ „Малина Попиванова“ г-н Петров обясни основни моменти от принципа на работа в техните училища, законовия минимум за сформиране на един клас, който се оказа доста по-голям от този в България – 24 ученици, материалната база, с която разполагат. Гостите направиха презентация с предложение към нашето училище за съвместно участие в европейски проект по програма „Еразъм +“.

От своя страна ние им показахме материалната база, с която разполага нашето училище. Запознахме ги с дейностите на екоклуба към училището „Посланици на природата“, представихме им и добри практики в преподаването по математика, история и цивилизации, география и икономика, български език и литература свързани с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”.

Гостуването на македонските учители провокира ръководството на училището ни в лицето на г-н Балъкчиев и зам. директорите- г-жа Йотова и г-жа Манджукова за разширяване на полезната практика да бъдат организирани повече такива срещи в съседните държави. Това е реална възможност за запознаване с полезни практики на нашите колеги в чужбина.

 

Международно състезание Бобър - България 2019

по информатика и компютърна грамотност.
Организатори са  Съюза на математиците в България и БАН.


Отлично представяне записаха учениците от ОУ „Кирил Христов“в Международното състезание „Бобър” за ученици в областта на математика, информатиката и компютърната грамотност.

Сертификати за достойното си представяне получиха Мартин Петров Петров-6а клас, Полина Ганчева Ганева - 6 в клас, Петър Стоянов Бухчев-7в клас и преподавателката им Камелия Петкова.

Председател на журито, което следеше изявите на учениците беше Емил Келеведжиев.

Уважаеми родители, уведомяваме Ви, че в Основно училище "Кирил Христов" ще се проведат родителски срещи по следния график: на 26 ноември 2019 г. - 1 и 2 клас, 27 ноември 2019 г. - 3 и 4 клас, 2 декември 2019 г. - 5 клас, 4 декември 2019 г.- 6 и 7 клас. Всички срещи са с начален час 18:00.

 

 

практическа математика

С учениците от 6 "Д" клас се проведе забавен час по математика в зелената класната стая, във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”.  По време на часа учениците разсъждаваха и решаваха практически задачи на фермера и строителя, свързани с призма и пирамида.

 

Учениците от 2 „В” и 2 „Д” класове проведоха забавен час по ФВС и ОС сред природата, във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”. Посещението на природната забележителност ”Старият чинар” в парк „Бедечка” се проведе под формата на пешеходен туризъм, съчетан със забавни игри и знания за вековното дърво, величествено и гордо устоявало на природните стихии, на неволите и бедите на поробения ни народ, оцеляло по време на опожаряванията на града ни и дочакало неговото Освобождение. При общуването си с природата децата разнообразиха емоционалните си преживявания, обогатиха се с нови усещания, възприятия и представи за заобикалящата ги действителност.


 

 

Във връзка с Европейски проект по програма „Еразъм+” Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“,   сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5

Петокласничката Маргрет Андонова и учителката Йовка Янчева

с награди от конкурса „Аз обичам Черно море“

 Маргрет Николаева Андонова от V „а“ клас и г-жа Йовка Янчева като класен ръководител от ОУ „Кирил Христов“ са отличени с дипломи от конкурса „Аз обичам Черно море“, в който талантливата възпитаничка на г-жа Янчева е класирана на второ място в раздел „Фотография“.

Над 1000 деца от всички краища на България и чужбина участваха в различни жанрове със свои произведения, посветени на Черно море. Конкурсът е международен и се провежда за единадесета поредна година. Организатори са Община Несебър, Общинският детски комплекс – Несебър, Министерството на образованието и науката и Националният дворец на децата. Повод за проявата е Международният ден на Черно море.

 

В„ Дни на партньорство”, успешни практики обмениха ОУ „Кирил Христов” Стара Загора

и ОУ „Христо Смирненски” Карнобат

На разменни начала, в рамките на пет дни /6,7,8,14 и 15.ХІ.2019 г./, учители и ученици от двете училища представиха свои модели на работа и обмениха добри училищни практики.

В Карнобат училищните иновации бяха показани главно като клубна дейност, докато тук, в Стара Загора, в ОУ „Кирил Христов” моделът беше съсредоточен в две паралелки.

В урочната иновационна дейност , домакините от ОУ „Кирил Христов” показаха интересен урок: „ Математически приключения с птици”. В рамките на един учебен час, учениците решаваха задачи и разказваха за птичия свят. Във връзка с глобалната тема „Педагогика в зелено” гостите посетиха Спасителния център „Зелени балкани”.

В Хилендарския метох, учениците направиха възстановка на един учебен час във възрожденско училище, където чрез използване на ситуационен метод се свързаха идеи и познания от „Рибния буквар” на д-р Петър Берон и романът „Под игото” на Иван Вазов.

Учениците от VІІ „а” клас, като иновативна паралелка, бяха и екскурзоводи в Регионален исторически музей – Стара Загора. С любезното съдействие на директора му, гости и домакини проведоха урок на Античната улица, като част от програмата на Министерство на образованието и науката (МОН) за уроци в реална музейна среда.

Изключително интересен беше урокът по география и икономика, свързан с миграционните процеси в европейския континент. Дори и учителката, а не само гостите, се изненадаха от широката култура и знание на седмокласниците по такава любопитна тема – миграция, бежанци, преселение на хора.

В края на показаното, беше организирано и кратко обобщително конфериране на видяното.

И гости, и домакини споделиха мнения и оценки за добри училищни практики.

В работата взеха участие експерти от Регионално управление на образованието Стара Загора и Община Стара Загора.

Контактите между двете училища бяха осъществени в рамките на НП „Иновации в действие” по плана на МОН за обмяна на опит и добри практики между иновативни училища, каквито са ОУ „Кирил Христов” и ОУ „Христо Смирненски”.

Dolap.bg

 

На 16 и 17 Ноември Пазарджик беше домакин на юбилейното десето издание на турнира по художествена гимнастика за купа “Диляна”. В него участие взеха 400 деца от 23 клуба от всички възрастови групи. Официални гости на състезанието бяха златните момичета Ренета Камберова и Любомира Казанова, част от ансамбъла, спечелил бронз на Олимпиадата в Рио 2016. На него Денислава Зафирова от 2В клас спечели 2 златни и 1 сребърен медал, а Василена Жукова, също от 2В клас, спечели 1 сребърен и 1 бронзов, като гимнастичките на Импала се завърнаха общо с 5 златни, 5 сребърни и 2 бронзови медала.

БРАВО, ЗЛАТНИ МОМИЧЕТА! ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!

На 16 и 17 .11.2019г. в гр. Димитровград се проведе ХІV Национален танцов конкурс „България танцува” . Участие в него за пореден път взеха децата от БШ „Феерия” с балетен педагог Цветелина Желязкова, които спечелиха две златни купи, както и голямата купа от Министерството на образованието и науката, която е най-престижната награда. Школата по рейтинг е трета от 49 участници в конкурса.

Поздравяваме талантливите балерини, които са ученички от ОУ „Кирил Христов” Стара Загора- Антонина Енева и Елисавета Григорова от 6 „б” клас и Андреа Красимирова от 4 клас. Пожелаваме им още много успехи в бъдещи участия!

 

 

Във връзка с Европейски проект по програма „Еразъм+” Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“,   сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5

На 14 ноември 2019 г. се проведе открит урок по технологии и предприемачество  на тема „Обогатяване на почвата„в 3„д„ клас с класен ръководител Дарина Делчева. Гостите бяха студенти от 4.курс , специалност ПНУП, с ръководител проф. Георги Иванов.

 

Ученици от Еко клуб „Посланици на природата” към Основно училище „Кирил Христов” взеха участие

в IX-тата Парламентарна сесия на Младежки воден парламент.

На 8.11.2019 г. се откри IX-тата Парламентарна сесия на Младежки воден парламент! Приветствие от името на г-жа Поля Цоновска, кмет на община Долна Митрополия и условен домакин на събитието, поднесе г-н Георги Йончев, зам. кмет на общината. От името на на директора на Басейнова дирекция Дунавски район /БД ДР/ Плевен инж. Петър Димитров с „Добре дошли“ се обърна към участниците Весела Комаревска, която пожела ползотворна работа и весело изкарване на територията на БД ДР. Програмата беше наситена с много интересни дейности. Посещение на Природен парк „Персина“. Запознаване с водолюбивите птици и биоразнообразие. Анализ на водите на река Дунав при Белене с мобилна лаборатория и страхотна еко акция с партньорството на „Океани без отпадъци”, за което Благодарим на БД Дунавски район, РЛ на ИАОС, ръководството на ПП Персина, инж. Стела Божинова и на г-н Bernard Merkx, Waste Free Oceans! Беше извършено почистване на брега на река Дунав като заключителна акция по проект на фондация „Океани без отпадъци“ начело с неговия ръководител Бернард Меркс. Връчване на децата и техните ръководители грамоти „Приятел на Дунав”. След добре свършената работа беше посетен Отдел „Природа“ на Регионален исторически музей– Плевен, където всеки екоклуб представи презентация на тема: „Опазване на минералните води в България”. Успешно представяне на нашия екоклуб „Посланици на природата” в лицето на Симеон Спиров и Виктор Бояджиев- ученици от 6 „В” клас при ОУ ”Кирил Христов”. По- късно вечерта, заедно със своята ръководителка- г-жа Екатерина Йовчева, те представиха дейностите на екоклуба за учебната 2018/2019 г. На 10.11.2019 г. ученици и ръководители се разделиха с тъга и огромна надежда, че съвсем скоро ще бъдат отново заедно!

Благодарим за предоставената възможност на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Басейнова дирекция Дунавски район с център гр. Плевен, Басейнова дирекция Черноморски район с център гр. Варна, Басейнова дирекция Източнобеломорски район с център гр. Пловдив и Басейнова дирекция Западнобеломорски район с център гр. Благоевград.

Вълнуващ и незабравим час по Околен свят, на тема- „Разказвам за труда на хората в моето селище’ по проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”, проведоха учениците от 2 „В” клас в зала ПРИРОДА. Гост беше г-н Камен Диков, председател на консултативния съвет по зеленчукопроизводство към област Стара Загора и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите, който акцентира върху производството на здравословни храни в синхрон с природата. Второкласниците коментираха професиите и труда на хората в града и на село и взаимната свързаност между тях.


 

 

Ралица Валентинова Филипова спечели първо място в турнира по спортни танци в категория „Изгряващи звезди“ в групата до 11 години.

Честита победа, Рали!

Във връзка с предстоящия празник 1 ноември – Ден на народните будители при учениците от II „Д“ клас в ОУ „Кирил Христов“ гостуваха деца от ЦДГ №66 „Детски рай“.
Бъдещите първокласници рецитираха, пяха и танцуваха пред домакините. Предизвикаха силни емоции и създадоха ведро настроение в навечерието на празника. Второкласниците споделиха знания за народните будители и възложиха на децата домашна работа да оцветят букет за просветителите. Вълнението беше взаимно. Учениците от II„Д“ клас изпратиха гостите с пожелания за нови срещи.

Посещение на учениците от Основно училище ,,Кирил Христов” Стара Загора в РИМ-Стара Загора по случай 5-ти октомври -Ден на Стара Загора. Организирането и провеждането на обучението е по национална програма ,,Осигуряване на съвременна образователна среда’’, модул ,,Културни институции като образователна среда”. Ръководители на проекта Марияна Тодорова Генчева ст.учител и Георги Павлов Димитров педагогически съветник.

Изминалата седмица в нашето училище беше богата на събития. Едно от тях беше посещението на част от колектива на НУ "Васил Левски" град Лозница, по Национална програма "Иновации в действие" на МОН. Гостите бяха посрещнати от директора - г-н Балъкчиев, който запозна гостите с материалната база, стратегическите цели и приоритетите за развитие, за развитие на обучаващи се в ОУ "Кирил Христов".  В подкрепа на това гостите присъстваха на два иновативни урока в 4.А клас - иновативна паралелка в начален етап с класен ръководител Катя Георгиева. Малките ученици показаха уменията си за работа в екип в час по човекът и природата и подкрепяни от родители показаха наученото за опазване чистотата на въздуха, водата и почвата.  Четвъртокласниците  демонстрираха и уменията си за работа с компютър чрез прилагане на тектообработка върху изучавания учебен материал по литература – „Човекът и лъвът”-българска народна приказка.

 

В Основно училище "Кирил Христов", във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование” - Международният ден на Черно море 31октомври се отбеляза с урок по география, който проведоха учениците от седмите класове в Зелената класна стая. Те подготвиха информация за биоразнообразието, за черноморските страни, за икономическите ползи, които имат от морето, за тяхното партньорството и сътрудничество. По-емоционални се оказаха данните, с които се алармира за замърсяването на водите и нарушеното биологично равновесие, за тревожните данни, водещи към екологична катастрофа. Изготвените табла, макети, рисунки и плакати имаха за цел да разбудят нашето екологично съзнание, защото поколението на тези ученици са бъдещите моряци, еколози, биолози, подводни археолози и много други. Те са тези, които ако пазят, почистват и разумно използват ресурсите, ще имат Черно море за себе си и идните поколения. Гости на събитието бяха, Деница Динева- старши експерт в направление "Управление на отпадъците и опазване на почвите" към РИОСВ- Стара Загора, ръководството на училището, учители и ученици.

На 28.10.2019г. Ученици от 6 и 7 клас при ОУ,,Кирил Христов” посетиха гр. Габрово относно НП,,Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул ,,Културни институции като образователна среда”. Тема на модула ,,Грижи се за науката, не за пари”- възрожденското училище. Учениците посетиха Националният музей на образованието в гр. Габрово имаха и възможността да влязат и разгледат Националната Априловска гимназия, която в момента е средно училище с хуманитарен и чуждоезиков профил в гр. Габрово. Екскурзовод на беседата в Априловската гимназия беше лично директорката г-жа Снежана Илиева Рачевиц, която подари два юбилейни сборника посветени на 170-тата годишнина от основаването на Първото новобългарско светско училище. Учeниците имаха възможността да разгледат и видят Соколовския манастир,, Успение Богородично”, архитектурно- етнографски комплекс ,,Етъра”, както и Шипченския манастир ,,Рождество Христово” гр.Шипка.

 

Във връзка с Европейски проект по програма „Еразъм+” Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“,   сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5

На гости на Регионална инспекция по околната среда и водите – Стара Загора

 На 28.10.2019 г. група ученици от екоклуб  „Посланици на природата” и участници в европейския проект „Do Best With Waste”  по програма „Еразъм+” Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“,   сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5,  посетиха РИОСВ- гр. Стара Загора. Там младите природозащитници в ролята си на репортери зададоха въпроси, свързани с отпадъците и опазването на околната среда. Учениците се вълнуват от темата, че отпадъците непрекъснато ни заливат и за тяхното почистване не е достатъчен само един ден в годината. На актуалните и по детски открити въпроси, компетентно отговориха Деница Динева- старши експерт в направление „Управление на отпадъците и опазване на почвите”, както и главен юрист консулт- г-жа Ивилина Станева. Младите еколози освен отговори по традиция получиха и подаръци от приятелите си от РИОСВ- гр. Стара Загора.

На 24.10. 2019 г. учениците от 3 и 4 клас ЦДО от ОУ"Кирил Христов" посетиха изложбата "Историческо величие" , насочена към възраждането на българския дух и култура. Тя представя славната ни историята по интересен и съвременен начин - чрез демонстрации и интерактивни занимания, предаващи обичаите, бита и миналото на нашия народ. Децата  наблюдаваха стрелба с лък и демонстрация на древни боеве. Бяха впечатлени от интересните експонати, картини и макети, които връщат времето назад и ни пренасят в далечните времена на величественото българско минало.

На 21. 10 . 2019 г. учениците от 3 г и 4 г клас , с класни ръководители Ц. Янкова и Т. Маринова, придружени от директора на училището Г. Балъкчиев, учителите М. Иванова и С. Тилева и голяма група родители ,посетиха единствения в страната Спасителен център за диви животни в гр. Стара Загора, който е част от дейността на СНЦ Зелени Балкани . Центърът приютява ранени диви животни от цялата страна. За тях се полагат грижи и след като се възстановят се връщат отново в дивата природа. За съжаление някои от животните имат сериозни увреждания и въпреки усилията на персонала не успяват да се върнат в естествената си среда..

Учениците се запознаха с обитателите и дейността на спасителния център. Насочиха вниманието си и към растенията, които се срещат на територията на центъра. Децата дариха средства и станаха осиновители на горските улулици Лулу и Чара .

Посещението е свързано с дейността на училището по образователния проект „Големият лов на растения „ , който е съвместна инициатива на Toyota Motor Europe (www.toyotafund.eu) и Фондацията за екологично образование (www.fee.global), като в България той се управлява за поредна година от Българско Движение „Син флаг”.

Истински боец, истински шампион е Никол Колева от 4. а клас!!! Само в рамките на две седмици малката плувкиня спечели осем отличия, повечето златни. Заслужено получи и плакет за най-добър плувец в нейната възрастова група в цялата страна. Премерила сили на тези две първенства с международно участие в град Бургас, Никол е устремена към нови, още по-големи успехи. Напред и нагоре, много здраве на бъдещата олимпийска надежда!!!

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”.

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”, учениците от 2 „В” клас, с класен ръководител Цветелина Бойчева, се докоснаха до природата в час по изобразително изкуство- разширена подготовка. Гости на часа на открито бяха родители на децата, които с желание ги придружиха . Вдъхновени от прекрасния парк „Аязмо”, свежия въздух и приятната разходка, второкласниците с удоволствие рисуваха животни, на тема-„Пъстър зоопарк”.

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”.

Днес часът по математика за учениците от 6”А” клас при ОУ ”Кирил Христов” беше истинско забавление. Темата на урока: „Намиране на дължина на окръжност и лице на кръг. Практически задачи.”

В парк „Зеленият клин”, учениците се разделиха на пет групи и всяка група получи работен лист. Учениците научиха как да намират възрастта на дърво без да го отсичат, търсиха, радиуси, диаметри, отсичаха дънери, изминаваха път и какви ли не още „сложни неща”... След този час нямаше недоволни и всички се убедиха, че математиката все пак може да бъде много лесна и безкрайно интересна.

Чрез този вид обучение, извън класната стая, учениците откриват връзките между различните предметни области и приложението на изучавания материал в различни аспекти на живота. Провеждането на подобни уроци стимулира учениците към оригинално, критично и креативно мислене. Резултатът от такъв интегриран модел на учене води до развиване на навици за общуване и диалог, работа в екип, мотивиране на децата и активното им участие в учебния процес.

 

 

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”.

На 14.10.2019г. учениците от 2 „В” клас с класен ръководител Цветелина Бойчева проведоха урок по четене в класната стая на открито. В произведението „Есен” на Божидара Ангелова децата разкриха красотата, която носи есента с чудните си багри, вълшебствата на природата и необходимостта на всеки един от нас от нея. Усвояването на знания извън сградата на училището се превърна в незабравим час за второкласниците.

 

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”.

В периода 30.09-4.10.2019 г. Господин Балъкчиев – директор на нашето училище, и Здравко Мочев – старши учител по български език и литература, участваха в курс на обучение „Educative coaching”, провел се в испанския град Валенсия. Събитието бе част от дейностите по изпълнението на проекта „Педагогика в зелено“ по Програма „Еразъм+“, ключова дейност, „Образователна мобилност за граждани”, сектор „Училищно образование”. Курсът се осъществи със съдействието на Esmovia - испанска компания, която е консултант и партньор по проекти за мобилности и в областта на образованието.

Обучението се проведе в офиса на Esmovia, разположен в красивата централна част на Валенсия. В продължение на пет дни разнообразна и наситена програма даде възможност на участниците в курса (единадесет педагози) да се запознаят с особеностите на испанската образователна система и с основните предизвикателства пред образованието в страната. Нашите колеги имаха възможността да участват в изключително интересен двудневен уъркшоп за педагогически практики, воден от психолог от Мадридския университет. Последните дни от престоя бяха посветени на придобиване на непосредствени впечатления от образованието в Испания – чрез посещения на основно училище в район Мислата и срещи с испански учители и специалисти в сферата на просветата. В края на обучителния курс г-н Балъкчиев и г Мочев получиха от Esmovia международни сертификати, които бяха верифицирани и в България от ЦРЧР. Придобитият от колегите ни опит ще бъде използван в реализирането на уроци и други дейности, свързани с изпълнението на проекта „Педагогика в зелено“.

Разбира се, всички участници в обучението имаха възможността да разгледат някои от забележителностите на Вaленсия и да усетят атмосферата на третия по големина испански град. Още за първия ден от престоя любезните домакини бяха предвидили туристическа обиколка из най-атрактивната част на града. Колегите ни видяха и посетиха емблематични сгради и места във Валенсия: Кметството и площада пред него, Градския пазар, музея на коприната (чиято готическа сграда е под егидата на ЮНЕСКО), кулите Серанос, плажа Малвароса. Особен интерес сред гостите от България предизвика една от емблемите на града – Катедралата на Валенсия, в чийто параклис се съхранява Светия граал. Много силно впечатление със своите мащаби и футуристична визия остави и съвременният символ на Валенсия – Градът на изкуствата и науките.

За финал на курса домакините от Esmovia организираха обяд с тийм-билдинг съревнование за приготвяне на традиционното местно ястие паеля. Така престоят на колегите ни в Испания завърши с усещането за ценни впечатления и опит в областта на образованието, с приятелско настроение и с взаимни обещания за бъдещи сътрудничества.

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”.

„Учим за гората“ под това мото се проведе поредната сбирка на клуб „Посланици на природата“ с ръководители Венета Кирковска и Екатерина Йовчева. Гората на България е националното богатство, което трябва да се пази! Учениците се срещнаха с г-н Иван Чергеланов и г-н Данаил Динев от Държавно горско стопанство Стара Загора, които им представиха презентация и филм за лесовъдството. Учениците от ОУ "Кирил Христов" получиха покана да се включат в залесяването със своите учители и родители, организирано от Държавно горско стопанство Стара Загора на 9 ноември /събота/ 2019 г. Интересно, нетрадиционно и вълнуващо премина събитието в зала "Природа". Разбира се има още какво да се научи за гората, за професията на горските служители, за значението на горите и грижите за тях. Очакват още срещи, разговори и общи инициативи с нашите приятели от Държавно горско стопанство Стара Загора.

Щурознайковците от 4 в, 6 в, г, д клас при ОУ "Кирил Христов", посетиха детски научен център за образование и приключения в партньорство със световния образователен ТV канал Da Vinci Learning в МОЛ Галерия. Потопиха се в интригуващия свят на науката и се убедиха, че тя е изключително забавна. Затвърдиха учебният материал по Човекът и природата.

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”, днес в нашето училище настъпи истинско оживление в 4. а клас - иновативна паралелка в начален етап. С много вълнение малките възпитаници на госпожа Катя Георгиева говориха за есента и "Есенният вятър" на Иван Теофилов в часа по литература. Гости на иновативния час, проведен в нетрадиционна обстановка -  малкия двор на училището, бяха родители на децата. Те разказаха на учениците интересни факти свързани с природата и ветровете. С рубриката "Фотоминутка" - "Есента в училищния двор",  четвъртокласниците от 4. а клас впечатлиха с есенните "открития" в двора на училището.

Маргрет Николаева Андонова от V "а" клас при ОУ “Кирил Христов", с класен ръководител г-жа Йовка Янчева, спечели трето място в конкурс за есе на тема "Професии на бъдещето и бъдещето на професиите" по проект К-TRIO 3 (Research in knowledge triangle), организиран от Тракийския университет - Стара Загора и ДИПКУ. Наградата връчи зам.-областният управител г-жа Петя Чакърова в Регионалната библиотека "Захарий Княжески" в Европейската нощ на учените 2019. В литературната надпревара участваха ученици от различни градове на страната.

Прекрасната Кая от 4в клас спечели първо място във 2 Международен фестивал за певческо изкуство "Белканто" 2019г. в Ямбол. Честита поредна победа, Кая!

Ростислав Ганчев Георгиев от 4в клас спечели златен медал за най- добър вратар набор 2009г. в Румъния - Тимишоара. Честито!

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”,  Екоклуб „Посланици на природата” към ОУ „Кирил Христов” с ръководители Екатерина Йовчева и Венета Кирковска проведоха изнесен урок на тема: „Текстови задачи за движение, изучавани в учебните предмети Математика и Човекът и природата и дивата природа”. Урокът беше посветен на 4 октомври- Световния ден за защита на животните. Денят, в който хиляди природозащитници по цял свят и организации за закрила на животните го отбелязват. Началото му е поставено през далечната 1931 г. от участниците в международен конгрес на еколозите, проведен във Флоренция.

Урокът се проведе в Спасителен център за диви животни „Зелени балкани”- гр. Стара Загора. Дейността на Спасителния център на Зелени Балкани е уникална по рода си и единствена за България. Центърът приютява бедстващи диви животни от цялата страна. Тук те се лекуват и след пълното си възстановяване се връщат отново в дивата природа. За съжаление някои от пациентите са със сериозни увреждания, и въпреки положените от екипа грижи, не могат да се възстановят напълно. Такива животни остават за винаги обитатели на Центъра. За тях се полагат ежедневни грижи, за които са необходими допълнителни средства.

"Някога летели ли сте на борда на самолет"? - така започна урокът. Смятаме, че едно от най-големите предимства да пътуваш по въздуха е, че можеш да изминеш голямо разстояние за наистина кратко време. Горе в небето няма светофари или задръствания и всичко става по-бързо. Точно поради тази причина много завиждаме и на птиците. Те нямат нужда от самолетен билет или гориво – просто размахват крила и могат да отидат където си поискат, да видят света от по-високо и по-различно. Вие някога мечтали ли сте да имате способност за летене? Няма ли да е хубаво да можете да поспите още един час сутрин преди да отидете на училище, защото ще знаете, че летите и ще стигнете бързо? Но точно колко бързо? Чудили ли сте се някога коя е най-бързо летящата птица в света... Направо ви казваме, че тази титла принадлежи на сокола скитник. Още по-интересното е, че птици от този вид могат да бъдат намерени навсякъде по света, с изключение на Антарктида. Соколът скитник е граблива птица, която ловува други пернати и дори прилепи. Той лети из небето и може да забелязва плячката си от много високо. След като види храната си соколът може изведнъж да се насочи бързо надолу. Това движение много прилича на гмуркане, само дето скоростта достига до 320 километра в час. Можете ли да си представите това? Помислете за последния път, когато пътувахте по магистрала със семейството си. Ако пътувате в семейната кола с около 80 км/ч това е само една четвърт от скоростта, която един сокол скитник достига по време на своето „гмуркане“. И това е само средната скорост. През 2005 г. е записан истински рекорд на птица от този вид. Тогава този сокол се е движел с цели 390 километра в час. Дори гепардът е по-бавен, представяте ли си?
Пернатите от този вид не просто летят бързо, те могат да изминават огромни разстояния с тази си скорост. Един сокол скитник изминава средно около 24 140 километра за една година, докато ловува или си върши свои други работи. Когато ловува, обикаля определен район на голяма височина, понякога от порядъка на километри. Избира определена жертва и атакува само нея. Атаката започва, когато птицата навлезе с летене в ловния периметър. Тогава соколът скитник започва да пикира и когато наближи, забавя леко скоростта и достига жертвата по типичен за соколите начин – „на игра“ се опитва да я перне с нокти и нарани.
Соколът скитник има много специални характеристики, които му позволяват да лети толкова бързо. От много леки, кухи кости и аеродинамични пера до извити криле и силни гръдни мускули, създадени единствено и само за развиване на висока скорост. Не всичко обаче свързано с такава сила е хубаво. Докато другите птици, които летят по-бавно и полека могат да правят това за дълги периоди от време, соколът трябва да каца и да си почива по-често. Соколът скитник е застрашен вид в България, включен в съответната категория в „Червената книга на република България“.

В краят на урока учениците се включиха в Осиновителната програма на Спасителния център за диви животни, която цели да подпомогне дейността на единствената в страната “болница за диви животни”. Учениците от екоклуб „Посланици на природата” осиновиха розовия пеликан Груйо.

 

Днес по случай празника на Стара Загора -5 октомври, Основно училище "Кирил Христов" се включи в празничното шествие, организирано от Община Стара Загора.

ДНЕС ПРАЗНУВАМЕ ДВОЕН ПРАЗНИК- МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА УЧИТЕЛЯ

И

ОФИЦИАЛНИЯ ПРАЗНИК НА ГРАД СТАРА ЗАГОРА!

Международният ден на учителя се отбелязва на 5 октомври в над 100 страни от света.

 

Официалният празник на град Стара Загора е 5 Октомври. Датата е свързана с княз Александър Богориди, който на 5 октомври 1879 г. полага основния камък за възстановяването на Стара Загора след опустошенията на града в Руско-турската освободителна война (край Стара Загора се водят едни от най-ожесточените сражения). Така тази дата остава в историята на Стара Загора и започва да се чества като официален празник.

 

По повод 5 октомври, празник на Стара Загора, ученици от 4 а, б, г клас към ОУ "Кирил Христов" разказват за родния им град на английски език. Проектите, които изработиха са голяма радост и гордост за учителя им Ива Секулова по английски език.

Чудесни сте, не се отказвайте дори, когато ви е трудно!

Когато мотивацията, желанието за знания, постоянството и усилията имат значение. Повод за гордост на ОУ "Кирил Христов" са отличните постижения по английски език на учениците Жени Дрянова,4г клас, Полина Добрева 4б клас и Даная- Мария Иванова 4 д клас. Момичета успешно издържаха изпит по английски език и получиха  сертификат Изпитът е към Cambridge асоциацията, част от която е и ОУ "Кирил Христов".

 

Детска градина 66 "Детски рай", съвместно с Основно училище ,,Кирил Христов’’ спечели проект

,,Заедно в грижата за ученика’’.


За по- добра приемственост и улесняване на прехода детска градина - училище!

 

Специална настилка, изобразяваща пътно платно със знаци и маркировка ще помага на възпитаниците на старозагорското ОУ "Кирил Христов" да бъдат отговорни. Подарък на малчуганите направиха от СНЦ "Аз съм бъдещето. Пази ме!".
Весел детски празник събра учениците от 4-ти клас, за да се учат и забавляват заедно днес.
Освен оборудването за кабинет по безопасност, децата получиха и две интерактивни игри, които могат бъдат полезни и по време на часовете по математика.
За малчуганите имаше още десетки изненади, усмивки и томбола, която зарадва едно дете с нова тротинетка.
Инициативата на сдружението, което апелира за отговорност и шофьори, и пешеходци, бе подкрепена от Община Стара Загора. Благодарност за начинанието и подаръците изказа директорът на училището Господин Балъкчиев.
Гости на празника бяха представители на БЧК и ОД МВР - Стара Загора, сектор "Пътна полиция" и родители.
Събитието се проведе с финансовата помощ на фирма "ACB Consulting Ltd".

Във връзка с проект „Педагогика в зелено” 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1 „Образователна мобилност за граждани” сектор „Училищно образование”,  Еко клуб „Посланици на природата” към ОУ „Кирил Христов” с ръководители Екатерина Йовчева и Венета Кирковска се включиха в европейската седмица на мобилността на 17 септември съвместно с експертите Димка Петкова и Емил Чатов от РИОСВ- гр. Стара Загора.

Кампанията „Европейска седмица на мобилността“ на Европейската комисия се провежда всяка година в периода 16-22 септември и е насочена основно да насърчи европейските общини да въвеждат и подпомагат устойчивия транспорт и начини на придвижване. За 2019 година темата на кампанията е „Безопасно ходене и колоездене“ и се провежда под мотото „Върви с нас!“.

Атмосферното замърсяване представлява главен риск за човешкото здраве в много големи модерни градове. Всеки град се бори с различен тип замърсяване, тъй като замърсителите се влияят от голям брой фактори – естествени и антропогенни. Учениците от еко клуба се разходиха край езерото „Загорка” като научиха начините за намаляване на замърсяването, които включват:  намаляване на превоза и потреблението на горива, преминаване към електрически автомобили, по-екологичен градски транспорт и изграждане на мащабни велосипедни мрежи.

Използвайте алтернативни начини на придвижване…..!

При всяка възможност използвайте алтернативни начини на придвижване, което ще рече да оставите автомобила си в гаража и да пътувате с градския транспорт, скутер, мотопед, велосипед или пеша. Добър вариант за придвижване в града е съседско обединяване и използване на един автомобил от повече хора, както и корпоративната мобилност – организирано придвижване на служителите на фирми към работното им място.

 В края на обучително- информационната разходка, учениците призоваха обществеността да вървят повече пеш или с велосипеди.

 Ходете пеш – движете се!

Намалете употребата на автомобила си, колкото е възможно! Редовното ходене пеша оказва благотворно влияние върху здравето Ви. Това е съществена част от Вашият принос към опазване чистотата на атмосферния въздух. Води до намаляване на задръстванията, шума и произшествията. Движете се – внесете промяна в себе си и околната среда.

Разпространявай идеята!

Споделете тези идеи в работа,  училище, сред приятелите. Разпространявайте идеята! Стъпка по стъпка, дайте своя принос за опазване чистотата на  въздуха в нашия град.

Учениците, които са използвали велосипед или са дошли пеш на училище, получиха награди от РИОСВ- гр. Стара Загора.

 

Точно в 8:30 часа с вдигане на българското знаме и химна на България започна новата 2019/2020 учебна година в Основно училище „Кирил Христов”. Училищното звънче призова децата и през тази година да откриват нови знания, най-развълнувани и трепетни бяха първолаците. Те за първи път прекрачиха големия свят, който им предстои да опознават тепърва. Радостта от празника беше споделена с гостите: г-жа Гергана Микова- областен управител на Стара Загора, полковник Горчев – заместник командир на Тунджанска бригада, г-жа Десислава Нанева- старши експерт в община Стара Загора в отдел образование, г-жа Валя Сотирова- главен уредник на къща -музей „Гео Милев” и г-жа Даниела Колева- председател на обществения съвет при ОУ „Кирил Христов”. С много песни, танци, стихове и поздравителни адреси премина откриването. В края на празника г-н Балъкчиев- директор на училището пожела много здраве и успехи по пътя на знанието и по стара българска традиция поля менче с вода на първокласниците.

 

Във връзка с Европейски проект по програма „Еразъм+” Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“,   сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5

  Уважаеми ученици, родители, колеги, Основно училище „Кирил Христов” спечели като партньор още един европейски проект по програма „Еразъм+” Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“,   сектор "Училищно образование", проекти за "Партньорства за училищен обмен" 2019-1-PT01-KA229-061087_5

с начало: 1.09.2019 г. и край: 31.08.2021 г. на стойност 30 300 евро. Координатор на проекта е Португалия. Координатор на проекта за България е г-н Здравко Мочев- старши учител в ОУ „Кирил Христов”.

 „Да направим най-доброто с отпадъците“ е съвместен проект между училища-партньори от България, Турция, Румъния, Италия, Полша и Португалия. Този проект поема ключова роля, като обръща внимание на приноса за устойчиво управление на отпадъците в училището. Екологичният език позволява на учениците да научат устойчивия процес чрез намаляване, повторна употреба и рециклиране на материали. Чрез съгласувано управление на природните ресурси и моделиране на навиците за потребление може да допринесе за устойчивостта на начина на живот и околната среда. Учениците ще имат мултидисциплинарно обучение, което допринася за развитието на екологични умения, критично разбиране на света и на новите технологии, подобряване на интегралното формиране на екологичните граждани.

 

КРИТЕРИИ ЗА ПОДБОР НА УЧАСТНИЦИТЕ:

1.      Кандидатите да са ученици на ОУ „Кирил Христов“- от пети и шести клас за учебната 2019/2020 година.

2.      Да представят заявление за участие в проекта от името на родителя

3.      Мотивационно писмо на английски език от името на ученика

4.      Да са съгласни да настанят в семействата си ученици от други държави по време на мобилността в България, която ще се проведе март 2021 г.

5.      Ученици, които имат отличен успех по английски език и могат да боравят с езика;

6.   Ученици, които имат годишен успех не по-нисък от 5.00 за предходната учебна година;

7.   Ученици, на които не са налагани наказания през текущата година.

8.      Документите се приемат в канцеларията на училището до 27 септември 2019 г.

 

Уважаеми родители, каним Ви да присъствате на първата родителска среща за учебната 2019/2020 година. Срещата за втори, трети, четвърти, шести и седми клас ще се състои на 19 септември от 18:00 часа. Очакваме Ви!

От ръководството

 

 

 

Във връзка с Проект „Педагогика в зелено“- 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1, „Образователна мобилност за граждани”  сектор „Училищно образование”  е създаден уеб сайт www. pedagogyingreen.free.bg, в който можете да следите всички дейности по проекта.

 

 

               

 

 

Проект „Педагогика в зелено“- 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1

„Образователна мобилност за граждани”  сектор „Училищно образование”

Уважаеми родители, ученици и приятели, Основно училище „Кирил Христов” спечели проект ”Педагогика в зелено” по програма Еразъм Плюс.

 Целта на проекта е чрез повишаване  квалификацията на четири педагози да се стимулират промени, които да модернизират нашето училище и въведат иновации в образователната среда и начините на преподаване. Желанието  ни е да подготвим учители, които да генерират промяната  и подготвят своите колеги за нея, интегрирайки  нови методи и инструменти на преподаване в нетрадиционна среда. Друга цел на европейската квалификация е придобиване на умения за адаптиране на учебното съдържание и образователната среда, основани природата и нейното опазване.

Европейската квалификация на учителите цели интереса и позитивното отношение на учениците към учебния процес.  Мотивацията им за работа  ще позволи на учителя да открива техните таланти. Осигуряването на квалифицирани педагози ще доведе до по-добра атмосфера в учебния час, активни участници и откриватели  в образователния процес. Прилагането на нови иновативни подходи като игрови подход, експеримент, откривателство са предпоставки за самостоятелно учене, оценяване и самооценяване. Поставените задачи и ангажираността на учениците в час ще стимулират тяхната отговорност и отчетност към учебния процес  като цяло. Реализацията на тази цел е стимул за учащите за включване в национални  и международни състезания, олимпиади. Новият подход на преподаване цели премахване на негативното отношение към училището и липсата на мотивация за учене у ученика. Повишаване  ефективността на училището като образователна институция. Усвоените нови ресурси и инструменти за работа  от педагогическите специалисти водят до трайни академични знания  по различните  учебни дисциплини.

Освен да осигури квалифицирани специалисти и повиши качеството на образование, тази европейска квалификация цели създаването на контакти на учителите извън рамките на училищната институция и създаване на връзки  между училището и образователни институции от други европейски страни.

За целите на проекта сме подготвили онлайн анкета, която можете да попълните тук:  https://forms.gle/f9RjK2ELoF9TRdQ6A

 

Във връзка с Проект „Педагогика в зелено“- 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1, „Образователна мобилност за граждани”  сектор „Училищно образование” на 5 юни учениците от клубовете „Посланици на природата“ от V „В“ и VI „А“ клас –иновативна паралелка към Основно училище „Кирил Христов“- Стара Загора с ръководители г-жа Екатерина Йовчева и г-жа Венета Кирковска отбелязаха Световния ден на околната среда. Празникът бе съпътстван с игра-презентация „Пътуване във времето“, въпроси, казуси и обещания за по-отговорно отношение към средата, която ни заобикаля. Отново на гости на любознателните и изобретателните деца бяха приятелите им от: БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ – гр. ПЛОВДИВ - Цветелина Кънева- директор, Лиляна Бърганова и Марин Маринов- експерти. От РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ- СТАРА ЗАГОРА- Диана Вълканова- Началник отдел „Контрол на околната среда“ и Станислав Русев- специалист към Регионална лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда. От РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ ПО ОБРАЗОВАНИЕ- СТАРА ЗАГОРА- Кузман Кузманов- старши експерт по природни науки, както директора на училището г-н Балъкчиев, зам. директорите г-жа Йотова и г-жа Манджукова.

Малки и големи се забавляваха и така неусетно премина събитието. Инициативата завърши на любимото за всички място за отдих „Зеления к лин“. Учениците и техните ръководители посетиха лабораторията за измерване на чистотата на въздуха, намираща се на „Зеления клин“ и заедно с г-н Станислав Русев- специалист от Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда на практика отчетоха състоянието на въздуха.

Обогатени с нови знания и убедени в това, което правят, младите природозащитници обещаха да се срещнат отново в началото на учебната година. Учениците получиха грамоти и подаръци от институциите.

 

 

Проект „Педагогика в зелено“- 2019-1-BG01-KA101-061869 по Програма „ЕРАЗЪМ +“ ключова дейност КД 1

„Образователна мобилност за граждани”  сектор „Училищно образование”

Във връзка с проекта беше отбелязан на Световния ден на околната среда. Учениците от 6 г клас поканиха гостите от БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ – гр. ПЛОВДИВ - Цветелина Кънева- директор, Лиляна Бърганова и Марин Маринов- експерти. От РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ- СТАРА ЗАГОРА- инж. Диана Вълканова- Началник отдел „Контрол на околната среда“ и Станислав Русев- специалист към Регионална лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда. От РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ ПО ОБРАЗОВАНИЕ- СТАРА ЗАГОРА- Кузман Кузманов- старши експерт по природни науки,  както директора на училището г-н Балъкчиев, зам. директорите г-жа Йотова и г-жа Манджукова на своя урок по география и икономика на тема "Океаните на Земята". Предварително сформираните екипи разказаха за всеки един от океаните- Арктичен, Индийски, Атлантически и Тихи. Представиха информация за местоположението на океаните, особеностите на релефа, климата и организмовия свят. Основно внимание и с голяма тревожност те обърнаха на въпроса за опазването на екологичното равновесие в Световния океан. По покана на г-жа Недка Атанасова гост на урока беше Капитан далечни плавания Калин Христов, баща на учениците от класа Ива и Калоян. Така неговия емоционален разказ направи разходката през морета и океани вълнуваща и незабравима. Снимките от личния му архив на красивата морска шир, интересните истории за пирати и акули, за отпадъците дори и в дълбоководните падини, за държавните политики и международни конвенции, впечатлиха учениците. Те задаваха въпроси, правеха изводи и се надпреварваха да дават примери за последиците от необратимото замърсяване на океаните. Урокът завърши с обещанието на децата да пазят чистотата на сушата и водата на нашата планета, защото тя е наш общ дом.